Ухвала
від 04.07.2023 по справі 920/732/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

04.07.2023м. СумиСправа № 920/732/23

Суддя Господарського суду Сумської області Вдовенко Дар`я Володимирівна, перевіривши матеріали позовної заяви

за позовом Гетьманського національного природного парку (вул. Вознесенська, буд. 53-В, м. Тростянець, Сумська область, 42600)

до відповідачів: 1)Сумського державного підприємства геодезії, картографії та кадастру (вул. Герасима Кондратьєва, буд. 98-А, м. Суми, 40030),

2)Північної регіональної філії Державного підприємства «Українське державне аерогеодезичне підприємство» (вул. Герасима Кондратьєва, буд. 98-А, м. Суми, 40030),

3)Державного підприємства «Українське державне аерогеодезичне підприємство» (вул. Велика Васильківська, буд. 69, м. Київ, 03150)

про зобов`язання виконати зобов`язання за договором,

УСТАНОВИВ:

Позивач подав позовну заяву, в якій просить суд зобов`язати першого, другого та третього відповідачів виконати у повному обсязі, належним чином зобов`язання за договором № 45 від 12.11.2010 на виконання робіт по складанню Проекту землеустрою щодо відведення та встановлення меж території Гетьманського НПП на території Великописарівського, Тростянецького, Охтирського районів Сумської області у передбачений законом строк, та у відповідності до чинного законодавства.

Відповідно до позовної заяви, позивач визначив трьох відповідачів за позовом, в тому числі Державне підприємство «Українське державне аерогеодезичне підприємство» та окремо Північну регіональну філію Державного підприємства «Українське державне аерогеодезичне підприємство».

Відповідно до ст. 45 Господарського процесуального кодексу України (далі -ГПК України) сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

За приписами ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У силу приписів ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до чинного законодавства, зокрема Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України, юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Приписами ст. 64 Господарського кодексу України унормовано, що функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Частинами 1, 3 ст. 95 ЦК України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Тобто філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Утім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Отже, в якості відповідача може виступати юридична особа або юридична особа в особі її філії (якщо філія наділена відповідними повноваженнями).

Можливість подання позову до відокремленого підрозділу (філії) юридичної особи діючим ГПК України не передбачена.

Звертаючись до суду із цим позовом, позивач визначив окремо відповідачем юридичну особу - Державне підприємство «Українське державне аерогеодезичне підприємство» та окремо відповідачем Північну регіональну філію Державного підприємства «Українське державне аерогеодезичне підприємство», яка не може виступати самостійною стороною спору в господарському судочинстві, адже не є самостійним суб`єктом господарювання та не має статусу юридичної особи.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позов Гетьманського національного природного парку до відповідачів, одним з яких окремо визначено філію, яка не має процесуальної дієздатності та не може бути відповідачем у розумінні ст. 4, 44, 45 ГПК України, через цю обставину, не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, що в силу вимог пункту 1 частини 1 статті 175 ГПК України є підставою для відмови у відкритті провадження у справі. Суд враховує, що ГПК України не передбачено права суду на відкриття провадження у справі чи відмову у відкритті провадження у справі до частини з визначеного позивачем кола відповідачів за позовом.

Водночас суд зазначає, що в разі визначення суб`єктного складу учасників господарського спору у відповідності до частини 2 статті 4 ГПК України такий позов (поданий до юридичної особи або до юридичної особи в особі відокремленого підрозділу (філії)) підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Керуючись ст. 4, 45, 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити у відкритті провадження у справі № 920/732/23.

2.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 255-257 Господарського процесуального кодексу України. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Ухвала підписана суддею 04.07.2023.

СуддяД. В. Вдовенко

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено06.07.2023
Номер документу111972116
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання виконати зобов`язання за договором

Судовий реєстр по справі —920/732/23

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Вдовенко Дар'я Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні