Рішення
від 06.07.2023 по справі 910/6726/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

06.07.2023Справа № 910/6726/23Суддя Мудрий С.М., розглянувши справу

за позовом приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп"

про стягнення 556 206,25 грн.

Представники сторін: не викликалися.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" до товариства з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" про стягнення 556 206,25 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано порушенням відповідачем Правил роздрібного ринку електричної енергії внаслідок необлікованого споживання електричної енергії, вартість якої склала 543 105,89 грн. Також позивачем нараховано до стягнення з відповідача 2 008,75 грн. 3 % річних та 8 146,59 грн інфляційної складової боргу, внаслідок прострочення сплати заборгованості за необліковану електричну енергію. Крім того, позивач просить стягнути з відповідача на свою користь збитки за проведення експертизи у розмірі 2 945,02 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання). Надано відповідачу строк 15 днів з дати отримання ухвали на подання відзиву.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі направлена судом рекомендованим листом із повідомленням про вручення № 01054 94439910 на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 08.05.2023, а саме: вул. Соборності, буд. 21, м. Київ, 02154.

Зазначена ухвала Господарського суду міста Києва від 08.05.2023 повернута до суду у зв`язку з тим, що "адресат відсутній за вказаною адресою".

Згідно з ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, відповідно до положення п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України день невдалої спроби вручення поштового відправлення за адресою місцезнаходження відповідача, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу ухвал суду.

У цьому випадку судом також ураховано, що згідно з приписами ч. 1 ст. 9 ГПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, установленому законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їхнього виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання. Судові рішення також можуть публікуватися у друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. (далі - Реєстр) - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному вебпорталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Ураховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитися з процесуальними документами у справі № 910/6726/23 в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відповідач не скористався наданим йому законом правом подати письмові заперечення проти позову.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно та повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про ринок електричної енергії" унормовано, що учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладається, зокрема, договір про постачання електричної енергії споживачу та про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Статтею 275 Господарського кодексу України (далі - ГК України) установлено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається (ч. 2 ст. 275 ГК України).

27.01.2017 товариством з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" подано заяву про укладення договору про постачання електричної енергії за адресою 02154, м. Київ, проспект Соборності, 21.

03.03.2017 між публічним акціонерним товариством "Київенерго" (постачальник) та товариством з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" (споживач) укладено договір про постачання електричної енергії № 63526 (далі - Договір), за яким постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача за об`єктами споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами договору.

Актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін (додаток 6 до Договору) передбачено, що за адресою об`єкта споживача: проспект Соборності, 21 (майновий комплекс), установлюється межа балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін на виводах трансформаторів зі сторони РУ 0,4 кВ для споживача, а також установлюється відповідальність споживачу за технічний стан, обслуговування, зберігання та експлуатацію: РУ 0,4 кВ ТП3114 та внутрішньої електричної мережі. Споживач зобов`язується забезпечити на своїй території охорону електромережі, що належить постачальнику та безперешкодний доступ до електроустановок працівників постачальника в будь-який час доби для проведення необхідних робіт.

Також представником публічного акціонерного товариства "Київенерго" було складено Акт № 1843 від 22.02.2017 про технічну перевірку та опломбування засобів обліку електричної енергії за адресою: проспект Возз`єднання (Соборності), 21, м. Київ.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, приватне акціонерне товариство "ДТЕК Київські електромережі" є правонаступником публічного акціонерного товариства "Київенерго".

Постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 "Про затвердження правил роздрібного ринку електричної енергії" установлено, що укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови (п. 2 Постанови).

Указаною вище постановою передбачено, що шляхом безпосереднього вручення персоналом оператора систем розподілу (далі - ОСР) або з рахунком, або поштовим відправленням надає споживачу заяву-приєднання до зазначеного договору, яка формується за базами даних вертикально інтегрованого суб`єкта господарювання та містить ЕІС-коди точок комерційного обліку об`єкта споживача. Надання такої заяви-приєднання є пропозицією споживачу про приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах чинного договору про користування або постачання електричної енергії (індивідуальні характеристики об`єкта, потужність, клас надійності, ідентифікаційні коди, особливості обліку тощо). Договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання до договору про надання послуг із розподілу електричної енергії, яка повертається споживачем на адресу ОСР, та/або сплати за рахунком (квитанцією), який надсилається (надається) одночасно з договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві-приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії.

Позивач заявляє, що з 01.01.2019 розподіл електричної енергії на об`єкт споживача за адресою: проспект Соборності, 21, м. Київ, здійснюється на підставі Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, до умов якого приєднався відповідач.

Відповідачем не спростовано обставину приєднання ним до умов публічного договору приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" про надання послуг із розподілу електричної енергії.

Пунктом 8.6 Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії встановлено, що у разі порушення розрахункового обліку з вини споживача останній сплачує оператору системи розподілу вартість необлікованої електричної енергії, визначену відповідно до умов правил роздрібненого ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРКЕП від 14.03.2018 № 312 (далі - Правила).

Відповідно до пунктів 2.3.1- 2.3.3 Правил на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами та Кодексом комерційного обліку.

Для вимірювання з метою комерційних розрахунків за електричну енергію мають використовуватися розрахункові засоби вимірювальної техніки, які відповідають вимогам Кодексу комерційного обліку, Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" та іншим нормативно-правовим актам, що містять вимоги до таких засобів вимірювальної техніки.

Електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами вимірювальної техніки для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) суміщеними з лічильником електричної енергії або окремими засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.

Підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) вимірювальної техніки, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, забороняється, за винятком випадків, передбачених цими Правилами.

Пунктом 5.5.5 Правил, зокрема, передбачено те, що споживач електричної енергії зобов`язаний: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не допускати безоблікового використання електричної енергії або використання електричної енергії для професійної та/або господарської діяльності на об`єктах, які розраховуються за електричну енергії за тарифом побутових споживачів, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового використання електричної енергії.

Пунктом 6.5.13 Кодексу комерційного обліку встановлено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, мережами якого передається/розподіляється електрична енергія споживачу, порушень цього Кодексу або Правил роздрібного ринку, зокрема фактів безоблікового споживання електричної енергії, пошкодження чи зриву пломб, пломбувального матеріалу та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про збереження пломб, або пошкодження відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження ЗКО, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення відповідно до Правил роздрібного ринку.

Відповідно до п. 8.2.4 Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки, оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цих Правил (п. 8.2.5 Правил).

06.07.2022 уповноваженим представником приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" складено Акт про порушення № 000268, яким зафіксовано порушення п.п. 2.3.2, 2.3.4, 5.5.5 Правил, п.п. 5.16.11, 5.16.18, 5.16.19, 6.4.2, 6.5.13 Кодексу комерційного обліку.

Також представниками позивача було складено Акт №ТПЗ 2200025 від 06.07.2022, яким зафіксовано технічну перевірку та збереження пломб вузла обліку (засобу обліку) споживача - товариства з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" за адресою проспект Соборності, 21, м. Київ.

Акт про порушення розглядається комісією з розгляду актів про порушення, що створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників оператора системи.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення (п. 8.2.6 Правил).

Розгляд Акта про порушення правил роздрібного ринку електричної енергії від 06.07.2022 № 000268 було призначено на 23.08.2022 о 10 год. 45 хв. Про засідання комісії позивач повідомив відповідача, шляхом надсилання листа від 03.08.2022 №3/01/3/21261, також до листа був доданий акт про порушення.

Протоколом №556 від 23.08.2022 зафіксовано результати роботи комісії про розгляд Акта про порушення №000268 від 06.07.2022, яка встановила, що споживач - товариство з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" (за адресою: м. Київ, проспект Соборності, 21) порушив облік електричної енергії: порушення п.п.2.3.2, 2.3.4, 5.5.5 Правил, 5.16.19, 5.16.22, 6.4.2, 6.4.2, 6.5.13 Кодексу комерційного обліку, що відповідає порушенню п. 8.4.2 Правил - пошкодження пломб, пломби мають сліди механічного впливу, тріщини, пошкоджені пломби з відбитками тавр ОСР, що встановлені на комірці трансформаторів струму та АВМ, на клемній кришці лічильника на блоці КП-25, на кожусі лічильника.

На засідання комісії відповідач не з`явився.

Вказаний протокол засідання відправлений відповідачу засобами поштового зв`язку із супровідним листом від 30.08.2022 №3/01/3/24946.

Листом №3 від 05.09.2022 приватним акціонерним товариством "ДТЕК Київські електромережі" направлено одноразові номерні пломби №С26177855, 13032180, 13032191, 13032147 до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України для проведення експертного дослідження.

Разом з листом від 22.11.2022 експертною установою направлено позивачу висновок експертного дослідження № ЕД-19-21/31199-ТР від 21.11.2022 за результатами трасологічного дослідження.

Комісія з розгляду актів про порушення може повторно розглянути акт про порушення в порядку, встановленому цими Правилами, на підставі звернення споживача, на вимогу Регулятора, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, або за рішенням суду. За рішенням оператора системи у зв`язку з отриманням результатів експертизи чи інших даних, які не були відомі на момент ухвалення рішення комісією, але мають суттєве значення, рішення комісії може бути переглянуте у порядку, встановленому цими Правилами, протягом 1 року, починаючи з дня, наступного за днем його прийняття (абз. 8 п. 8.2.6 Правил).

Листом від 06.12.2022 №3/01/5/36219 позивач повідомив відповідача про повторний розгляд комісією складених на товариство з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 06.07.2022 №000268, від 07.07.2022 №000269 та №000270.

Указаний лист отримано представником відповідача 13.12.2022.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. У такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Протоколом № 18 від 17.01.2023 зафіксовано результати роботи комісії про розгляд Акта про порушення №000268 від 06.07.2022, яка встановила, що споживач - товариство з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" (за адресою: м. Київ, проспект Соборності, 21) порушив облік електричної енергії: порушення п.п.2.3.2, 2.3.4, 5.5.5 Правил, 5.16.19, 5.16.22, 6.4.2, 6.4.2, 6.5.13 Кодексу комерційного обліку, що відповідає порушенню п. 8.4.2 Правил - пошкодження пломб, пломби мають сліди механічного впливу, тріщини, пошкоджені пломби з відбитками тавр ОСР, що встановлені на комірці трансформаторів струму та АВМ, на клемній кришці лічильника на блоці КП-25, на кожусі лічильника.

Ураховуючи наведене, комісією було ухвалено рішення про: нарахування згідно з пунктами № 8.4.10 та за формулою № 4 порядку, визначеного главою 8.4 розділу VIII Правил роздрібного ринку електричної енергії. Потужність 118,7 кВт згідно з дозволеною потужністю. Тривалість роботи струмоприймачів протягом доби 24 год., 7 днів на тиждень, кВ = 0.6. Період нарахування з 07.01.2022 по 06.07.2022 (за 6 місяців по дату усунення порушення). Усього підлягає до сплати за недораховану електроенергію: 543 105 грн 89 коп. За криміналістичну експертизу пломб: 2 454,18 грн, у т.ч. ПДВ нуль грн 00 коп.

Копію протоколу № 18 від 17.01.2023, розрахунок до акта про порушення від 06.07.2022 № 000268, рахунок за електроенергію від 17.01.2023 (на суму 543 105,89 грн) та рахунок за криміналістичну експертизу пломб направлено відповідачу засобами поштового зв`язку із супровідним листом від 31.01.2023 № 3/01/5/3212.

Відправлення зі вказаними вище документами 04.02.2023 було направлено для повернення відправнику у зв`язку з "адресат відсутній за вказаною адресою".

Також вказані вище документи додатково направлені позивачем засобами поштового зв`язку Сулейманові Раджабу Алійовичу (керівнику товариства з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" згідно з даними державного реєстру).

Матеріали справи не містять доказів оскарження споживачем висновків та прийнятих на їхній основі рішень, що були винесені комісією за результатами розгляду Акта про порушення № 000268 від 06.07.2022.

Відповідно до п. 8.2.7 Правил кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Ураховуючи надані докази та приписи п. 8.2.7 Правил, відповідач вважається таким, що отримав рахунок від 17.01.2023, тож у відповідача виникло зобов`язання сплатити кошти у розмірі 543 105,89 грн у строк до 12.03.2023.

Матеріали справи не містять доказів оплати виставленого рахунку від 17.01.2023, отже, починаючи з 13.03.2023 відбулося прострочення виконання відповідачем грошового зобов`язання з оплати вартості недоврахованої електричної енергії у сумі 543 105.89 грн.

Відповідно до ст.193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспондується зі положенням ст. 526 ЦК України, відповідно до якого зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обігу або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Частиною 1 ст. 614 ЦК України визначено, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. При цьому відсутність своєї вини відповідно до ч. 2 ст. 614 ЦК України доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Ураховуючи наведене, суд встановив наявність у відповідача зобов`язання щодо сплати коштів за необліковану електричну енергію у розмірі 543 105,89 грн.

Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача 3 % річних у сумі 2 008,75 грн та інфляційні втрати у розмірі 8 146,59 грн за період з 13.03.2023 по 26.04.2023.

Частиною 2 ст. 193 ГК України встановлено, що кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, ураховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже, передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням процентів річних та процентів за користування чужими грошовими коштами є способом захисту його майнового права та інтересу, зміст яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та в отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утриманими ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Ураховуючи наведене, суд встановив, що вимога щодо стягнення 3 % річних у розмірі 2 008,75 грн є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Розрахунок інфляційних втрат

Період розрахункуУраховано індекси інфляції за періодСума боргуСукупний індекс інфляціїСума боргу з урахуванням інфляціїІнфляційні нарахування13.03.2023 - 26.04.2023березень 2023- квітень 2023543 105,891.01703000552 354,989 249,09543 105,89 x 1.01703000 - 543 105,89 = 9 249,09За перерахунком суду загальний розмір інфляційних збитків (втрат) становить 9 249,09 грн.

Відповідно до ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Ураховуючи наведене, суд встановив, що вимога щодо стягнення інфляційної складової боргу є обґрунтованою та підлягає задоволенню у розмірі заявленому позивачем, а саме 8 146,59 грн.

Позивачем заявлено вимогу щодо стягнення з відповідача компенсації за завдані збитки у розмірі 2 945,02 грн, понесені позивачем внаслідок проведення експертизи.

Частиною 1 ст. 22 ЦК України встановлено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Учасники ринку та споживачі несуть відповідальність відповідно до законодавства за використання електричної енергії без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов`язкове) або вплив на роботу ЗКО (засоби комерційного обліку електричної енергії), пошкодження ЗКО, пошкодження або зрив установлених на них пломб, пломбувального матеріалу та індикаторів, порушення схеми комерційного обліку чи в будь-який інший спосіб, що має явні або підтверджені результатами експертизи ознаки втручання в роботу ЗКО (п. 6.4.1 Кодексу комерційного обліку).

Відповідно до п. 6.5.16 Кодексу комерційного обліку, у разі проведення позачергових контрольного огляду, технічної перевірки, перевірки програмування, перевірки правильності роботи та/або експертизи, а також ремонту або заміни ЗКО вартість робіт оплачується, якщо інший порядок не передбачений законом: власником ЗКО чи стороною, що відповідає за технічний стан та/або збереження ЗКО, якщо виявлено порушення схеми комерційного обліку електричної енергії, умисне пошкодження або викрадення ЗКО його власником чи стороною, яка відповідає за технічний стан та/або збереження ЗКО.

Для встановлення обставин втручання в роботу засобів комерційного обліку, які перебувають в зоні відповідальності відповідача, позивачем було замовлено проведення експертизи та надано експертові пломби, що фіксують несанкціоноване втручання до об`єктів комерційного обліку за адресою: вул. Соборності, 21, м. Київ.

За результатами проведеної експертизи встановлено, що у наданих на дослідження пломбах № С26177855, 13032180, 13032191, 13032147 є сліди несанкціонованого втручання в їхню конструкцію.

Указаний висновок експерта був урахований при прийнятті рішення комісією з розгляду актів про порушення, яка встановила порушення обліку електричної енергії відповідачем.

За виконання вказаної експертизи експертною установою було виставлено рахунок №3780/22/1500186 від 12.09.2022 на суму 2 945,02 грн., який було сплачено позивачем, що підтверджується платіжною інструкцією №2731254 від 11.11.2022 на суму 2 945,02 грн.

Ураховуючи наведене та надані докази, суд дійшов висновку про те, що позивач зазнав матеріальних збитків унаслідок відновлення свого порушеного права, шляхом проведення експертизи для встановлення обставин необлікованого споживання електроенергії відповідачем, а тому вимога щодо стягнення з відповідача суми у розмірі 2 945,02 грн є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Частинами 3, 4 ст. 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ч. 1 ст. 76 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до положень ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. При цьому, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, згідно положень ст. 74 ГПК України.

Згідно зі ст. 79 ГПК України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Судовий збір згідно зі ст. 129 Господарського процесуального кодексу України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3,4 ст. 13, ч.1 ст. 73, ч.1 ст. 74, ч.1 ст. 77, ст.ст. 79, 129, ч. 9 ст. 165, ст.ст. 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сіда Групп" (02154, м. Київ, проспект Соборності, буд. 21; ідентифікаційний код 40992894) на користь приватного акціонерного товариства "ДТЕК Київські електромережі" (04080, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 20; ідентифікаційний код 41946011) заборгованість за необліковану електричну енергію у розмірі 543 105 (п`ятсот сорок три тисячі сто п`ять) грн. 89 коп., 3% річних у розмірі 2 008 (дві тисячі вісім) грн. 75 коп., інфляційну складову боргу у розмірі 8 146 (вісім тисяч сто сорок шість) грн. 59 коп., збитки, понесені внаслідок проведення експертизи у розмірі 2 945 (дві тисячі дев`ятсот сорок п`ять) грн. 02 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 8 343 (вісім тисяч триста сорок три) грн. 09 коп.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С. М. Мудрий

Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112046475
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/6726/23

Рішення від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Рішення від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні