Вирок
від 30.06.2023 по справі 201/10787/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/10787/22

Провадження № 1-кп/201/59/2023

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30червня 2023року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарях судового засідання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі спеціального судового провадження в залі Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська кримінальне провадження №22022050000005184 від 27.09.2022 року по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки м. Маріуполя Донецької області, маючої на утриманні малолітню дитину, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 КК України

В судовому засіданні приймали участь:

прокурор ОСОБА_5

захисник ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

Формулювання обвинувачення, яке пред`явлене і визнане судом доведеним

24 жовтня 1945 року набув чинності Статут Організації Об`єднаних Націй, підписаний 26 червня 1945 року, яким фактично створено Організацію Об`єднаних Націй (далі ООН), до складу якої входять Україна, Російська Федерація та ще 49 країн-засновниць, а також інші країни світу.

Відповідно до частини 4 статті 2 Статуту ООН, усі Члени вказаної організації утримуються в своїх міжнародних відносинах від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності або політичної незалежності будь-якої держави, так і будь-яким іншим чином, несумісним із Цілями Об`єднаних Націй.

Декларацією Генеральної Асамблеї ООН від 09.12.1981 № 36/103 про недопустимість інтервенції та втручання у внутрішні справи держав і резолюціями: від 16.12.1970 № 2734 (XXV), що містить Декларацію про зміцнення міжнародної безпеки; від 21.12.1965 № 2131 (XX), що містить Декларацію про неприпустимість втручання у внутрішні справи держав і про обмеження їх незалежності і суверенітету від 14.12.1974 № 3314 (XXIX), що містить визначення агресії, визначено, що жодна з держав не має права здійснювати інтервенцію або втручання у будь-якій формі або з якої б то не було причини у внутрішні і зовнішні справи інших держав. Закріплені обов`язки держав утримуватися від: збройної інтервенції, підривної діяльності, військової окупації; надання сприяння, заохочення або підтримки сепаратистської діяльності; не допускати на своїй території навчання, фінансування і вербування найманців чи засилання таких найманців на територію іншої держави.

Верховною Радою Української Радянської Соціалістичної Республіки 24.08.1991 схвалено «Акт проголошення незалежності України», яким урочисто проголошено незалежність України та створення самостійної української держави України.

У преамбулі Декларації про державний суверенітет України від 16.07.1990 вказано, що Верховна Рада УРСР проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

Відповідно до розділу V Декларації територія України в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди. Україна самостійно визначає адміністративно-територіальний устрій та порядок утворення національно-адміністративних одиниць.

Статтями 1, 2 Конституції України визначено, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Статтею 73 Конституції України закріплено, що виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України.

Згідно з пунктами 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05 грудня 1994 року РФ, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтвердили Україні своє зобов`язання згідно з принципами Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01 серпня 1975 року поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, зобов`язалися утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони, або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН.

Всупереч вказаним нормам Президент Російської Федерації, а також інші представники влади Російської Федерації, діючи всупереч вимогам п. п. 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994, принципам Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01.08.1975 та вимогам ч. 4 ст. 2 Статуту ООН і Декларацій Генеральної Асамблеї ООН від 09.12.1981 № 36/103, від 16.12.1970 № 2734 (XXV), від 21.12.1965 № 2131 (ХХ), від 14.12.1974 № 3314 (ХХІХ), спланували, підготували і розв`язали агресивну війну та воєнний конфлікт проти України.

З цією метою 22.02.2022 Президент Російської Федерації підписав з керівниками російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей договори про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу, які в той же день ратифіковані Державною думою та Радою Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації.

В цей же день Президент Російської Федерації, з метою надання видимості законності дій по нападу на Україну, направив до Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації звернення про використання Збройних Сил Російської Федерації за межами Російської Федерації, яке було задоволено.

Керівники російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 23.02.2022 звернулися до Президента Російської Федерації з проханням надати допомогу у відбитті надуманої ними воєнної агресії «українського режиму щодо населення» так званих «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки».

Президент Російської Федерації 24.02.2022 оголосив про своє рішення почати військову операцію в Україні, після чого був відданий наказ на вторгнення підрозділів Збройних Сил Російської Федерації на територію України.

Після цього, 24.02.2022 на виконання вищевказаного наказу військовослужбовці Збройних Сил Російської Федерації шляхом збройної агресії, незаконно вторглись на територію України через лінію державного кордону України, розташовану в Автономній Республіці Крим, Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Київській, Сумській, Чернігівській та інших областях та шляхом застосування зброї здійснили напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, житлові масиви та інші цивільні об`єкти, а також здійснили окупацію частини території України, чим вчинили дії на порушення порядку, встановленого Конституцією України, що продовжується до теперішнього часу та призводить до тяжких наслідків.

Указані дії супроводжуються бойовим застосуванням авіації, артилерійськими та ракетними ударами, а також застосуванням броньованої техніки та іншого озброєння. При цьому вогневі удари здійснюються по об`єктам, які захищені нормами міжнародного гуманітарного права. Зазначені дії призвели до тяжких наслідків у вигляді загибелі людей, у тому числі дітей, отримання ними тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості та заподіяння матеріальних збитків у вигляді знищення будівель, майна та інфраструктури.

Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами, є окупацією частини території суверенної держави Україна і міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

24 лютого 2022 року указом Президента України № 64/2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено воєнний стан на всій території України. Указом Президента України № 573/2022 від 12 серпня 2022 року його строк повторно продовжено на 90 діб.

Так, в липні 2022 року (більш точний час не встановлений), ОСОБА_4 , перебуваючи на території міста Маріуполь Донецької області, усвідомлюючи, що в Україні введено воєнний стан, керуючись ідеологічними та корисливими мотивами, добровільно погодилась на співпрацю з окупаційною владою Російської Федерації, та добровільно працевлаштувалась до створеного окупаційною владою, так званого «Мариупольский государственный университет» Донецкой народной республики розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , в якому обійняла посади пов`язані з організацією освітнього процесу та впровадженням стандартів освіти держави-агресора у даному закладі освіти, а саме: «заместитель декана факультета экономики, управления, и права с учебной работы» і «старший преподаватель кафедры системного анализа и информационных технологий».

До цього ОСОБА_4 перебувала на посаді асистента кафедри системного аналізу та інформаційних технологій у Маріупольському державному університеті, яку звільнено 15.08.2022 наказом № 411-к ректора Маріупольського державного університету Миколая Трофименко.

В період з 28 по 31 серпня 2022 року на підставі наказу так званого «министерства образования и науки донецкой народной республики об обучении профессорско-преподавательского состава образовательных организаций высшего образования донецкой народной республики в Федеральном государственном бюджетном образовательном учреждении высшего образования «Донской государственный технический университет»» № 767 від 25 серпня 2022 року ОСОБА_4 проходила навчання в «Донском государственным техническом университете» в м. Ростов-на-Дону, з метою підвищення кваліфікації «по дополнительной профессиональной програме».

Після чого, використовуючи отримані повноваження, а також пройшовши відповідну підготовку на території держави агресора російської федерації у «Донском государственным техническом университете» в м. Ростов-на-Дону, ОСОБА_4 спільно з іншими керівниками і викладачами спланувала та організувала освітній процес, на «факультете экономики, управления, и права» «Мариупольского государственного университета», у відповідності до вимог «Закона об образовании» від 19.06.2015, прийнятим Постановою народної Ради так званої «ДНР», за освітніми стандартами та навчальними планами так званої «ДНР», із повним виключенням з освітнього процесу вимог до обов`язкових результатів навчання, визначених державними стандартами повної загальної середньої освіти України, який повністю протирічить меті як початкової так і базової середньої освіти в Україні та який формуватиме знання, інші компетентності та світогляд здобувачів освіти спрямовані на возвеличення Російської Федерації та так званої «ДНР», її історичної ролі та відповідно заперечення існування культурних цінностей українського народу, його історико-культурних надбань і традицій, української мови, що має своєю кінцевою метою збуджувати агресію та ненависть до України.

Відповідно до вимог статті 1 частини 1 Закону України «Про освіту» мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти.

Частиною 2 статті 1 Закону України «Про освіту» передбачено, що заклади освіти забезпечують обов`язкове вивчення державної мови.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про освіту» освіта є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально-економічний і культурний розвиток суспільства.

Статтею 10 Закону України «Про вищу освіту» визначено, що стандарт вищої освіти - це сукупність вимог до освітніх програм вищої освіти, які є спільними для всіх освітніх програм у межах певного рівня вищої освіти та спеціальності. Стандарти вищої освіти розробляються для кожного рівня вищої освіти в межах кожної спеціальності відповідно до Національної рамки кваліфікацій і використовуються для визначення та оцінювання якості вищої освіти та результатів освітньої діяльності закладів вищої освіти (наукових установ), результатів навчання за відповідними спеціальностями.

Відповідно до «Протокола № 2 заседания кафедри от 02.09.2022» ОСОБА_4 була призначена куратором 1-4 курсів денної і заочної форми навчання.

Продовжуючи виконувати свій злочинний умисел, ОСОБА_4 , діючи з власних ідеологічних мотивів, 21 вересня 2022 року, знаходячись на території Маріупольського державного університету за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, пр-т Будівельників, 129а, спільно з іншим керівництвом та викладачами «факультета экономики, управления, и права» «Мариупольского государственного университета» провела зустріч зі студентами денної форми навчання на якому студентам доведено, що навчання буде здійснюватися за російською навчальною програмою, а також організація наукової та соціально-виховної роботи.

Перебуваючи на посаді «заместитель декана факультета экономики, управления, и права с учебной работы» «Мариупольского государственного университета» ОСОБА_4 здійснює безпосереднє керівництво учбово-методичною роботою на факультеті, який об`єднує педагогічний колектив 5 кафедр: економіки та міжнародних економічних відносин, менеджменту, фінансів та обліку, системного аналізу та інформаційних технологій, державного управління та права, в рамках так званої співпраці з російськими ВУЗами бере участь в організації та проведенні спільних освітніх та наукових заходах, курсах, конференціях, головною метою яких є забезпечення швидкого переходу на російські програми освіти.

Виконуючи обов`язки «старшего преподавателя кафедры системного анализа и информационных технологий» «Мариупольского государственного университета» ОСОБА_4 викладає в університеті дисципліни: комп`ютерна графіка, якість програмного забезпечення за російськими програмами освіти та російською мовою.

Умисні дії ОСОБА_4 , яка є громадянкою України, кваліфіковані за ч. 3 ст. 111-1 КК України, тобто здійснення пропаганди у закладі освіти з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України, уникненню відповідальності за здійснення державою агресором збройної агресії проти України, а також дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти.

Позиція обвинуваченої

Відповідно ст. 129 Конституції України, ст. 7 КПК України, основними засадами судочинства в Україні - є верховенство права, законність, рівність усіх учасників судового розгляду перед законом і судом; повага до людської гідності.

Враховуючи ті обставини, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 КК України, знає про розпочате щодо неї кримінальне провадження і протягом тривалого часу переховується від органів досудового розслідування, з врахуванням того, що досудове розслідування даного кримінального провадження здійснювалось у спеціальному провадженні згідно ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 22.12.2022 року (т. 1 а.п. 82, т. 2 а.п. 128), тому ухвалою суду від 28.04.2023 року прийнято рішення про здійснення відкритого спеціального судового провадження стосовно вказаного вище обвинувального акту (т. 1 а.с. 93) та, відповідно, судовий розгляд проводився за відсутності обвинуваченої.

У зв`язку з цим обвинувачена ОСОБА_4 не була допитана судом в якості обвинуваченої по суті пред`явленого їй обвинувачення.

Відповідно до ч. 2ст. 7 КПК Українизміст та форма кримінального провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia) повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, зазначеним у частині першій цієї статті, з урахуванням особливостей, встановлених законом.

Отже, кримінальне провадження за відсутності обвинуваченої повинно відповідати, у тому числі таким загальним засадам судочинства, як законність, рівність перед законом і судом, презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини тощо (п.п. 2, 3, 10 ч. 1ст. 7 КПК України).

Суть принципу законності відповідно до ч. 1ст. 9 КПК України, крім іншого, полягає у тому, що під час кримінального провадження суд, прокурор та слідчий зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Згідно ч. 1ст. 10 КПК України, суть принципу рівності перед законом і судом полягає у тому, що не може бути привілеїв чи обмежень у процесуальних правах, передбачених цим Кодексом, за будь-якими ознаками, у тому числі за політичними переконаннями.

Зважаючи на специфіку спеціального судового провадження (ч. 3ст. 323 КПК України), суд, зберігаючи неупередженість та безсторонність, надає особливого значення охороні прав та законних інтересів обвинуваченого як учасника кримінального провадження, яке відбувається за його відсутності, забезпеченню повного та неупередженого судового розгляду з тим, щоб до обвинуваченого була застосована належна правова процедура в контексті приписівст. 2 КПК Україниз дотриманням всіх загальних засад кримінального провадження з урахуванням особливостей, встановлених виключно законом. Ці особливості вимагають від суду прискіпливої оцінки кожного поданого доказу обвинувачення, відтак поріг вимогливості до доказування у даному випадку має бути підвищений.

Суд також звертає увагу, що після введення « ОСОБА_4 » у пошуку Google відкривається сторінка ІНФОРМАЦІЯ_2 газети «Урядовий кур`єр», в якій мається повідомлення про підозру ОСОБА_4 і повістка про її виклик.

Також після введення у пошуку ОСОБА_7 « ОСОБА_4 » відкривається посилання ІНФОРМАЦІЯ_3 на сторінку газети «Урядовий кур`єр», в якій мається повідомлення про постановлення слідчим суддею ухвали про здійснення спеціального досудового розслідування стосовно підозрюваної ОСОБА_4 та повістка про виклик.

Крім того, після введення у пошуку ОСОБА_7 « ОСОБА_4 » відкриваєтьсяпосилання ІНФОРМАЦІЯ_4 на сторінку газети «Урядовий кур`єр», в якій мається повістка про виклик ОСОБА_4 до Жовтневого районногосуду м.Дніпропетровськау судові засідання.

До всього вищевказаного, після введення у пошуку ОСОБА_7 « ОСОБА_4 » відкриваєтьсяпосилання ІНФОРМАЦІЯ_5 на сторінку Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, в якій мається повістка про виклик у суд ОСОБА_4 у судові засідання.

Отже обвинувачена ОСОБА_4 , в силу п. 3 ч. 3 ст. 323 КПК України, знає та повинна була знати, що стосовно неї розпочато кримінальне провадження, винесено повідомлення про підозру та обвинувальний акт спрямовано до суду, у судові засідання не з`явилася, незважаючи на судові повістки (оголошення), надані до газети «Урядовий кур`єр» (т. 1 а.с. 49, 98 зв.), на сайті суду (т. 1 а.с. 41, 61, 101).

Докази, які досліджені судом

Відповідно до ст.ст. 84-85 КПКУкраїни, доказами у кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Винуватість обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.111-1 КК Українипідтверджується наступними дослідженими та перевіреними під час судового слідства доказами, а саме:

1. Витягом зЄРДР пок/п№22022050000005184 від 27.09.2022 року (т. 1 а.п. 105), який підтверджує факт внесення відомостей до ЄРДР та початок проведення досудового розслідування з відповідною правовою кваліфікацією кримінального правопорушення.

Підставою для внесення відомостей до ЄРДР стало:

- повідомлення провчинене кримінальнеправопорушення від23.09.2022року (т. 1 а.п. 193), рапорт старшогоо/ув ОВС8відділу ГВЗНД 2управління ГУСБУ вДонецькій іЛуганських областяхвід 23.09.2022року (т. 1 а.п. 114), рапорт вказаногоспівробітника СБУвід 22.09.2022 року (т. 1 а.п. 116), в яких міститься інформація, що громадянка України ОСОБА_4 через власні переконання та стійкі проросійські погляди перейшла на бік ворога, зайняла посаду т. зв. «заступника декана з навчальної роботи факультету економіки, управління та права» т. зв. «Маріупольського державного університету», створеного окупаційною владою на базі МДУ (код ЄДРПОУ 26593428), на якій здійснює впровадження стандартів держави-агресора, у зв`язку з цим приймає активну участь в робочих зустрічах керівництва університету з представниками освітнього середовища т. зв. «Донецької народної республіки» та держави-агресора Російської Федерації.

-акт оглядуYouTubeканалі «Маріупольськийдержавний університет» (т.1 а.п.116-119), відповідно до якого старший оперуповноважений в особливо важливих справах 8 відділу ГВЗНД 2 Управління (з дислокацією в м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБ України в Донецькій та Луганській області у службовому приміщенні провів огляд відео контенту, розміщеного ІНФОРМАЦІЯ_6 на офіційному YouTube каналі « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( ІНФОРМАЦІЯ_8 ), де виявив відеоматеріал (https://youtu.be/UXNEcplXx9g), у змісті якого діючий ректор Маріупольського державного університету ОСОБА_8 засудив створення на базі адміністративних будівель переміщеного університету так званого «Маріупольського державного університету ДНР» на чолі з фейковою виконуючою обов`язки ректора та звернувся до правоохоронних органів з проханням вжити заходів правового реагування щодо вказаного факту. Повний текст звернення ректора МДУ ОСОБА_8 : «Маріупольський державний університет, який ще три місяці тому гідно ніс звання єдиного класичного виша Донеччини, сьогодні має статус переселенець. Після вторгнення російських військ на територію Маріуполя, його нещадної руйнації та окупації, МДУ припинив свою роботу в місті. Колектив вишу був вимушений піти на цей крок задля легітимності діяльності університету, створення безпечного освітнього середовища та організації навчального процесу в умовах воєнного стану. Згідно наказу Міністерства освіти і науки України Маріупольський університет разом з його відокремленим структурним підрозділом « ІНФОРМАЦІЯ_9 » тимчасово переміщений до столиці України - Києва. Саме тут він відновив свою діяльність на базі Київського національного університету будівництва і архітектури, де сьогодні знаходиться вся адміністрація МДУ. Тим часом колаборанти, користуючись чесним ім`ям і доброю репутацією Маріупольського державного університету, оголошують про відновлення роботи вишу в Маріуполі. З метою спростування цієї інформації я, ректор, голова вченої ради Маріупольського державного університету, ОСОБА_9 від імені колективу та адміністрації вишу, офіційно заявляю, що наразі відновлення роботи університету в Маріуполі неможливе: місто окуповане, ворогом знищені навчальні корпуси та матеріально-технічна база. Діяльність цієї квазі-установи є нелегітимною. Ми засуджуємо створення так званого «Маріупольського державного університету ДНР» та вважаємо це рішення зухвалим і ганебним. Це кримінальний злочин і всі причетні, на чолі з фейковою виконуючою обов`язки ректором будуть відповідати за всі неправомірні дії, а це позбавлення волі строком від 15 років до пожиттєвого. Маріупольський державний університет - це не назва, не розташування, не стіни, а люди. Люди, які його заснували, які не шкодували своїх сил на розвиток, які старанно навчалися для отримання бажаного диплому. Маріупольський державний університет - це співробітники, викладачі, студенти та випускники. І через російську агресію ми втратили частину своєї великої родини. У Маріуполі з початку війни загинули восьмеро наших співробітників, п`ятеро студентів, і звістки про смерть продовжують надходити. Тому відновлення діяльності під час окупації та співпраця із загарбниками паплюження світлої пам`яті наших колег і нашої молоді. У зв`язку з поширенням недостовірної інформації, ми просимо вважати цю заяву офіційним зверненням до правоохоронних органів задля захисту честі, гідності та репутації нашого вишу. Ми закликаємо поширювати цю заяву у ЗМІ, соціальних мережах та інших органах, уповноважених розглядати питання, пов`язані з поширенням недостовірної інформації. Разом ми переможемо у цій інформаційній війні! Разом ми повернемося у Маріуполь! З Маріуполем у серці - Маріупольський державний університет!».

- акт огляду телеграм каналу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » від 22.09.2022 року (т.1 а.п.120-122), відповідно до якого старший оперуповноважений в особливо важливих справах 8 відділу ГВЗНД 2 Управління (з дислокацією в м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБ України в Донецькій та Луганській області у службовому приміщенні провів огляд контенту, розміщеного 27.07.2022 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( ІНФОРМАЦІЯ_11 ), де виявив інформаційні матеріали, у змісті яких повідомляється, що процес реєстрації зазначеного навчального закладу успішно завершено. Наказом Міністерства освіти і науки № 424 від 14.06.2022 Маріупольський державний університет зареєстрований як юридична особа на території донецької народної республіки та прийнятий до відання міністерства освіти і науки днр.

- акт огляду офіційного сайту «Донецкой народной республики http://npa.dnronline.su/» від 29.08.2022 року (т.1 а.п. 123-126), відповідно до якого старший оперуповноважений в особливо важливих справах 8 відділу ГВЗНД 2 Управління (з дислокацією в м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБ України в Донецькій та Луганській області у службовому приміщенні провів огляд контенту розміщеного на інтернет сторінці сайту « ІНФОРМАЦІЯ_12 », де отримав доступ до «Указ Главы Донецкой Народной Республики № 108 от 31.03.2022 года | Об администрации города Мариуполя» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_13 ), в якому йдеться мова про створення місцевої адміністрації м.Маріуполь, яка підпорядковується адміністрації т.зв. «ДНР».

- акт огляду телеграм каналу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » від 21.09.2022 року (т.1 а.п.127-133), відповідно до якого старший оперуповноважений в особливо важливих справах 8 відділу ГВЗНД 2 Управління (з дислокацією в м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБ України в Донецькій та Луганській області у службовому приміщенні провів огляд контенту, розміщеного 21.09.2022 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » https://t.me/marmgu/162, де виявив інформаційні матеріали, у змісті яких повідомляється про проведення 21 вересня поточного року факультетом економіки, управління та права зборів зі студентами денної форми навчання. Так, з вітальним та напутнім словом виступили: декан факультету ОСОБА_10 , заступник декана з навчальної роботи ОСОБА_4 , заступник декана з виховної роботи ОСОБА_11 та завідувачі всіх кафедр. На зустрічі було представлено кафедри факультету, обговорювалися питання навчальної діяльності, організації наукової та соціально-виховної роботи. Присутні мали можливість отримати відповіді на всі питання, що їх цікавлять.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаних публікацій за допомогою Інтернет ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_14 ».

- актогляду телеграмканалу « ІНФОРМАЦІЯ_15 »від 22.09.2022 (т.2 а.п. 162), відповідно до якого об`єктом огляду є публікація, розміщена ІНФОРМАЦІЯ_16 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_15 » ІНФОРМАЦІЯ_15 . На даній сторінці міститься публікація наступного змісту: «Служебная записка». До вказаної публікації нижче додано документ формату docx з назвою «Post76_mrpl_dpr_07.09.22. docx», на якому мається службова записка « ІНФОРМАЦІЯ_17 », затвердженого «и.о. ректора Мариупольского государственного университета ОСОБА_12 , факультет экономики, управления и права 07.09.2022» з інформацією про призначення кураторів академічних груп кафедр факультету економіки, управління і права, серед яких є ОСОБА_4 як куратор кафедри системного аналізу і інформаційних технологій по спеціальностям системного аналізу і управління, інформаційних систем і технологій.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаних публікацій за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

2. Протоколом огляду мережі Інтернет від 04.10.2022 року (т. 1 а.п. 134-136), складеного старшим оперуповноваженим в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях на виконання постанови про доручення проведення слідчих (розшукових) дій, в рамках досудового розслідування у даному кримінальному провадженні. Об`єктом огляду є публікація, яка розміщена 29.09.2022 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_15 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_15 ». З метою перегляду вищевказаної публікації у програмному забезпеченні Інтернет-браузері «Chrome» у полі пошуку введено адресу ІНФОРМАЦІЯ_15 . На даній сторінці міститься «приказ №767від 25.08.2022«Об обучениипрофессорско-преподавательскогосостава образовательныхорганизаций высшегообразования ДонецкойНародной Республикив Федеральномгосударственном бюджетномобразовательном учреждениивысшего образованияДонской государственныйтехнический университет». Додаток до вказаного «приказа № 767» є, далі мовою оригіналу: «список профессорско-преподавательского состава организаций высшего образования Донецкой Народной Республики, направляемого на обучение по дополнительной профессиональной программе повышения квалификации «Актуальные вопросы преподавания в образовательных учреждениях высшего образования: нормативно-правовое, психолого-педагогическое и методыческое сопровождение» на базе ФГБОУ ВО «Донской государственный технический университет» (г. Ростов-на-Дону, Российская Федерация) с 28 по 31 августа 2022 года». У вказаному додатку під номером 136 мається ОСОБА_4 , місце роботи якої зазначено, далі мовою оригіналу: «Мариупольский государственный университет, заместитель декана факультета экономики, управления и права; старший преподаватель кафедры системного анализа и информационных технологий» (т.1 а.п. 145).

Таким чином, в ході огляду публікації отримано інформацію про те, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді т. зв. «заступника декана факультету економіки, управління та права; старшого викладача кафедри системного аналізу та інформаційних технологій» т. зв. «Маріупольського державного університету» здійснює впровадження стандартів держави - агресора, у зв`язку з цим з 28 по 31 серпня 2022 року пройшла навчання (п.136 списку додатка до наказу) по додатковій професійній програмі підвищення кваліфікації у Федеральній державній бюджетній освітній установі вищої освіти «Донський державний технічний університет (Російська Федерація, м. Ростов-на-Дону).

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

3. Протоколом пред`явленняособи длявпізнання зафотознімками від31.10.2022 (т. 1 а.п. 158-161), відповідно до якого свідок ОСОБА_13 впізнала ОСОБА_4 на фото під № 1 за овалом обличчя, очами, носом, кольором волосся і зазначила, що з ОСОБА_4 вона знайома як з колишнею колегою, яка з вересня 2019 по липень 2021 року працювала на економіко-правовому факультеті МДУ на посаді завідуючої лабораторії системного аналізу та паралельно за сумісництвом займалася викладацькою діяльністю. Влітку 2021 року ОСОБА_4 вступила до аспірантури МДУ. З липня 2021 року була прийнята на посаду асистента кафедри системного аналізу та інформаційних технологій.

4. Протоколом огляду мережі інтернет від 31.10.2022 року (т. 1 а.п. 162-165), проведеного за участю свідка ОСОБА_13 , складеного старшим о/у в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, а саме публікації, яка розміщена 25.10.2022 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( ІНФОРМАЦІЯ_18 ). Оглядом виявлено інформаційні матеріали, у змісті яких повідомляється про зустріч Маріупольського державного університету із колегами Тульського державного педагогічного університету ім. Л.Н. Толстого на чолі з проректором з освітньої політики ОСОБА_14 : «Состоялась онлайн встреча Мариупольского государственного университета с коллегами Тульского государственного педагогического университета им. Л.Н. Толстого во главе с проректором по образовательной политике Краюшкиной Светланой Владимировной. На встрече были проработаны вопросы: особенности организации учебного процесса - формирование учебных планов; регулирование стипендиального обеспечения и материальной поддержки студентов; особенности подготовки по различным профилям - неформальное образование студентов; выработаны также дальнейшие планы о совместном сотрудничестве». Свідок підтвердила, що на фотографіях у публікаціях мається ОСОБА_4 , яку вона впізнала.

Таким чином, в ході огляду публікації отримано інформацію про те, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді т. зв. «заступника декана факультету економіки, управління та права; старшого викладача кафедри системного аналізу та інформаційних технологій» т. зв. «Маріупольського державного університету» здійснює впровадження стандартів освіти держави - агресора, у зв`язку з цим приймає участь в робочих зустрічах з представниками освітнього середовища держави - агресора Російської Федерації.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

5. Протоколом огляду мережі інтернет від 31.10.2022 року (т. 1 а.п. 162-165), проведеного за участю свідка ОСОБА_13 , складеного старшим о/у в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, а саме публікації, яка розміщена ІНФОРМАЦІЯ_16 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( ІНФОРМАЦІЯ_11 ).

Оглядом виявлено інформаційні матеріали, у змісті яких повідомляється про проведення 21 вересня поточного року факультетом економіки, управління та права зборів зі студентами денної форми навчання. Так, з вітальним та напутнім словом виступили: декан факультету ОСОБА_10 , заступник декана з навчальної роботи ОСОБА_4 , заступник декана з виховної роботи ОСОБА_11 та завідувачі всіх кафедр. На зустрічі було представлено кафедри факультету, обговорювалися питання навчальної діяльності, організації наукової та соціально-виховної роботи. Присутні мали можливість отримати відповіді на всі питання, що їх цікавлять.

Повний текст публікації мовою оригіналу: «Факультетом экономики, управления и права 21 сентября было проведено собрание со студентами дневной формы обучения. С приветственным и напутственным словом выступили: декан факультета ОСОБА_10 , зам.декана по учебной работе ОСОБА_4 , зам.декана по воспитательной работе ОСОБА_15 и заведующие всех кафедр. Встреча прошла в дружественной и оживленной атмосфере. На которой были представлены кафедры факультета, обсуждались вопросы учебной деятельности, организации научной и социально-воспитательной работы. Присутствующие имели возможность получить ответы на все интересующие их вопросы».

Таким чином, в ході огляду публікації отримано інформацію про протиправну діяльність заступника декана з навчальної роботи т. зв. «Маріупольського державного університету» ОСОБА_4 , яка займається впровадженням стандартів освіти держави агресора РФ під час здійснення навчального процесу в університеті.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

6. Протоколом огляду мережі інтернет від 26.11.2022 року (т. 1 а.п. 174), складеного старшим оперуповноваженим в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях на виконання постанови про доручення проведення слідчих (розшукових) дій, в рамках досудового розслідування у даному кримінальному провадженні. Об`єктом огляду є публікація, яка розміщена 25.11.2022 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_15 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_15 ». Оглядом виявлено публікацію наступного змісту: «Об организации деятельности образовательных организаций высшего образования».

До вказаної публікації додано документ формату pdf з назвою « ОСОБА_16 .11.2022.pdf». Документ має назву Приказ министерства образования и науки донецкой народной республики №1029 от 02.11.2022». У пункті 2 вказаного «приказа» мається текст: «Образовательным организациям, указанным в Перечне, при организации работы с профильными классами в общеобразовательных организациях донецкой народной республики посредством сетевой формы реализации образовательных программ руководствоваться совместным приказом Министерства науки и высшего образования Российской Федерации и Министерства просвещения Российской федерации от 05.08.2020 № 882/391 «Оборганизации и осуществлении образовательной деятельности при сетевой форме реализации образовательных программ» (т. 1 а.п. 175-176). У «Перечне» під номером 3 мається т. Зв. «Мариупольский государственный университет» (т. 1 а.п. 179).

Таким чином, в ході огляду публікації отримано важливу інформацію щодо впровадження викладацьким складом т. зв. «Маріупольського державного університету «ДНР» стандартів освіти держави агресора Російської Федерації під час здійснення освітнього процесу в університеті.

Так, згідно п. 2 Наказу «Міністерства освіти і науки «ДНР» №1029 від 02.11.2022 «Про організацію діяльності освітніх організацій вищої освіти, професійних освітніх організацій, що беруть участь у функціонування профільних класів у загальноосвітніх організаціях Донецької Народної Республіки у 2022-2023 навчальному році» освітнім організаціям, зазначеним у Переліку (згідно п. 3 «Маріупольський державний університет»), при організації роботи з профільними класами у загальноосвітніх організаціях «Донецької Народної Республіки» через мережеву форму реалізації освітніх програм керуватися спільним наказом Міністерства науки та вищої освіти Російської Федерації та Міністерства освіти Російської Федерації від 05.08.2020 № 882/391 «Про організації та здійснення освітньої діяльності при мережній формі реалізації освітніх програм».

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

7. Протоколом огляду мережі інтернет від 26.11.2022 року (т. 1 а.п. 187), складеного старшим оперуповноваженим в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях на виконання постанови про доручення проведення слідчих (розшукових) дій, в рамках досудового розслідування у даному кримінальному провадженні. Об`єктом огляду є публікація, яка розміщена ІНФОРМАЦІЯ_16 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_15 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_15 ». З метою перегляду вищевказаної публікації у програмному забезпеченні Інтернет-браузері «Chrome» у полі пошуку введено адресу ІНФОРМАЦІЯ_15 . Оглядом виявлено публікацію наступного змісту: «Служебная записка». До вказаної публікації нижче додано документ формату docx з назвою «Post76_mrpl_dpr_07.09.22.docx», в якій мається інформація про призначення кураторів академічних груп кафедр факультету економіки, управління і права, серед яких мається ОСОБА_4 (т.1 а.п. 189).

В ході огляду публікації отримано важливу інформацію щодо протиправної діяльності ОСОБА_4 , яка згідно службової записки від 07.09.2022 та протоколу №2 от 02.09.2022 призначена куратором академічних груп кафедри системного аналізу та інформаційних технологій факультету економіки управління і права т. зв. «Маріупольського державного університету», створеного окупаційною владою на базі МДУ (код ЄДРПОУ 26593428), у зв`язку з чим здійснює впровадження стандартів освіти держави агресора Російської Федерації.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

8. Протоколом огляду мережі інтернет від 26.11.2022 року (т. 1 а.п. 196-202), складеного старшим оперуповноваженим в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях на виконання постанови про доручення проведення слідчих (розшукових) дій, в рамках досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Об`єктом огляду є публікація, яка розміщена ІНФОРМАЦІЯ_16 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_11 ».

Так, з вітальним та напутнім словом виступили: декан факультету ОСОБА_10 , заступник декана з навчальної роботи ОСОБА_4 , заступник декана з виховної роботи ОСОБА_11 та завідувачі всіх кафедр. На зустрічі було представлено кафедри факультету, обговорювалися питання навчальної діяльності, організації наукової та соціально-виховної роботи. Присутні мали можливість отримати відповіді на всі питання, що їх цікавлять.

Повний текст публікації: «Факультетом экономики, управления и права 21 сентября было проведено собрание со студентами дневной формы обучения. С приветственным и напутственным словом выступили: декан факультета ОСОБА_10 , зам.декана по учебной работе ОСОБА_4 , зам.декана по воспитательной работе ОСОБА_15 и заведующие всех кафедр. Встреча прошла в дружественной и оживленной атмосфере. На которой были представлены кафедры факультета, обсуждались вопросы учебной деятельности, организации научной и социально-воспитательной работы. Присутствующие имели возможность получить ответы на все интересующие их вопросы».

В ході огляду публікації отримано важливу інформацію щодо протиправної діяльності заступника декана з навчальної роботи т. зв. «Маріупольського державного університету» ОСОБА_4 , яка замається впровадженням стандартів освіти держави агресора Російської Федерації під час здійснення навчального процесу в університеті.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

9. Протоколом огляду мережі інтернет від 28.12.2022 року (т. 1 а.п. 203-207), складеного прокурором відділу Донецької обласної прокуратури за участю спеціаліста відділу ведення ЄРДР та інформаційно-аналітичної роботи. Об`єктом огляду є «Закон Донецкой Народной Республики «Об образовании», яка станом на ІНФОРМАЦІЯ_19 розміщена на Інтернет-ресурсі «Государственная информационная система нормативных правовых актов Донецкой Народной Республики» « ІНФОРМАЦІЯ_20 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_21 »/ З метою перегляду вищевказаної публікації у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері «Chrome» у полі пошуку введено адресу посилання « ІНФОРМАЦІЯ_21 ». Вказане посилання відкриває відповідну сторінку. На даній сторінці міститься «Закон Донецкой Народной Республики «Об образовании».

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

10. Протоколом огляду від 28.12.2022 року (т. 1 а.п. 213-218), складеного прокурором відділу Донецької обласної прокуратури, відповідно до якого оглянуто «Закон Донецкой Народной Республики «Об образовании», з якого встановлено відомості щодо правового регулювання освіти на території днр.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

11.Копією витягуз наказу№ 411-квід 15.08.2022 року (т. 1 а.п. 233), завіреного печаткою відділу кадрів Маріупольського державного університету, відповідно до якого ОСОБА_4 звільнено 23.08.2022 за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП України. Зобов`язано бухгалтерську службу виплатити компенсацію за невикористану частину основної щорічної відпустки за фактично відпрацьований робочий період з 01.09.2021 по 30.04.2022 у кількості 45 календарних днів. Підстава: заява ОСОБА_4 від 11.08.2022.

12. Протоколом огляду мережі інтернет від 08.12.2022 року (т. 1 а.п. 241-247), складеного старшим оперуповноваженим в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях на виконання постанови про доручення проведення слідчих (розшукових) дій, в рамках досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Об`єктом огляду є публікація, яка розміщена ІНФОРМАЦІЯ_22 на телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_11 ».

Оглядом встановлено, що т. зв. «Маріупольський державний університет «ДНР», що створений окупаційною владою на базі «МДУ» (код ЄДРПОУ 26593428), здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_2 . Так, мається публікація з дописом, далі мовою оригіналу: «Кафедра МЕНЕДЖМЕНТА МГУ приглашает абитуриентов и студентов на дневную и заочную форму обучения??«Менеджмент» ?? «Туризм». Выпускники могут работать в широком спектре профессий, таких как:

??Сотрудник банка и других финансовых институтов, службы маркетинга, сбыта, рекламы, связи с общественностью, транспортные и логистические компании, кадровые службы по управлению персоналом

??Менеджер проекта, менеджер по маркетингу, бренд-менеджер, сотрудники и руководители служб, ответственных за разработку и внедрение информационных технологий управления

??Инструктор по туризму, менеджер по бронированию, по продаже турпродуктов, организатор путешествий, экскурсий

??Специалист в органах исполнительной власти, ведающих вопросами развития туризма

??Менеджер проектов в сфере туризма

Кафедра менеджмента:

??+38071 709 70 59

??

НОМЕР_1

Приемная комиссия:

Пр-т. Строителей 129а, кабинет 110

??Время работы: 9.00-16.00;

?? ОСОБА_17 »

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу «archive.today».

13. Протоколом огляду мережі інтернет від 08.12.2022 року (т. 2 а.п. 1-20), складеного старшим оперуповноваженим в ОВС 8 відділу ГВЗНД 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях на виконання постанови про доручення проведення слідчих (розшукових) дій, в рамках досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Об`єктом огляду є «Telegram»-канал з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за електронним посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду було здійснено перегляд публікацій розміщених в даному «Telegram»-каналі та відібрано публікації, які містять докази вчинення ОСОБА_4 злочину, а також містять інші важливі для кримінального провадження відомості. З відібраних публікацій зроблено скріншоти, які вставлені в протокол, крім того виявлені в публікаціях зображення, а також скріншоти з відеозаписів вставлені в протокол під публікацією, в якій вони виявлені.

Так, в ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_18 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_18 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_24 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_18 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_25 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_25 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_24 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_18 .

В ході огляду виявлено публікацію розміщену в «Telegram»-каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_23 .

В ході огляду, всі виявлені в «Telegram» каналі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » публікації записані на оптичний носій інформації диск DVD-R реєстр. №78/2/5/8-1319 нт від 20.12.2022 об`ємом 4,38Gb з рукописним написом «Додаток до протоколу огляду від 20.12.2022».

Диск DVD-R №78/2/5/8-1319 від 20.12.2022 досліджено у судовому засіданні (т.2 а.п. 21).

14. Протоколом пред`явленняособи длявпізнання зафотознімками від26.12.2022 (т. 2 а.п. 22-25), відповідно до якого свідок ОСОБА_8 впізнав ОСОБА_4 на фото під № 3 за овалом обличчя, очами, носом, губами, зачіскою і зазначив, що з ОСОБА_4 він працював в Маріупольському державному університеті.

15. Протоколом огляду від 28.12.2022 року (т. 2 а.п. 26-30), складеного прокурором відділу Донецької обласної прокуратури.

Об`єктом огляду є файл під назвою «Приказ Министерства образования и науки Донецкой народной республики Об утверждении Государственного образовательного стандарта высшего профессионального образования бакалавриат по направлению подготовки 40.03.01 Юриспруденция», зарегистрирован № 4549 от 30.06.2021, який розміщений на сайти: «https://gisnpa-dnr.ru/» за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_26 » та ІНФОРМАЦІЯ_27 (т. 2 а.п. 31-41).

Вказаним наказом ДНР від 28.06.2021 затверджуються «Государственные стандарты высшего профессионального образования бакалавриат по направлению подготовки Юриспруденция».

Далі мовою оригиналу: «С целью обеспечения единства образовательного пространства Донецкой Народной Республики, преемственности и вариативности основных образовательных программ соответствующего уровня образования, государственных гарантий уровня и качества образования, руководствуясь пунктом 6 части 1 статьи 6 Закона Донецкой Народной Республики «Об образовании», в соответствии с подпунктом 12.56 пункта

12 раздела II Положения о Министерстве образования и науки Донецкой Народной Республики, утверждённого Постановлением Совета Министров Донецкой Народной Республики от 22 июля 2015 года № 13-43 (с изменениями), ПРИКАЗЫВАЮ: 1. Утвердить Государственный образовательный стандарт высшего профессионального образования бакалавриат по направлению подготовки 40.03.01 Юриспруденция. 2. Признать утратившим силу Приказ Министерства образования и науки Донецкой Народной Республики от 04 апреля 2016 года № 297 «Об утверждении Государственного образовательного стандарта высшего профессионального образования по направлению подготовки 40.03.01 «Юриспруденция» (квалификация «бакалавр»)», зарегистрированный в Министерстве юстиции Донецкой Народной Республики 22 апреля 2016 года, регистрационный номер № 1173. 3. Контроль исполнения настоящего Приказа возложить на Директора Департамента науки и высшего профессионального образования Министерства образования и науки Донецкой Народной Республики. (пункт 3 в ред. приказа Министерства образования и науки ДНР от 27.12.2021

№ 173-НП). 4. Настоящий Приказ вступает в силу со дня официального опубликования. Врио Министра А.В. Удовенко.

ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ОБРАЗОВАТЕЛЬНЫЙ СТАНДАРТ ВЫСШЕГО

ПРОФЕССИОНАЛЬНОГО ОБРАЗОВАНИЯ БАКАЛАВРИАТ ПО

НАПРАВЛЕНИЮ ПОДГОТОВКИ 40.03.01 ЮРИСПРУДЕНЦИЯ

I. Общие положения, 1.1. Настоящий государственный образовательный стандарт высшего профессионального образования (далее ГОС ВПО) представляет собой совокупность обязательных требований при реализации основных профессиональных образовательных программ высшего профессионального образования программ бакалавриата по направлению подготовки 40.03.01 Юриспруденция (далее соответственно программа бакалавриата, направление подготовки). 1.2. Получение образования по программе бакалавриата допускается только в образовательной организации высшего профессионального образования (далее

Организация). 1.5. При реализации программы бакалавриата ОСОБА_18 вправе применять

электронное обучение, дистанционные образовательные технологии. Электронное обучение, дистанционные образовательные технологии, применяемые при обучении инвалидов и лиц с ограниченными возможностями здоровья (далее инвалиды и лица с ОВЗ), должны предусматривать возможность приема-передачи информации в доступных для них формах.

1.6. Реализация программы бакалавриата осуществляется Организацией как

самостоятельно, так и посредством сетевой формы реализации образовательных

программ (далее сетевая форма). 1.7. Программа бакалавриата реализуется на государственном языке Донецкой Народной Республики, если иное не определено локальным нормативным правовым актом Организации. 1.11. Область профессиональной деятельности, в которой выпускники, освоившие программу бакалавриата (далее выпускники), могут осуществлять профессиональную деятельность: 09 Юриспруденция (в сферах: разработки и реализации правовых норм; обеспечения законности и правопорядка; оказания правовой помощи физическим и юридическим лицам). Выпускники могут осуществлять профессиональную деятельность в других областях профессиональной деятельности и (или) сферах профессиональной деятельности при условии соответствия уровня их образования и полученных компетенций требованиям к квалификации работника. 1.12. В рамках освоения программы бакалавриата выпускники могут готовиться к решению задач профессиональной деятельности следующих типов: нормотворческий; правоприменительный; правоохранительный; экспертно-консультационный. 1.13. При разработке программы бакалавриата Организация устанавливает направленность (профиль) программы бакалавриата, которая соответствует направлению подготовки в целом или конкретизирует содержание программы бакалавриата в рамках направления подготовки, путем ориентации ее на: область профессиональной деятельности и сферу (сферы) профессиональной деятельности выпускников; тип (типы) задач и задачи профессиональной деятельности выпускников; при необходимости на объекты профессиональной деятельности выпускников или область (области) знания. 4.16. Не менее 5 процентов численности педагогических работников Организации, участвующих в реализации программы бакалавриата, и лиц, привлекаемых Организацией к реализации программы бакалавриата на иных условиях (исходя из количества замещаемых ставок, приведенного к целочисленным значениям), должны являться руководителями и (или) работниками иных организаций, осуществляющими трудовую деятельность в профессиональной сфере, соответствующей профессиональной деятельности, к которой готовятся выпускнини (иметь стаж работы в данной профессиональной сфере не менее 3 лет). 4.17. Не менее 60 процентов численности педагогических работников Организации и лиц, привлекаемых к образовательной деятельности ОСОБА_18 на иных условиях (исходя из количества замещаемых ставок), должны иметь ученую степень (в том числе ученую степень, полученную в иностранном государстве и признанную в Донецкой Народной Республике) и (или) ученое звание (в том числе ученое звание, полученное в иностранном государстве и признанное в Донецкой Народной Республике)».

Таким чином, вказаними документами підтверджено, що на окупованій території державою-агресором втілюються свої стандарти освіти, тобто т.зв. ДНР приймає свої стандарти впровадження та надання освіти молоді (в різних рівнях навчальних закладів школах/технікумах/університетах), тобто закладують в молодь свою пропаганду та неповагу до держави Україна, свої стандарти освіти, свої предмети розвитку держави та закладають в голови молоді свої погляди розвитку окупованих територій державою-агресором.

Оглядом статті за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_27 інтерв`ю, що «ДНР полностью перешла на стандарты и программы РФ в образовании ОСОБА_19 », у якому Министр образования и науки Республики ОСОБА_20 зазначив: «2 дек ДАН. Все уровни системы образования ДНР полностью перешли на российские образовательные стандарты и программы. Об этом сегодня ДАН сообщил министр образования и науки Республики Михаил ОСОБА_19 (т.2 а.п. 42-45).

Далі- мовою оригіналу: «Полностью вся система образования ДНР перешла на российские образовательные стандарты и программы», - сказал он. Министрдобавил, что сейчас работа сосредоточена на аккредитации в России учебных заведений. Первыми в этот процесс включились вузы, потом учреждения среднего профобразования и школы. «Это большая работа, связанная с тем, что нужно приводить наши учреждения образования к тем параметрам, которые соответствуют российским требованиям и законам. Тогда мы сможем представлять наши учебные организации к российской государственной аккредитации», - отметил ОСОБА_19 . По его словам, прогнозы о завершении этого процесса пока преждевременны.«Процесс эволюционный, я бы не стал делать конкретных дат его окончания, но это в ближайшей перспективе», - добавил руководитель Минобрнауки. Отметим, что система образования Республики включает в себя четыре уровня: общее, профессиональное, дополнительное, а также профессиональное обучение, обеспечивающие возможность реализации права на образование в течение всей жизни. Напомним, что первое образовательное учреждение ДНР получило государственную аккредитацию осенью 2018 года. Им стал Донецкий национальный медицинский университет имени Горького. На сегодняшний день российскую аккредитацию прошли шесть вузов, пять образовательных организаций СПО и две школы».

Таким чином, «Приказ № 86-НП Министерства образования и науки Донецкой народной республики», як одного з незаконних нормативних актів Міністерства так званого днр, а також виходячи з інтерв`ю Министра образования ОСОБА_19 , підтверджено, що на тимчасово окупованій території тобто в днр діють нормативні акти держави-агресора в освітній сфері, а також впроваджуються свої стандарти освіти, тобто фактично всі особи, які добровільно перейшли працювати у освітні органи на окупованій території є особами, які впроваджують освітні стандарти визначені державою агресором та є колоборантами.

16.Протоколом оглядумережі Інтернетвід 31.10.2022 (т.2 а.п. 149), відповідно до якого об`єктом огляду є інтернет сторінка сайту Мариупольського государственного университета днр за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_28 , на якому визначені цілі вказаного університету, серед яких є «взаимодействие университета с иными субъектами российской федерации», також на сайті університету розміщена ОСОБА_4 , яка є «заместителем декана факультета экономики и старший преподаватель кафедры системного анализа и информационных технологий». Також на сайті міститься адреса університету мовою оригіналу: «Россия, город Мариуполь, АДРЕСА_3 ».

17. Інформацією Державної прикордонної служби від 20.12.2022 (т.2 а.п. 62), відповідно до якої відомостей щодо перетинання державного кордону України, лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями ОСОБА_4 у період з 01.08.2022 по 20.12.2022 в базі даних не виявлено.

18. Показаннямидопитаного у судовому засіданні через відеоконференцзв`язок свідка ОСОБА_21 , яка надала суду наступні покази: я працюю на посаді начальника відділу кадрів Маріупольського державного університету, який тимчасово переміщений до м. Києва. Я познайомилась з ОСОБА_4 при оформленні її до Маріупольського державного університету з вересня 2019 року на посаду завідувача лабораторії системного аналізу. Також вона займалась викладацькою діяльність на посаді асистента кафедри системного аналізу. Охарактеризувати її як працівника я не можу, оскільки я займалась лише кадровими питаннями, втім догани до неї не застосовувалися. Вона у м. Маріуполі мешкала з маленькою донькою і своєю матір`ю. Після початку збройної агресії, як була можливість, всі виїжджали з міста. Телефонний і інтернет зв`язок в місті перестав працювати з початку березня 2022 року. Університет евакуювався до м. Києва у квітні 2022 року. Я виїхала з міста в кінці березня і в квітні почала роботу в м. Києві. З початку квітня 2022 року я почала розшукувати наших працівників, телефонувала їм і писала їм у вайбері. ОСОБА_4 я також написала через Вайбер, оскільки телефонний зв`язок з нею був відсутній. Вона повідомила, що виїхати з Маріуполя не може. Далі на початку серпня 2022 вона у вайбері повідомила, що хоче звільнитися і попросила зразок заяви про звільнення, який я їй надала. Це було виключно її бажання, я намагалася встановити причини, на що ОСОБА_4 сказала, що виїхати не може, оскільки у неї маленька дитина і її мати відмовляється виїжджати. Я їй пропонувала ту ж саму посаду в університеті і місце проживання, але вона відмовилась. При цьому така ж сама ситуація була і з іншими особами, які в той час змогли виїхати з Маріуполя і продовжують на теперішній час працювати у нашому університеті в м. Києві. Про діяльність ОСОБА_4 у т. зв. Мариупольськом государственном университете т. зв. ДНР я знаю з відкритих джерел: телеграм каналів і ютуб. Мені відомо, що вона там залишилась працювати. Про причини її залишення у місті я не знаю. Про примус, залякування, погрози чи щось подібне до ОСОБА_4 з боку представників країни-агресора, щоб вона залишилась працювати на своїй посаді у м. Маріуполі, мені не відомо. У серпні 2022 ОСОБА_4 надіслала на пошту відділу кадрів заяву про своє звільнення, яка була задоволена. До свого звільнення вона отримувала заробітну плату, оскільки до цього моменту відомостей про співпрацю з представниками країни-агресора у нас не було.

19. Показаннямидопитаного у судовому засіданні через відеоконференцзв`язок свідка ОСОБА_13 , яка надала суду наступні покази: я є проректор з науково-педагогічної роботи Маріупольського державного університету, який тимчасово переміщений до м. Києва. До початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ РФ я знаходилась у робочих стосунках з ОСОБА_4 , яка з 2019 року працювала у Маріупольському державному університеті на економіко-правовому факультеті у м. Маріуполі, де я з нею і познайомилася. Я виїхала з м. Маріуполя у травні 2022 року, а ОСОБА_4 там залишилася. Про причини її залишення у місті я не знаю. Про примус, залякування, погрози чи щось подібне до ОСОБА_4 з боку представників країни-агресора, щоб вона залишилась працювати на своїй посаді у м. Маріуполі, мені не відомо. З початку ОСОБА_4 працювала на посаді завідувача лабораторії системного аналізу. У 2021 році ОСОБА_4 вступила до аспірантури нашого університету і одночасно була прийнята на посаду асистента кафедри системного аналізу та інформаційних технологій. Ці посади з державною таємницею не пов`язані у неї не був допуск до неї. Під час виконання службових обов`язків вона проявляла себе достатньо відповідальною, ніяких ознак своєї прихильності до країни агресора не проявляла. Після тимчасового переміщення університету до м. Києва адміністрація Маріупольського державного університету намагалися встановити зв`язок зі всіма викладачами та співробітниками і тим, хто залишався в м. Маріуполі, пропонували виїхати. Всім пропонувалася житло в м. Києві і робота на посадах, які зберігалися за ними. Це стосується і ОСОБА_4 , яка виїхати з м. Маріуполя відмовилася. Безпосередньо з ОСОБА_4 спілкувалась начальник відділу кадрів ОСОБА_22 . Далі ближче до серпня 2022 року ми почали отримувати інформацію з телеграм-каналу т. зв. Мариупольського государственного университета т. зв. ДНР про те, що ОСОБА_4 стала працювати там, тим самим пішла на співробітництво з країною-агресором. Після цього у серпні 2022 року її було звільнено з Маріупольського державного університету за особистою заявою, яку вона написала державною мовою з посиланням на КЗпП України і надіслала на пошту відділу кадрів. До свого звільнення вона отримувала заробітну плату, оскільки до цього моменту відомостей про співпрацю з представниками країни-агресора у нас не було. Після цього ніякого зв`язку з ОСОБА_4 у нас не було, втім з телеграм-каналу т. зв. Мариупольського государственного университета т. зв. ДНР, а також зі створеного нового сайту т. зв. Мариупольського государственного университета т. зв. ДНР ми дізналися, що вона працює заступником декана факультету економіки, управління та права і одночасно працює на посаді старшого викладача кафедри системного аналізу та інформаційних технологій. Мені відомо, що з Донським державним технічним університетом у нас ніколи співпраці не було. Але мені відомо, що викладачі з т. зв. Мариупольського государственного университета т. зв. ДНР налагодили співпрацю з Донським державним технічним університетом, щоб впроваджувати стандарти РФ у т. зв. Мариупольському государственном университете т. зв. ДНР. При цьому, судячи з тих публікацій, які маються на телеграм-каналі т. зв. Мариупольського государственного университета т. зв. ДНР, ідеологія країни-агресора впроваджується в навчальний і виховний процес т. зв. Мариупольського государственного университета т. зв. ДНР. Зі мною на досудовому розслідуванні проводилася слідча дія пред`явлення особи для впізнання за фотознімками, де я точно і впевнено впізнала ОСОБА_4 . Також зі мною були проведені слідчі дії - огляди телеграм-каналу зв. Мариупольського государственного университета т. зв. ДНР, де я точно і впевнено впізнала ОСОБА_4 . Я підтверджую, що на фотографіях і відеозаписах, які маються у телеграм каналі і зафіксовані в протоколах огляду за моєю участю знаходиться саме ОСОБА_4 . Я її точно впізнала і впевнена в цьому.

20.Показаннямидопитаного усудовому засіданнічерез відеоконференцзв`язокректора Маріупольськогодержавного університету - свідка ОСОБА_8 , якийсуду повідомив,наступне.Після початкуповномасштабної збройноїагресії РФпроти України,згідно наказуМіністерства освітиі наукиУкраїни Маріупольськийуніверситет разомз йоговідокремленим структурнимпідрозділом тимчасовопереміщений доКиєва.Саме тутвін відновивсвою діяльністьна базіКиївського національногоуніверситету будівництваі архітектури,де сьогоднізнаходиться всяадміністрація МДУ.У зв`язкуз цим,в березні2022року язалишив місцесвого постійногопроживання (м,Маріуполь)та виїхавзвідти дом.Київ. ОСОБА_4 працювалау Маріупольському державному університеті в м. Маріуполі. Після початку збройної агресії співробітники університету виїхали до Києва, для цього ми створили телеграм канал, в якому повідомляли про евакуацію. 16.04.2022 міністр освіти підписав наказ про тимчасову евакуацію (переміщення) університету і я всім довів наказ до відома співробітників. Співробітники університету виїхали до Києва. Їх всіх повідомили про евакуацію. ОСОБА_4 я просив, як і решту колективу університету, по можливості самостійно евакуйовуватись на підконтрольну українській владі територію. Наголошував на тому, що навчальний заклад, не дивлячись на збройну агресію, не припиняє свою діяльність і тимчасово переміщується до м. Києва. Мені відомо про те, що з початком повномасштабної агресії РФ проти України ОСОБА_4 залишилась на тимчасово окупованій території та перейшла на бік окупаційної влади і зайняла посаду у фейковому ІНФОРМАЦІЯ_29 .

Судом досліджені документи, які характеризують особу обвинуваченої:

- характеристика ОСОБА_4 (т. 2 а.п. 47), виданої ректором ОСОБА_23 , далі- пряма мова: « ОСОБА_4 , 1988 року народження, до звільнення у серпні 2022 року обіймала посаду асистента кафедри системного аналізу та інформаційних технологій Маріупольського державного університету. ОСОБА_4 почала працювати у Маріупольському державному університеті у вересні 2019 року на посаді завідувача лабораторії системного аналізу на економіко- правовому факультеті. Одночасно вона займалася науково-педагогічною діяльністю як асистент кафедри математичних методів та системного аналізу за сумісництвом. Влітку 2021 р. ОСОБА_4 вступила до аспірантури Маріупольського державного університету зі спеціальності «Економіка» денної форми навчання. Тоді ж була прийнята на посаду асистента кафедри системного аналізу та інформаційних технологій. ОСОБА_4 на належному науково-педагогічному рівні викладала дисципліни фахової підготовки студентів; досліджувала питання забезпечення кібербезпеки, економічної безпеки логістичних підприємств. Займалася підвищенням професійної кваліфікації. З 2021 року проходила навчання в межах проекту міжнародної технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». Паралельно з науково- педагогічною діяльністю навчалася у магістратурі Національного авіаційного університету за спеціальністю «Кібезбезпека». Працюючи у МДУ, ОСОБА_4 до посадових обов`язків і доручень керівництва кафедри та факультету відносилася відповідально, на належному рівні забезпечуючи виконання завдань в межах навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи викладача».

-копія паспорту ОСОБА_4 (т. 2 а.п. 48-51), облікова картаформи №М20 (т.2 а.п. 68), форма Ф1 (т.2 а.п. 69-74) за яким встановлено, що ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_30 у м. Маріуполі Донецької області, є громадянкою України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

-інформація просудимості ОСОБА_4 (т. 2 а.п. 52), відповідно до якої станом на 07.12.2022 вона до кримінальної відповідальності не притягалася.

-довідка КНП«Обласна Клінічнапсихіатрична лікарням.Слов`янськ» №873від 14.12.2022(т.2а.с.54), згідно якої ОСОБА_4 послугу з надання психіатричної допомоги у закладах підконтрольних Україні не отримує.

-довідка КНП«МЦ зпрофілактики талікування залежностім.Краматорськ» №1245від 19.12.2022(т.2а.с.55), згідно якої ОСОБА_4 за спеціалізованою наркологічною допомогою не зверталась, лікарем-наркологом не оглянута, на обліку не перебуває.

Оцінка суду

При вирішенні питання про допустимість та належність досліджених доказів суд враховує, що Європейський суд з прав людини неодноразово зазначав, що допустимість доказів є прерогативою національного права і, за цим правилом, саме національні суди повноважні оцінювати надані ним докази (параграф 34 рішення у справі «Тейскера де Кастро проти Португалії» від 09.06.1998 року, параграф 54 рішення у справі «Шабельника проти України» від 19.02.2009 року), а порядок збирання доказів, передбачений національним правом має відповідати основним правам, визнаним Конвенцією, а саме: на свободу, особисту недоторканість, на повагу до приватного і сімейного життя (статті 5, 8 Конвенції) тощо.

Окрім цього, відповідно дост. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»суди застосовуютьЄвропейську конвенцію з прав людинита основоположних свобод, а також практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у п. 65 справи «Коробов проти України» (заява № 39598/03, остаточне рішення від 21.10.2011 р.) зазначив, що при оцінці доказів суд, як правило, застосовує критерій доведення «поза розумним сумнівом» (див. рішення від 18 січня 1978 року у справі «Ірланд проти Сполученого Королівства» (Ireland v. the United Kingdom), n. 161, Series А., заява № 25). Проте, така доведеність може випливати зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростовних презумпцій факту.

Аналізуючи вище перелічені докази в їх сукупності, провівши судовий розгляд в межах висунутого обвинувачення, відповідно до обвинувального акту, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому досліджені всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів, з точки зору достатності та взаємозв`язку, а також в сукупності з показаннями свідків, суд приходить до висновку, що вказані докази належні, оскільки вони підтверджують існування обставин, що підлягають доказуванню, допустимі, оскільки вони отримані в порядку встановленому КПК України, достовірні, оскільки фактичні дані отримані з цих доказів, не спростовані жодним іншим доказом, наданим сторонами кримінального провадження.

Так, свідки впізнали ОСОБА_4 як під час проведення слідчої дії - пред`явлення особи для впізнання за фотознімками та огляду телеграм каналів, їх показання, надані в суді, були послідовними щодо обставин, які мали істотне значення для правильного вирішення справи, часу, місця, способу вчинення кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Під час вивчення матеріалів кримінального провадження також не виявлено даних, які б давали підстави вважати, що свідки з будь-яких причин обмовили чи могли обмовити обвинувачену у інкримінованого йому злочині.

Таким чином, розглянувши кримінальне провадження з дотриманням положень ч. 1ст. 337 КПК України,в межахвисунутого обвинувачення,суд засвоїм внутрішнімпереконанням,яке ґрунтуєтьсяна всебічному,повному йнеупередженому дослідженнівсіх обставинкримінального провадження,оцінивши кожнийдоказ,наданий стороноюобвинувачення,з точкизору належності,допустимості,достовірності,а сукупністьзібраних доказів-з точкизору достатностіта взаємозв`язку,вважає зазначенідокази належними,допустимими,достовірними тав сукупностідостатніми дляприйняття рішенняпро винуватістьобвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.111-1 КК України, поза розумним сумнівом.

Виходячи з зазначеного, судом достовірно встановлено, що дії ОСОБА_4 , яка є громадянкою України, вірно кваліфіковані за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 КК України, як колабораційна діяльність, тобто здійснення пропаганди у закладі освіти з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України, уникненню відповідальності за здійснення державою агресором збройної агресії проти України, а також дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти.

Мотиви призначення покарання та ухвалення інших рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухваленні вироку і положення закону, якими керувався суд

Під час вчинення кримінального правопорушення, за даним кримінальним провадженням, обвинувачена була осудною у розумінніст. 19 КК України.

При призначенні покарання, згідно з вимогами ст.ст.65-67 КК Українита роз`ясненнями, що містяться в п.1постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2003 року «Про практику призначення судами кримінального покарання»(з наступними змінами), суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного, та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання, а також вимоги ч. 2ст. 50 КК України, якою передбачено, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення особи та попередження нових злочинів.

Зазначене узгоджується із положеннямист. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка, відповідно до вимог ч. 1ст. 9 Конституції України, ратифікована Законом від 17.07.1997 року «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 Конвенції» і є частиною національного законодавства України, якою встановлено, щокожен (…) при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено згідно із законом.

При цьому, суд враховує позицію ЄСПЛ, що кримінальне покарання переслідує, як прийнято вважати, подвійну метупокарання і стримування від вчинення нових злочинів.

Як у справі «Бакланов проти Росії» (рішення від 09 червня 2005 року), так і у справі «Фрізен проти Росії» (рішення від 24 березня 2005 року) Європейський суд зазначив, що «досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним». У справі «Ізмайлов проти Росії» (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 року) Європейський суд вказав, що «для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистого надмірного тягаря для особи».

Призначаючи покарання суд виходить із наступного.

У відповідності до ч. 4 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.111-1 КК України, відноситься до категорії нетяжкого злочину.

Обставин, які, відповідно дост. 66 КК України, пом`якшують покарання обвинуваченій, судом не встановлено.

Обставин, які, відповідно дост. 67 КК України, обтяжують покарання, також не встановлено.

Приймаючи до уваги характер, ступінь тяжкості та суспільну небезпеку скоєного ОСОБА_4 кримінального правопорушення, особу обвинуваченої, яка у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, має позитивну характеристику з минулого місця роботи, має на утриманні малолітню дитину, відсутність пом`якшуючих та обтяжуючих покарання обставин, проте враховуючи також, що обвинувачена вчинила даний злочин умисно, усвідомлюючи свої дії, які полягли у сприянні окупаційної влади держави-агресора ,які полягали у здійсненні пропагандиу закладіосвіти зметою сприянняздійсненню збройноїагресії протиУкраїни,встановленню таутвердженню тимчасовоїокупації частинитериторії України,уникненню відповідальностіза здійсненнядержавою агресоромзбройної агресіїпроти України,а такождій,спрямованих навпровадження стандартівосвіти держави-агресорау закладахосвіти,з метою її перевиховання та упередження скоєння злочинів в подальшому, суд вважає, що обвинуваченій необхідно призначити покарання у виді позбавлення волі з додатковим покаранням.

При цьому, визначаючи розмір призначеного покарання, суд враховує той факт, що обвинувачена ОСОБА_4 як громадянка України, вчинила злочин в період встановленого в Україні воєнного стану, що суперечить порядку, встановленому Конституцією України, і що свідчить про те, що злочин має підвищену суспільну небезпечність, вчинила цей злочин умисно з прямим умислом, а тому суд вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченої не можливе без реального відбування покарання, а тому положення ст. 75 КК України не застосовує.

Також з огляду на вчинення ОСОБА_4 суспільно-небезпечного кримінального правопорушення у сфері злочинів проти основ Національної безпеки України, а також відсутність обставин, передбаченихст. 66 КК України, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого нею кримінального правопорушення, суд, при призначенні покарання ОСОБА_4 , не вбачає підстав для застосування положеньст. 69 КК України.

Такий висновок узгоджується з практикою Європейського суду з прав людини, який зазначив, що складовим елементом принципу верховенства права є очікування від суду застосування до кожного злочинця такого покарання, яке законодавець вважає пропорційним («Скоппола проти Італії» від 17 вересня 2009 року).

Суд переконаний, що за викладених вище обставин кримінального провадження та особи обвинуваченого, призначене судом покарання буде цілком справедливим та пропорційним, необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, відповідатиме меті покарання, гуманності, справедливості і не потягне за собою порушення засад виваженості, що включає наявність розумного балансу між захищуваними інтересами суспільства та правами особи, яка притягується до кримінальної відповідальності.

Оскільки ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 22.12.2022 року (справа № 201/10340/22) ОСОБА_4 в порядку ч. 6 ст. 193 КПК України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави, тому вказаний запобіжний захід до набрання вироком законної сили слід залишити незмінним.

Початок строку відбування покарання ОСОБА_4 слід обраховувати з моменту звернення вироку до виконання, тобто із дня фактичного її затримання.

Процесуальні витрати на залучення експертів відсутні.

Речові докази по справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 369-376 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 КК України, та призначити їй покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, а також займатися будь якою діяльністю, пов`язаною з освітнім процесом, строком на 10 (десять) років.

Строк додаткового покарання у виді з позбавленняправа обійматипосади,пов`язанііз виконаннямфункцій державита місцевогосамоврядування,а такожзайматися будьякою діяльністю,пов`язаною зосвітнім процесом,- обраховувати з моменту відбуття основного покарання.

ОСОБА_4 початок строку відбування покарання обраховувати з моменту приведення вироку до виконання, тобто із дня фактичного її затримання.

ОСОБА_4 до набрання вироком законної сили залишити незмінним запобіжний захід, обраний в порядку ч. 6 ст. 193 КПК України, у вигляді тримання під вартою.

Витрати на залучення експертів відсутні.

Цивільний позов не заявлений.

Речові докази відсутні.

Роз`яснити учасникам судового провадження право подати клопотання про помилування, право ознайомитися із журналом судового засідання і подати на нього письмові зауваження.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана сторонами кримінального провадження до Дніпровського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти діб з дня проголошення вироку суду.

Інформацію про ухвалений вирок опублікувати у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті суду.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.06.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111958890
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/10787/22

Вирок від 30.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Вирок від 30.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 16.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 28.04.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 31.03.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 30.12.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 03.02.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні