Ухвала
від 04.07.2023 по справі 910/8217/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

04.07.2023Справа № 910/8217/23

Суддя Господарського суду міста Києва Морозов С.М. розглянувши без повідомлення учасників справи матеріали справи

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Приватенерго", м. Київ

до Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал", м. Київ

про стягнення 73 888,74 грн, -

ВСТАНОВИВ:

25.05.2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Приватенерго" (позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" (відповідач) суми заборгованості, з урахуванням фінансових санкцій, за Договором поставки №1007/24/16-21 від 25.05.2021 року в розмірі 73 888,74 грн у зв`язку з невиконанням відповідачем умов вказаного договору в частині оплати поставленого позивачем товару.

Ухвалою від 06.06.2023 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі, розгляд ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у ній матеріалами.

27.06.2023 року від відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому ним заявлено клопотання про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши заяву відповідача про розгляд справи з викликом сторін, суд прийшов до висновку про відмову в її задоволенні, з огляду на наступне.

В обґрунтування заяви про перехід в спрощене позовне провадження з викликом сторін відповідач посилається на те, що справа має особливе значення для сторін.

При цьому, відповідачем не наведено обґрунтованих підстав для здійснення розгляду справи в судовому засіданні, а свої заперечення проти позовних вимог повністю виклав у поданому до суду відзиві на позов.

Частиною 1 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження та позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

При цьому частиною 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

За змістом вищевказаних норм процесуального права, якщо ціна позову не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справа може розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Предметом позову в даній справі є стягнення 73 888,74 грн, а отже, ціна позову не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у зв`язку з чим справа може розглядатися у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Таким чином, приймаючи до уваги викладене, з огляду на характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі, справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у ній матеріалами.

Відповідно до ч. 4 ст.250 Господарського процесуального кодексу України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Однак, як зазначалось вище відповідачем не наведено обґрунтованих підстав (заперечень) проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, при тому, що позицію щодо позовних вимог відповідачем повністю викладено у відзиві на позовну заяву.

З урахуванням наведеного, враховуючи положення п. 1 ч. 5 ст.12 та ч.1 ст.247 ГПК України, справа №910/8217/23 підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

З урахуванням наведеного, суд залишає без задоволення заяву відповідача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Керуючись ст. ст. 12, 181, 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні заяви Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін у справі №910/8217/23 - відмовити.

2. Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Відповідно до ч. 3 ст.255 Господарського процесуального кодексу України заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя C. МОРОЗОВ

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено06.07.2023
Номер документу111971562
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 73 888,74 грн

Судовий реєстр по справі —910/8217/23

Рішення від 08.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні