Ухвала
від 03.07.2023 по справі 917/1120/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21 E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/ Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

03.07.2023 Справа № 917/1120/23

Суддя Солодюк О.В., розглянувши матеріали

за позовною заявою Кременчуцького ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, вул. Героїв Маріуполя, 65, м. Кременчук, Полтавська область, 39600

до Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго", вул.Комарова, буд. 2-А, м. Полтава, 36008

про зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

29.06.2023 до Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява Кременчуцького ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області до Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" про зобов`язання вчинити дії.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов до висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи, що позивачем заявлено одну немайнову вимогу (про зобов`язання вчинити дії, а саме здійснити перерахунок вартості наданих послуг), вона повинна бути оплачена судовим збором у розмірі 2 684,00 грн.

Однак, позивачем не додано до поданої позовної заяви документи, які підтверджують сплату судового збору у розмірі, встановленому законом.

Натомість, Кременчуцький ліцей №5 імені Т.Г.Шевченка Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області в прохальній частині позовної заяви просить суд відстрочити сплату судового збору до прийняття судового рішення у даній справі.

В обґрунтування вище зазначеного позивач посилається на те, що останній є навчальним закладом, комунальної форми власності, який фінансується за рахунок місцевого бюджету, і що через військову агресію фінансування позивача обмежено і він не має вільних коштів для сплати судового збору.

Статтею 8 Закону України Про судовий збір визначено перелік умов, за яких суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, а також зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати.

Так, відповідно до частини першої статті 8 Закону України Про судовий збір, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Із системного аналізу змісту норм зазначеної статті вбачається, що положення п.п. 1 та 2 ч. 1 ст. 8 Закону не поширюються на юридичних осіб, незалежно від наявності майнового критерію (майнового стану учасника справи - юридичної особи), а положення п. 3 ч. 1 ст. 8 Закону можуть бути застосовані до юридичної особи за наявності майнового критерію, але тільки у справах, визначених цим пунктом, тобто предметом позову у яких є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю (постанова Великої Палати Верховного Суду від 14.01.2021 р. у справі № 940/2276/18).

Таким чином, редакція зазначеної статті передбачає право суду з урахуванням майнового стану сторони відстрочити або розстрочити, а також зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, лише за наявності викладених вище умов, а не тільки виходячи з майнового стану сторони.

Аналогічні висновки викладені в ухвалах Верховного Суду від 02.02.2022 року у справі № 917/818/21 та від 21.04.2022 р. у справі № 908/1917/19.

В свою чергу, наявність таких умов позивач про відстрочення сплати судового збору не навів, а склад сторін у справі та предмет позову не свідчить про можливість їх поширення на дані правовідносини, у зв`язку з чим клопотання задоволенню не підлягає.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст. 162,164 Господарського процесуального кодексу України, наявні підстави для залишення її без руху в порядку статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 164,174, 234 ГПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Кременчуцькому ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області в відстроченні сплати судового збору до моменту прийняття судового рішення у даній справі.

2. Залишити позовну заяву без руху.

3. Запропонувати позивачу усунути недоліки позовної заяви, а саме:

сплатити судовий збір у сумі 2 684,00 грн за наступними банківськими реквізитами:

Номер рахунку UA 798999980313121206083016719

Код за ЄДРПОУ 37959255

Отримувач ГУК у м.Полт.обл./тг м.Полтава/22030101

Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Полтавської області (назва суду, де розглядається справа).

або сплатити онлайн на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за посиланням https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/gromadyanam/sudzbir/.

Для приєднання до матеріалів справи надати документ, який підтверджує сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

4. Встановити строк для усунення недоліків не пізніше 5 днів з моменту вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

5. Роз`яснити позивачу, що у разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до суду; інакше вважається неподаною та повертається особі, що звернулася з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст.235, 255 ГПК України).

Суддя Солодюк О.В.

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено06.07.2023
Номер документу111971989
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —917/1120/23

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 11.08.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні