Ухвала
від 03.07.2023 по справі 916/2707/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"03" липня 2023 р. Справа № 916/2707/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Щавинської Ю.М., розглянувши матеріали вх. № 3190/23

за позовом: Одеської міської ради (65023, м. Одеса, площа Думська, 1)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Борол ЛТД" (65091, м. Одеса, вул. Разумовська, буд. 29)

про стягнення 568 872,28 грн

ВСТАНОВИВ:

26.06.2023 Одеська міська рада звернулася до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Борол ЛТД", в якій просить суд стягнути з відповідача заборгованість за договором оренди у розмірі 531 219,16 грн, 3% річних у сумі 7 966,05 грн, інфляційні втрати у сумі 29 687,07 грн та судові витрати.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає про порушення відповідачем прийнятих на себе за укладеним між сторонами договором оренди землі №151 від 22.01.2008 зобов`язань в частині повної та своєчасної сплати орендної плати у період з 01.04.2020 до 28.02.2023.

Крім того, разом з позовною заявою позивачем подано до суду клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета позову, на стороні позивача Департамент земельних ресурсів Одеської міської ради.

Обґрунтовуючи подану заяву, позивач зазначає, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов?язки Департаменту земельних ресурсів Одеської міської ради, а саме щодо претензійної роботи, збору та обробки даних про землі міста, обліку заборгованості та відповідних нарахувань щодо орендної плати у спірних правовідносинах.

Приймаючи до уваги відсутність підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, суд, згідно до ст.176 ГПК України, вважає за необхідне відкрити провадження у справі №916/2707/23.

Відповідно до ст.12 Господарського процесуального кодексу України, в редакції Закону України від 03.10.2017р. №2147VІІІ, чинної з 15.12.2017, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно з ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частинами 1 та 2 ст. 247 ГПК України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Частиною 5 ст.12 ГПК України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи, що дана справа не відноситься до справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, з огляду на характер спірних правовідносин, які виникли між сторонами на підставі договору оренди, а також те, що вимоги направлені на стягнення заборгованості за наявним договором із наведеним розрахунком, не зважаючи на ціну позову, суд дійшов висновку, що дана справа є справою незначної складності, а отже її слід визнати малозначною та розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Оскільки обсяг та характер доказів у справі не потребують розгляду справи з повідомленням (викликом) сторін, суд зазначає, що справу №916/2707/23 слід розглядати за правилами без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 2, 3 та ч.4 ст. 50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи, що Департамент земельних ресурсів Одеської міської ради, відповідно до покладених на нього обов`язків, реалізує повноваження Одеської міської ради у галузі земельних відносин відповідно до чинного законодавства, у межах, визначених Одеською міською радою, суд вважає, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки останнього, у зв`язку із чим вважає за необхідне та доцільне залучити до участі у справі Департамент земельних ресурсів Одеської міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

Керуючись ст. 12, 50, 176, 234, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі № 916/2707/23.

2. Визнати справу малозначною.

3. Прийняти справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження. Розгляд справи здійснювати без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

4. Залучити Департамент земельних ресурсів Одеської міської ради (65011, Одеська обл., місто Одеса, вул.Успенська, будинок 83/85, код ЄДРПОУ 44162529) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

5. Визначити сторонам строк для подання заяви із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження п`ять днів з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

6. Запропонувати відповідачу подати відзив на позов в порядку ст.165 ГПК України, встановивши строк для надання відзиву та його надіслання позивачу протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, а також заперечення на відповідь на відзив, встановивши строк для надання заперечень та надіслання їх позивачу до 03.08.2023.

7. Запропонувати позивачу надати відповідь на відзив, встановивши строк для надання відповіді на відзив та її надіслання відповідачу до 27.07.2023.

8. Запропонувати Департаменту земельних ресурсів Одеської міської ради надати до суду пояснення в порядку ст. 168 ГПК України.

9. Зобов`язати відповідача повідомити суду офіційну електронну адресу та (або) адресу електронної пошти в порядку ст. 6, 162, 165 ГПК України.

10. Рекомендувати учасникам справи всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

11. Роз`яснити сторонам про можливість звернення до суду з клопотанням про призначення проведення розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін у строки, визначені ч.7 ст. 252 ГПК України. Водночас рекомендувати утримуватись від відвідування приміщення суду, роз`яснивши можливість звернення до суду із заявою про розгляд справи у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами чи із клопотанням про проведення судових засідань в режимі відеоконференції в приміщенні суду відповідно до ч.ч.5-7 ст. 197 ГПК України або поза межами приміщення суду відповідно до п.4 ст.197 ГПК України.

12. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою:://od.arbitr.gov.ua.

13. Повідомити учасників справи про наявність у Господарському суді Одеської області технічної можливості ознайомлення з матеріалами справи в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопії матеріалів судової справи на електронну адресу, визначену заявником.

Ухвала набирає законної сили 03.07.2023 та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.М. Щавинська

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено06.07.2023
Номер документу111971928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2707/23

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні