Постанова
від 18.05.2010 по справі 2а-2321/10/10/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сі мферополь, Автономна Республ іка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 травня 2010 р. Справа №2а-2321/10/10/0170

Окружний адміністративни й суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого судді - Кудряшо вої А.М. ,

при секретарі судового зас ідання - Дєрюшковій І.А.,

за участю представників:

від позивача - Добриден ь О.В. (довіреність від 25.08.2009 ро ку),

від відповідача - не з'явив ся,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Державної пода ткової інспекції в м. Євпатор ії АР Крим

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо -комерційна фірма "Гігієна-Бі о-Україна"

про припинення юридичної о соби,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до О кружного адміністративного суду АР Крим із позовом про пр ипинення юридичної особи Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Виробничо-комерцій на фірма "Гігієна-Біо-Україна ", у зв'язку з тим, що останнє на порушення вимог Закону Украї ни "Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами" та Зак ону України "Про систему опод аткування" більше року не над ає до Державної податкової і нспекції в м. Євпаторії АР Кри м податкової звітності, пов'я заною з численням і сплатою п одатків.

У судовому засіданні, яке ві дбулося 18.05.2010 року, представник позивача позовні вимоги під тримав у повному обсязі, прос ив адміністративний позов за довольнити з підстав, зазнач ених у позовній заяві.

Відповідач явку представн ика у судове засідання не заб езпечив, про причини неявки н е повідомив, про день, час та м ісце розгляду справи повідом лений належним чином відпові дно до вимог ст. 39 КАС України, ч ерез друкований засіб масово ї інформації (а.с. 25), заперечень на адміністративний позов т а клопотань щодо неможливост і розгляду справи за його від сутністю до суду не надав.

З'ясувавши думку представн ика позивача, який вважав мож ливим розглядати справу за в ідсутністю не з'явившегося п редставника відповідача, нал ежним чином повідомленого пр о дату, час та місце судового р озгляду справи, керуючись по ложеннями ст.128 КАС України су д, вважає можливим розглянут и справу на підставі наявних доказів за відсутності не з' явившихся учасників процесу .

Заслухавши представника п озивача, розглянувши подані документи та матеріали справ и, всебічно і повно з' ясував ши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні ви моги, об' єктивно оцінивши д окази, які мають юридичне зна чення для розгляду справи і в ирішення спору по суті, судом встановлене наступне.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Виробничо-ком ерційна фірма "Гігієна-Біо-Ук раїна" (ідентифікаційний ном ер юридичної особи - 20712754, юридич на адреса: 97401, АР Крим, м. Євпатор ія, Чорноморське шосе, буд. 11) за реєстровано Виконавчим комі тетом Євпаторійської місько ї ради АР Крим 24.12.1993 року (а.с. 7).

Матеріали справи свідчать , що відповідач заборгованос ті перед бюджетом не має, що пі дтверджується довідкою за № 5289/10/15-1 від 17.05.2010 року (а.с. 24).

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач є суб'єктом господарювання, юридичною о собою, зобов'язаний виконува ти обов'язки, покладені на ньо го законами у зв'язку зі здійс ненням господарської діяльн ості та на нього розповсюджу ється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців" від 15.05.2003, № 755-ІУ, у тому ч ислі в частині перереєстраці ї та припинення реєстрації.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Здійснюючі господарську д іяльність юридичні особи - пл атники податків відповідно д о пунктів 2, 3 частинні статті 9 З акону України "Про систему оп одаткування" №1251-XII від 25.06.1991 року зобов'язані подавати до держ авних податкових органів та інших державних органів відп овідно до законів декларації , бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, п ов'язані з обчисленням і спла тою податків і зборів (обов'яз кових платежів); сплачувати н алежні суми податків і зборі в (обов'язкових платежів) у вст ановлені законами терміни.

Порядок, строки та умови над ання декларацій встановлени й нормами спеціального закон у з питань оподаткування: пп. " а", "б", "в" пп.4.1.4 п.4.1 статті 4 Закону У країни "Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами" ві д 21.12.2000 р. №2181-ІІІ передбачено, що п одаткові декларації подають ся за базовий податковий (зві тний) період, що дорівнює кале ндарному місяцю - протягом 20 к алендарних днів, наступних з а останнім календарним днем звітного місяця; календарном у кварталу або календарному півріччю - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного кварталу (півріччя), та інше.

Відповідач, який є суб'єктом господарювання, зареєстрова ним у встановленому законом порядку у якості платника по датків, зобов'язаний подават и податкові декларації у вст ановлений діючим законодавс твом термін.

Відповідачем остання пода ткова звітність до ДПІ у м. Євп аторії АР Крим надавалась 08.12.20 08 р. за 2008 рік (а.с. 9).

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач під час зді йснення господарської діяль ності не виконав вимог пункт ів 2, 3 частини 1 статті 9 Закону У країни "Про систему оподатку вання" №1251-XII від 25.06.1991 року, пункту 16.4 статті 16 Закону України "Про оподаткування прибутку підп риємств" від 28.12.1994 року №334/94-ВР, пу нктів "а", "б", "в" пп.4.1.4 п.4.1 статті 4 За кону України "Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" від 21.12.2000 р. №2181-ІІІ.

Відповідно до частини друг ої ст.38 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців" від 15.05.2003 р. №755-ІV (далі - Закон ) підставою для постановлянн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язаного з банкрутством ю ридичної особи, зокрема, є неп одання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, доку ментів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно п.17 ст.11 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні" органи державн ої податкової служби у встан овленому законом порядку маю ть право звертатись до суду з заявою (позовною заявою) про с касування державної реєстра ції суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до підпункту 8.6 п ункту 8 Інструкції про порядо к обліку платників податків, затвердженої наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19.02.98 року №80 та зар еєстрованої в Міністерстві ю стиції України 16.03.98 року за №172/261 2, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджет ом, та у разі неподання протяг ом одного року в органи держа вної податкової служби подат кових декларацій, документів податкової звітності, то кер івник органу державної подат кової служби приймає рішення у вигляді розпорядження від носно платника податків - про звернення до суду із заявою (п озовною заявою) про скасуван ня державної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльн ості, постановляння судового рішення про припинення юрид ичної особи.

Зазначені повноваження ор ганів державної податкової с лужби щодо звернення до суду із заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності слід розуміти, як право на позов про припине ння юридичної особи або підп риємницької діяльності фізи чної особи-підприємця на під ставі Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб підприє мців" від 15.05.2003 року № 755-ІV.

Такий висновок можливо зро бити на підставі аналізу пол ожень пункту 3 частини 1 статті 10 Закону України "Про державн у податкову службу в Україні " від 04.12.1990 року №509-ХІІ, відповідн о до якого до функцій податко вих органів належить контрол ювання своєчасності подання платниками податків бухгалт ерських звітів і балансів, по даткових декларацій, розраху нків та інших документів, пов 'язаних з обчисленням податк ів, інших платежів, а також пер евіряють достовірність цих д окументів щодо правильності визначення об'єктів оподатк ування і обчислення податків , інших платежів. Застосуванн я наслідків, передбачених За коном України "Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" в ід 15.05.2003 року №755-ІV за неподання д екларацій та фінансової звіт ності можливо лише на підста ві рішення суду.

Крім того, відповідно до при кінцевих положень зазначено го Закону, який набрав чиннос ті з 1 липня 2004 року, закони та но рмативно-правові акти, прийн яті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що н е суперечить цьому закону.

Таким чином, органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду з поз овами про припинення юридичн ої особи.

Як вже зазначалося, підстав и постановляння судового ріш ення про припинення юридично ї особи визначені частиною 2 с татті 38 Закону України "Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підпри ємців" від 15.05.2003 року №755-ІV, до яких відноситься неподання протя гом року органам державної п одаткової служби податкових декларацій, документів фіна нсової звітності відповідно до закону.

Частиною 2 статті 33 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб підприємців" від 15.05.2003 ро ку №755-ІV встановлено, що юридич на особа є такою, що припинила ся, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису п ро державну реєстрацію припи нення юридичної особи.

Відповідно до частини перш ої ст. 105 Цивільного кодексу Ук раїни від 16.01.2003 р. №435-IV учасники юр идичної особи, суд або орган, щ о прийняв рішення про припин ення юридичної особи, зобов'я зані негайно письмово повідо мити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вн осить до Єдиного державного реєстру відомості про те, що ю ридична особа перебуває у пр оцесі припинення.

Відповідно до частини 1 стат ті 38 Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб підприємц ів" від 15.05.2003 року №755-ІV суд, який п остановив рішення про припин ення юридичної особи, в день н абрання таким рішенням закон ної сили направляє його копі ю державному реєстратору за місцем реєстрації юридичної особи для внесення до Єдиног о державного реєстру запису про судове рішення щодо прип инення юридичної особи.

Матеріалами справи підтве рджується, що відповідачем д опущені порушення вищезазна чених норм чинного законодав ства. При таких обставинах су д вважає, що позов підлягає за доволенню у повному обсязі.

Вступна та резолютивна час тини постанови були оголошен і у судовому засіданні 18.05.2010 рок у. Повний текст постанови був виготовлений та підписаний 20.05.2010 року.

З урахуванням викладеного , керуючись ст.ст.160-163 Кодексу ад міністративного судочинств а України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольн ити.

2. Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відпо відальністю "Виробничо-комер ційна фірма "Гігієна-Біо-Укра їна" (ідентифікаційний номер юридичної особи - 20712754, юридична адреса: 97401, АР Крим, м. Євпаторія , Чорноморське шосе, буд. 11), яка була зареєстрована Виконавч им комітетом Євпаторійської міської ради АР Крим 24.12.1993 року .

3. Копію постанови в день наб рання нею законної сили напр авити державному реєстратор у за місцем реєстрації юриди чної особи для внесення до Єд иного державного реєстру зап ису про судове рішення щодо п рипинення юридичної особи.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня склад ення у повному обсязі у разі н еподання заяви про апеляційн е оскарження (апеляційної ск арги). Якщо постанову було про голошено у відсутності особи , яка бере участь у справі, то п останова набирає законної си ли через 10 днів з дня отриманн я особою копії постанови, у ра зі неподання нею заяви про ап еляційне оскарження.

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження апеля ційна скарга не подана, поста нова набирає законної сили ч ерез 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Протягом 10 днів з дня прогол ошення постанови до Севастоп ольського апеляційного адмі ністративного суду через Окр ужний адміністративний суд А втономної Республіки Крим мо же бути подана заява про апел яційне оскарження, після под ачі якої протягом 20 днів може бути подана апеляційна скарг а.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться в строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Кудряшова А.М.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення18.05.2010
Оприлюднено20.09.2010
Номер документу11200823
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2321/10/10/0170

Постанова від 18.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кудряшова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні