Рішення
від 25.04.2023 по справі 761/40932/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40932/20

Провадження № 2/761/2355/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Макаренко І.О.

при секретарі Іванченко І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду, в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу (органу) приватизації Державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, 3-ті особи - Комунальне підприємство з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд», Київська міська рада про отримання права на оформлення в приватну власність житлового приміщення,

встановив:

Позивач звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з вищевказаним позовом, в якому просила суд визнати за громадянином України ОСОБА_1 право на приватизацію житлового приміщення - квартири АДРЕСА_1 з правом оформлення і отримання Свідоцтва про право власності на житло.

Свою позовну заяву обґрунтував тим що, 06.09.2019 позивач звернувся до Відділу (органу) приватизації державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації з встановленою відповідної форми Заявою про оформлення передачі в приватну власність квартири від 06.09.2019 в котрій він з своєю сім`єю постійно проживає з листопада 2007 року. До Заяви про оформлення передачі в приватну власність квартир від 06.09.2019 були додані відповідні документи згідно наданого органом приватизації Шевченківського району міста Києва Списку документів що долучаються до Заяви документів для проведення приватизації житлових приміщень в гуртожитках з додатками: Довідки ПАТ «Державний ощадний банк України» про невикористання житлових чеків від 22 серпня 2019 року № 209/06, копія Витягу з державних реєстрів, Консультативний висновок спеціаліста (медична документація - Форма № 028/о) про відсутність захворювання на туберкульоз ОСОБА_1 від 04.09.2019, копію Договору оренди житлового приміщення від 20.04.2012 №5171 укладеного згідно із статтями 810, 811 - 813 Цивільного кодексу України та копію Акту прийому-передачі житлового приміщення від 01.04.2012. 01.10.2019 позивач отримав від Відділу (органу) приватизації державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Відповідь про надання адміністративної послуги від 24 вересня 2019 року №642 на подану Заяву про оформлення передачі в приватну власність квартири, а саме їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на житло. Ознайомившись з її змістом позивач вважає, що вказане рішення про відмову в праві на приватизацію та оформлення і отримання свідоцтва про право власності на житло є не обґрунтоване та не законне. На підставі викладеного звернувся з відповідним позовом до суду.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 16.07.2021 було відкрито провадження у справі, призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

26.07.2021 на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач заперечує проти позовних вимог обґрунтовуючи це тим, що згідно з розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 10.12.2010 № 1112 «Про питання організації управління районами в місті Києві» будинок АДРЕСА_2 не передано до сфери управління Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації. Будинок АДРЕСА_2 передано Комунальному підприємству з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» на праві господарського відання. Комунальне підприємство з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» не уповноважило Відділ (орган) приватизації Державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації (надалі Відділ) на прийняття рішень з питань приватизації житла, оформлення та видачу свідоцтв про право власності на житло по вищезазначеній квартирі. Тому Відділ не має правових підстав на прийняття рішення щодо приватизації та видачу свідоцтва про право власності на квартиру АДРЕСА_3 . Відповідно до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.11.2001 № 2419 «Про будинки комунального підприємства з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» будинок АДРЕСА_2 відноситься до будинків маневреного фонду, який використовується для тимчасового проживання мешканців, переселених з будинків та квартир, які підлягають капітальному ремонту або реконструкції, а також з причин пожежі, землетрусу, стану будинку, що загрожує обвалом. Відповідно до довідки, виданої відділом обліку і розподілу житлової площі Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, від 12.08.2021 №28-217 ОСОБА_1 на квартирному обліку не перебував та не перебуває. Згідно довідки про реєстрацію місця проживання особи, виданої відділом з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Дарницької РДА від 17.08.2021 №67894651 позивач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 . Разом з тим, заява на приватизацію була оформлена неналежним чином. Враховуючи викладене Відділ (орган) приватизації Державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 в повному обсязі.

17.09.2021 на адресу суду надійшла відповідь на відзив, в якій позивач зазначає, що відсутність реєстрації ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_5 не впливає на його право на приватизацію. Правомірність ОСОБА_1 за зазначеною адресою відповідачем не оспорюється, а тому є законним. Не доведення відповідачем тієї обставини, що ОСОБА_2 не надано всіх документів, необхідних для приватизації.

29.11.2021 на адресу суду надійшли пояснення від третьої особи КП «Спецжитлофонд», в яких зазначено, що відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації від 19.04.2001 № 777 «Про комунальне підприємство з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» житловий будинок АДРЕСА_2 закріплений за КП «Спецжитлофонд» на праві повного господарського відання. Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації від 12.11.2001 № 2419 «Про будинки комунального підприємства з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» будинок АДРЕСА_2 відноситься до будинків маневреного фонду, який використовується для тимчасового проживання мешканців, переселених з будинків та квартир, які підлягають капітальному ремонту або реконструкції, а також з причин пожежі, землетрусу, стану будинку, що загрожує обвалом (копія розпорядження знаходиться в матеріалах справи). Зі змісту даних розпоряджень чітко видно, що будинок АДРЕСА_2 є житловим будинком, власником якого є територіальна громада м. Києва, яка в особі компетентного органу закріпила на праві повного господарського відання за КП «Спецжитлофонд». Отже, посилання Позивача на Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» є безпідставним та недоречним, оскільки по-перше, будинок АДРЕСА_2 не має статусу гуртожитку, а по-друге, у родини ОСОБА_1 відсутні правові підстави на даний час займати квартиру АДРЕСА_6 у вищевказаному будинку. Отже, посилання Позивача на Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» є безпідставним та недоречним, оскільки по-перше, будинок АДРЕСА_2 не має статусу гуртожитку, а по-друге, у родини ОСОБА_1 відсутні правові підстави на даний час займати квартиру АДРЕСА_6 у вищевказаному будинку. Що стосується квартири АДРЕСА_3 , то у встановленому порядку ордер на зайняття вказаного житлового приміщення (квартири АДРЕСА_6 ) родині ОСОБА_1 не видавався. Родина ОСОБА_1 не зареєстрована в даному приміщенні, оскільки проживала на підставі договору оренди, який передбачав обумовлений тимчасовий термін проживання. Договір оренди житлового приміщення від 19.09.2012 р. № 5223 діяв до 30.09.2019 року, а після закінчення строку дії Договору Орендар, разом із всіма вселеними особами (в т.ч. родина ОСОБА_1 ), втратив право користування житловим приміщенням і повинен був повернути за актом прийому-передачі Орендодавцю, але цього зроблено не було і родина ОСОБА_1 безпідставно продовжують користуватися об`єктом оренди (кв. АДРЕСА_3 ) та безпідставно звернулися із позовом про отримання права на оформлення в приватну власність житлового приміщення.

02.12.2021 на адресу суду надійшли пояснення від представника позивача, в яких зазначено, що орендні правовідносини між КП «Спецжитлофонд» та ОСОБА_1 є окремими та не спростовують право позивача на приватизацію житлового приміщення та застосування спеціального законодавства.

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися, представник позивача направив клопотання про відкладення розгляду справи, оскільки не може з`явитися на розгляд справи у зв`язку із участю в іншому судовому засіданні по кримінальній справі №755/20577/21 в Дніпровському районному суді м. Києва.

Як вбачається з долученої до заяви довідки Шевченківського районного суду м. Києва від 24.04.2023, документ, який надійшов офіційну електронну пошту Шевченківського районного суду м. Києва, не містить електронного цифрового або кваліфікованого електронного підпису.

Відповідно до ч. 9 ст. 14 ЦПК України суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи у паперовій або електронній формі в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до постанови Верховного Суду від 10 лютого 2021 року справа №9901/335/20, провадження № 11-361заі20, звернення учасників справи до суду із позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов`язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через «Електронний кабінет».

З огляду на вищевикладене, заява про відкладення розгляду справи не підписана представником позивача, та подана останнім не за допомогою підсистеми «Електронний суд» із обов`язковим її скріпленням власним електронним підписом заявника, а надіслана на електронну пошту суду без скріплення електронного цифрового або кваліфікованого електронного підпису заявника, що дає підстави стверджувати, що заявник використав спосіб звернення до Шевченківського районного суду м. Києва із вказаною заявою, який не передбачений чинним процесуальним законодавством, а тому суд відхиляє подане представником позивача клопотання про відкладення розгляду справи.

Відповідач та треті особи в судове засідання не з`явилися, подали заяви про розгляд справи без їх участі та винести рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що позивач постійно з листопада 2007 року проживає за адресою: АДРЕСА_7 .

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи, виданої відділом з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації від 12.08.2021 № 50/178 станом на 12.08.2021 у квартирі АДРЕСА_3 зареєстрованих фізичних осіб немає.

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи, виданої відділом з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Дарницької РДА, від 17.08.2021 № 67894651, позивач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідно до довідки, виданої відділом обліку і розподілу житлової площі Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, від 12.08.2021 № 28-217 ОСОБА_1 станом на 12.08.2021 на квартирному обліку при адміністрації району не перебував та не перебуває.

06.09.2019 позивач звернувся до Відділу (органу) приватизації державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації з встановленою відповідної форми Заявою про оформлення передачі в приватну власність квартири від 06.09.2019 в котрій він з своєю сім`єю постійно проживає з листопада 2007 року.

Підтвердженням подачі Заяви про оформлення передачі в приватну власність є Відривний талон для заявника від 09.09.2019 №63015-004284917-451-04.

До Заяви про оформлення передачі в приватну власність квартир від 06.09.2019 були додані відповідні документи згідно наданого органом приватизації Шевченківського району міста Києва Списку документів що долучаються до Заяви документів для проведення приватизації житлових приміщень в гуртожитках з додатками: Довідки ПАТ «Державний ощадний банк України» про невикористання житлових чеків від 22 серпня 2019 року № 209/06, копія Витягу з державних реєстрів, Консультативний висновок спеціаліста (медична документація - Форма № 028/о) про відсутність захворювання на туберкульоз ОСОБА_1 від 04.09.2019, копію Договору оренди житлового приміщення від 20.04.2012 №5171 укладеного згідно із статтями 810, 811 - 813 Цивільного кодексу України та копію Акту прийому-передачі житлового приміщення від 01.04.2012.

01.10.2019 позивач отримав від Відділу (органу) приватизації державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Відповідь про надання адміністративної послуги від 24 вересня 2019 року №642 на подану Заяву про оформлення передачі в приватну власність квартири, а саме йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на житло.

Відповідно до ст.47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність чи взяти в оренду.

Відповідно до ст.345 ЦК України та ст.9 ЖК України фізична особа може набути право власності на житло у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності. Приватизація здійснюється у порядку, встановленому Законом.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» приватизація - це відчуження квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України.

Приватизація здійснюється, зокрема, шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім`ї та додатково 10 квадратних метрів на сім`ю (ст.3 Закону).

Приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд, відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону.

В свою чергу, в силу вимог ч.3 ст.8 Закону, передача квартир у власність здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом (ч.10 ст.8 Закону).

Згідно із розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 19.04.2001 № 777 «Про комунальне підприємство з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» житловий будинок АДРЕСА_2 закріплено за комунальним підприємством з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» на праві повного господарського відання.

Комунальне підприємство з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» не уповноважило Відділ (орган) приватизації Державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, на прийняття рішень з питань приватизації житла, оформлення та видачу свідоцтв про право власності на житло по вищезазначеній квартирі.

Тому Відділ не має правових підстав на прийняття рішення щодо приватизації та видачу свідоцтва про право власності на квартиру АДРЕСА_3 .

19.09.2012 між КП «Спецжитлофонд» та Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 м. Києва» укладено договір оренди житлового приміщення № 5223.

На підставі умов Договору та згідно з Актом прийому-передачі житлового приміщення, який є додатком до цього Договору, Орендодавець передав, а Орендар прийняв в орендне користування квартиру АДРЕСА_3 для тимчасового проживання родини співробітника ОСОБА_1 у складі 3 осіб.

Договір було укладено строком на 6 місяців, а в подальшому, на підставі п. 5.2. Договору, його було неодноразово пролонговано. Строк дії Договору з урахуванням додаткових угод №№ 1-14 було продовжено до 30.09.2019, що підтверджується п. 1 Додаткової угоди № 14 від 23.04.2019 до Договору.

Однією з підстав припинення договору є закінчення строку, на який його було укладено (пункт 5.6. Договору).

Пунктом 3.2.5 Договору передбачено, що після закінчення строку дії Договору Орендар зобов`язаний звільнити приміщення та повернути його Орендодавцю за актом приймання-передачі. Обов`язок складання акту приймання-передачі приміщення при поверненні Орендодавцю покладається на Орендаря. Акт приймання-передачі приміщення підписується представниками Сторін та скріплюється їх печатками.

Листом від 22.10.2019 № 056/24-2504 КП «Спецжитлофонд» звернулося до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 м. Києва» та ОСОБА_1 з повідомленням про припинення дії Договору та з вимогою звільнити квартиру АДРЕСА_3 і передати її КП «Спецжитлофонд» за актом прийому-передачі у зв`язку із закінченням строку дії договору.

Позивачем цього зроблено не було у зв`язку з чим, у провадженні Господарського суду м. Києва знаходиться справа № 910/17460/19 за позовом КП «Спецжитлофонд» до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 м. Києва», треті особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про виселення та стягнення штрафних санкцій, у зв`язку із закінченням 30.09.2019 терміну дії договору оренди житлового приміщення від 19.09.2012 № 5223.

Відповідно до пункту 4.2. Статуту КП «Спецжитлофонд» майно підприємства належить до комунальної власності територіальної громади м. Києва і закріплене за ним власником або уповноваженим органом на праві господарського відання.

Відповідно до п. 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 № 396, громадянин подає до органів приватизації відповідного району, де знаходиться квартира, такі документи:

- заява на приватизацію квартири (зразок наявний у Положенні);

- копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім`ї , які проживають разом з ним;

- копії довідок про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім`ї, які проживають разом з ним ;

- копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини між членами сім`ї (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб, тощо);

- довідки про реєстрацію місця проживання громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім`ї, зареєстрованих у квартирі;

- технічний паспорт на квартиру у житловому будинку;

- копія ордера на жиле приміщення;

- документ, що підтверджує невикористання ним та членами його сім`ї житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, а саме: довідка(и), видана(і) органом приватизації за попереднім(и) місцем(ями) проживання (після 1992 року), щодо невикористання права на приватизацію державного житлового фонду;

- копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації відповідно до законодавства (за наявності).

У даному переліку самим важливим та необхідним документом, який дає правові підстави для приватизації являється ордер на жиле приміщення.

Так, позивачем не був поданий до відділу приватизації ордер на жиле приміщення та довідки про реєстрацію місця проживання громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім`ї, зареєстрованих у квартирі, в зв`язку з тим в переліку документів для приватизації, який був наданий позивачем безпосередньо, у відповідача дані документи не значилися.

Статтею 58 ЖК України передбачено, що на підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.

Згідно п. 72 Правил квартирного обліку які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених постановою Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради від 11.12.1984 № 470, при вселенні в надане жиле приміщення громадянин здає ордер у житлово-експлуатаційну організацію, а за її відсутності - відповідному підприємству, установі, організації. Одночасно подаються паспорти усіх членів сім`ї, включених до ордера, з відміткою про виписку з попереднього місця проживання.

Що стосується квартири АДРЕСА_3 , то у встановленому порядку ордер на зайняття вказаного житлового приміщення (квартири АДРЕСА_6 ) ОСОБА_1 не видавався. ОСОБА_1 не зареєстрований в даному приміщенні, оскільки проживав на підставі договору оренди, який передбачав обумовлений тимчасовий термін проживання.

Житловим законодавством чітко визначений порядок вирішення житлових питань громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Відповідно до ст. 31 ЖК України громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду в порядку, передбаченому законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР. Жилі приміщення надаються зазначеним громадянам, які постійно проживають у даному населеному пункті.

Стаття 36 ЖК України передбачає, що облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, здійснюється, як правило, за місцем проживання у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів.

Жилі приміщення надаються тільки громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов та внесені до єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов (ст. 42 ЖК України).

Згідно вимог ст. 43 ЖК України громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, жилі приміщення надаються в порядку черговості.З числа громадян, взятих на облік потребуючих поліпшення житлових умов, складаються списки осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень.Черговість надання жилих приміщень визначається за часом взяття на облік (включення до списків осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень).

Таким чином, Договір оренди житлового приміщення від 19.09.2012 № 5223 діяв до 30.09.2019, а після закінчення строку дії Договору Орендар, разом із всіма вселеними особами, втратив право користування житловим приміщенням.

Відповідно до ст. 137 ГК України право господарського відання є речовим правом суб`єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Право господарського відання є однією з правових форм реалізації права власності.

Відповідно до пункту 4.2. Статуту КП «Спецжитлофонд» майно підприємства належить до комунальної власності територіальної громади м. Києва і закріплене за ним власником або уповноваженим органом на праві господарського відання.

Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації від 12.11.2001 № 2419 «Про будинки комунального підприємства з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд» будинок АДРЕСА_2 відноситься до будинків маневреного фонду, який використовується для тимчасового проживання мешканців, переселених з будинків та квартир, які підлягають капітальному ремонту або реконструкції, а також з причин пожежі, землетрусу, стану будинку, що загрожує обвалом.

У відповідності до розпорядження Представника Президента України від 25.11.1992 № 1465 «Про використання жилих будинків маневреного фонду» маневрений житловий фонд повинен використовуватися для тимчасового проживання мешканців, переселених з будинків та квартир, які підлягають капітальному ремонту або реконструкції, а також з причин пожежі, землетрусу, стану будинку, що загрожує обвалом. Максимальний строк проживання в будинку маневреного фонду вищевказаних мешканців може бути не більше, як шість місяців.

Таким чином, будинок АДРЕСА_2 належить до будинків маневреного фонду і в установленому порядку закріплений за КП «Спецжитлофонд», а відтак не підлягають приватизації.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що відповідач мав підстави для відмови позивачу у видачі свідоцтва про право власності на квартиру на підставі положень Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».

На підставіст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15, 16, 345 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 137, 141, 258, 263-265, 354, 355 ЦПК України, ст.ст 9, 31, 36, 42, 43, 58 Житлового кодексу Української РСР, ст. 137 ГК України, Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду», суд

вирішив:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Відділу (органу) приватизації Державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, 3-ті особи - Комунальне підприємство з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд», Київська міська рада про отримання права на оформлення в приватну власність житлового приміщення,відмовити в повному обсязі.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено06.07.2023
Номер документу111970206
СудочинствоЦивільне
Сутьотримання права на оформлення в приватну власність житлового приміщення

Судовий реєстр по справі —761/40932/20

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Олійник Василь Іванович

Рішення від 25.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні