Ухвала
від 03.07.2023 по справі 564/931/23
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/931/23

03 липня 2023 року

Костопільський районний суд Рівненської області у складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря судових засідань - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду м. Костопіль клопотання прокурора у кримінальному провадженні № 12023181150000050 від 23 січня 2023 року по обвинуваченню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мала Любаша, Костопільського району Рівненської області, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з неповною середньою освітою, непрацюючого, раніше судимого, останній раз 03.11.2022 вироком Костопільського районного суду Рівненської області за ч. 2 ст. 389 КК України, ст. 71 КК України до 1 місяця 1 дня арешту, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 184, ч. 1 ст. 162 КК України, -

за участю сторін та учасників кримінального провадження прокурора ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Костопільського районного суду перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12023181150000050 від 23.01.2023 про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.162, ч.4 ст.185 КК України.

В судовому засіданні прокурором заявлено клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Відповідно до клопотання про закриття кримінального провадження, ОСОБА_3 , 21.01.2023, близько 23 год. 00 хв., тобто в умовах воєнного стану, маючи умисел на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, прибув на територію Релігійної організації «Релігійна громада Свято-Миколаївської парафії Рівненської єпархії Української Православної церкви (Православної церкви України) села Злазне, що розташована за адресою: вул. Соборна, 11А с. Злазне, Рівненського району, Рівненської області, де перебуваючи на місці, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, шляхом злому дерев`яних дверей запасного виходу, проник до зазначеної церкви, де діючи умисно, таємно, з корисливих мотивів та з метою власного матеріального збагачення, викрав сім пляшок вина «Кагор Український Таїровський Преміум червоне десертне», об`ємом 0,7 л., вартістю за одну пляшку 92 грн., чим спричинив потерпілій юридичній особі Релігійної організації «Релігійна громада Свято-Миколаївської парафії Рівненської єпархії Української Православної церкви (Православної церкви України) села Злазне, Костопільського району, матеріального збитку на загальну суму 644, 00 грн. Викраденим розпорядився на власний розсуд.

Вказані дії ОСОБА_3 , органами досудового розслідування кваліфіковані за ч. 4 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, в умовах воєнного стану, поєднана з проникненням у інше приміщення.

Крім того, 22.01.2023 року, в нічну пору доби, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 , перебував поблизу території кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_2 , де у нього виник злочинний намір, спрямований на порушення недоторканості житла чи до іншого володіння особи, шляхом незаконного проникнення до приміщення кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та території вказаного вище закладу, яке перебуває у власності ОСОБА_5 .

Реалізуючи злочинний намір, спрямований на порушення недоторканості іншого володіння, а саме на незаконне проникнення до кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_3 всупереч волі законного власника ОСОБА_5 та без її дозволу, в порушення встановленого законом порядку за відсутністю будь-яких підстав для порушення недоторканості іншого володіння та території вищевказаного закладу, діючи умисно, незаконно, протиправно, перелізши через паркан, незаконно проник на територію кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що за адресою: АДРЕСА_2 , з метою подальшого незаконного проникнення до вказаного закладу, розташованого на території. Після чого, шляхом віджиму пластикового вікна проник до приміщення кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , власником якого є ОСОБА_5 , чим грубо порушив ст.30 Конституції України, відповідно до якої не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку, інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Вказані дії ОСОБА_3 , органами досудового розслідування кваліфіковані ч. 1 ст. 162 КК України, тобто, незаконне проникнення у інше володіння особи.

Крім того, 02.02.2023 у вечірню пору доби, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, тобто в умовах воєнного стану, ОСОБА_3 , маючи умисел на таємне викрадення чужого майна, прибув на територію Релігійної громади Християн Віри Євангельської с. Постійне Костопільського району, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , де перебуваючи на місці, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, вирізавши частину пластиком дверей запасного виходу, проник до приміщення будинку АДРЕСА_4 , де діючи умисно, таємно, повторно, з корисливих мотивів та з метою власного матеріального збагачення зі скриньки пожертв, викрав 11 900 грн., чим спричинив потерпілій юридичній особі Релігійній громаді «Християн Віри Євангельської с. Постійне Костопільського району» матеріального збитку на вказану суму. Викраденим розпорядився на власний розсуд.

Ці дії, ОСОБА_3 , органами досудового розслідування кваліфіковані за ч. 4 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжці), вчинене повторно, в умовах воєнного стану, поєднане з проникненням у інше приміщення.

Крім того, в другій декаді січня 2023 року у вечірню пору доби, точної дати та часу досудовим розслідуванням встановити не вдалося, тобто в умовах воєнного стану, ОСОБА_3 , маючи умисел на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, прибув на територію домогосподарства, що за адресою: АДРЕСА_5 , де перебуваючи на місці, скориставшись тим, що за ним ніхто не спостерігає, шляхом злому скоби навісного замка вхідних дверей, проник до житлового будинку, де умисно, таємно, з корисливих спонукань, викрав сабвуфер марки «SKYsound», моделі «AC220V-DC12V/24VTA82», вартістю 900,00 грн., чим спричинив потерпілому ОСОБА_6 , матеріального збитку на вказану суму. Викраденим розпорядився на власний розсуд.

Вказані дії ОСОБА_3 , органами досудового розслідування кваліфіковані за ч. 4 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно, в умовах воєнного стану, поєднане з проникненням у житло.

Факт вчинення ОСОБА_3 вказаних кримінальних правопорушень підтверджується матеріалами кримінального провадження №12023181150000050 від 23.01.2023 року. Під час досудового розслідування свою вину у вчиненні інкримінованих йому правопорушень, ОСОБА_3 визнав повністю. Останній ознайомлений з матеріалами кримінального провадження з участю захисника - адвоката ОСОБА_7 .

Однак, ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 помер, факт смерті останнього підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 28.04.2023, видане виконавчим комітетом Головинської сільської ради Рівненського району Рівненської області.

Враховуючи викладене та керуючись п. 5 ч. 1 ст. 284, ч. 7 ст. 284 КПК України, прокурор просить суд закрити кримінальне провадження, у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Також, прокурор зазначає, що з клопотанням про закриття кримінального провадження було ознайомлено сестру ОСОБА_3 - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительку АДРЕСА_6 , яка письмово підтвердила, що не заперечує проти закриття кримінального провадження відносно свого брата, у зв`язку з його смертю.

Заслухавши прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження в межах, необхідних для вирішення заявленого клопотання прокурора, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, а кримінальне провадження закриттю, виходячи з такого.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, особа, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв`язку з її смертю, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Постанова про закриття кримінального провадження з підстави, передбаченої п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, приймається прокурором з урахуванням особливостей, визначених ч. 10 ст. 284 КПК України.

Відповідно до ч. 7 ст. 284 КПК України, якщо обставини, передбачені п. 5 ч. 1 цієї статті, виявляються під час судового розгляду, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження. Ухвала про закриття кримінального провадження з підстави, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті, постановляється судом з урахуванням особливостей, визначених частиною 10 цієї статті.

Згідно п. 2 ч. 10 ст. 284 КПК України, суд - до постановлення ухвали про закриття кримінального провадження направляє в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення повідомлень, одному з близьких родичів або члену сім`ї, коло яких визначено цим Кодексом, та/або захиснику обвинуваченого копію клопотання прокурора про закриття кримінального провадження із роз`ясненням права заявити клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження. Кримінальне провадження закривається якщо у 10 денний строк не надійшло клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження.

Таким чином, для закриття кримінального провадження на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, суд має встановити факт смерті обвинуваченого та відсутність заяв про необхідність реабілітації померлого.

Встановлено, що обвинувачений ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 28.04.2023, видане виконавчим комітетом Головинської сільської ради Рівненського району Рівненської області.

Судом, відповідно до вимог п. 2 ч. 10 ст. 284 КК України було направлено для вручення сестрі померлого ОСОБА_3 - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительці АДРЕСА_6 копію клопотання прокурора про закриття кримінального провадження із роз`ясненням права заявити клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження.

Вказане повідомлення було отримано ОСОБА_8 15.06.2023 року, у 10 денний строк від останньої не надійшло клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження.

Окрім того, встановлено, що прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, ознайомлено з клопотанням про закриття кримінального провадження сестру ОСОБА_3 - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительку АДРЕСА_6 , яка письмово підтвердила, що не заперечує проти закриття кримінального провадження відносно свого брата, у зв`язку з його смертю.

Отже, встановлено, що заяв щодо продовження розгляду кримінального провадження для реабілітації померлого до суду не надходило.

Таким чином, суд вважає, що кримінальне провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_3 за обвинуваченням в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.185, ч. 1 ст. 162 КК України, підлягає закриттю в зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Питання про долю речових доказів підлягає вирішенню відповідно до вимог ч. 9 ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись статтями статтями 284, 369, 372, 392 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023181150000050 від 23.01.2023 року, за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 162, ч. 4 ст.185 КК України, закрити на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284, ч. 7 ст. 284 КПК України, у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Речові докази по справі, а саме:

1. пластикова частина дверей розміром 61x54 см, яку упаковано до пакету чорного кольору, опечатано бирками з відтиском печатки №212 ВП №2 Рівненського РУП відповідними підписами понятих, слідчого;

2. два сліди, виявлені на дерев`яній поверхні скриньки упаковано до спеціального пакету «Україна МВС ЕКСПЕРТНА СЛУЖБА» №2358998;

3. дактилоскопічна карта ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 упаковано до спеціального пакету «Україна МВС ЕКСПЕРТНА СЛУЖБА» №2358999;

4. слід, виявлений на пластиковій поверхні дверей упаковано до спеціального пакету «Україна МВС ЕКСПЕРТНА СЛУЖБА» №2358996;

5. слід, виявлений на пластиковій поверхні дверей упаковано до спеціального пакету «Україна МВС ЕКСПЕРТНА СЛУЖБА» №2358986;

6. аркуш дактилоплівки разом з першочерговою упаковкою поміщені в полімерний пакет з індивідуальним номером 2302722 «Україна МВС Експертна служба»;

7. аркуш дактилоплівки разом з першочерговою упаковкою поміщені в полімерний пакет з індивідуальним номером 2302723 «Україна МВС Експертна служба»;

8. три гіпсові зліпки поміщені у першочергову упаковку, а саме картонну коробку, на клапани якої наклеєні бирки з наступними надписами «До висновку експерта №СЕ-19/118-23/1508-ТР від 27.02.2023, к/п №12023181150000067 від 03.02.2023»;

9. чотири фрагмента слідів пальців рук, які поміщено до спеціального пакету Експертної служби МВС України 2358958;

10. слід віджиму пластикового вікна, вилучений за допомогою пасти «Silmark» та поміщений до спеціального пакету Експертної служби МВС України 2843804;

11. рукавицю сірого та чорного кольорів з гумовою поверхнею в області долоні, поміщену до спеціального пакету НПУ WAR 0024818;

12. слід низу взуття, поміщений до спеціального пакету Експертної служби МВС України 2358623;

13. один фрагмент сліду пальця руки, поміщений до спеціального пакету Експертної служби МВС України 2358957; _

14. п`ять металевих іконок та шістнадцять металевих хрестики, поміщені до спеціального пакету НПУ WAR 1138403;

15. флакон з-під масла, на якому наявна золотиста етикетка зі зображенням хреста, поміщений до спеціального пакету НПУ KIV1111017;

16. скло пляшки з-під вина «Кагор», поміщений до картонної коробки, яку опечатано бирками з відповідними записами, підписами понятих та відтиском печатки «212-Для пакетів»;

17. чотири пляшки вина «Кагор», поміщені до поліетиленового пакету який опечатано биркою з відповідними записами, підписами понятих та відтиском печатки «212-Для пакетів»;

18. шнурівки різного кольору з дев`ятьма металевими іконками, шість металевих хрестиків та чорні буси, поміщені до спеціального пакету НПУ WAR 0024823;

19. презерватив без вмісту, поміщений до паперового конверту з відповідними записами, підписами понятих та відтиском печатки «212-Для пакетів»;

20. металеву фомку, поміщену до спеціального пакету Експертної служби МВС України 3186486;

21. кросівки (пара) марки «Nike», білого кольору, із вставками синього та червоного кольорів, 44 розміру, поміщені до спец, пакету «ЕС» №3186496 та які після проведення експертизи були переупаковані до спец, пакету ЕС №3186467;

22. одну пляшку вина «Кагор», об`ємом 0,7 л. поміщену до спец, пакету «НПУ» SUD2083983;

- які знаходяться на зберіганні в кімнаті зберігання речових доказів ВП №2 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області, після набрання ухвалою законної сили - знищити.

23. сабвуфер марки «SKY sound», моделі «AC220V-DC12V/24V ТА82» опломбований з використанням контрольної пломби, логотип якої містить індивідуальний номер L87382593, після набрання ухвалою законної сили, - повернути потерпілому ОСОБА_6 .

24.одну купюру номіналом двадцять гривень, поміщену до спеціального пакету НПУ WAR 1138402, після набрання ухвалою законної сили, - передати у власність держави.

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111957276
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —564/931/23

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні