Ухвала
від 04.07.2023 по справі 563/1351/22
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 563/1351/22

У Х В А Л А

04 липня 2023 року Корецький районний суд

Рівненської області

в складі: головуючого судді Сірака Д.Ю.

секретар судового засідання Литвинчук Л.Л.

позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Турович О.М.

представниа відповідача, адвоката Демчишена А.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Корець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Селянське Агро" про скасування реєстрації договору оренди землі,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про скасування державної реєстрації Додаткової угоди №1 від 01 грудня 2017 року до договору оренди землі б/н від 05 травня 2015 року, укладеною між нею та ТОВ «СЕЛЯНСЬКЕ АГРО».

В ході розгляду справи позивачем подано клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи, обґрунтовуючи це тим, що вона особисто не підписувала спірну угоду, встановлення факту належності підпису, вчиненого від її імені, на цій угоді іншій особі потребує спеціальних знань та безпосередньо впливає на вирішення справи по суті.

Представник позивача в підготовчому судовому засіданні просила задоволити клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи.

Представник відповідача в підготовчому судовому засіданні щодо призначення експертизи не заперечив.

Відповідно до вимог ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За п.1 ч.1 та ч.3 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Під час розгляду даної справи, судом встановлено, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання, без яких встановити відповідні обставини та вирішити спір по суті неможливо.

Відповідно п. 5 ч.1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до п. 9 ч.1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи суть заявлених позовних вимог, з метою правильного та об`єктивного вирішення справи, суд вважає за необхідне призначити по справі судову почеркознавчу експертизу, а провадження у даній справі зупинити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.76, 81, 103, 252, 253 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Клопотання представника позивача про призначення у даній справі судової почеркознавчої експертизи - задоволити.

Призначити по справі судову почеркознавчу експертизу на вирішення якої поставити питання:

чи належить підпис на додатковій угоди №1 від 01 грудня 2017 року до договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 5623080400:04:005:0232, площею 1,94 га, від 05 травня 2015 року ОСОБА_1 ?

Проведення експертизи доручити експертам Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м.Рівне вул.Василя Червонія, 39).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Для проведення судової почеркознавчої експертизи надати для експертів матеріали цивільної справи №563/1351/22, оригінал додаткової угоди №1 від 01 грудня 2017 року, вільні зразки підпису (оригінали в матеріалах справи), оригінал договору оренди землі укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «Селянське Агро», оригінал акту приймання-передачі об`єкту оренди (земельної ділянки), оригінал додаткової угоди №1 від 01 грудня 2017 року до договору оренди земельної ділянки, експериментальні зразки підпису виконаними ОСОБА_1 в положенні стоячи правою та лівою рукою, експериментальні зразки підпису виконаними ОСОБА_1 в положенні сидячи правою та лівою рукою відібрані в суді та оригінали документів з підписом позивача, які додані до клопотання про призначення експертизи.

Витрати за проведення почеркознавчої експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Встановити місячний строк проведення судової почеркознавчої експертизи з моменту отримання експертною установою матеріалів справи.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111995012
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування реєстрації договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —563/1351/22

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Кулик Є. В.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Кулик Є. В.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Кулик Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні