Рішення
від 04.07.2023 по справі 916/1702/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" липня 2023 р. Справа № 916/1702/23Господарський суд Одеської області у складі судді Нікітенка С.В. розглянувши справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС ЦЕНТР "МЕЛЬНИЦЬКИЙ" (65104, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29; код ЄДРПОУ 44098684),

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЛЬКАСАР" (65033, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29; код ЄДРПОУ 41009481),

про стягнення 17492,81 грн.

Обставини справи.

Товариство з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС ЦЕНТР "МЕЛЬНИЦЬКИЙ" звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЛЬКАСАР" про стягнення суми боргу у розмірі 17492,81 грн, з якої: сума основного боргу у розмірі 12702,24 грн та сума штрафу у розмірі 4709,57 грн. Судові витрати по сплаті судового збору позивач просить суд стягнути з відповідача.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов укладеного між сторонами договору суборенди (нежитлового офісного приміщення) № 2-504/2021 від 26.02.2021 в частині повного та своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.04.2023 визначено суддю по справі - Нікітенко С.В.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 01.05.2023 суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи № 916/1702/23 визначено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Цією ж ухвалою суд запропонував відповідачу підготувати та надати до суду і одночасно надіслати позивачеві відзив на позовну заяву, оформлений з урахуванням вимог, встановлених ст. 165 ГПК України, протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали суду. Встановив позивачу строк для подання відповіді на відзив із урахуванням вимог ст. 166 ГПК України протягом 10 днів з дня отримання відзиву. Встановив відповідачу строк для подання заперечень із урахуванням вимог 167 ГПК України, протягом 10 днів з дня отримання відповіді на відзив. Роз`яснив сторонам про можливість звернення до суду з клопотанням про призначення проведення розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін у строки, визначені ч. 7 ст. 252 ГПК України.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться (ч. 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Ухвала про відкриття провадження у справі від була надіслана на адресу позивача електронною поштою

Зазначена ухвала суду отримана позивачем, про що свідчить відповідь позивача від 02.05.2023 про отримання ухвали суду від 01.05.2023 (т. 1, а.с. 89).

Ухвала суду про відкриття провадження у справі надсилались судом рекомендованим листом на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Проте, ухвала про відкриття провадження у справі, надіслана на адресу відповідача, повернулась до суду з відміткою Укрпошти щодо причини повернення (досилання) - "адресат відсутній за вказаною адресою" (т. 1, а.с. 91-92).

Станом на 04.07.2023 від відповідача у справі відзив на позовну заяву на адресу суду не надходив.

Згідно ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше (ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи, що матеріали справи містять достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, суд вважає, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами.

Судом також враховано, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

З огляду на викладене, з метою дотримання принципів господарського судочинства, суд розглянув справу в межах розумного строку.

Згідно з ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, сукупно оцінивши докази, які мають значення для справи, суд

ВСТАНОВИВ:

Матеріали справи свідчать, що 26.02.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю „АЛАБА (орендодавець) і Товариством з обмеженою відповідальністю „БЦ МЕЛЬНИЦЬКИЙ (орендар) був укладений договір оренди нежитлових будівель та споруд № 26/02, відповідно до якого орендодавець зобов`язується передати орендареві в строкове платне користування нежитлові будівлі та споруди, що знаходяться за адресою: м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29 загальною площею 12202,2 кв. м, що складаються з адміністративного корпусу літера «А», загальною площею 3214,3 кв.м.; виробничого корпусу літера «Б», загальною площею 8047,6 кв.м.; складу літера «В», загальною площею 504,6 кв.м.; складу літера «X», загальною площею 194,4 кв.м.; складу літера «Ш» загальною площею 241.3 кв.м. (надалі будівлі та споруди), а орендар зобов`язується прийняти це майно, своєчасно сплачувати орендну плату та після припинення цього договору повернути орендоване майно орендодавцеві в належному стані (п. 1.1. Договору).

Відповідно до умов п.1.3. та п. 1.3.1. Договору, будівлі та споруди надаються для використання орендарем в підприємницькій діяльності. Орендар самостійно визначає напрями використання орендованих будівель та споруд.

Згідно умов п. 2.3.1., 2.3.3. Договору, орендар має право самостійно визначати обсяги використання будівель та споруд/їх частини, цінову політику, об`єм робіт і послуг, що надаються та інші умови здійснення власної господарської діяльності в орендованих будівлях та спорудах. Без узгодження з Орендодавцем передавати орендовані будівлі та споруди (їх частини) в суборенду іншим особам.

Позивач зазначає, що свої зобов`язання по Договору оренди № 26/02 сторони виконують в повному обсязі та претензій один до іншого не мають. Належними підтвердженнями виконання своїх зобов`язань по Договору оренди є підписані та сплачені Акти приймання-передачі наданих послуг (т.1, а.с. 20-40).

Договір вступає в силу з дня підписання і діє до „26 лютого 2024 року (п.6.1. Договору).

В подальшому, 26 лютого 2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю „БЦ „МЕЛЬНИЦЬКИЙ (надалі позивач або орендодавець) і Товариством з обмеженою відповідальністю „ІЛЬКАСАР (надалі відповідач або суборендар) був укладений Договір суборенди (нежитлового офісного приміщення) № 2-504/2021 (надалі - Договір).

Відповідно до умов п. 1.1 Договору, орендодавець передає, суборендар приймає в строкове платне користування (суборенду) об`єкт суборенди, що розташований в бізнес центрі за адресою: 65033, місто Одеса, вулиця Мельницька, будинок 29. Загальні характеристики об`єкт оренди: нежитлове нерухоме майно, що складається з нежитлових приміщень офісу № 504. Загальна площа офісу 17,78 м2. Об`єкт суборенди передається для ведення господарської діяльності суборендаря.

Пунктом 2.1. Договору визначено, передача об`єкта суборенди від орендодавця до суборендаря здійснюється уповноваженими представниками сторін в строк до 26.02.2021 включно. Прийом-передача об`єкта суборенди оформлюється Актом прийому-передачі об`єкта суборенди (додаток № 1 до цього Договору), в якому зазначається його технічний стан, встановлене в ньому обладнання, можливість нормального функціонування систем, комунікацій та інші відомості. Акт підписується уповноваженими представниками Сторін та скріплюється їхніми печатками (за наявності) та є невід`ємною частиною цього Договору. Сторони погодили, що Суборендар матиме доступ до об`єкта суборенди починаючи з дати підписання уповноваженими представниками сторін Акту прийому-передачі об`єкта суборенди.

Цей договір оренди укладено терміном до 31.12.2021 року включно. Повернення об`єкта суборенди від суборендаря до орендодавця здійснюється уповноваженими представниками сторін не пізніше „31 грудня 2021 року включно. Дострокове повернення об`єкта суборенди від суборендодавця до орендодавця здійснюється уповноваженими представниками сторін у випадках встановлених цим Договором, у дату виникнення зобов`язання суборендаря повернути об`єкт суборенди орендодавцю, а у випадках передбачених Розділом IX цього Договору в дату виникнення підстави для розірвання цього Договору (п. 2.7. Договору).

Відповідно до умов п. 3.1. Договору, плата за користування об`єктом суборенди включає в себе: орендну плату, плату за тимчасове розміщення товарів (майна), плату за послуги з комплексного обслуговування об`єкту суборенди, компенсаційні витрати (зворотно-експлуатаційні витрати).

Відповідно до умов п. 3.2. Договору, орендна плата - це плата за користування Об`єктом суборенди, яку Суборендар сплачує незалежно від наслідків своєї господарської чи іншої діяльності.

Орендна плата сплачується суборендарем, в порядку та на умовах, визначених цим Договором, щомісячно, виходячи з фактичного строку користування об`єктом суборенди. Розмір щомісячної орендної плати за користування об`єктом суборенди складає еквівалент 4,50 доларів США за 1 кв. м., в тому числі ПДВ.

Загальний розмір щомісячної орендної плати за користування об`єктом суборенди складає еквівалент 80,01 доларів США за 17,78 кв. м. в тому числі ПДВ.

В день підписання Акту прийому-передачі об`єкта суборенди суборендар сплачує орендодавцю орендну плату за перший та останній місяць оренди.

В день підписання Акту прийому-передачі об`єкта суборенди суборендар сплачує орендодавцю суму що становить еквівалент 80,01 доларів США, в рахунок забезпечення належного виконання зобов`язань Суборендаря, передбачених підпунктами 6.4.4., 6.4.5. пункту 6.4. цього Договору, в частині утримування та експлуатації об`єкта суборенди, розміщеного в ньому устаткування і обладнання відповідно до встановлених технічних правил, правил санітарної і протипожежної безпеки, що діють на території України у відношенні аналогічного роду і призначення будинків і приміщень, та збереження обладнання, інвентарю та комунікацій (в тому числі систем постачання енергії, гарячої води, водопостачання та водовідведення, електропостачання та ін.), що встановлені на Об`єкті суборенди.

У разі користування об`єктом суборенди понад строк, визначений умовами цього Договору, суборендар сплачує плату за користування об`єктом суборенди в подвійному розмірі від загального розміру щомісячної орендної плати.

Орендна плаза сплачується Суборендарем в строк до 10 числа поточного (розрахункового) місяця у національній валюті України - гривні. Оплата орендної плати здійснюється Суборендарем за курсом гривні до долару США, встановленим НБУ станом на перший робочий день розрахункового місяця, тобто місяця, в якому виникло зобов`язання з оплати орендної плати.

У випадку, якщо останній, передбачений для здійснення відповідного платежу, день приходиться на неробочий, то останнім днем здійснення орендної плати вважається перший, наступний за ним робочий день.

Відповідно до умов п. 3.4. Договору, комплексне обслуговування об`єкту суборенди полягає в утримані Орендодавцем всієї будівлі, в якій розташований об`єкт суборенди, в належному стані. Розмір вартості послуг з комплексного обслуговування об`єкту суборенди розраховується виходячи із витрат орендодавця на комплексне обслуговування всієї будівлі, а оплачуються суборендарем в розмірі, який розраховується відповідно до площі приміщення, яке передано в суборенду. Розмір вартості послуг з комплексного обслуговування об`єкту суборенди складає еквівалент 1 долар США за 1 метр квадратний приміщення, яке передано в суборенду, в тому числі ПДВ. Загальний розмір вартості послуг з комплексного обслуговування Об`єкту суборенди складає еквівалент 17,78 доларів США. в тому числі з ПДВ. Розмір вартості послуг з комплексного обслуговування об`єкту суборенди, що визначений у цьому договорі, корегується пропорційно зміні розміру мінімальної заробітної плати в Україні. У разі такої зміни, орендодавець зазначає відкоригований розмір вартості послуг з комплексного обслуговування об`єкту суборенди у актах прийому-передачі наданих послуг суборенди. Підставою для щомісячної сплати послуг з комплексного обслуговування об`єкту суборенди є цей Договір. Порядок та строк сплати послуг з комплексного обслуговування об`єкту суборенди визначено умовами п. 3.2. цього Договору.

Відповідно до умов п. 3.5. Договору, компенсаційні витрати (зворотно-експлуатаційні витрати) - це витрати орендодавця за комунальні послуги: спожиту суборендарем електроенергію, водопостачання, водовідведення в межах площі об`єкту суборенди. Розмір компенсаційних витрат визначається орендодавцем щомісячно за попередній місяць, згідно з даними показників приладів обліку (лічильників) та зазначаються орендодавцем в рахунках, які він складає та надає до оплати суборендарю в перший робочий день місяця, наступного за розрахунковим. Підставою для сплати компенсаційних витрат є виставлений орендодавцем рахунок. Суборендар зобов`язаний самостійно отримати виставлений рахунок щодо компенсаційних витрат у приміщенні адміністрації об`єкту суборенди. Рахунок також може бути направлений суборендарю на електронну/поштову адресу суборендаря, зазначену в Розділі XIV цього Договору, або за допомогою сервісу МеDоk. Строк оплати компенсаційних витрат складає три робочих дня, які розраховуються з дати отримання суборендарем рахунку, складеного орендодавцем, про сплату компенсаційних витрат, проте в будь-якому разі не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Всі розрахунки з оплати орендної плати проводяться суборендарем шляхом щомісячних перерахувань на поточний рахунок орендодавця, вказаний в Розділі XIV цього Договору, в порядку визначеному умовами п. 3.2. цього Договору (п.4.2. Договору).

Відповідно до умов п. 4.8. Договору, у разі прострочення сплати орендної плати, Суборендар несе відповідальність згідно з цим Договором і чинним законодавством.

Згідно умов п. 6.1.5. Договору, орендодавець має право вимагати від суборендаря своєчасного внесення ним оплати відповідно до умов Договору.

Пунктом 8.1. Договору встановлено, за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань за цим Договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України, з урахуванням особливостей, встановлених цим Договором.

Згідно умов п.8.3. Договору, у випадку порушення суборендарем зобов`язань, визначених умовами 6.4. цього Договору, суборендар сплачує на користь орендодавця штраф у розмірі 50% від загального розміру щомісячної орендної плати, визначеної умовами п 3.2 цього Договору. У випадку несплати суборендарем штрафу в повному обсязі протягом 3 робочих днів з моменту пред`явлення орендодавцем вимоги про сплату штрафу, цей Договір може бути достроково розірваний на вимогу орендодавця шляхом направлення на електрону/поштову адресу суборендаря повідомлення про дострокове розірвання цього Договору.

26 лютого 2021 року між ТОВ „БЦ „МЕЛЬНИЦЬКИЙ і ТОВ „ІЛЬКАСАР був підписаний Акт приймання-передачі об`єкту суборенди, який є додатком № 1 до Договору суборенди 2-504/2021, відповідно до якого, орендодавець передав, суборендар прийняв у тимчасове платне користування не житлове приміщення офісу № 504, загальною площею 17,78 кв.м., що розташоване за адресою: 65033, місто Одеса, вул. Мельницька, будинок 29, на 5 поверсі будівлі, яке призначене для використання з метою здійснення суборендарем своєї господарської діяльності.

В подальшому, 14.12.2021 між позивачем та відповідачем була укладена Додаткова угода до Договору суборенди № 2-504/2021, відповідно до якої п.2.7. Договору виклали в наступній редакції: „Цей договір оренди укладено строком до 29.12.2023 включно. Повернення об`єкта суборенди від суборендаря до орендодавця здійснюється уповноваженими представниками сторін не пізніше „29 грудня 2023 року включно. Дострокове повернення об`єкта суборенди від суборендодавця до орендодавця здійснюється уповноваженими представниками сторін у випадках встановлених цим Договором, у дату виникнення зобов`язання суборендаря повернути об`єкт суборенди орендодавцю, а у випадках передбачених Розділом IX цього Договору в дату виникнення підстави для розірвання цього Договору.

Умови Договору належним чином виконувались орендодавцем, що підтверджується Актами надання послуг № 126 від 28.02.2022, № 227 від 31.03.2022, № 319 від 30.04.2022, № 401 від 31.05.2022, № 483 від 30.06.2022, № 569 від 31.07.2022, № 646 від 31.08.2022 та рахунками на оплату №126 від 01.02.2022, № 227 від 01.03.2022, № 319 від 01.04.2022, № 401 від 01.05.2022, № 483 від 01.06.2022, № 569 від 01.07.2022, № 646 від 01.08.2022 (т.1, а.с. 67-80).

Акти надання послуг та рахунки на оплату за період лютий - серпень 2022 року направлялись відповідачеві, але зобов`язання по оплаті за Договором не виконані.

Таким чином, відповідачем були порушені зобов`язання по сплаті орендної плати за користування приміщенням та інших витрат передбачених умовами договорів у зв`язку з чим у ТОВ „ІЛЬКАСАР виникла заборгованість перед ТОВ „БЦ „МЕЛЬНИЦЬКИЙ, а саме орендна плата за період лютий-серпень 2022 у розмірі 9581,12 грн, плата за комплексне обслуговування об`єкту суборенди з а лютий-серпень 2022 у розмірі 2454,34 грн, компенсаційні витрати витрати за комунальні послуги (електроенергію), що були використані суборендарем за лютий-серпень 2022 у розмірі 666,78 грн та штрафні санкції за період лютий-серпень 2022 у розмірі 4790,57 грн.

Оскільки відповідачем свої зобов`язання в частині проведення розрахунків за користування майном не виконано, позивач звернувся до суду за захистом своїх прав.

Дані обставини стали підставою для звернення позивача з позовною заявою до суду.

Таким чином, виник спір, який підлягає вирішенню у судовому порядку.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС ЦЕНТР "МЕЛЬНИЦЬКИЙ" підлягають задоволенню, з наступних підстав.

У відповідності до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини. Правочин, різновидом якого є договори - основний вид правомірних дій це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. При цьому, ст.12 ЦК України передбачає, що особа здійснює свої цивільні права вільно на власний розсуд.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частина 1 ст. 627 ЦК України передбачає, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ст. 628 ЦК України).

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Аналогічного змісту норма закріплена в ст. 283 ГК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 283 ГК України об`єктом оренди може бути, зокрема, нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення).

Відповідно до ч. 6 ст. 283 ГК України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 795 ЦК України передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту починається обчислення строку договору найму, якщо інше не встановлено договором.

Повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Відповідно до ч. 1-2, ч. 5 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.

Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 286 ГК України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Судом встановлено, що 26.02.2021 між ТОВ „БЦ „МЕЛЬНИЦЬКИЙ і ТОВ „ІЛЬКАСАР був укладений Договір суборенди (нежитлового офісного приміщення) № 2-504/2021 зі строком дії до 29.12.2023, відповідно до Додаткової угоди від 14.12.2021, який в силу положень ст. 629 ЦК України є обов`язковим до виконання сторонами.

Майно передано в суборенду відповідачу, що підтверджується підписаним сторонами актом приймання-передачі об`єкту суборенди від 26.02.2021.

Умовами Договору передбачено обов`язок відповідача сплачувати орендну плату в розмірі 80,01 доларів США, в тому числі ПДВ один раз на місяць до 10-го числа поточного місяця у національній валюті, починаючи з моменту фактичної передачі приміщення орендарю за актом приймання-передачі (п. 3.2 Договору).

Судом встановлено, що за період користування майном на підставі Договору за період лютий-серпень 2022 року за відповідачем утворилась сума простроченої заборгованості по орендній платі у розмірі 9581,12 грн, сума заборгованості з комплексного обслуговування у розмірі 2454,34 грн та сума заборгованості за відшкодування спожитої електроенергії у розмірі 666,78 грн, що підтверджується розрахунком заборгованості від 24.04.2023 (т.1, а.с. 82), всього на суму 12702,24 грн.

Отже, з урахуванням умов п. 3.2. Договору та ч.1 ст. 530 ЦК України відповідач зобов`язаний був у визначений строк сплачувати орендну плату, однак відповідачем не було виконано вказаних вимог Договору та Закону.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині стягнення з відповідача суми основного боргу у розмірі 12702,24 грн - є доведеними і обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог в частині стягнення з відповідача суми штрафу у розмірі 4790,57 грн, суд зазначає наступне.

Відповідно до положень ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Статтею 230 ГК України передбачено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Право на нарахування штрафу сторони узгодили в розділі 8 Договору.

Відповідно до умов п. 8.3. Договору, у випадку порушення суборендарем зобов`язань, визначених умовами 6.4. цього Договору, суборендар сплачує на користь орендодавця штраф у розмірі 50% від загального розміру щомісячної орендної плати, визначеної умовами п. 3.2 цього Договору.

Судом перевірено правильність виконаних позивачем розрахунку штрафу (т.1, а.с. 82), та встановлено, що він є вірним.

За таких обставин, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача суми штрафу у розмірі 4790,57 грн - є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно частини третьої статті 13 ГПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

У відповідності до частини першої статті 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідач, позовні вимоги належними та доступними засобами доказування не спростував, а наявні в матеріалах справи докази свідчать про обґрунтованість позовних вимог.

Суд зазначає, що у викладі підстав для прийняття рішення суду необхідно дати відповідь на доречні аргументи та доводи сторін, здатні вплинути на вирішення спору; виклад підстав для прийняття рішення не повинен неодмінно бути довгим, оскільки необхідно знайти належний баланс між стислістю та правильним розумінням ухваленого рішення; обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент заявника на підтримку кожної підстави; обсяг цього обов`язку суду може змінюватися залежно від характеру рішення. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини очікуваний обсяг обґрунтування залежить від різних доводів, що їх може наводити кожна зі сторін, а також від різних правових положень, звичаїв та доктринальних принципів, а крім того, ще й від різних практик підготовки та представлення рішень у різних країнах.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно ст. 129 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись 129, 232, 233, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЛЬКАСАР" (65033, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29; код ЄДРПОУ 41009481) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС ЦЕНТР "МЕЛЬНИЦЬКИЙ" (65104, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29; код ЄДРПОУ 44098684) суму основного боргу у розмірі 12702,24 грн, суму штрафу у розмірі 4709,57 грн та суму судових витрат по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-Західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги у строки, визначені ст. 256 ГПК України.

Рішення складено 04 липня 2023 р.

Суддя Нікітенко С.В.

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111998341
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1702/23

Рішення від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні