Рішення
від 05.07.2023 по справі 922/1751/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" липня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/1751/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Аюпової Р.М.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Комунального підприємства Харківської районної ради "Комуненерго" (61037, м. Харків, вул. Балашовська, 25); до Комунального некомерційного підприємства Липецької сільської ради "Центр первинної медичної допомоги № 5 Харківського району" (62414, Харківська обл., с. Липці, вул. Пушкінська, 109), Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Липецька сільська рада Харківського району (62414, Харківська обл., с. Липці, вул. Покровська, 5). про стягнення коштів у розмірі 699 320, 73 грнбез виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Комунальне підприємство Харківської районної ради "Комуненерго", смт. Хорошеве, звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Комунального некомерційного підприємства Липецької сільської ради "Центр первинної медичної допомоги № 5 Харківського району", с. Липці, про стягнення заборгованості у розмірі 699 320, 73 грн, за договором про постачання теплової енергії № КЕ-03Т/01/2022 від 28.01.2022, підставою нарахування якої стало порушення відповідачем свого зобов`язання за даним договором в частині вчасної та у повному обсязі оплати за поставлену позивачем теплову енергію. Також позивач просить суд покласти на відповідача понесені судові витрати.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 08.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/1751/23. Розгляд справи № 922/1751/23 призначено за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) сторін. Залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Липецьку сільську раду Харківського району.

Відповідач правом на участь представника у розгляді справи не скористався, відзив на позов не надав. Про місце, дату та час судових засідань відповідач повідомлявся судом за юридичною адресою, яка вказана у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Втім, судова кореспонденція, адресована відповідачу не була відправлена. Відповідно до акту відділу документального забезпечення та контролю (канцелярії) від 10.05.2023, ухвалу Господарського суду Харківської області від 08.05.2023 по справі № 922/1751/23 (вих. 011002/3), що адресовано: Комунальне некомерційне підприємство Липецької сільської ради "Центр первинної медичної допомоги № 5 Харківського району" не відправлено у зв`язку з призупиненням Акціонерним товариством «Укрпошта» приймання та пересилання поштових відправлень до тимчасово окупованих територій України та районів ведення бойових дій, на території яких не працюють відділення поштового зв`язку у зв`язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації проти України - до поштового відділення 62414.

Враховуючи зазначене, з метою належного повідомлення відповідача про розгляд справи, господарським судом було повідомлено відповідача про розгляд даної справи Господарським судом Харківської області, шляхом здійснення публікації на офіційному веб-сайті судової влади України.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Крім того, у даному випадку суд враховує, що за приписами ч. 1 ст. 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалою суду по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Також, судом, враховано, що в силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку. Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

У відповідності до ч. 9 ст. 165 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Згідно ч. 2 ст. 178 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Також, шляхом здійснення публікації на офіційному веб-сайті судової влади України, судом було повідомлено третю особу - Липецьку сільську раду, про розгляд даної справи Господарським судом Харківської області. Натомість, третьою особою вимог ухвали суду від 08.05.2023 виконано не було.

Таким чином, в ході розгляду даної справи господарським судом Харківської області, у відповідності до п. 4 ч. 5 ст.13 ГПК України, було створено учасникам справи умови для реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом у межах строків, встановлених ГПК України.

Враховуючи положення ст. 13,74 ГПК України, якими в господарському судочинстві реалізовано конституційний принцип змагальності судового процесу, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та заперечень та здійснені всі необхідні дії для забезпечення сторонами реалізації своїх процесуальних прав, а тому вважає за можливе розглядати справу по суті.

Відповідно до ч. 1 ст. 252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

На адресу суду від учасників справи не надходило належно оформленого клопотання про розгляд справи у судовому засіданні, з повідомленням сторін, відповідно до ст. 252 ГПК України.

З урахуванням наведеного, суд дійшов до висновку, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами, відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Згідно із ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно перевіривши матеріали справи, суд встановив наступне.

28 січня 2022 року між Комунальним підприємством Харківської районної ради "Комуненерго" (КП "Комуненерго", позивач, постачальник) та Комунальним некомерційним підприємством Липецької сільської ради "Центр первинної медичної допомоги № 5 Харківського району" (КНП ЦПМД № 5, відповідач, споживач), укладено договір № КЕ-03Т/01/2022 про постачання теплової енергії, код ДК 021.2015-093210000-8 Пара, гаряча вода та пов`язана продукція.

Відповідно до умов договору, постачальник був зобов`язаний постачати теплову енергію в потрібних споживачу обсягах на його об`єкти (обсяг постачання -275 Ггкал) до 31.12.2022, а споживач був зобов`язаний прийняти та оплатити теплову енергію за встановленими тарифами (цінами), передбаченими договором. Ціна послуг позивача визначалась, як 1 502 908, 00 грн до 31.12.2022, у тому числі ПДВ -250 484, 67 грн.

Згідно п. 6.1.1. договору, споживач зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати вартість спожитої теплової енергії згідно умов та порядку, які передбачені цим договором.

Як вказує позивач, КП "Комуненерго" виконувало свої зобов`язання за договором протягом січня, лютого, березня 2022 року, до моменту, як с. Ліпці, де розташовані об`єкти теплопостачання відповідача, було окуповано військами РФ, після чого теплопостачання позивачем не здійснювалось та плата за послуги позивача не нараховувалась.

За весь період 2022 року, у який здійснювалось теплопостачання, відповідачем не здійснена оплата за послуги з теплопостачання, у зв`язку із чим за січень - березень 2022 року виникла заборгованість у сумі 483 604, 64 грн. Постачання теплової енергії на об`єкти відповідача в обумовлених об`ємах підтверджуються актами прийому-передавання теплової енергії у гарячій воді, які підписані обома сторонами, із зазначенням кількості наданих Ггкал та їхньої вартості згідно тарифу, що передбачений договором про постачання теплової енергії.

Окрім цього, як вказує позивач, станом на момент укладення договору № КЕ-03Т/01/2022, за відповідачем вже обраховувалась заборгованість станом на 01.01.2022 за попередніми аналогічними договорами у сумі 215 716, 09 грн, що зафіксовано у акті звіряння взаємних розрахунків на 01.01.2022, підписаного обома сторонами договору.

Таким чином, станом на 01.01.2023 заборгованість відповідача за договором № КЕ-03Т/01/2022 складає 699 320, 73 грн, що підтверджується актом звіряння взаємних розрахунків, підписаним обома сторонами договору, який додано позивачем до матеріалів справи.

Наявність зазначеної заборгованості відповідача за послуги з теплопостачання за договором № КЕ-03Т/01/2022 та її несплата останнім у добровільному порядку, і стали підставою для звернення позивача з даним позовом до Господарського суду Харківської області за захистом свого порушеного права.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

За загальним положенням цивільного законодавства, зобов`язання виникають з підстав, зазначених у ст. 11 ЦК України. За приписами частини 2 цієї статті підставами виникнення цивільних прав та обов`язку, зокрема, є договори та інші правочини, інші юридичні факти. Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є дії осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дії, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

У відповідності із ст.173 ГК України та ст. 509 ЦК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утримуватися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконати її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст. 174 ГК України).

За змістом ст. 1 Закону України Про теплопостачання споживачем теплової енергії визнається особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 626 ЦК України).

Відповідно до ст. 6 ЦК України сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства; сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами; сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

Ст. 627 ЦК України встановлено, що відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв діловою обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 п. 4 ст. 179 ГК України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству.

Відповідно до ч. 7 ст. 179 ГК України, господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ст. 628 ЦК України).

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 598 ЦК України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом та припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених законом або договором, а згідно статті 599 ЦК України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно з ч.1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до Правил користування тепловою енергією, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 №1198, вказані Правила визначають взаємовідносини між теплопостачальними організаціями та споживачами теплової енергії (п. 1 Правил).

Згідно з ст. 1 Закону України "Про теплопостачання",теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об`єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Згідно з ч. 6ст. 19 Закону України "Про теплопостачання", споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Відповідно до ч. 6ст. 25 Закону України "Про теплопостачання"у разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії, заборгованість стягується в судовому порядку.

Як встановлено судом, факт постачання теплової енергії на об`єкти відповідача в обумовлених договором про постачання теплової енергії № КЕ-03Т/01/2022 від 28.01.2022 об`ємах, підтверджуються актами прийому-передавання теплової енергії у гарячій воді, які підписані обома сторонами, із зазначенням кількості наданих Ггкал та їхньої вартості згідно тарифу, що передбачений договором про постачання теплової енергії.

Проте, всупереч вимогам договору, відповідач свої зобов`язання щодо своєчасної та в повному обсязі оплати за отриману теплоенергію не виконав. Відповідачем не надано суду та в матеріалах справи відсутні докази звернення до позивача про припинення теплопостачання або доказів на підтвердження відсутності постачання позивачем теплової енергії в потрібних споживачу обсягах на його об`єкти.

Натомість, матеріали справи не містять доказів сплати відповідачем за отриману теплову енергію за договором № КЕ-03Т/01/2022 в сумі 699 320, 73 грн, сума боргу не спростована належними та допустимими доказами.

Відповідно ст. 55 Конституції України, ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 73 ГПК України: доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи вищевикладене, відповідач визнається судом таким, що прострочив виконання свого зобов`язання щодо оплати вартості спожитої теплової енергії за договором про постачання теплової енергії № КЕ-03Т/01/2022 від 28.01.2022 в сумі 699 320, 73 грн, а отже позовні вимоги є обґрунтованими, доведеними матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 124, 129-1 Конституції України, ст. 1, 4, 12, 20, 46, 73, 74, 76-79, 86, 123, 129, 165, 236-241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Липецької сільської ради "Центр первинної медичної допомоги № 5 Харківського району" (62414, Харківська обл., с. Липці, вул. Пушкінська, 109, код ЄДРПОУ 38008907) на користь Комунального підприємства Харківської районної ради "Комуненерго" (62466, Харківська обл., Харківський район, смт. Хорошеве, вул. Горького, 1; адреса для листування: 61037, м. Харків, вул. Балашовська, 25, код ЄДРПОУ 39402730) заборгованість за договором № КЕ-03Т/01/2022 від 28.01.2022 в сумі 699 320, 73 грн; судовий збір в сумі 10 489, 81 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно ст.ст. 256, 257 ГПК України, рішення може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Позивач - Комунальне підприємство Харківської районної ради "Комуненерго" (62466, Харківська обл., Харківський район, смт. Хорошеве, вул. Горького, 1; адреса для листування: 61037, м. Харків, вул. Балашовська, 25, код ЄДРПОУ 39402730);

Відповідач - Комунальне некомерційне підприємство Липецької сільської ради "Центр первинної медичної допомоги № 5 Харківського району" (62414, Харківська обл., с. Липці, вул. Пушкінська, 109, код ЄДРПОУ 38008907);

Третя особа - Липецька сільська рада Харківського району (62414, Харківська обл., с. Липці, вул. Покровська, 5).

Повне рішення складено 05.07.2023.

СуддяР.М. Аюпова

справа № 922/1751/23

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111998725
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1751/23

Рішення від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні