Рішення
від 07.07.2023 по справі 613/709/23
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/709/23 Провадження № 2-о/613/34/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2023 року Богодухівський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Шалімова Д.В.,

за участю секретаря Герасимюк Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Богодухові цивільну справу за заявою керівника Богодухівської окружної прокуратури Харківської області, заінтересована особа: Богодухівська міська рада Харківської області, про визнання спадщини відумерлою,-

ВСТАНОВИВ:

Керівник Богодухівської окружної прокуратури Харківської області звернувся до суду з заявою, про визнання спадщини відумерлою, в якій просить: визнати спадщину: право на житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 , який належав ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 та право на земельну ділянку кадастровий номер 6320810100:00:008:0073 площею 0,0370 га (державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 062260 від 16 січня 2008 року), яка належала ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 відумерлою та передати її у комунальну власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, в особі Богодухівської міської ради Харківської області.

Свої вимоги мотивує тим, що Богодухівською окружною прокуратурою Харківської області за наслідками вивчення та аналізу інформації щодо безхазяйного майна, що залишилося після смерті громадян, щодо якого не вирішено питання про наявність підстав для визнання спадщини відумерлою, встановлено підстави для представництва інтересів держави в особі Богодухівської міської ради Харківської області, шляхом подання до Богодухівського районного суду заяви про визнання спадщини після смерті ОСОБА_1 , відумерлою.

Після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 залишилась спадщина у вигляді житлового будинку та земельної ділянки. Після смерті ОСОБА_1 спадкова справа не заводилась, заяви про прийняття або відмову від спадщини ніхто не подавав, відомості про наявність спадкоємців відсутні. Таким чином, зазначена спадщина має бути визнана відумерлою і перейти у комунальну власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, у зв`язку з чим він звернувся до суду з даною заявою.

Так, територіальна громада в особі Богодухівської міської ради Харківської області має право на прийняття вказаного домоволодіння у комунальну власність територіальної громади. Однак, внаслідок невиконання Богодухівською міською радою свого обов`язку щодо подання до суду заяви про визнання спадщини відумерлою, домоволодіння не перейшло у власність територіальної громади, в свою чергу місцевий бюджет недоотримує кошти за її використання, що є порушенням інтересів держави. У зв`язку з цим спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_1 необхідно визнати відумерлою. Звертаючись до суду з позовом в інтересах держави в особі міської ради прокурор захищає інтерес держави, який полягає у забезпеченні правопорядку в сфері ефективного використання та охорони житла.Крім того, необхідність захисту інтересів держави полягає у відновленні економічних інтересів держави щодо наявності вільного житла для надання його у подальшому пільговим верстам населення територіальної громади. Фактично, звернення прокурора до суду спрямоване на захист інтересів держави щодо забезпечення державної політики в сфері задоволення суспільних потреб населення у житлі.

Представник Богодухівської окружної прокуратури Харківської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності. Заяву підтримав, просив її задовольнити в повному обсязі.

Представник Богодухівської міської ради Харківської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про слухання справи за його відсутності. Заявлені заявником вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Суд, дослідивши матеріали справи в їх сукупності приходить до слідуючого.

Судом встановлено, що відповідно до копії Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 062260, виданого 16 січня 2008 року на підставі рішення XXIX сесії IV скликання Богодухівської міської ради від 07 лютого 2006 року, передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,0370 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільовим призначенням якої є ведення садівництва. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 010868600021.

Як вбачається з копії свідоцтва про право на спадщину від 06 вересня 1974 року, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в рівних частках успадкували після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , нерухоме майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно до копії договору дарування від 02 червня 2004 року, ОСОБА_1 прийняла в дар від ОСОБА_2 частини житлового будинку розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації КП «Богодухівське бюро технічної інвентаризації» Богодухівської районної ради від 07 березня 2023 року № 87, житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в 1974 році значився за адресою: : АДРЕСА_1 та в цілій частці належить ОСОБА_1 , на підставі свідоцтва про право на спадщину (1/4 частка), виданого державним нотаріусом Богодухівської ДНК 06 вересня 1974 року, реєстр № 2294 та договору дарування (3/4 частки), посвідченого державним нотаріусом Богодухівської ДНК 02 червня 2004 року, реєстр № 2-621, зареєстрованих КП «Богодухівське БТІ» в книзі 26, номер запису 2274.

Згідно до інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно № 324996704 від 07 березня 2023 року, будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 10 травня 2022 року Богодухівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), актовий запис № 386.

Богодухівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції довідкою № 74/24.1-10 від 15 березня 2023 року, підтвердив факт державної реєстрації смерті громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що засвідчує актовий запис про смерть № 386 від 10 травня 2022 року, складений Богодухівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Також повідомив, щодо наявності у ОСОБА_1 сина ОСОБА_4 , який помер, ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що засвідчує актовий запис про смерть №106 від 03 травня 1990 року, складений Богодухівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Згідно інформації Богодухівської державної нотаріальної контори Харківської області № 319/01-16 від 22 березня 2023 року, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , спадкова справа не заводилася, заяви про прийняття або про відмову від спадщини ніхто не подавав.

З довідки квартальної Богодухівської міської ради Харківської області № 02-23/1558 від 20 березня 2023 року, вбачається, що ОСОБА_1 , 1941 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно проживала одна за адресою: АДРЕСА_1 . Останні роки догляд за ОСОБА_1 здійснювали працівники Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Богодухівської міської ради Харківської області.

Згідно довідки КЗ «Центр надання соціальних послуг Богодухівської міської ради Харківської області» № 221/02-20 від 20 березня 2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживала за адресою АДРЕСА_1 та перебувала на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги Центру з 05 травня 2021 року по 09 травня 2022 року.

Відповідно до висновку оцінювача про вартість земельної ділянки ТОВ «Лік-Проект» від 15 березня 2023 року,ринкова вартість земельної ділянки площею 0,0370 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , складає 61500 грн.

З висновку оцінювача про вартість нерухомого майна ТОВ «Лік-Проект» від 15 березня 2023 року, вбачається, що ринкова вартість житлового будинку, загальною площею 69,3 кв. м., розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , складає 451000 грн.

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Частиною 1ст.10Закону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні» визначено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ч.1ст.60Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Згідно ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Частиною 1 ст.1221ЦК України передбачено, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Враховуючи, що з моменту відкриття спадщини минуло більше року, до Богодухівської державної нотаріальної контори спадкоємці з заявами про прийняття спадщини не звертались, спадкові справи не заводились, прокурором подано заяву в інтересах Богодухівської міської ради Харківської області за місцем відкриття спадщини, суд вважає заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючисьст. 1277 ЦК України, ст. ст. 258, 259, 263-265, 293-294, 334, 338 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву керівника Богодухівської окружної прокуратури Харківської області, заінтересована особа: Богодухівська міська рада Харківської області, про визнання спадщини відумерлою - задовольнити.

Визнати спадщину, яка залишилася після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , та складається з: житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 та земельної ділянки з кадастровим номером 6320810100:00:008:0073, площею 0,0370 га відумерлою.

Передати відумерлу спадщину померлої ОСОБА_1 , яка складається з: житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 та земельної ділянки з кадастровим номером 6320810100:00:008:0073, площею 0,0370 га у власність територіальної громади Богодухівської міської ради Харківської області.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлений 07 липня 2023 року.

Суддя

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112048436
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —613/709/23

Рішення від 07.07.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Шалімов Д. В.

Рішення від 27.06.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Шалімов Д. В.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Шалімов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні