Рішення
від 13.04.2023 по справі 479/568/22
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/568/22

2/479/26/23

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

04 квітня 2023 року смтКриве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого судді Репушевської О.В.,

за участі секретаря судового засідання Добровольської І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Криве Озеро в порядку загального позовногопровадження цивільну справу №479/568/22 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Любашівський відділдержавної виконавчоїслужби уПодільському районіОдеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Одеса), про зменшення розміру аліментів,

у ч а с н и к и с п р а в и :

позивач ОСОБА_1 ,

представник позивача адвокат Татаровський В.Ю.,

відповідач ОСОБА_2 ,

третя особа: Любашівський відділ державної виконавчої служби Подільськомурайоні Одеськоїобласті

Південного міжрегіонального управління

Міністерства юстиції(м.Одеса),

в с т а н о в и в :

Позивач звернувсядо судуз вимогамидо ОСОБА_2 про зменшеннярозміру аліментівна неповнолітніхдітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позовна заява обґрунтована тим, що рішенням Кривоозерського районного суду Миколаївської області від 06 грудня 2021 року з нього утримуються аліменти на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітніх дітей в розмірі 2500 грн. на кожну дитину щомісячно до їх повноліття. З часу присудження аліментів сімейний та матеріальний стан ОСОБА_1 змінився, має 3 групу інвалідності, постійного заробітку не має. Крім того, на його утриманні перебуває ще одна дитина, 2022 року народження. З огляду на вищевикладене, просив задовольнити позов, зменшити розмір аліментів, які стягуються з нього на утримання дітей: ОСОБА_4 в розмірі 1110.50 грн., на ОСОБА_3 , - 1372 грн., стягнути судові витрати з відповідача.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив задовольнити.

Відповідач в судовому засіданні позов не визнала, просила відмовити в його задоволенні. Вказувала, що відповідач ухиляється від виконання свого батьківсько обов"язку щодо сплати аліментів, при цьому є цілком здоровою особою, його інвалідність є спосіб ухилення від обов"язку на утримання дітей, інше. Життям, інтересами дітей він не цікавиться взагалі.

Представник Любашівського відділудержавної виконавчоїслужби уПодільському районіОдеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Одеса) в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив, належним чином повідомлені про дату та місце розгляду справи.

Вислухавши представникапозивача,відповідача,дослідивши матеріалисправи,оцінивши наданіпо справідокази вїх сукупності,суд приходитьдо наступного.

Згідно положень ч.2 ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

За положеннями ч.ч.1,2 ст.155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини

Відповідно до положень ст.180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно положень ст.141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони в шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Положеннями ст.192 СК України регламентовано, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм СК України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" судам роз`яснено, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них.

З урахуванням положень ст.ст.181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, у зв`язку із значним покращенням матеріального становища платника аліментів один із батьків дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. Значне погіршення матеріального становища платника аліментів може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Аналогічні правові висновки викладені у постанові Верховного Суду України від 05 лютого 2014 року у справі № 6-143цс13.

Судом встановлено, що сторони мають неповнолітніх дітей:

- доньку - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 , виданого повторно Кривоозерським районним відділом реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління юстиції (м.Одеса) 07 квітня 2021 року(а.с.4),

- сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 , виданого Кривоозерським районним відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області 07 квітня 2021 року(а.с.5).

З матеріалів справи вбачається, що 06 грудня 2021 року Кривоозерським районним судом Миколаївської області винесено рішення у цивільній справі №479/735/21 за яким із ОСОБА_5 на користь ОСОБА_2 стягуютьсяаліменти на утримання дітей:

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі у розмірі 2500(дві тисячі п`ятсот) гривень, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 27 серпня 2021 року і до досягнення дитиною повноліття;

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій грошовій сумі у розмірі 2500(дві тисячі п`ятсот) гривень, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 27 серпня 2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

При зверненні до суду позивач зазначає, що у нього з`явилася ще одна дитина - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджено даними свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 , виданого Ананьївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) 20 липня 2022 року.

Стан здоров`я позивача ОСОБА_1 погіршився, на даний час йому визначено 3 групу інвалідності, що підтверджено даними довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серія 12ААГ №227879, виданої 10 лютого 2023 року.

Проте, суд звертає увагу на те, що як відповідач, так і позивач, в рівних частках повинні утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття, що разом із присудженою сумою аліментів забезпечить належне їх утримання.

Судом встановлено, що позивач є особою працездатного віку, має задовільний стан здоров`я.

Отже, з усією очевидністю встановлено, що у позивача змінився сімейний стан та, внаслідок цього, і майновий стан, так як в нього збільшились видатки на утримання трьох дітей.

З врахуванням наведеного, беручи до уваги зміну матеріального та сімейного стану позивача з часу стягнення аліментів відповідно до рішення від 06 грудня 2021 року, суд вважає, що наявні підстави, передбачені положення ст.192 СК України, для зменшення розміру аліментів на утримання сина, дочки позивача до 2000,00 грн. щомісячно на кожну дитину.

Разом з тим, на думку суду, у позивача відсутні виключні обставини, які б свідчили про те, що він спроможний надавати допомогу дітям лише в мінімальному розмірі, а тому позов слід задовольнити частково.

У відповідності до положень ст.141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 992,40 грн..

Керуючись ст.ст.265, 268, 273, 355 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Любашівський відділдержавної виконавчоїслужби уПодільському районіОдеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Одеса), про зменшення розміру аліментів, - задовольнити частково.

Зменшити розмір аліментів, які стягуються зі ОСОБА_1 , на користь ОСОБА_2 , на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі рішення Кривоозерського районного суду Миколаївської області від 06 грудня 2021 року у цивільній справі №479/735/21,з твердоїгрошової сумиу розмірі2500(двітисячі п`ятсот)гривень накожну дитину,але неменше 50%від прожитковогомінімуму длядитини відповідноговіку щомісячно,починаючи з27серпня 2021року ідо досягненнядітьми повноліття, на тверду грошову суму у розмірі 2000(дві тисячі) гривень на кожну дитину, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 992,40 грн..

Виконавчі листи, видані на підставі рішення Кривоозерського районного суду Миколаївської області від 06 грудня 2021 року у цивільній справі №479/735/21 - відкликати.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Кривоозерський районний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення складено - 05 квітня 2023 року.

Суддя :

Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111952349
СудочинствоЦивільне
Сутьзменшення розміру аліментів, у ч а с н и к и с п р а в и : позивач ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Татаровський В.Ю., відповідач ОСОБА_2 ,

Судовий реєстр по справі —479/568/22

Рішення від 13.04.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні