Ухвала
від 07.07.2023 по справі 947/30119/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/30119/22

Провадження № 1-кс/947/7929/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.07.2023 року м.Одеса

Слідчий суддя Київського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 ,підозрюваного ОСОБА_4 та йогозахисника адвоката ОСОБА_5 ,розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Одесі клопотання детектива відділу детективів ТУ БЕБ в Одеській області ОСОБА_6 , погоджене з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави в рамках кримінального провадження №42021163020000040 від 25.06.2021 року відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Одеси, громадянина України зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27, ч.3 ст.229 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшло клопотання детектива відділу детективів ТУ БЕБ в Одеській області ОСОБА_6 , погоджене з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави в рамках кримінального провадження №42021163020000040 від 25.06.2021 року відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до п. 4, п. 5, ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг», використанням торговельної марки визнається:

- нанесення її на будь-який товар, для якого торговельну марку зареєстровано, упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов`язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, зберігання такого товару із зазначеним нанесенням торговельної марки з метою пропонування для продажу, пропонування його для продажу, продаж, імпорт (ввезення) та експорт (вивезення);

- застосування її під час пропонування та надання будь-якої послуги, для якої торговельну марку зареєстровано;

- застосування її в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет.

Торговельна марка визнається використаною, якщо її застосовано у формі зареєстрованої торговельної марки, а також у формі, що відрізняється від зареєстрованої торговельної марки лише окремими елементами, якщо це не змінює в цілому відмітності торговельної марки.

Свідоцтво надає його власнику виключне право забороняти іншим особам використовувати без його згоди, якщо інше не передбачено цим Законом:

- позначення, тотожне із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно наведених у свідоцтві товарів і послуг;

- позначення, тотожне із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання це позначення і торговельну марку можна сплутати, зокрема, якщо може виникнути асоціація такого позначення з торговельною маркою;

- позначення, схоже із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно наведених у свідоцтві товарів і послуг, якщо внаслідок такого використання ці позначення можна сплутати, зокрема, якщо може виникнути асоціація такого позначення з торговельною маркою;

- позначення, схоже із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання ці позначення можна сплутати, зокрема, якщо може виникнути асоціація такого позначення з торговельною маркою.

Установлено, що Компанія Chanel SARL, юридична особа, заснована відповідно до законодавства Швейцарії, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , є власником прав інтелектуальної власності на численні словесні та зображувальні торгівельні марки, які зареєстровані та охороняються відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (далі - Закон).

Компанія Chanel SARL є власником прав інтелектуальної власності на знаки для товарів та послуг, зокрема на знак для товарів CHANEL, який має міжнародну реєстрацію за № НОМЕР_1 , охороняється та захищається на території України відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону.

Виключне право дозволяти та забороняти використання даної торговельної марки має Компанія Chanel SARL, яка не надавала будь яким особам на території України права на використання власної торговельної марки шляхом нанесення її на будь-який товар, зберігання такого товару з метою пропонування його для продажу та продажу.

Вся продукція Компанії Chanel SARL виключно імпортується на територію України. Будь яке виробництво на території України у Компанії Chanel SARL відсутнє.

Також встановлено, що Компанія Parfums Christian Dior, юридична особа, заснована відповідно до законодавства Франції, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , є власником прав інтелектуальної власності на численні словесні та зображувальні торгівельні марки, які зареєстровані та охороняються відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

Компанія Parfums Christian Dior є власником прав інтелектуальної власності на знаки для товарів та послуг, зокрема на знак для товарів DIOR, який має свідоцтво про реєстрацію торговельного знака № НОМЕР_2 , охороняється та захищається на території України відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону.

Виключне право дозволяти та забороняти використання даної торговельної марки має Компанія Parfums Christian Dior, яка не надавала будь яким особам на території України права на використання власної торговельної марки шляхом нанесення її на будь-який товар, зберігання такого товару з метою пропонування його для продажу та продажу.

Вся продукція Компанії Parfums Christian Dior виключно імпортується на територію України. Будь яке виробництво на території України у Компанії Parfums Christian Dior відсутнє.

Також встановлено, що Компанія LVMH Fregrance Brands, юридична особа, заснована відповідно до законодавства Франції, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , є власником прав інтелектуальної власності на численні словесні та зображувальні торгівельні марки, які зареєстровані та охороняються відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

Компанія LVMH Fregrance Brands є власником прав інтелектуальної власності на знаки для товарів та послуг, зокрема на знак для товарів GIVENCHY, який має свідоцтво про реєстрацію торговельного знака № НОМЕР_3 , охороняється та захищається на території України відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону.

Виключне право дозволяти та забороняти використання даної торговельної марки має Компанія LVMH Fregrance Brands, яка не надавала будь яким особам на території України права на використання власної торговельної марки шляхом нанесення її на будь-який товар, зберігання такого товару з метою пропонування його для продажу та продажу.

Вся продукція Компанії LVMH Fregrance Brands виключно імпортується на територію України. Будь яке виробництво на території України у Компанії LVMH Fregrance Brands відсутнє.

Також встановлено, що Компанія Kenzo S.A. Company, юридична особа, заснована відповідно до законодавства Франції, зареєстрована за адресою: 18, вул. Вів`єнн, 75002, Париж, Франція, є власником прав інтелектуальної власності на численні словесні та зображувальні торгівельні марки, які зареєстровані та охороняються відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

Компанія Kenzo S.A. Company є власником прав інтелектуальної власності на знаки для товарів та послуг, зокрема на знак для товарів KENZO, який має міжнародну реєстрацію за № 725253, охороняється та захищається на території України відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону.

Виключне право дозволяти та забороняти використання даної торговельної марки має Компанія Kenzo S.A. Company, яка не надавала будь яким особам на території України права на використання власної торговельної марки шляхом нанесення її на будь-який товар, зберігання такого товару з метою пропонування його для продажу та продажу.

Вся продукція Компанії Kenzo S.A. Company виключно імпортується на територію України. Будь яке виробництво на території України у Компанії Kenzo S.A. Company відсутнє.

Статтею 4 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» визначено, що іноземні особи та особи без громадянства мають рівні права з особами України, передбачені цим законом, відповідно до міжнародних договорів України чи на основі принципу взаємності.

Відповідно до п. 27 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», фальсифікована продукція продукція, яка виготовлена з порушенням технологій або неправомірним використанням знаку для товарів та послуг, чи копіюванням форми, упаковки зовнішнього оформлення, а так само неправомірним відтворенням товару іншої особи.

Разом з тим, у ОСОБА_4 , офіційно не працевлаштованого, на початку 2022 року (більш точну дату органом досудового розслідування встановити не виявилось за можливе), із корисливихмотивів,виник злочиннийумисел,направлений нанезаконне використання знаків для товару CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, а також інших знаків для товарів, що зареєстровані та охороняються відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», з метою отримання незаконних доходів від продажу фальсифікованих парфумерних виробів, в порушення положень п. 4 ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг», без спеціального дозволу власника.

З метою реалізації свого злочинного умислу ОСОБА_4 попередньо домовився про спільне вчинення злочину з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , засновником та директором ТОВ «Мамозін» (ЄДРПОУ 41604856), який вказану протиправну діяльність згідно спільного плану організував та залучив до неї групу осіб, а саме ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_11 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, які заздалегідь домовились про спільне вчинення злочину та дали згоду на нього, були об`єднані єдиним планом з розподілом функцій кожного, тобто діяли за попередньою змовою між собою.

Вказана група осіб, які діяли за попередньою змовою між собою, характеризувалася розподілом ролей співучасників за своїми видами, тривалістю злочинної діяльності з початку 2022 року (більш точнудату тачас органомдосудового розслідуваннявстановити невиявилось заможливе) по 02.03.2023, корисливою направленістю дій її учасників, домовленістю і готовністю до постійного вчинення злочинів кожним із членів групи, з метою отримання незаконних матеріальних благ від незаконного використання знака для товарів на постійній основі.

У відповідності із розробленим планом злочинної діяльності функції та завдання кожного члена групи були розподілені наступним чином.

Згідно плану злочинної діяльності ОСОБА_17 відвів собі роль організатора злочинної групи, а саме керував діями її членів, надавав обов`язкові для виконання злочинні вказівки та розпорядження щодо незаконного використання знаків для товарів CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, отримував прибуток від незаконного використання знака для товарів, який розподіляв між її учасниками, визначавши при цьому на власний розсуд розмір грошової винагороди.

Із вказаними особами у ОСОБА_18 були налагоджені та узгоджені тісні ділові стосунки, які трансформувалися в спеціальні загальні правила поведінки кожного учасника групи.

ОСОБА_17 , з метою організації злочинної діяльності, облаштував нежитлове приміщення за адресою АДРЕСА_5 спеціалізованим обладнання для повного технологічного циклу виготовлення фальсифікованої парфумерної продукції, організував доставку сировини парфумерних композицій, флаконів, дозаторів, фіксуючих кілець, кришок, упаковок до вказаної адреси, попередньо домовився з іншими особами про спільне вчинення незаконного використання знака для товарів, тим самим організував та забезпечив безперервне виробництво фальсифікованої парфумерної продукції, створивши всі необхідні умови для вчинення злочину.

Достеменно знаючи про те, що тільки правовласник знаку для товарів має виключне право володіти, користуватися та розпоряджатися знаками для CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, які охороняються відповідно до вимог міжнародних договорів та Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (що унеможливлює у законний спосіб іншим особам використовувати їх без згоди компанії), у період з початку 2022 року (більш точну дату та час органом досудового розслідування встановити не виявилось за можливе) по 02.03.2023 ОСОБА_4 , попередньо домовившись про спільне вчинення злочину з ОСОБА_7 , який вказану протиправну діяльність згідно спільного плану організував та залучив до неї групу осіб, а саме ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , будучи обізнаним про відсутність у будь-кого із числа осіб злочинної групи прав на використання знаків для товарів CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, маючи на меті отримання незаконних доходів від продажу фальсифікованих парфумерних виробів, в порушення положень п. 4 ст. 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» керуючись корисливим мотивом, у нежитловому приміщені за адресою: АДРЕСА_5 незаконно використовував знаки для товарів CHANEL, DIOR, GIVENCHY, ІНФОРМАЦІЯ_12 , що виразилось у нанесенні на флакони та упаковку позначень CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, які є схожими з зареєстрованими торгівельними марками настільки, що їх можна сплутати.

Так, ОСОБА_4 , одночасно будучи учасником злочинної групи, у період з початку 2022 року (більш точну дату та час органом досудового розслідування встановити не виявилось за можливе) по 02.03.2023, виконуючи роль співвиконавця, керуючись корисливими мотивами, домовившись про спільне вчинення незаконного використання знаку для товарів CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO з ОСОБА_7 та іншими особами, безпосередньо, в межах визначеного останнім межах робочого графіку, за адресою: АДРЕСА_5 , виготовляв за грошову винагороду фальсифіковану продукцію, а саме здійснював запресування декоративних кілець на флакони з парфумерними композиціями.

В свою чергу ОСОБА_8 , будучи офіційно працевлаштованою в ТОВ «Мамозін», маючи спеціальну освіту, знання та навички з технології виготовлення парфумерної продукції, виконуючи функції технолога в ТОВ «Мамозін», одночасно будучи учасником злочинної групи осіб, у період з початку 2022 року (більш точну дату та час органом досудового розслідування встановити не виявилось за можливе) по 02.03.2023, виконуючи роль співвиконавця, здійснювала функції адміністратора цеху за адресою: АДРЕСА_5 , де безпосередньо керувала процесом виготовлення фальсифікованої продукції з незаконним використанням знака для товарів, зокрема надавала вказівки та контролювала їх виконання щодо розливу до флаконів сировини - парфумерних композицій, вальцювання ободів дозаторів розпилювачів на флаконах з парфумерними композиціями, запресування декоративних кілець на флакони з парфумерними композиціями, встановлення кришок на флакони з парфумерними композиціями, наклеювання на флакони з парфумерними композиціями етикеток з нанесеними на них позначеннями CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, збирання картонних упаковок, на яких нанесено позначення CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, та поміщення в них флаконів з парфумерними композиціями, на яких наклеєно етикетки з нанесеними на них позначеннями CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, а також поміщення флаконів готової парфумерної продукції, а саме упаковок, на яких нанесено позначення CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, у яких містились флакони з парфумерними композиціями, на яких наклеєно етикетки з нанесеними на них позначеннями CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, до картонних коробок, організовувала виплату заробітної плати працівникам, здійснюючи облік фактично відпрацьованого часу працівниками та передання вказаної інформації ОСОБА_19 .

Інші учасники злочинної групи ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , у період з початку 2022 року (більш точнудату тачас органомдосудового розслідуваннявстановити невиявилось заможливе) по 02.03.2023, керуючись корисливими мотивами, виявивши бажання вчиняти злочини у складі групи, домовившись про спільне вчинення незаконного використання знаків для товарів CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO з ОСОБА_7 та між собою, безпосередньо, в межах визначеного останнім межах робочого графіку, за адресою: м. Одеса, вул. Мельницька 28А, виготовляли за грошову винагороду фальсифіковану продукцію, зокрема виготовили 8 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL ALLURE HOMME SPORТ, 5 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL COCO MADEMOISELLE, 8 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL CHANCE EAU FRAICHE, 8 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL CHANCE TENDRE, 5 упаковок парфумерних виробів CHANEL COCO MADEMOISELLE, 7 упаковок парфумерних виробів CHANEL 5, 3 упаковки парфумерних виробів CHANEL ALLURE SPORT EAU EXTREME, 200 упаковок парфумерних виробів CHANEL CHANCE TENDRE, 105 упаковок парфумерних виробів CHANEL CHANCE TENDRE EDP, 394 упаковки парфумерних виробів CHANEL EGOISTE PLATINUM, 298 упаковок парфумерних виробів CHANEL BLEU DE CHANEL, 106 упаковок парфумерних виробів CHANEL CHANCE PARFUM, 17 упаковок парфумерних виробів DIOR Sauvage, 13 упаковок парфумерних виробів DIOR J`adore, 16 упаковок парфумерних виробів DIOR Homme Sport, 3 упаковки парфумерних виробів Dior Homme, 4 упаковки парфумерних виробів Dior Addict Eau de Parfum, 3 упаковки парфумерних виробів Dior Miss Dior Rose N Roses, 200 упаковок парфумерних виробів Dior Miss Dior Cherie, 10 упаковок парфумерних виробів Dior Fahrenheit, 8 упаковок парфумерних виробів Dior Adict 2, 107 упаковок парфумерних виробів GIVENCHY ange and demon, 5 упаковок парфумерних виробів GIVENCHY POUR HOMME, 14 упаковок парфумерних виробів GIVENCHY POUR HOMME BLUE, 103 упаковки парфумерних виробів GIVENCHY Linderdit, 34 упаковки парфумерних виробів L`eau par Kenzo woman, 6 упаковок парфумерних виробів L`eau par Kenzo man, 8 упаковок парфумерних виробів L`eau Kenzo pour Femme, використовуючи спеціалізоване обладнання, сировину та комплектуючі.

Так, ОСОБА_10 здійснював розлив до флаконів сировини - парфумерних композицій, ОСОБА_9 здійснював вальцювання ободів дозаторів розпилювачів на флаконах з парфумерними композиціями, ОСОБА_4 здійснював запресування декоративних кілець на флакони з парфумерними композиціями, ОСОБА_11 здійснював встановлення кришок на флакони з парфумерними композиціями, ОСОБА_12 та ОСОБА_13 здійснювали наклеювання на флакони з парфумерними композиціями етикеток з нанесеними на них позначеннями CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, ОСОБА_14 та ОСОБА_15 здійснювали збирання картонних упаковок, на яких нанесено позначення CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, та поміщення в них флаконів з парфумерними композиціями, на яких наклеєно етикетки з нанесеними на них позначеннями CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, ОСОБА_16 здійснював поміщення флаконів готової парфумерної продукції, а саме упаковок, на яких нанесено позначення CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, у яких містились флакони з парфумерними композиціями, на яких наклеєно етикетки з нанесеними на них позначеннями CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, до картонних коробок.

Після цього, з метою розповсюдження виготовленої у зазначений спосіб фальсифікованої продукції, незаконно використовуючи знак для товарів, не отримавши від Компанії Chanel SARL, Parfums Christian Dior, LVMH Fregrance Brands, Kenzo S.A. Company будь-яких дозволів або ліцензій на використання позначень CHANEL, DIOR, GIVENCHY, KENZO, Осман Мазлум організував в період з початку 2022 року (більш точну дату та час органом досудового розслідування встановити не виявилось за можливе) по 02.03.2023 на території України продаж такої продукції, отримуючи в такий спосіб незаконний дохід, з якого зокрема здійснював виплату грошової винагороди працівникам цеху, зокрема ОСОБА_9 у готівкові формі у розмірі, не встановленому слідством, а також з власного банківського рахунку, відкритого у АТ КБ «Приватбанк», до якого випущено картку № НОМЕР_4 , ОСОБА_8 з 31.03.2022 по 13.03.2023 на картку № НОМЕР_5 перераховано грошові кошти у сумі 177055 грн, ОСОБА_14 з 20.12.2022 по 13.03.2023 на картку № НОМЕР_6 перераховано грошові кошти у сумі 22966 грн, ОСОБА_12 з 31.03.2022 по 13.03.2023 на картку № НОМЕР_7 перераховано грошові кошти у сумі 95142 грн, ОСОБА_13 з 09.07.2022 по 13.03.2023 на картку № НОМЕР_8 перераховано грошові кошти у сумі 85182 грн, ОСОБА_15 з 09.04.2022 по 13.03.2023 на картку № НОМЕР_9 перераховано грошові кошти у сумі 112149 грн, ОСОБА_16 з 13.04.2022 по 13.03.2023 на картку № НОМЕР_10 перераховано грошові кошти у сумі 261684 грн, ОСОБА_10 з 13.04.2022 по 28.01.2023 на картку № НОМЕР_11 перераховано грошові кошти у сумі 187062 грн, ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_13 на картку № НОМЕР_12 перераховано грошові кошти у сумі 19095 грн.

В подальшому, у період з 02.03.2023 по 04.03.2023, в ході проведення санкціонованого обшуку, було виявлено та вилучено продукцію Компаній Chanel SARL, Parfums Christian Dior, LVMH Fregrance Brands, Kenzo S.A. Company, а саме: 8 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL ALLURE HOMME SPORТ, 5 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL COCO MADEMOISELLE, 8 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL CHANCE EAU FRAICHE, 8 упаковок парфумерних виробів (ароматичних дифузорів) CHANEL CHANCE TENDRE, 5 упаковок парфумерних виробів CHANEL COCO MADEMOISELLE, 7 упаковок парфумерних виробів CHANEL 5, 3 упаковки парфумерних виробів CHANEL ALLURE SPORT EAU EXTREME, 200 упаковок парфумерних виробів CHANEL CHANCE TENDRE, 105 упаковок парфумерних виробів CHANEL CHANCE TENDRE EDP, 394 упаковки парфумерних виробів CHANEL EGOISTE PLATINUM, 298 упаковок парфумерних виробів CHANEL BLEU DE CHANEL, 106 упаковок парфумерних виробів CHANEL CHANCE PARFUM, 17 упаковок парфумерних виробів DIOR Sauvage, 13 упаковок парфумерних виробів DIOR J`adore, 16 упаковок парфумерних виробів DIOR Homme Sport, 3 упаковки парфумерних виробів Dior Homme, 4 упаковки парфумерних виробів Dior Addict Eau de Parfum, 3 упаковки парфумерних виробів Dior Miss Dior Rose N Roses, 200 упаковок парфумерних виробів Dior Miss Dior Cherie, 10 упаковок парфумерних виробів Dior Fahrenheit, 8 упаковок парфумерних виробів Dior Adict 2, 107 упаковок парфумерних виробів GIVENCHY ange and demon, 5 упаковок парфумерних виробів GIVENCHY POUR HOMME, 14 упаковок парфумерних виробів GIVENCHY POUR HOMME BLUE, 103 упаковки парфумерних виробів GIVENCHY Linderdit, 34 упаковки парфумерних виробів L`eau par Kenzo woman, 6 упаковок парфумерних виробів L`eau par Kenzo man, 8 упаковок парфумерних виробів L`eau Kenzo pour Femme, яку направлено на дослідження з метою встановлення оригінальності та вартості завданих збитків.

Згідно проведених досліджень вилучена продукція не є оригінальною продукцією Компаній Chanel SARL, Parfums Christian Dior, LVMH Fregrance Brands, Kenzo S.A. Company, а тому є фальсифікованою продукцією.

Загальна вартість оригінальних виробів товару з використанням знаку, що належить Компанії Chanel SARL становить 4108 942 грн., Компанії Parfums Christian Dior - 1053 957 грн, Компанії LVMH Fregrance Brands - 611 659 грн, Компанії Kenzo S.A. Company - 99 864 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 , своїми протиправними діями завдав Компанії Chanel SARL матеріальних збитків на загальну суму 4108 942 грн., Компанії Parfums Christian Dior на загальну суму 1053957 грн, Компанії LVMH Fregrance Brands на загальну суму 611659 грн, Компанії Kenzo S.A. Company на загальну суму 99 864 грн, що у загальному складає 5874422 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27 ч.3ст.229 КК України за кваліфікуючими ознаками: незаконне використання знака для товарів, вчинене за попередньою змовою групою осіб, що завдало матеріальної шкоди в особливо великому розмірі.

20.06.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27 ч.3ст.229 КК України.

Детектив відділу детективів ТУ БЕБ в Одеській області звертається з клопотанням про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави, обґрунтовуючи тим, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні умисного злочину, який відповідно до ст.12 КК України є тяжким злочином, санкція якого передбачає покарання у виді штрафу від десяти тисяч до п`ятнадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, з урахуванням цього ризики переховування від органу досудового розслідування та суду з метою уникнення відповідальності та незаконно впливати на свідків, експертів, спеціалістів у кримінальному провадженні є реальними.

Прокурор підтримав клопотання детектива в повному обсязі та просив слідчого суддю його задовольнити.

Захисник підозрюваного заперечував проти клопотання, в частині розміру застави. Просив застосувати її розмір встановлений КПК України в мінімальному розмірі. При цьому зауважував, що процесуальні ризики є мінімальними.

Підозрюваний в судовому засіданні підтримав думку свого захисника.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ч.1 ст.182 КПК України, застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу.

Відповідно до п.2 ч.5 ст.182 КПК України, розмір застави визначається у таких межах: щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину - від двадцяти до восьмидесяти прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч.5 ст.182 КПК України, у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Згідно ч.1 ст.194КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до ч.5 ст.194 КПК України, якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором.

Як вбачається з клопотання та долучених до його обґрунтування матеріалів, ОСОБА_4 , 20.06.2023 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27 ч.3ст.229 КК України.

Обґрунтованість повідомленої підозри ОСОБА_4 у вчиненнівказаного кримінальногоправопорушення підтверджуєтьсязібраними укримінальному провадженнідоказами,а саме:протоколом обшукувід 02.03.2023за адресою:м.Одеса,вул.Мельницька,28а;протоколом оглядувід 21.03.2023;довідкою пропорівняльне дослідженнявід 30.03.2023протоколом оглядувід 13.04.2023;висновком експерта№СЕ-19/108-23/6758-ІВвід 18.05.2023;протоколом оглядувід 17.03.2023;протоколом оглядувід 26.04.2023;протоколом допиту свідка ОСОБА_20 від 03.03.2023;протоколом допитусвідка ОСОБА_21 від 03.03.2023;протоколом допитусвідка ОСОБА_21 від 24.05.2023;протоколом допитусвідка ОСОБА_22 від 03.03.2023;протоколом допитусвідка ОСОБА_22 від 07.03.2023;протоколом допитусвідка ОСОБА_22 від 17.05.2023;протоколом допитусвідка ОСОБА_22 від 30.05.2023та іншимиматеріалами кримінальногопровадження у їх сукупності.

Відповідно до практики ЄСПЛ, «обґрунтованість підозри, на якій має ґрунтуватись арешт, складає суттєву частину гарантії від безпідставного арешту і затримання, закріпленої у статті 5 § 1 (с) Конвенції, передбачає наявність обставин або відомостей, які переконали б неупередженого спостерігача, що ця особа, можливо, вчинила певний злочин» (K.F. проти Німеччини, 27.11.1997 р., § 57).

Згідно п.32 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Фокс, Кембелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 року, та відповідно до п.219 рішення у справі «Нечипорук та Йонкало проти України» («NechiporukandYonkalo v. Ukraine») від 21 квітня 2011 року, заява №42310/04 суд повторює, що термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

Дослідивши долучені до клопотання матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27 ч.3ст.229 КК України.

Таким чином, з врахуванням презумпції невинуватості, вагомомості наявних доказів підозри у вчиненні підозрюваним ОСОБА_4 тяжкого злочину, тяжкість покарання, яке загрожує підозрюваному у разі визнання його винним у його вчиненні, враховуючи характер інкримінованого кримінального правопорушення, слідчий суддя приходить до переконання про доведеність в судовому засіданні наявності ризику передбаченого п.1 ч.1 ст.177 КПК України.

Крім того, на думку слідчого судді органом досудового розслідування доведено існування ризику передбаченого п.3 ч.1 ст.177 КПК України, оскільки підозрюваний може незаконного впливати на свідків з метою зміни ними свідчень у ході судового розгляду кримінального провадження у подальшому, впливати на свідків, яких ще не допитано для дачі ними неправдивих свідчень, які його виправдовують, або впливати на інших осіб, які можуть бути допитані.

Таким чином, враховуючи обґрунтованість підозри у вчиненні підозрюваним інкримінованого останньому кримінального правопорушення, враховуючи також його специфіку, беручи до уваги характеризуючі дані підозрюваного, його майновий стан, а також наявність ризиків можливого переховування підозрюваного від органу досудового розслідування та суду, незаконного впливу на свідків, експертів, спеціалістів у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до переконання про часткову обґрунтованість доводів сторони обвинувачення щодо міри запобіжного заходу підозрюваному та необхідності покладення на останнього відповідних обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, що в свою чергу свідчить про не можливість запобігання ризику шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу.

Згідно п.2 ч.5 ст.182 КПК України, розмір застави щодо особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого злочину визначається від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З урахуванням викладеного, враховуючи майновий та сімейний стан підозрюваного, а також наявність ризиків, передбачених ст.177 КПК України, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність застосування застави у розмірі, що встановлено п.3 ч.5 ст.182 КПК України та відсутність виключних підстав для застосування більш великого розміру застави, а тому вважаю, що застава в сумі 70 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, є достатньою для забезпечення виконання підозрюваним його процесуальних обов`язків.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 132, 176-178, 182, 186, 193, 194, 196, 205 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання детектива відділу детективів ТУ БЕБ в Одеській області ОСОБА_6 , погоджене з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави в рамках кримінального провадження №42021163020000040 від 25.06.2021 року відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,запобіжний західу виглядізастави урозмірі сімдесятирозмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб,що складає187880(стовісімдесят сімтисяч вісімсотвісімдесят)гривень,яку необхідновнести нанаступний розрахунковийрахунок №UA418201720355249001000005435,код отримувача(ЄДРПОУ)-26302945,банк отримувача ДКСУм.Київ,отримувач -Територіальне управлінняДержавної судовоїадміністрації Українив Одеськійобласті.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 наступні процесуальні обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, а саме: прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичність; не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування із свідками у даному кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Визначені обов`язки покладаються на ОСОБА_4 строком до 19.08.2023року включно.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_4 , що підозрюваний не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому, прокурору, суду. Зазначені дії можуть бути здійснені пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здійснення не буде прийнято рішення про зміну запобіжного заходу. З моменту обрання запобіжного заходу у вигляді застави щодо особи, яка не тримається під вартою, в тому числі до фактичного внесення коштів на відповідний рахунок підозрювана, обвинувачена, заставодавець зобов`язані виконувати покладені на них обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

Відповідно до ч. ч. 8, 10, 11 ст. 182 КПК України, у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрювана, обвинувачена, будучи належним чином повідомленою не з`явиться за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомить про причини своєї неявки, або якщо порушить інші покладені на неї при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави слідчий суддя, суд вирішує питання про застосування до підозрюваної, обвинуваченої запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень ч. 7 ст. 194 КПК України. Застава внесена підозрюваною, обвинуваченою, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

Контроль за виконанням ухвали слідчого судді покласти на прокурора відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді може бути подана до Одеського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112050246
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —947/30119/22

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні