Ухвала
від 05.07.2023 по справі 909/26/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/26/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

05.07.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Кобецької С. М., секретар судового засідання Гарасимко О. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Осмолодське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" вих. № 591/03 від 23.06.2023 (вх. № 7534/23 від 26.06.2023) про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником у справі

за позовом: Заступника керівника Калуської місцевої прокуратури

вул. Шкільна, 22/1, смт Рожнятів, Івано-Франківська обл., 77600

в інтересах держави в особі Державного підприємства

"Осмолодське лісове господарство"

вул. Сагайдачного,142, смт Перегінське, Рожнятівський р-н,

Івано-Франківська обл., 77662

до відповідача: Приватного підприємства "Брати КІП"

с. Підбережжя, м. Болехів, Івано-Франківська обл., 77212

про стягнення заборгованості в сумі 122 421,08 грн.

Представники сторін в судове засідання не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебувала справа за позовом Заступника керівника Калуської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство" до відповідача Приватного підприємства "Брати КІП" про стягнення заборгованості в сумі 122 421,08 грн.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 01.03.2016 позов задоволено та стягнуто заборгованість в сумі 122 421,08 грн та 1 836,32 грн судового збору.

15.03.2016 на виконання згаданого рішення Господарського суду Івано-Франківської області видано накази № 207 та № 208.

26.06.2023 до суду від Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Осмолодське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" надійшло клопотання вих. № 591/03 від 23.06.2023 (вх. № 7534/23) про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником, в якій заявник просить суд замінити стягувача - Державне підприємство "Осмолодське лісове господарство" його правонаступником Державним спеціалізованим господарським підприємством "Ліси України" в особі філії "Осмолодське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" та просить розгляд клопотання проводити без участі представника.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 28.06.2023 суд призначив до розгляду вищезазначене клопотання на 05.07.2023.

Представники сторін в судове засідання не з`явилися (явка не визнавалася судом обов`язковою).

За змістом абз. 2 ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши клопотання про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником, з`ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтуються вимоги клопотання, оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для його розгляду, суд дійшов висновку про його задоволення.

Відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Закону України "Про управління об`єктами державної власності", постанови Кабінету Міністрів України від 07.09.2022 № 1003 "Деякі питання реформування управління лісової галузі", на підставі наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28.10.2022 № 920 "Про припинення Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення", припинено юридичну особу Державне підприємство "Осмолодське лісове господарство" (ідентифікаційний код 22191070), шляхом реорганізації, а саме: приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (ідентифікаційний код 44768034) та визначено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства " Осмолодське лісове господарство".

За змістом ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

У разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються (ч. 8 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань").

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" (ідентифікаційний код 44768034) зареєстровано 26.10.2022.

За змістом ч. 4 ст. 64 Господарського кодекс України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Відповідно до ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

В статті 95 Цивільного кодексу України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" утворено відокремлені підрозділи юридичної особи, з яких є, зокрема філія "Осмолодське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (ідентифікаційний код 45123920, місцезнаходження: 77662, Івано-Франківська обл., Калуський р-н, смт Перегінське, вул. Сагайдачного, буд. 14). Дата створення відокремленого підрозділу - 26.12.2022.

Таким чином, в результаті реорганізації Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство" усі права та обов`язки перейшли до Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України".

За змістом ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з ч. 1 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Наказ Господарського суду Івано-Франківської області № 208 від 15.03.2016 про стягнення з Приватного підприємства "Брати КІП" коштів у сумі 122 421,08 грн знаходиться на виконанні в Печерському районному відділі державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), виконавче провадження № 64771352.

Враховуючи наведене, клопотання Державного підприємства "Осмолодське лісове господарство" про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником слід задовольнити.

Керуючись ст. 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Осмолодське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" вих. № 591/03 від 23.06.2023 (вх. № 7534/23 від 26.06.2023) про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником задовольнити.

Замінити стягувача Державне підприємство "Осмолодське лісове господарство" (вул. Сагайдачного, 142, смт Перегінське, Рожнятівський р-н, Івано-Франківська обл., 77662; ідентифікаційний код 22191070) на правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" в особі філії "Осмолодське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (вул. Шота Руставелі, 9А; м. Київ, 01601; ідентифікаційний код 44768034) в особі філії "Осмолодське лісове господарство" (вул. Сагайдачного, 142, смт Перегінське, Калуський р-н, Івано-Франківська обл., 77662; ідентифікаційний код 45123920) у справі № 909/26/16 про стягнення з Приватного підприємства "Брати КІП" коштів у сумі 122 421,08 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду у визначені ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України строк та порядку.

Суддя С. М. Кобецька

Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111997891
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 122 421,08 грн

Судовий реєстр по справі —909/26/16

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні