Ухвала
від 05.07.2023 по справі 926/2942/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о п о в е р н е н н я п о з о в н о ї з а я в и

05 липня 2023 року м. ЧернівціСправа № 926/2942/23

Суддя Господарського суду Чернівецької області Дутка Віталій Володимирович, розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Гріко, м. Чернівці

до товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес Групс Україна, с. Михалкове Чернівецької області

про стягнення заборгованості в сумі 24260,84 грн

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю Гріко звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес Групс Україна про стягнення заборгованості в сумі 24260,84 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку, що вказана позовна заява і додані до неї документи підлягають поверненню з огляду на таке.

За змістом п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

За змістом ч. 1 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Відповідно до положень Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 №55, зокрема на п. 5.23 ДСТУ 4163-2003 "Вимоги до оформлювання документів", підпис складається з назви посади особи, яка підписує документ (повної, якщо документ надруковано не на бланку, скороченої - на документі, надрукованому на бланку), особистого підпису, ініціалу(-ів) і прізвища.

Таким чином, позовна заява повинна містити зазначення посади, особистий підпис, ініціали та прізвище особи, яка відповідно до установчих документів правомочна діяти в інтересах юридичної особи або яка відповідно до вимог закону наділена правом підписання відповідних документів.

Однак, подана до суду позовна заява б/н б/д не містить зазначення ініціалів і прізвища особи, яка підписала позовну заяву. Натомість у позовній заяві міститься особистий підпис невідомої особи, який скріплено печаткою товариства.

Наявність у позовній заяві лише підпису без зазначення прізвища та ініціалів особи та її посади, яка його підписала, унеможливлює ідентифікацію цієї особи, а відповідно і обсяг її повноважень на підписання від імені ТОВ Гріко позовної заяви.

До схожих висновків дійшов Верховний Суд в ухвалі від 10.09.2019 у справі № 920/917/18 та у постанові від 14.12.2022 справа № 910/1728/22.

З огляду на неможливість ідентифікувати особу, яка підписала позовну заяву, відсутні підстави вважати, що зазначену позовну заяву підписано особою, яка має право її підписувати.

З огляду на наведене, оскільки заявником не дотримано вимог ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, що є імперативними нормами, стосовно підписання уповноваженим представником позовної заяви, яка ним подається, вказане є підставою для повернення позовної заяви на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Разом з тим, суд звертає увагу заявника на те, що відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю Гріко повернути разом з додатками без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк передбачені ст. 255 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана 05.07.2023.

Суддя В.В. Дутка

Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу111998842
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/2942/23

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні