Вирок
від 06.07.2023 по справі 182/1903/23
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/1903/23

Провадження № 1-кп/0182/875/2023

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.07.2023 м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянув у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Нікополі обвинувальний акт у кримінальному провадженні, відомості про вчинене кримінальне правопорушення за яким внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.01.2023 № 12023040000000056 та угоду про визнання винуватості, укладеної 25 квітня 2023 р. після закінчення досудового розслідування між прокурором Нікопольської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 у присутності захисника ОСОБА_5 по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження м. Нікополь, Дніпропетровської області, громадянки України, яка зареєстрована у АДРЕСА_1 , проживає у АДРЕСА_2 , працює лікарем загальної практики сімейним лікарем амбулаторії № 3 комунального некомерційного підприємства «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської ради», заміжня, із вищою освітою, судимості не має,

у вчиненні кримінального правопорушення /злочину/, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України

за участю сторін судового провадження

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5 ,

Формулювання обвинувачення

ОСОБА_4 перебуває па посаді лікаря загальної практики - сімейного лікаря амбулаторії № 3, що входить до складу комунального некомерційного підприємства «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської ради на підставі наказу директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської ради» ОСОБА_6 № 59-к від 01.07.2021.

Згідно зі своєю посадовою інструкцією, з якою ОСОБА_4 була ознайомлена письмово, лікар загальної практики - сімейний лікар керується чинним законодавством України про охорону здоров`я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров`я, організацію медико-санітарної допомоги. Зокрема, лікар загальної практики - сімейний лікар повинен знати основи чинного законодавства про охорону здоров`я та нормативні документи, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров`я. Згідно п. 4.3. своєї посадової інструкції, ОСОБА_4 несе відповідальність за неякісне ведення медичної документації та/або введення неправдивої, недостовірної чи неактуальної інформації до Бази даних пацієнтів чи паперових носіїв щодо пацієнтів.

В силу фахової освіти та займаної посади сімейному лікарю ОСОБА_4 відомі положення Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» та безпосередньо норма ч. 4 ст. 35-1 в частині того, що пацієнт має право обирати лікаря, який надає первинну медичну допомогу, у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я. Первинну медичну допомогу надають лікарі загальної практики - сімейні лікарі, лікарі інших спеціальностей (ч. 3 ст. 35-1).

Крім цього, їй було відомо про те, що ст. 9 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» передбачено, що пацієнт (його законний представник) реалізує своє право на вибір лікаря шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, а надавачам медичних послуг забороняється відмовляти у прийнятті декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та ведення пацієнта, зокрема, на підставі наявності у пацієнта хронічного захворювання, його віку, статі, соціального статусу, матеріального становища, зареєстрованого місця проживання тощо, крім випадків, передбачених законодавством.

Також ОСОБА_4 було достовірно відомо, що порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форма декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затверджені наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.03.2018 № 503, згідно з яким надавачі первинної медичної допомоги зобов`язані забезпечити пацієнтам (їх законним представникам) для прийняття ними рішення про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, можливість ознайомитись з інформацією про:

1) надавача первинної медичної допомоги: повне найменування юридичної особи або прізвище, ім`я, по батькові фізичної особи підприємця (далі по тексту - ФОП); код ЄДРПОУ, інформація про наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;

2) лікарів, які надають первинну медичнудопомогу у такого надавача первинної медичної допомоги, а саме: прізвище, ім`я, по батькові лікаря; освіта; лікарська спеціальність; стаж роботи за спеціальністю; кваліфікаційна категорія; місце (адреса) та графік роботи лікаря;

3) дату, номер та строк дії договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеного між надавачем первинної медичноїдопомоги та Уповноваженим органом, а також перелік медичних послуг, які надавач первинної медичноїдопомоги зобов`язаний надавати за таким договором.

Також ОСОБА_4 було відомо, що згідно з п.п. 2 п. 3 Порядку, пацієнт (його законний представник) звертається до уповноваженої особи надавача первинної медичноїдопомоги і повинен надати їй копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі по тексту - РНОКПП) (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) й один з таких документів, що посвідчують особу: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України; свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-ти річного віку); посвідка на постійне проживання в Україні; посвідчення біженця; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

В свою чергу законний представник пацієнта додатково подає документи, що посвідчують його особу та повноваження законного представника (свідоцтво про народження, посвідчення) відповідно до законодавства.

На підставі документів та інформації, наданих пацієнтом (його законним представником), уповноважена особа зобов`язана заповнити Декларацію в електронній формі, роздрукувати її та надати пацієнту (його законному представнику).

Пацієнт (його законний представник) повинен перевірити інформацію, внесену до Декларації, та у разі виявлення помилок повідомити про це уповноважену особу. Уповноважена особа зобов`язана виправити помилки в Декларації в електронній формі, повторно роздрукувати її та надати пацієнту (його законному представнику).

У разі відсутності помилок у Декларації пацієнт (його законний представник) підписує два примірники Декларації та надає їх уповноваженій особі. На двох примірниках уповноважена особа надавача первинної медичної допомоги проставляє відмітку з датою отримання такої Декларації надавачем первинної медичної допомоги та повертає один примірник пацієнту (його законному представнику). Інший примірник Декларації залишається у надавача первинної медичної допомоги.

Уповноважена особа (у даному випадку - сімейний лікар) надсилає Декларацію у встановленому законодавством порядку до електронної системи охорони здоров`я (далі по тексту - ЕСОЗ).

Надавач первинної медичної допомоги зобов`язаний зберігати один примірник Декларації, підписаний пацієнтом (його законним представником), протягом трьох років з дня припинення (анулювання) такої Декларації.

Підставами для припинення Декларації є, зокрема, смерть пацієнта; припинення трудових відносин з лікарем, який надає первинну медичну допомогу, зазначеним в Декларації, та надавачем первинної медичної допомоги або ФОП, що має господарські відносини з таким надавачем первинної медичної допомоги, або припинення господарських відносин між надавачем первинної медичної допомоги або ФОП, що обраний (а) лікарем, який надає первинну медичну допомогу за Декларацією.

Також ОСОБА_4 було достовірно відомо, що відповідно до п. 5 Порядку функціонування електронної системи охорони здоров`я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411, власником центральної бази даних, у тому числі майнових прав на програмне забезпечення центральної бази є держава в особі Національної системи здоров`я України (далі по тексту - НСЗУ). Відповідно до п. 20 вказаного Порядку, у центральній базі даних ведуться такі реєстри, зокрема, Реєстр медичних працівників, що містить інформацію про професійно підготовлених осіб, які відповідно до законодавства мають право здійснювати медичне обслуговування, Реєстр декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Встановлено, що між НСЗУ та КНП «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської ради» укладено договір № 0000-Р816-М000 про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, за яким протягом періоду дії договору НСЗУ були здійснені оплати надавачу згідно зі звітами про медичні послуги, в які також входила оплата за зазначені Декларації.

Лікар ОСОБА_4 , яка працює в комунальному некомерційному підприємстві «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської ради», знаходячись на своєму робочому місті в приміщенні службового кабінету амбулаторії № 3 комунального некомерційного підприємства «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської ради», за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Станіславського, 18, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на те, щоб прикрити своє неналежне виконання своїх службових обов`язків та факт видачі ОСОБА_7 лікарського свідоцтва про смерть ОСОБА_8 (усвідомлюючи на той момент, що останній номер ІНФОРМАЦІЯ_2 ), 17.03.2022 отримала від ОСОБА_7 ксерокопії документів, а саме копію паспорту та ІПН на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Мар`янське Апостолівського району Дніпропетровської області, паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , до якого виїжджала 15.03.2022 по місцю його мешкання і діагностувала ішемічну хворобу серця, дифузний кардіосклероз, порушення ритму.

ОСОБА_4 ввела до реєстру номер контактного телефону ОСОБА_7 на який прийшло СМС-повідомлення з кодом для реєстрації Декларації.

17.03.2022 лікар ОСОБА_4 , знаходячись на своєму робочому місці в приміщенні службового кабінету амбулаторії № 3 за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Станіславського, 18, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на те, щоб прикрити свою халатність, розуміючи, що діє не по інструкції, розуміючи протиправність своїх дій, діючи умисно із застосуванням службового комп`ютера та персонального ключа доступу до бази даних НСЗУ, без присутності пацієнта, а тільки у присутності законного представника (і то задля отримання із контактного телефону ОСОБА_7 СМС-повідомлення), у порушення діючих норм законодавства в галузі охорони здоров`я внесла недостовірні відомості до ЕСОЗ щодо нібито укладання Декларації з громадянином України ОСОБА_8 , якому у вказаній системі визначено номер декларації: № 0001-75НК-94А0 та ID декларації: 8f9ас741-db72-481d-99еа-6f9есс1с772d, тобто цими діями фактично внесла несанкціоновані зміни до інформації, що зберігалась в ЕСОЗ, а саме - щодо кількості декларацій та пацієнтів, що обслуговуються КНП «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Датою смерті ОСОБА_8 є ІНФОРМАЦІЯ_2 , та після його смерті жоден з його рідних та близьких осіб не звертався до медичного закладу з питанням про укладення Декларації або надання первинної медичної допомоги ОСОБА_8 (зверталася тільки ОСОБА_7 і то для отримання свідоцтва про смерть).

Таким чином лікар ОСОБА_4 внесла відомості про укладання декларації з пацієнтом до бази ЕСОЗ після смерті пацієнта, що суперечить вимогам визначеним у порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженого наказом МОЗ України 19.03.2018 № 503.

Згодом, 18.04.2022 № 0001-75НК-94А0 (ID декларації: 8f9ас741-db72-481d-99еа-6f9есс1с772d) укладена між лікарем ОСОБА_4 та пацієнтом ОСОБА_8 була деактивована.

За квітень 2022 року КНП «Нікопольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Нікопольської міської» (ЄДРПОУ 37899708) було надано звіт про обсяг медичних послуг, пов`язаних з первинною медичною допомогою, в якому було враховано декларацію громадянина ОСОБА_8 (декларація була зареєстрована в ЕСОЗ 17.03.2022 та деактивована 18.04.2022).

Своїми умисними діями, які виразилися у несанкціонованій зміні інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах чи комп`ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення /злочин/, передбачений ч. 1 ст. 362 КК України.

Історія провадження

26.04.2023 прокурор Нікопольської окружної прокуратури надіслав до Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні, відомості про вчинене кримінальне правопорушення за яким внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.01.2023 № 12023040000000056 по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення /злочину/, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України разом з угодою про визнання винуватості, укладеної 25 квітня 2023 р. після закінчення досудового розслідування між прокурором Нікопольської окружної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 у присутності захисника ОСОБА_5 .

Стосовно обвинуваченої запобіжний захід не застосовувався.

Ухвалою від 28.04.2023 було призначене підготовче судове засідання на 26.06.2023, яке в подальшому відкладалося.

Відомості про укладену угоду про визнання винуватості

25 квітня 2023 р. після закінчення досудового розслідування між прокурором Нікопольської окружної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 у присутності захисника ОСОБА_5 було укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно угоди, сторони погодилися на повне визнання обвинуваченою ОСОБА_4 винуватості у вчиненні кримінального правопорушення /злочину/, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України. На призначення обвинуваченій ОСОБА_4 , покарання за ч. 1 ст. 362 КК України у виді виправних робіт на строк 6 місяців з відрахуванням в дохід держави 10 % заробітної плати.

Також в угоді зазначені наслідки укладення та затвердження угоди сторонами кримінального провадження, а саме для прокурора і обвинуваченої обмеження права на оскарження вироку, для обвинуваченої відмова від здійснення прав, передбачених абз. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, з яким сторони погодилися.

Позиції учасників судового провадження

В підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 повністю визнала свою винуватість у вчиненні інкримінованого органом досудового розслідування кримінального правопорушення. Обставин, викладених в обвинувальному акті та угоді, не оспорювала. Запевнила, що вона зробила це добровільно, жодного тиску на неї не вчинялось. Підтримала угоду про визнання винуватості та просила її затвердити.

Захисник обвинуваченої ОСОБА_4 - адвокат ОСОБА_5 підтримав угоду про визнання винуватості, просив її затвердити.

Прокурор подану угоду про визнання винуватості підтримав та також просив суд про її затвердження. Щодо визначеної угодою міри покарання прокурор вказав, що узгоджене покарання буде достатнім для досягнення цілей, передбачених у ст. 50 КК України.

Обґрунтування позиції суду

Заслухавши думку сторін судового провадження, суд вважає, що угода може бути затверджена з наступних підстав.

Обвинувачена ОСОБА_4 повністю визнала свою вину та цілком розуміє, що вона має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого її обвинувачують, при цьому вона має ряд прав, передбачених ч. 4 ст. 474 КПК України. Обвинувачена ОСОБА_4 також правильно розуміє наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, характер кожного обвинувачення, щодо якого вона визнає себе винуватою, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

Суд переконаний у тому, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Відповідно до абзацу 5 ч. 4 ст.469КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Угода про визнання винуватості, укладена 25 квітня 2023 р. після закінчення досудового розслідування між прокурором Нікопольської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 у присутності захисника ОСОБА_5 , відповідає вимогам КПК і КК України.

Ухвалюючи вирок, на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, підтверджених доказами та оцінених судом відповідно до ст. 94 КПК України, суд дійшов висновку, що мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується особа.

Кримінальне правопорушення /злочин/, вчинений ОСОБА_4 має правильну правову кваліфікацію за ч. 1 ст. 362 КК України несанкціонована зміна інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах чи комп`ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинена особою, яка має право доступу до неї.

Узгоджена сторонами міра покарання відповідає загальним правилам призначення кримінальних покарань, встановлених Загальною частиною КК України. При призначенні покарання враховано ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, а також особу винної та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Судом не встановлено підстав для відмови в затвердженні угоди, передбачених ч. 7 ст. 474 КПК України.

З огляду на вищевикладене суд вважає за необхідне затвердити вказану угоду про визнання винуватості шляхом ухвалення вироку та призначення обвинуваченій узгодженого угодою покарання.

Інші питання, які вирішуються судом при ухваленні вироку на підставі угоди

Цивільний позов

Цивільний позов у цьому кримінальному провадженні не заявлявся.

Запобіжний захід

У даному кримінальному провадженні стосовно обвинуваченої ОСОБА_4 запобіжний захід не застосовувався.

Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувалися.

Речові докази

Речові докази відсутні.

Процесуальні витрати.

Процесуальні витрати відсутні.

На підставі викладеного, керуючись п. 1 ч. 3 ст. 314, ч. 2 ст. 373, ст. 374, 474, 475 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 25 квітня 2023 р. після закінчення досудового розслідування між прокурором Нікопольської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 у присутності захисника ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні, відомості про вчинене кримінальне правопорушення за яким внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.01.2023 № 12023040000000056.

ОСОБА_4 визнати винуватою у пред`явленому їй обвинуваченню за ч. 1 ст. 362 КК України і призначити узгоджене сторонами покарання у виді виправних робіт на строк 6 (шість) місяців з відрахуванням із суми заробітку ОСОБА_4 в дохід держави 10 (десяти) відсотків.

Запобіжний захід стосовно ОСОБА_4 не застосовувався. Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувалися.

Цивільний позов не заявлений.

Речові докази відсутні.

Процесуальні витрати відсутні.

Вирок суду може бути оскаржений відповідно до вимог ч. 4 ст. 394 КПК України протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду м. Кривого Рогу через Нікопольський міськрайонний суд.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно вручити обвинуваченій, прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112031988
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —182/1903/23

Вирок від 06.07.2023

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Клименко І. В.

Ухвала від 28.04.2023

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Клименко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні