Рішення
від 06.07.2023 по справі 909/453/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.07.2023 м. Івано-ФранківськСправа № 909/453/23

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., розглянув за правилами спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін справу № 909/453/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА Україна Т.О.В." до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Монокарбуд" про стягнення 51600,00 грн.

Суть спору.

Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА Україна Т.О.В." звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Монокарбуд" про стягнення заборгованості в сумі 51600,00 грн, що становить вартість транспортних витрат по доставці орендованого майна (опалубки) відповідачу.

Стислий виклад позиції позивача.

В обґрунтування позовних вимог позивач покликається на те, що на виконання умов укладеного між сторонами договору оренди (оперативна оренда) № 21.77 від 18 жовтня 2021 року, як орендодавець, передавав відповідачу у тимчасове користування за плату будівельну опалубку та спеціалізовану тару, які транспортувались за рахунок позивача на адресу будівельного майданчика відповідача. Відповідач, не зважаючи на двостороннє погодження вартості транспортних витрат, не компенсував їх позивачу.

Стислий виклад заперечень відповідача.

Відповідач відзиву на позов не подав, проти позову не заперечив, доказів компенсації понесених позивачем транспортних послуг не надав.

Згідно з ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч. 2 ст. 178 ГПК України, суд вирішує спір за наявними матеріалами справи.

Процесуальні дії у справі, вирішення заяв та клопотань.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями Господарського суду Івано-Франківської області від 11.05.2023, для розгляду справи № 909/453/23 призначено суддю Горпинюка І.Є.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 15.05.2023 прийнято позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями ДОКА Україна Т.О.В. до розгляду; відкрито провадження у справі № 909/453/23; відповідно до приписів ст. 252 ГПК України, суд ухвалив здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами; встановив відповідачу строк для подання відзиву на позов та запропонував сторонам у разі наявності заперечень проти розгляду справи без повідомлення (виклику) сторін, подати суду відповідне обґрунтоване клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Копію ухвали від 15.05.2023 про відкриття провадження у справі суд надіслав сторонам згідно з вимогами ст. 120 ГПК України, рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адреси сторін, які зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Копія ухвали від 15.05.2023 вручена позивачу 23.05.2023 (рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення 76501 0280562 3) та вручена відповідачу 22.05.2023 (рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення 76501 0280563 1).

В контексті викладеного, позивач та відповідач були належним чином, у порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, повідомлені про розгляд даної справи та отримали копію ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Враховуючи те, що клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, та з огляду на відсутність у суду підстав для виклику сторін з власної ініціативи, згідно з ч. 5 ст. 252 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

Відповідно до частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Фактичні обставини справи, встановлені судом. Оцінка доказів. Норми права, які застосував суд, та інші мотиви ухваленого рішення.

Під час судового розгляду предметом доказування є факти, якими сторони обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення, або мають інше юридичне значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення.

Предмет доказування - це сукупність обставин, що їх необхідно встановити для правильного вирішення справи. У предмет доказування включаються факти матеріально-правового характеру, що є підставою вимог позивача і заперечень відповідача. У предмет доказування включаються також обставини, що підтверджують право на звернення до суду, тобто факти порушення суб`єктивних прав позивача.

У даній справі предмет доказування становлять обставини виконання сторонами умов укладеного між ними договору № 07/21.77 оренди майна (оперативна оренда) від 18 жовтня 2021 року, зокрема виникнення у відповідача обов`язку компенсувати позивачу транспортні витрати по перевезенню орендованого майна (будівельної опалубки) та виконання відповідачем такого обов`язку.

За змістом ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

На підтвердження своїх вимог та заперечень позивач подав суду копії письмових доказів, які зазначені як додатки до позовної заяви. Відповідач суду доказів на спростування позовних вимог не подавав.

Сторони не подавали заяв в порядку ч. 11 статті 80 ГПК України про те, що якісь із письмових доказів викликають сумнів з приводу їх достовірності або є підробленими, не заперечували щодо вірогідності, належності, допустимості, законності доказів, наданих іншою стороною.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об`єктивно оцінивши відповідно до приписів статті 86 Господарського процесуального кодексу України в сукупності всі докази, які мають значення для вирішення спору по суті, з огляду на більшу вірогідність відповідних доказів, суд визнає встановленими (спростованими) такі обставини, що є предметом доказування.

18.10.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА Україна Т.О.В." (надалі також позивач або орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Монокарбуд (надалі також відповідач або орендар) було укладено договір № 21.77 оренди майна (оперативна оренда) (далі договір оренди), відповідно до якого, орендодавець передає, а орендар приймає у тимчасове користування та за плату будівельну опалубку (надалі - майно), адреса будівельного майданчика, на який здійснюється переміщення майна, асортимент, вартість оренди (в місяць), кількість якої визначені в Специфікаціях (додатки до договору), що є невід`ємними частинами цього договору. Орендар зобов`язується прийняти зазначене майно та своєчасно здійснювати сплату орендних платежів. Сторони погодили, що специфікації (додатки до договору), складені у письмовій формі, та передані за допомогою обміну сканованими копіями, мають силу оригіналу до моменту отримання оригіналу. У момент отримання оригіналу сканована копія втрачає свою чинність. Вказане у п. 1.1 договору майно передається у тимчасове користування орендарю для проведення будівельно-монтажних робіт (п. 1.1 договору оренди).

Згідно з п. 2.1 договору оренди, строк орендних правовідносин встановлюється з моменту фактичної передачі майна або його частини орендарю і діє до моменту повернення орендарем майна у повному обсязі. Для цілей частини першої цього пункту, моментом фактичної передачі майна сторони будуть розуміти відвантаження майна або його частини орендарю з оформленням необхідної товаророзпорядчої документації (накладна або акт прийому-передачі).

Пунктом 3.1 договору оренди сторони передбачили, що загальний розмір платежів (вартість оренди) за тимчасове користування майном (орендна плата) становить суму, зазначену у всіх специфікаціях (додатках до договору), за фактичний строк перебування майна в оренді, але в будь-якому разі не менше ніж за 1 (один) календарний місяць (п. 2.4 договору).

У відповідності до п. 3.1.1 договору оренди, щомісяця, протягом строку знаходження майна у тимчасовому платному орендному користуванні у орендаря за цим договором, орендодавець складає та направляє орендарю засобами електронного документообігу із застосуванням кваліфікованого електронного підпису (надалі КЕП) рахунок-акт за договором (з врахуванням умов, передбачених п. 3.7 договору), що означає підтвердження участі сторін в оформленні рахунку-акта за договором як первинного документа.

Порядок прийому-передачі майна сторони узгодили у розділі 4 договору оренди. Відповідно до п. 4.1 договору оренди, орендодавець здійснює безпосереднє відвантаження майна орендарю зі свого складу, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Лебединська, 9, а орендар власними силами та за власний рахунок здійснює переміщення майна у повному обсязі або в певній частині згідно власних виробничих потреб та комерційних цілей на будівельний майданчик, адреса якого зазначена в специфікації/як (додатку до договору).

Документом, що засвідчує факт та обсяг передачі майна орендарю, є відповідна накладна або акт прийому-передачі, що підписується представниками обох сторін та вручається орендодавцем орендарю в момент фактичного відвантаження майна у повному обсязі або в окремій його частині (п. 4.6. договору оренди).

Згідно з п. 5.1 договору оренди, після закінчення строку дії договору, а також у випадку його дострокового припинення (розірвання) (п. 10.2 договору), орендар протягом п`яти робочих днів зобов`язаний власними силами та за власний рахунок повернути орендодавцю прийняте у тимчасове користування майно на склад, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Лебединська, 9. Майно має бути очищеним від сторонніх забруднень, у справному стані, з урахуванням його нормального зносу та вимог, визначених в Інструкції щодо повернення елементів опалубки Дока за договорами оренди.

Відповідно до п. 5.3 договору оренди, орендар в момент повернення майна повинен надати орендодавцю відповідні товаророзпорядчі документи на майно (накладна або акт прийому-передачі). Орендар зобов`язується забезпечити присутність в момент повернення майна свого уповноваженого представника для підписання товаророзпорядчої та іншої (акт технічного стану тощо) документації.

За змістом п. 5.4 договору оренди, майно вважається поверненим від орендаря до орендодавця в момент підписання відповідної товаророзпорядчої документації (п. 5.3 договору).

До договору оренди сторони підписали три специфікації елементів опалубки, в яких визначили артикул, найменування товару, кількість, вартість оренди в місяць, вагу одиниці та загальну вагу орендованого майна.

За специфікацією від 18.10.2021 сторони погодили передачу в оренду елементів опалубки: Doka балка Н20 eco Р 2,65 м (870 шт.); Doka багатообертовий контейнер 1,20х0,80 м (5 шт); Doka гратчастий ящик 1,70х0,80 м (4 шт.); Doka піддон для штабелювання 1,55х0,85 м (9 шт.); Опускаюча головка Н20 (132 шт.); Утримуюча головка Н20 DF (192 шт.); Doka стійка для перекриття Eurex 20 eco 300 (324 шт.); Тринога DF 15 (132 шт.). Загальна вартість оренди в місяць за специфікацією складала 54633,18 грн, вага 19794,44 кг. Об`єкт будівництва, де мало використовуватись орендоване майно, багатоквартирний житловий будинок м. Івано-Франківськ, вул. Хіміків, 5.

За специфікацією від 23.10.2021 сторони погодили передачу в оренду елементів опалубки: Doka балка Н20 eco Р 3,90 м (120 шт.). Загальна вартість оренди в місяць за специфікацією складала 4499,56 грн, вага 2433,60 кг. Об`єкт будівництва, де мало використовуватись орендоване майно, багатоквартирний житловий будинок м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5.

За специфікацією від 17.01.2022 сторони погодили передачу в оренду елементів опалубки: Doka балка Н20 eco Р 3,90 м (50 шт.); Doka багатообертовий контейнер 1,20х0,80 м (3 шт); Doka піддон для штабелювання 1,55х0,85м. (15 шт.); Чотирьохходова головка Н20 (100 шт.); Doka стійка для перекриття Eurex 20 eco 450 (450 шт.). Загальна вартість оренди в місяць за специфікацією складала 49510,90 грн, вага 13099,00 кг. Об`єкт будівництва, де мало використовуватись орендоване майно багатоквартирний житловий будинок м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5.

Перевезення елементів опалубки від орендодавця до орендаря забезпечив позивач (орендодавець) на підставі наступних документів.

11 січня 2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями ДОКА Україна Т.О.В. (за договором - клієнт) та Товариством з обмеженою відповідальністю Морітан Транспорт (за договором - експедитор) було укладено договір транспортного експедирування № МТЗ-210111-001, за яким клієнт доручає, а експедитор приймає на себе зобов`язання від імені та за рахунок клієнта організувати перевезення вантажів автомобільним транспортом як на території України, так і за її межами. Даний договір є оплатним. Згода сторін щодо кожного конкретного перевезення оформлюється заявкою на перевезення вантажу.

21.10.2021 між позивачем та ТОВ Морітан Транспорт складено заявку № МТЗ-210111-001-65 до договору транспортного експедирування № МТЗ-210111-001 від 11.01.2021, якою погоджено перевезення: вид та найменування вантажу: опалубка будівельна, вага 20т., адреса завантаження: м. Київ, вул. Лебединська, 9, дата доставки вантажу: 22.10.2021, адреса вивантаження: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5 (ТОВ Монокарбуд); винагорода експедитора: 14000 грн.

Згідно з товарно-транспортною накладною № 377 від 21.10.2021 форми № 1-ТН, ТОВ Морітан Транспорт виконало перевезення елементів опалубки: Doka балка Н20 eco Р 2,65 м (870 шт.); Doka багатообертовий контейнер 1,20х0,80 м (5 шт); Doka гратчастий ящик 1,70х0,80 м (4 шт.); Doka піддон для штабелювання 1,55х0,85 м (8 шт.); Опускаюча головка Н20 (132 шт.); Утримуюча головка Н20 DF (192 шт.); Doka стійка для перекриття Eurex 20 eco 300 (324 шт.); Тринога DF 15 (132 шт.). Замовником перевезення та вантажовідправником зазначено позивача, а вантажоодержувачем відповідача; пункт навантаження: м. Київ, вул. Лебединська, 9, пункт розвантаження: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5. У товарно-транспортній накладній наявний підпис відповідальної особи вантажоодержувача - директора з капітального будівництва Романця В.В., та печатка ТОВ Монокарбуд, які підтверджують отримання відповідачем зазначених елементів опалубки.

Позивач виставив відповідачу рахунок на оплату № 30092120 від 23.10.2021 щодо компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на загальну суму 14000,00 грн, що відповідає винагороді експедитора згідно з заявкою № МТЗ-210111-001-65 від 21.10.2021.

23.10.2021 між позивачем та відповідачем складено, підписано, та засвідчено печатками сторін акт надання послуг № 1475 від 23.10.2021 за рахунком на оплату № 30092120 від 23.10.2021, яким підтверджується зобов`язання відповідача перед позивачем з компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на суму 14000,00 грн.

25.10.2021 між позивачем та ТОВ Морітан Транспорт складено заявку № МТЗ-210111-001-66 до договору транспортного експедирування № МТЗ-210111-001 від 11.01.2021, якою погоджено перевезення: вид та найменування вантажу: опалубка будівельна, вага 7,7 т., розмір 5,4 м/п; дата подачі авто під завантаження: 26.10.2021; адреса завантаження: м. Київ ,вул. Лебединська, 9; дата доставки вантажу: 27.10.2021; адреса вивантаження: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5 (ТОВ Монокарбуд); винагорода експедитора: 11200 грн.

Згідно з товарно-транспортною накладною № 380 від 26.10.2021 форми № 1-ТН, ТОВ ТК Захід через ТОВ Морітан Транспорт виконало перевезення елементів опалубки: Doka опалубочна плита 3-SO 21 мм 250/50 см (400 шт); Doka балка Н20 eco Р 3,90 м (120 шт.). Замовником перевезення та вантажовідправником зазначено позивача, а вантажоодержувачем відповідача; пункт навантаження: м. Київ, вул. Лебединська, 9, пункт розвантаження: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5. У товарно-транспортній накладній наявний підпис відповідальної особи вантажоодержувача - директора з капітального будівництва Романця В.В. та печатка ТОВ Монокарбуд, які підтверджують отримання відповідачем зазначених елементів опалубки.

Позивач виставив відповідачу рахунок на оплату № 30092149 від 27.10.2021 щодо компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на загальну суму 11200,00 грн, що відповідає винагороді експедитора згідно з заявкою № МТЗ-210111-001-66 від 25.10.2021.

27.10.2021 між позивачем та відповідачем складено, підписано, та засвідчено печатками сторін акт надання послуг № 1494 від 27.10.2021 за рахунком на оплату № 30092149 від 27.10.2021, яким підтверджується зобов`язання відповідача перед позивачем з компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на суму 11200,00 грн.

18 січня 2022 року між Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями ДОКА Україна Т.О.В. (за договором клієнт, замовник) та ФОП Шевченко Вячеславом Федоровичем (за договором експедитор, виконавець) було укладено договір транспортного експедирування № 18-01/22, за яким експедитор зобов`язується за плату і за рахунок клієнта надати або організувати надання транспортно-експедиторських послуг, пов`язаних з організацією та забезпеченням перевезень експортно-імпортних, транзитних, міжміських вантажів Клієнта, а також додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу, які погоджуються з клієнтом. Послуги за цим договором надаються протягом строку дії цього договору на підставі заявки клієнта, яка надається експедиторові у письмовій формі шляхом поштової, кур`єрської доставки, факсимільного зв`язку чи через Інтернет на електронну адресу. Погоджена сторонами шляхом підписання і завірена печаткою сторін заявка є невід`ємною частиною даного договору і обов`язкова для виконання сторонами

18.01.2022 між позивачем та ФОП Шевченко В.Ф. складено заявку на перевезення вантажу № 131, якою погоджено перевезення: адреса та дата навантаження: м. Київ, вул. Лебединська, 9, 19.01.2022; адреса та дата розвантаження: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5, 20.01.2022; найменування і характер вантажу: опалубка, вага 20 т.; об`єм 86 м3, погоджена ставка на перевезення: 16000,00 грн.

Згідно з товарно-транспортною накладною № 15 від 19.01.2022 форми № 1-ТН, ФОП Свідченко В.О. через ФОП Шевченко В.Ф. виконав перевезення елементів опалубки: Doka балка Н20 eco Р 3,90 м (50 шт.); Doka багатообертовий контейнер 1,20х0,80 м (3 шт); Doka піддон для штабелювання 1,55х0,85м. (15 шт.); Чотирьохходова головка Н20 (100 шт.); Doka стійка для перекриття Eurex 20 eco 450 (450 шт.). Замовником перевезення та вантажовідправником зазначено позивача, а вантажоодержувачем відповідача; пункт навантаження: м. Київ, вул. Лебединська, 9, пункт розвантаження: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5. У товарно-транспортній накладній наявний підпис відповідальної особи вантажоодержувача - директора з капітального будівництва Романця В.В. та печатка ТОВ Монокарбуд, які підтверджують отримання відповідачем зазначених елементів опалубки.

Позивач виставив відповідачу рахунок на оплату № 56 від 19.01.2022 щодо компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на загальну суму 17600,00 грн.

20.01.2022 між позивачем та відповідачем складено, підписано, та засвідчено печатками сторін акт надання послуг № 85 від 20.01.2022 за рахунком на оплату № 56 від 19.01.2022, яким підтверджується зобов`язання відповідача перед позивачем з компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на суму 17600,00 грн.

14.02.2022 між позивачем та ФОП Шевченко В.Ф. складено заявку на перевезення вантажу № 188, якою погоджено перевезення: адреса та дата навантаження: м. Київ, вул. Лебединська, 9, 14.02.2022; адреса та дата розвантаження: м. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5, 15.02.2022; найменування і характер вантажу: опалубка, 2,5 м вага 4,2 т.; погоджена ставка на перевезення: 8000,00 грн.

Згідно з товарно-транспортною накладною № 61 від 14.02.2022 форми № 1-ТН, ТОВ ПМВ ТРАНС через ФОП Шевченко В.Ф. виконав перевезення елементів опалубки: Doka опалубочна плита 3-SO 21 мм 250/50 см (320 шт.). Замовником перевезення та вантажовідправником зазначено позивача, а вантажоодержувачем відповідача, пункт навантаження: м. Київ, вул. Лебединська, 9, пункт розвантаження: м. Івано-Франківськ , вул. Дністровська, 5. У товарно-транспортній накладній наявний підпис відповідальної особи вантажоодержувача та печатка ТОВ Монокарбуд, які підтверджують отримання відповідачем зазначених елементів опалубки.

Позивач виставив відповідачу рахунок на оплату № 295 від 14.02.2022 щодо компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на загальну суму 8800,00 грн.

15.02.2022 між позивачем та відповідачем складено, підписано, та засвідчено печатками сторін акт надання послуг № 218 від 15.02.2022 за рахунком на оплату № 295 від 14.02.2022, яким підтверджується зобов`язання відповідача перед позивачем з компенсації транспортних витрат по доставці опалубки на суму 8800,00 грн.

Згідно з довіреністю № 95 від 18.10.2021 ТОВ Монокарбуд (довіритель) уповноважило директора з капітального будівництва Романця Віктора Васильовича діяти від його імені з правом підпису документів, що супроводжують взаємовідносини між довірителем та позивачем при передачі у власність/оренду довірителя товару/майна (будівельної опалубки) згідно договорів, специфікацій, рахунків-фактур (рахунків на оплату), що підлягають оплаті довірителем, а саме: акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей (видача, повернення, зберігання); акти огляду елементів опалубки (акти технічного стану); накладні на переміщення; акти надання послуг; видаткові накладні та ТТН.

Предметом позову у цій справі є матеріально-правова вимога про стягнення 51600,00 компенсації вартості транспортних витрат по доставці опалубки, які поніс позивач для доставки орендованої відповідачем будівельної опалубки до будівельного майданчика відповідача.

Цивільні права та обов`язки згідно ч. 1 ст. 11 ЦК України (тут і надалі в редакції чинній на 12.08.2021) виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Підставою виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до статті 283 Господарського кодексу України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності. За договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або єдиний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Статтею 286 Господарського кодексу України передбачено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Орендна плата встановлюється у грошовій формі. Залежно від специфіки виробничої діяльності орендаря орендна плата за згодою сторін може встановлюватися в натуральній або грошово-натуральній формі. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно зі статтями 759-760 ЦК України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Згідно з ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Положеннями статті 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Однією із загальних засад цивільного законодавства є свобода договору (п. 3 ч. 1 статті 3 ЦК України).

Статтею 6 ЦК України передбачено, що сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд. Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов`язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

Приписами статті 627 ЦК України визначено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Договір як універсальний регулятор приватних відносин, покликаний забезпечити їх регулювання та має бути направлений на встановлення, зміну або припинення приватних прав та обов`язків.

За допомогою такого універсального регулятора приватних відносин як договір, сторони справи врегулювали що відвантаження орендованого майна орендарю (відповідачу) орендодавець (позивач) здійснює зі свого складу, а орендар власними силами та за власний рахунок здійснює переміщення майна у повному обсязі або в певній частині згідно власних виробничих потреб та комерційних цілей на будівельний майданчик, адреса якого зазначена в специфікації/ях (додатку до договору) (п. 4.1 договору оренди).

Отже, перевезення орендованого майна (будівельної опалубки) до будівельного майданчика відповідача мало проводитись за рахунок і силами відповідача, а позивач мав відвантажити будівельну опалубку за адресою свого складу: в м. Києві по вул. Лебединській, буд. 9.

Як встановлено судом, в процесі виконання договору сторони змінили порядок перевезення орендованого майна до будівельного майданчика відповідача, адже перевезення орендованої будівельної опалубки зі складу позивача ( м. Київ, вул. Лебединська, 9) до місця будівельного майданчика відповідача (с. Івано-Франківськ, вул. Дністровська, 5) забезпечив позивач, на підставі укладених ним договорів транспортного експедирування та заявок на перевезення вантажу.

При цьому, за результатами доставлення орендованої будівельної опалубки відповідачу, позивач виставляв відповідачу рахунки на оплату щодо компенсації транспортних витрат по доставці опалубки. Крім того, між позивачем та відповідачем були складені, підписані та скріплені печатками акти надання послуг, якими відповідач підтвердив свій обов`язок компенсувати позивачу транспортні витрати по доставці опалубки.

Така зміна порядку виконання зобов`язань між сторонами, а саме доставка орендованої будівельної опалубки за рахунок і силами контрагентів позивача, з наступною компенсацією відповідачем понесених транспортних витрат позивача, не суперечить умовам договору, зобов`язанням сторін та відповідає засадам справедливості, добросовісності та розумності, оскільки умовами договору саме на відповідача покладався обов`язок забезпечити, за свій кошт, переміщення орендованого майна до місця свого будівельного майданчика, де воно мало використовуватись.

Відмова відповідача компенсувати позивачу такі транспортні витрати по доставці опалубки, щодо яких позивач виставив рахунки на оплату, і розмір яких підтверджено підписаними двосторонньо актами надання послуг, є невиконанням відповідачем взятих на себе договірних зобов`язань.

Статтею 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Положення ст. 76, 77 ГПК України передбачають, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно до ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідач відзиву на позов, жодних доводів чи доказів на спростування позовних вимог не подав.

Відповідно до частин 1, 4 статті 165 ГПК України, у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. Якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Згідно з статтею 79 ГПК України, наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Принцип змагальності передбачає покладання тягаря доказування на сторони. Одночасно цей принцип не передбачає обов`язку суду вважати доведеною та встановленою обставину, про яку сторона стверджує. Така обставина підлягає доказуванню таким чином, аби задовольнити, як правило, стандарт переваги більш вагомих доказів, тобто коли висновок про існування стверджуваної обставини з урахуванням поданих доказів видається більш вірогідним, ніж протилежний.

Враховуючи що відповідач не подав відзиву, не висловив своєї позиції щодо позову іншим чином, не заперечував проти викладених у позові обставин, не подавав доказів на спростування доказів, наданих позивачем та доводів позовної заяви, а також, що судом встановлено факт понесення позивачем транспортних витрат по доставці відповідачу орендованої будівельної опалубки, розмір яких в сумі 51600 грн, і обов`язок компенсації яких відповідач підтвердив у актах надання послуг, суд дійшов висновку, що позов про стягнення вартості таких транспортних витрат підлягає задоволенню.

Судові витрати.

Згідно з приписами п. 12 ч. 3 ст. 2 ГПК України до основних засад (принципів) господарського судочинства віднесено, зокрема, відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Склад та порядок розподілу судових витрат визначено главою 8 розділу I ГПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

При зверненні з позовом позивач сплатив судовий збір у розмірі 2684,00 грн, що підтверджується платіжною інструкцією від 27.04.2023 № 13949.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи задоволення позову, судовий збір у розмірі 2684,00 грн покладається на відповідача.

Керуючись ст. 13, 73, 74, 86, 129, 236, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Монокарбуд" (вул. М. Грушевського, буд. 22А, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська обл., 76018, ідентифікаційний код юридичної особи: 34084696) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "ДОКА Україна Т.О.В." (проспект Володимира Івасюка, буд. 20-А, м. Київ, 04210, ідентифікаційний код юридичної особи: 30530955) 51600 (п`ятдесят одну тисячу шістсот) грн 00 коп. компенсації транспортних витрат по доставці будівельної опалубки та 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Західного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Вебадреса, за якою можна знайти текст судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя І.Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112045043
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 51600,00 грн

Судовий реєстр по справі —909/453/23

Рішення від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні