Ухвала
від 29.06.2023 по справі 127/19183/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/19183/23

Провадження №1-кс/127/7429/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2023 року м. Вінниця

Слідчий суддяВінницького міськогосуду Вінницькоїобласті ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 ,підозрюваного ОСОБА_4 ,захисника підозрюваногоадвоката ОСОБА_5 ,розглянувши клопотаннястаршого слідчогослідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ Головногоуправління Національноїполіції уВінницькій області ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Жадани, Іліннецького району, Вінницької області, громадянина України, з середньою освітою, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зі слів одруженого, має двох неповнолітніх дітей, раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.28, ч. 4 ст. 246 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вказане клопотання слідчого ОСОБА_6 , яке погоджене з прокурором ОСОБА_7 , мотивоване тим, що Відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ Головного управління Національної поліції у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 22.07.2022 за № 12022020000000436, за підозрою ОСОБА_8 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.28,ч.4ст.246КК України,ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.28,ч.4ст.246КК Українита за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , маючи уміння та навички виконання та організації робіт пов`язаних з лісорубною діяльністю, вирубки, трелювання, розкряжування та перевезення дерев, та відповідний дозвіл в посвідченні водія на експлуатацію вантажного транспортного засобу, упродовж грудня 2022 року вчинив кримінальні правопорушення у складі організованої групи за наступних обставин.

Так, ОСОБА_8 обіймаючи відповіднодо наказу ДП «Іллінецький райагроліс» № 6-к від 17.02.2022 посаду лісника обходу № 10, який був за ним закріплений до 23.02.2023 (наказом № 10-к від 23.02.2023 звільнений), до якого, серед інших, входить ділянка лісу в кварталі № 6 площею 25,9 га, що на території Якубівського старостинського округу Іллінецької об`єднаної територіальної громади, Вінницької області, та будучи, відповідно до договору № 14 про повну матеріальну відповідальність від 18.02.2022, укладеного між ним та ДП «Іллінецький райагроліс» в особі директора ОСОБА_10 , матеріально відповідальною особою, на початку листопада 2022 року, вирішив організувати незаконну порубку дерев на ділянці лісу площею 3,6 га, що розташована у виділі № НОМЕР_1 кварталу № 6 обходу № 10 ДП «Іллінецький райагроліс», а також їх перевезення та подальший збут.

Усвідомлюючи, що реалізувати розроблений ним злочинний план одноособово неможливо, ОСОБА_8 вирішив створити для цього та очолити організовану групу з осіб, які б користувалися його довірою, мали навички з вирубки, трелювання, розкряжування та перевезення дерев, використання вантажного автотранспорту, спеціальних інструментів, приладів, спеціальних документів, а також здатні зберігати таємницю.

Розуміючи, що діяльність створеної ним групи буде нести протиправний характер, ОСОБА_8 підшукав у якості виконавця вчинення злочину ОСОБА_4 , на якого поклав обов`язки водія вантажного автомобіля та контролю за незаконною вирубкою дерев у разі відсутності на ділянці лісу самого ОСОБА_8 . Крім того, з метою забезпечення маскування злочинної діяльності до вказаної групи ОСОБА_8 залучив лісничого ДП «Іллінецький райагроліс» ОСОБА_9 , який наділений повноваженнями щодо внесення відомостей до автоматизованої системи «Єдина державна система електронного обліку деревини» шляхом оперування кишеньковим персональним комп`ютером (КПК).

У свою чергу ОСОБА_4 та ОСОБА_9 діючи умисно, з корисливих мотивів, добровільно погодились на пропозицію ОСОБА_8 прийняти активну участь у вчиненні у складі організованої ним групи злочинів, пов`язаних із незаконною порубкою дерев у лісах, перевезенням та збутом незаконно зрубаних дерев, належних ДП «Іллінецький райагроліс».

ОСОБА_8 , як організатор та співвиконавець згідно із заздалегідь розподіленими ним ролями та функціями учасників групи залишив за собою керівництво організованою групою; з метою оперативного вивезення з місць незаконних рубок незаконно зрубаних дерев та їх подальшого транспортування до покупців надав ОСОБА_4 власний вантажний автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 ; визначав місця та час рубок; з метою приховання неправомірної діяльності організовував виготовлення ОСОБА_9 фіктивних ТТН-ліс та передачу їх водієві ОСОБА_4 ; для приховування протиправної діяльності організованої групи отримував від ОСОБА_9 клеймувальний молоток, який передавав найманим працівникам, які безпосередньо на ділянці лісу займалися лісозаготівлею; забезпечував безперешкодний доступ ОСОБА_4 та найманим працівникам до ділянок лісу, що перебували у його віданні; надавав вказівки та контролював хід їх виконання членами групи.

ОСОБА_4 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі прийняв у користування від ОСОБА_8 автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на якому здійснював перевезення залучених найманих робітників до місць незаконних рубок; незаконно вивозив з місць заготівлі та перевозив до покупців незаконно зрубану деревину; маскував незаконне походження деревини шляхом маніпуляцій з бирками обліку лісопродукції, а саме виготовляв негабаритні відрізки колод породи граб, довжиною від 44 см до 97 см та діаметрами від 5 см до 6 см (чурки), на бічні зрізи яких набивав бирки обліку лісопродукції та вкладав їх у штабелі дров`яної продукції при перевезенні та таким чином здійснював по декілька перевезень під однією товарно-транспортною накладною та биркою обліку; приймав активну участь у незаконних порубках, яка полягала у здійсненні контролю за процесом рубки за відсутності на ділянці лісу ОСОБА_8 ; надавав вказівки найманим працівникам, які не були обізнані та не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи, щодо ходу виконання робіт із заготівлі деревини; отримував від покупців грошові кошти за реалізовану незаконно зрізану деревину та передавав їх ОСОБА_8 .

ОСОБА_9 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі, достовірно знаючи про протиправність своїх дій, дотримуючись єдиного плану діяльності організованої групи, здійснював документальне прикриття неправомірної діяльності шляхом внесення завідомонеправдивих відомостейдо Системиєдиного облікудеревини та виписки фіктивних товарно-транспортних накладних (далі ТТН-ліс), які передавав організатору для безперешкодного перевезення деревини, в тому числі під виглядом внутрішнього переміщення; з метою маскування незаконної рубки передавав ОСОБА_8 спеціальний молоток для клеймування дерев при їх відведенні в рубку, яким один із найманих робітників ставив клейма на пнях незаконно зрубаних дерев.

Учасники групи усвідомлювали об`єднанняв організованузлочинну групудля виконаннявідомого всімучасникам групизлочинного плануз метоюдосягнення єдиногозлочинного результату протиправного збагачення за рахунок незаконної рубки дерев у лісах та реалізації незаконно зрубаної деревини.

Відповідно до п. п. 2, 3, 4, 9 та 10 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 761 від 23.05.2007 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом: лісорубним або лісовим квитком.

ДП «Іллінецький райагроліс» (код ЄДРПОУ 38571077, адреса: Україна, 22700, Вінницька область, Вінницький район, місто Іллінці, вулиця Богдана Хмельницького, 8А), являється дочірнім підприємством Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства (ВОКСЛП) «Віноблагроліс», яке засноване Вінницькою обласною радою на майні комунальної власності.

Основним документом, який регламентує розмір лісокористування та лісогосподарські заходи в цілому на території лісового фонду є «Проект організації та розвитку лісового господарства ДП «Іллінецький райагроліс» ВОКСЛП «Віноблагроліс» 2015.

Так, 04.11.2022 ВОКСЛП «Віноблагроліс» за порядковим № 003235 видано лісорубний квиток Серії ВІ ЛРК № 210, яким ДП «Іллінецький райагроліс» надано дозвіл на проведення вибіркової санітарної рубки на ділянці лісу площею 3,6 га, що у виділі № 7 кварталу № 6 обходу № 10. Зазначеним лісорубним квитком ДП «Іллінецький райагроліс» дозволено заготовити 61 м3 деревини, з них ліквідної 52 м3 (3 м3 ділової та 49 м3 дров`яної), ліквіду з крони 2 м3 та 7 м3 хворосту та сучків. Водночас, відповідності до зазначеного лісорубного квитка та матеріалів відводу до рубки на вказаній ділянці лісу дозволено 170 дерев різних порід та діаметрів.

Згідно акту огляду місць використання лісових ресурсів від 29.11.2022, складеного лісничим ОСОБА_9 у присутності лісника ОСОБА_8 , та наряду-акту від 30.11.2022, виданого ОСОБА_9 , за результатами санітарно-вибіркової рубки в обході № 10 квартал № 6 виділ № 7 площею 3,6 га, фактично заготовлено 63,4 м3 деревини, з них ліквідної стовбурної 56,4 м3 (ділової 3,08 м3, дров`яної 53,31 м3) та 7 м3 хворосту і сучків. На момент огляду ділянка пройдена рубкою повністю.

Відповідно до листа ДП «Іллінецький райагроліс» № 16 від 02.03.2023 установлено, що з 01.01.2022 по 02.03.2023 на території лісів, які знаходяться в користуванні цього дочірнього підприємства, фактів незаконних рубок виявлено не було.

Однак, вранці 06.12.2022 ОСОБА_8 , рухаючись з дому до місця роботи, діючи відповідно до розробленого плану злочинної діяльності організованої групи, здійснив телефонні дзвінки до ОСОБА_9 , ОСОБА_4 та найманого робітника ОСОБА_11 , який не був обізнаний про неправомірну діяльність організованої групи, у ході яких скоординував дії пов`язані з організацією незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знаходиться між с. Борисівка та с. Якубівка Іллінецької територіальної громади.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_8 надав вказівку ОСОБА_9 на видачу супроводжуючих документів на дорогу. Відповідно до розподілених обов`язків ОСОБА_9 , являючись користувачем система обліку деревини, за допомогою кишенькового персонального комп`ютера (КПК) ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій ОСОБА_4 , пункт навантаження АДРЕСА_2 вид., пункт розвантаження с. Привільне, вантажоодержувача Іллінецьке, Нижній (склад), відомості про вантаж клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість 4,3400 м3, на суму 4882,5 грн (з ПДВ), відпустив ОСОБА_9 , прийняв до перевезення ОСОБА_4 ». Після чого виготовлену на КПК товарно-транспортну накладну ТТН-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 роздрукував та цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_8 . Згідно додатку до вказаної ТТН-Ліс Специфікації поколодного обліку, даному штабелю присвоєно бирку № 560117998.

На виконання вказівки ОСОБА_8 залучені ним робітники ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та завантажили на автомобіль.

В свою чергу ОСОБА_4 , реалізуючи спільний злочинний умисел, отримавши від ОСОБА_8 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут до споживача ФОП ОСОБА_13 , знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши від ОСОБА_8 для прикриття незаконного походження товарно-транспортну накладну ТТН-Ліс ВАА № 091644 від 06.12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , здійснив незаконне перевезення та збут указаної незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_3 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_13 ..

За отриману деревину та за наступну її частину ОСОБА_13 через додаток «Приват24» на протязі дня перерахував зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 на банківську картку ОСОБА_8 № НОМЕР_4 грошові кошти двома транзакціями, о 08.23 год. 9000 грн та о 14.15 год. 8000 грн.

Після цього, 07.12.2022 о 08.04 год. ОСОБА_8 , перебуваючи у смт. Дашів Гайсинського району Вінницької області, у ході телефонної розмови надав вказівку ОСОБА_4 на виїзд та організацію незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знадиться між с. Борисівка та с. Якубівка, та надав таку ж вказівку найманим робітникам, які не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_8 надав вказівку ОСОБА_9 на підготовку супровідних документів, який в свою чергу згідно відведеної йому ролі, являючись користувачем КПК, ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій ОСОБА_4 , пункт навантаження ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження Двір споживача, вантажоодержувача ТОВ Іллінецьке, відомості про вантаж клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість 4,3400 м3, на суму 4882,5 грн (з ПДВ), відпустив ОСОБА_9 , прийняв до перевезення ОСОБА_4 ». Після чого виготовлену на КПК ТТН-ліс серії ВАА № 091650 від 07.12.2022, роздрукував та при зустрічі передав ОСОБА_8 , а той ОСОБА_4 , для пред`явлення в разі його зупинки працівниками правоохоронних органів. Крім того, ОСОБА_9 у даній ТТН-ліс деревину дров`яну, яка в ній зазначена у кількості 4,3400 м3, провів як прийняту від переміщення по ТТН-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 з місця санітарно-вибіркової рубки (СВР), 4 кв. 14 вид. площею 0,004 га, на нижній склад, змінивши попередньо присвоєну (06.12.2022) інформацію бирці обліку за № 560117998.

Залучені ОСОБА_8 наймані робітники ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та підготували для завантаження на автомобіль.

Згідно розподілених обов`язків ОСОБА_4 , отримавши від ОСОБА_8 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут відповідної кількості деревини споживачу ФОП ОСОБА_13 , знаючи про відсутність на те законних підстав, та про фіктивність отриманої ним для прикриття незаконного перевезення ТТН-Ліс ВАА № 091650 від 07.12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на протязі дня три рази здійснив незаконне перевезення незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_3 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_13 ..

За отриману деревину ОСОБА_13 зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 через додаток «Приват24» перерахував ОСОБА_8 на банківську картку № НОМЕР_4 грошові кошти в сумі 16000,00 грн.

Крім цього, продовжуючи діяти відповідно до розробленого плану злочинної діяльності ОСОБА_8 14.12.2022, перебуваючи на своєму робочому місці в м. Іллінці, в телефонній розмові повідомив ОСОБА_4 про виїзд на вищевказану ділянку лісу ДП «Іллінецький райагроліс» та організацію незаконної рубки дерев твердих порід.

Для прикриттята маскуваннязлочинної діяльності, ОСОБА_9 відповідно довідведеної ролі, використовуючи КПК ввів до системи облікудеревини наступні відомості: «автомобіль ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій ОСОБА_4 , пункт навантаження ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження Двір споживача, вантажоодержувача ОСОБА_14 , відомості про вантаж клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість 3,7200 м3, на суму 2994,59 грн (з ПДВ), відпустив ОСОБА_9 , прийняв до перевезення ОСОБА_4 ». Після чого, за допомогою КПК роздрукував ТТН-Ліс серії ВАА № 091674 від 14.12.2022, та при зустрічі передав ОСОБА_8 , а той ОСОБА_4 для пред`явлення у разі його зупинки працівниками правоохоронних органів.

В свою чергу ОСОБА_4 , отримавши від ОСОБА_8 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс», знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши ТТН-Ліс № 091674 від 14.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Виконуючи вказівку ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та інші наймані робітники, які не були обізнані про злочинну діяльність організованої групи, зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід, з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на вказаний автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_4 , використовуючи для прикриття ТТН-Ліс № 091674 від 14.12.2022, після завантаження перевіз незаконно зрізану деревину покупцям ОСОБА_14 у кількості 4,59 м3 за адресою АДРЕСА_4 , та двічі ОСОБА_16 в загальній кількості 10,92 м3, за адресою м. Іллінці, вул. Лісова, 34. За отриману деревину ОСОБА_16 передав ОСОБА_4 готівку, яку останній за виключенням своєї частини передав ОСОБА_8 для подальшого розподілу між учасниками організованої групи.

Продовжуючи діяти на досягнення злочинної мети, вранці 16.12.2022 ОСОБА_4 за вказівкою ОСОБА_8 прибув до обумовленої ділянки лісу для організації та контролю незаконної рубки дерев, подальшого перевезення та збуту отриманої деревини.

Для прикриття та маскування злочинної діяльності, ОСОБА_9 за допомогою КПК ввів до системи облікудеревини наступні відомості: «автомобіль ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій ОСОБА_4 , пункт навантаження ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження Двір споживача, вантажоодержувач ОСОБА_17 , відомості про вантаж клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість 2,4800 м3, на суму 1996,39 грн (з ПДВ), відпустив ОСОБА_9 , прийняв до перевезення ОСОБА_4 ». Після чого роздрукував сформовану ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та ще одну, серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, у якій попередньо зазначив відомості про вантаж 1 група Деревина дров`яна НП дуб, кількість 1,2400 м3, на суму 998,2 грн (з ПДВ), а щодо автомобіля, водія, пунктів завантаження та розвантаження, вантажоодержувача, хто відпустив та прийняв ввів такі ж як у накладній ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022. Вказані ТТН цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_8 ..

В свою чергу ОСОБА_4 , отримавши від ОСОБА_8 вказівку на контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», перевезення незаконно зрубаної деревини та її збут, знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши для прикриття вищевказані товарно-транспортні накладні, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_8 до роботи наймані робітники, обрали та зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Тоді ж ОСОБА_4 , використовуючи для прикриття отримані ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОП ОСОБА_13 у фактичній кількості 7,4400 м3 за адресою АДРЕСА_3 .

За отриману деревину ОСОБА_13 двічі протягом цього ж дня перерахував через додаток «Приват24» зі своєї картки № НОМЕР_3 на банківський рахунок ОСОБА_8 № НОМЕР_4 , грошові кошти сумами 11000 грн та 4000 грн відповідно.

Після цього, вранці 17.12.2022 ОСОБА_8 знову організував роботу з незаконної рубки дерев у кварталі № 6 виділі № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», подальше перевезення отриманої деревини та її збут.

Для прикриття та маскування незаконних перевезень деревини ОСОБА_9 за допомогою КПК ввів до системи облікудеревини наступні відомості: «автомобіль ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій ОСОБА_4 , пункт навантаження ІЛЛІНЕЦЬКЕ, Франко-Ліс кв. 29 вид 14, пункт розвантаження Двір споживача, вантажоодержувач ОСОБА_18 , відомості про вантаж клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість 4,3400 м3, на суму 3493,68 грн (з ПДВ), відпустив ОСОБА_9 , прийняв до перевезення ОСОБА_4 ». Після чого роздрукував товарно-транспортну накладну серії ВАА № 091695 від 17.12.2022 та при зустрічі передав ОСОБА_8 .

ОСОБА_4 отримавши від ОСОБА_8 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», та товарно-транспортну накладну серії ВАА № 091695 від 17.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_8 до роботи наймані робітники обрали та зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_4 , використовуючи для прикриття отриману ТТН-Ліс ВАА № 091695 від 17.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОП ОСОБА_13 у фактичній кількості 8,6800 м3 за адресою АДРЕСА_3 .

Таким чином, ОСОБА_8 умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, без відповідного на те дозволу і законних підстав, в період з 01.12.2022 по 27.12.2022, діючи у складі організованої злочинної групи спільно з ОСОБА_9 та ОСОБА_4 вчинив серед наявних на ділянці лісу площею 3,6 га, що в кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс» незаконну порубку 121 сироростучого дерева різних порід та діаметрів (дерев які не включені у матеріали відводу, тобто не дозволені в рубку), спричинивши тим самим тяжкі наслідки екології, які відповідно до висновку інженерно-екологічної експертизи № 1505/2121/2122/23-21 від 07.04.2023 становлять 983113,94 грн.

28.06.2023 року ОСОБА_4 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.28,ч.4ст.246 КК України незаконній порубці дерев у лісах, перевезенні, збуті незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

Причетність ОСОБА_4 до вказанихкримінальних правопорушеньповністю підтверджуєтьсязібраними покримінальному провадженнюдоказами,зокрема:протоколом обшукувід 27.12.2022у м.Іллінці автомобілямарки ГАЗ-66д.н.з. НОМЕР_2 ,у кузовіякого виявлено4,39м3 лісопродукції «деревини дров`яної НП», в кабіні водія виявлено 4 негабаритних відрізки колод породи граб, з набитими на них бирками обліку лісопродукції, ТТН-Ліс, бирки обліку лісопродукції; протоколом огляду від 27.12.2022 за адресою м. Іллінці, вул. Залізнодорожна буд. 50, Вінницького району, у ході якого виявлено лісопродукцію «дров`яну деревину НП», у загальній кількості 12,9 м3.; протоколом огляду від 28.12.2022 за адресою м. Іллінці, Лісова, 34, в ході якого виявлено «дров`яну деревину НП» породи граб у кількості 10,912 м3.; протоколом огляду від 28.12.2022 за адресою м. Іллінці, вул. Тімірязєва, буд. 15, в ході якого виявлено «дров`яну деревину НП» породи граб у кількості 4,56 м3.; протоколом огляду від 02.03.2023 у кварталі 6 виділі 7 лісу належного ДП «Іллінецький райагроліс», у ході якого виявлено 289 пні сироростучих дерев різних порід та діаметрів; висновком інженерно-екологічної експертизи КНІСЕ від 07.04.2023 № 1505/2121/2122/23-21, відповідно до якого загальний розмір шкоди, заподіяної лісовому господарству внаслідок незаконної порубки дерев становить 983 113, 94 грн; протоколами допитів свідків ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_19 ; протоколами допитів свідків ОСОБА_16 та ОСОБА_14 які надали показання про придбання дров`яної деревини та розрахунок готівкою з водієм ОСОБА_4 ; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 , який вказав що здійснював придбання деревини дров`яної зо домовленістю з ОСОБА_8 , з яким за її отримання розраховувався шляхом перерахунку коштів на банківську картку останнього, а також те, що перевезення здійснював ОСОБА_4 та іншими матеріалами кримінального провадження.

Враховуючи наведені обставини, а також обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від п`яти до семи років, вчинене у складі організованої групи, а також наявність ризиків передбачених ст. 177 КПК у вигляді можливості знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення (п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України); незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні (п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України); перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином (п. 4 ч. 1 ст. 177 КПК України); вчинити інше кримінальне правопорушення (п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України), наявні підстави для обрання йому запобіжного заходу.

З метою забезпечення виконання покладених на нього процесуальних обов`язків, вважаю за необхідне застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у виді особистого зобов`язання.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Підозрюваний ОСОБА_4 , його захисник - адвокат ОСОБА_5 не заперечили проти задоволення клопотання. Захисник підозрюваного ОСОБА_5 додотково зазначив, що його підзахисний сприяє досудовому розслідуванню, вперше притягується до кримінальної вдповідальності, одружений, має двох неповнолітніх дітей, крім того на даний час його дружина перебуває в стані вагітності.

Заслухавши пояснення прокурора, підозрюваного, захисника, дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя враховує, що ОСОБА_4 одружений, раніше не судимий, має двох неповнолітніх дітей, натомість 28.06.2023 року ОСОБА_4 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.28,ч.4ст.246 КК України незаконнійпорубці дереву лісах,перевезенні,збуті незаконнозрубаних дерев,що спричинилотяжкі наслідки,вчинені організованоюгрупою, атакож слідчим доведено,що існуютьризики,що ОСОБА_4 може незаконновпливати насвідків,інших підозрюваниху цьомуж кримінальномупровадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, тому слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення, ,.

Відповідно до ст.177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставами для застосування заходів забезпечення кримінального провадження КПК визначає: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Враховуючи наведені обставини, на думку суду, заявлений ініціатором клопотання запобіжний захід у вигляді особистого зобов"язання виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи особи ОСОБА_4 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 132, 179, 184, 194 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити .

Застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_4 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, в межах досудового розслідування, а саме до 28 серпня 2023 року.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 такі обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, а саме:

прибувати по першому виклику до слідчого, прокурора, судді, суду на визначений ними час.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112021665
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів особисте зобов'язання

Судовий реєстр по справі —127/19183/23

Ухвала від 29.06.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 29.06.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні