Рішення
від 22.06.2023 по справі 905/319/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22.06.2023 Справа №905/319/23

Суддя - Говорун О.В.

Секретар судового засідання - Блохіна Ю.В.

Позивач - Приватне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Донецькоблгаз» в особі Краматорського управління по газопостачанню та газифікації.

Відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Зовнішпромресурси».

Про стягнення заборгованості в розмірі 272459,36 грн.

Представники учасників справи:

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився.

Приватне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Донецькоблгаз" в особі Краматорського управління по газопостачанню та газифікації (далі - позивач) звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Зовнішпромресурси" (далі - відповідач) про стягнення 272459,36 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем типового договору розподілу природного газу, що затверджений постановою НКРЕКП № 2498 від 30.09.2015, до якого відповідач приєднався згідно з заявою-приєднання №06-09П від 01.01.2016, у зв`язку з чим просить стягнути з відповідача заборгованість, пеню, 3% річних та інфляційні втрати.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив.

Відповідно до ухвали суду від 03.04.2023, відкрито провадження у справі, судове засідання призначено на 03.05.2023.

Згідно з відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача є: 84112, Донецька область, м.Слов`янськ , вул.Чубаря 4/55.

Процесуальні документи направлялась відповідачу рекомендованими листом з повідомленням про вручення за вказаною адресою. Однак, відправлення повернуте на адресу суду відділенням поштового зв`язку з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Згідно з ч.3 та ч.7 ст.120 Господарського процесуального кодексу України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Порядок вручення судових рішень визначений статтею 242 ГПК України, за змістом частини п`ятої якої учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня.

Згідно з положеннями частини 6 статті 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (пункт 5).

Порядок надання послуг поштового зв`язку, права та обов`язки операторів поштового зв`язку і користувачів послуг поштового зв`язку визначають Правила надання послуг поштового зв`язку, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270, і які регулюють відносини між ними.

Поштові відправлення залежно від технології приймання, обробки, перевезення, доставки/вручення поділяються на такі категорії: прості, рекомендовані, без оголошеної цінності, з оголошеною цінністю. Рекомендовані поштові картки, листи та бандеролі з позначкою «Вручити особисто», рекомендовані листи з позначкою «Судова повістка» приймаються для пересилання лише з рекомендованим повідомленням про їх вручення (пункти 11 та 17 Правил). Рекомендовані поштові відправлення з позначкою «Судова повістка», адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис. У разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку робить позначку «адресат відсутній за вказаною адресою», яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду (пункт 99 - 2 Правил).

У разі невручення рекомендованого листа з позначкою «Судова повістка» рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою у порядку, визначеному у пунктах 99, 99.1, 99.2, 106 та 114 цих Правил, із зазначенням причини невручення (пункт 116 Правил).

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії або судове рішення направлено судом рекомендованим листом за належною поштовою адресою і судовий акт повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, то необхідно вважати, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії або про прийняття певного судового рішення у справі.

Аналогічний правовий висновок викладено у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 13.01.2020 у справі № 910/22873/17 та від 14.08.2020 у справі № 904/2584/19.

Направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки у цьому випадку отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника (аналогічний правовий висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 у справі № 800/547/17, постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27.11.2019 у справі № 913/879/17, від 21.05.2020 у справі № 10/249-10/19 та від 15.06.2020 у справі № 24/260-23/52-б).

Таким чином, відповідач повідомлений належним чином про відкриття провадження у справі та можливість скористатись своїми процесуальними правами, зокрема правом на участь в судовому засіданні та правом на подання відзиву на позов.

Згідно з ч.9 ст.165 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд, дослідивши письмові докази у справі, встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

01.01.2016, ознайомившись з умовами типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП №2498 від 30.09.2015, на офіційному сайті НКРЕКП, сайті оператора ГРМ в мережі Інтернет, відповідач приєднався до умов договору на розподіл природного газу 06-09П (а.с.11-25).

Відповідно до п.2.1 договору, оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Згідно з п.3.1 договору, споживач має право здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи за умови включення його до реєстру споживачів будь-якого постачальника у період фактичного відбору/споживання природного газу, що в установленому кодексом газотранспортної системи порядку підтверджується оператором газотранспортної системи до початку такого періоду…

Відповідно до п.6.1 договору, оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (п.6.4 договору).

Оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим Договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка Оператора ГРМ. Якщо згідно з законодавством споживач має сплачувати оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводяться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів (п.6.6 договору).

Відповідно до п.6.8 договору, послуги з розподілу природного газу споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

Цей договір укладений на невизначений строк. Цей договір може бути розірваний за згодою сторін або за ініціативою споживача у порядку, визначеному законодавством України (п.12.1, п.12.3 договору).

01.10.2021 сторонами підписаний акт приймання-передачі послуги розподілу природного газу, відповідно до якого велична потужності, яка розрахована для щомісячної оплати споживачем у поточному календарному році становить 143220,79 куб.м. (а.с.29).

17.11.2021 позивачем було отримано лист відповідача №126 з проханням відключити об`єкт АГНКС №2 (вул.Паркова 1-а) від системи газопостачання та видалити об`єкт АГНКС №2 із договору на газорозподіл (а.с.30).

24.11.2021 позивач направив відповідачу лист №04-29/2894, за змістом якого внаслідок вилучення об`єкта з договору на розподіл природного газу, позивач запропонував підписати додаткову угоду щодо відкоригованих обсягів річної замовленої потужності на 2022 рік та на грудень 2021 року (а.с.31).

24.11.2021 сторонами підписано та скріплено печатками додаткову угоду №1 до договору на розподіл природного газу №06-09П від 01.01.2016 відповідно до якої, змінюється річна замовлена потужність від оператора ГРМ на грудень 2021 року, її об`єм буде становити 77546,92м3. Річна замовлена потужність Оператора ГРМ на 2022 рік буде становити щомісяця з січня 2022 року по грудень 2022 року 75675,69м3 (а.с.32).

21.12.2021 відповідач звернувся до Краматорського УГГ з листом №135 із проханням відключити від системи газопостачання АГНКС №1 механічним шляхом та видалити об`єкт АГНКС №1 з договору на газорозподіл (а.с.35).

21.12.2021 року працівниками Краматорського УГГ були проведені роботи по закриттю засувок у колодязі та на вводі з подальшим опломбуванням об`єкту АГНКС №1, в присутності представника відповідача, що підтверджується актом № 2048 про припинення (обмеження) газопостачання та опломбування вхідної засувної арматури газопроводу або газорозподільного пункту (за його наявності) від 21.12.2023 (а.с.36).

22.12.2021 сторонами укладено додаткову угоду №2 до договору на розподіл природного газу №06-09П від 01.01.2016 згідно з якою, оператор ГРМ та споживач прийшли до згодо розірвати договір №06-09П від 01.01.2016 з 01.01.2022 (а.с.37).

Відповідно до п.1 додаткової угоди №2, зобов`язання яке існувало на момент дії договору, однак лишилося невиконаним підлягає виконанню незалежно від того, що договір розірвано, до повного виконання зобов`язань.

01.10.2021 сторонами підписаний акт приймання-передачі послуги розподілу природного газу, відповідно до якого велична потужності, яка розрахована для щомісячної оплати споживачем у наступному календарному році становить 143220,79 куб.м. (а.с.29).

Позивачем надані послуги з розподілу природного газу у листопаді 2021 року, що підтверджується актом №594/22 від 30.11.2021 на суму 187637,58 грн та у грудні 2021 року, згідно з актом № 594/21 від 31.12.2021 на суму 94917,43 грн (а.с.33,38).

Вказані акти скріплені печатками та підписані представниками сторін без будь-яких зауважень.

Відповідачем було частково оплачено послуги за листопад 2021 року у розмірі 90000 грн.

Позивач, разом з актами, рахунками та актом звірки взаємних розрахунків з листопада 2020 року по грудень 2021 року відповідачу направляв вимогу-рахунок №04-29/1056 від 13.12.2022, в якій просив сплатити заборгованість в розмірі 152555,02 грн (а.с. 40-50).

Відповідь на вказану вимогу відповідачем надано не було.

Виходячи з викладеного, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 152555,02 грн.

Відповідно до ч.1 ст.509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно з ч.1 ст.193 Господарського кодексу України (далі - ГК України), яка кореспондується з ч.1 ст.526 ЦК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Частиною 1 ст.530 ЦК України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч.1 ст.612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

В порушення вказаних вище вимог законодавства та договору, відповідач взяті зобов`язання щодо здійснення своєчасної оплати за поставку природного газу не виконав, у зв`язку з чим утворилась заборгованість відповідача перед позивачем за договором 01.01.2016 у розмірі 152555,02 грн.

На час прийняття рішення, доказів оплати відповідачем заборгованості за договором від 01.01.2016 у розмірі 152555,02 грн суду надано не було, а отже вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 152555,02 грн підлягає задоволенню.

Крім того, позивачем до стягнення заявлена пеня в сумі 75066,51 грн:

- за несвоєчасне виконання грошового зобов`язання з оплати послуг, наданих в листопаді 2021 року (період з 11.12.2021 по 28.03.2023);

- за несвоєчасне виконання грошового зобов`язання з оплати послуг, наданих в грудні 2021 року (період з 11.01.2022 по 28.03.2023).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст.549 ЦК України).

Частиною 1 статті 230 ГК України визначено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ч. 4 ст.231 ГК України, у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Згідно з ч.6 ст.232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Відповідно до п.8.2 договору, у разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Перевіривши вказаний позивачем розрахунок пені за вказані періоди, суд задовольняє вимоги у цій частині повністю, на суму 75066,51 грн.

Також, позивач, на підставі ч.2 ст.625 ЦК України, просив стягнути 3% річних в розмірі 5683,03 грн та інфляційні втрати в сумі 39154,80 грн.

3% річних нараховані за послуги з розподілу газу в листопаді 2021 року з 11.12.2021 по 28.03.2023 з урахуванням часткових оплат відповідача; за послуги з розподілу газу в грудні 2021 року з 11.01.2022 по 28.03.2023.

Інфляційні втрати нараховані за послуги з розподілу газу в листопаді 2021 року з грудня 2021 по лютий 2023 року; за послуги з розподілу газу в грудні 2021 року з січня 2022 по лютий 2023 року.

За змістом ч.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши розрахунок 3% річних та інфляційних втрат за вказані позивачем періоди, суд задовольняє вимоги у цій частині повністю на суму 5683,03 грн та на суму 39154,80 грн відповідно.

Згідно з ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Судові витрати, за приписами статті 129 ГПК України, покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.129, 236-238 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Зовнішпромресурси" (84112, Донецька область, м.Слов`янськ, вул.Чубаря (Світлодарська) б.4/55, ідентифікаційний код юридичної особи - 31054999) на користь Приватного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Донецькоблгаз" (84313, Донецька область, м. Краматорськ, вул.Південна,б.1, ідентифікаційний код юридичної особи - 03361075) в особі Краматорського управління по газопостачанню та газифікації (84313, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Південна, б.1, ідентифікаційний код юридичної особи - 24805642) заборгованість у розмірі 152555 (сто п`ятдесят дві тисячі п`ятсот п`ятдесят п`ять) грн 02 коп., пеню у розмірі 75066 (сімдесят п`ять тисяч шістдесят шість) грн 51 коп., 3% річних у розмірі 5683 (п`ять тисяч шістсот вісімдесят три) грн 03 коп., інфляційні втрати у розмірі 39154 (тридцять дев`ять тисяч сто п`ятдесят чотири) грн 80 коп. та витрати з оплати судового збору в розмірі 4086 (чотири тисячі вісімдесят шість) грн 89 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 04.07.2023.

Суддя О.В. Говорун

Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112044381
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/319/23

Судовий наказ від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Рішення від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Рішення від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 26.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні