Ухвала
від 07.07.2023 по справі 344/11364/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11364/23

Провадження № 1-кс/344/4448/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2023 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого слідчого відділу Івано-Франківського районного управління поліції ГУНП України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження №12023091010000643 від 25.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, звернулась з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором, в обґрунтування якого посилалась на те, що слідчим відділом Івано-Франківського районного управління ГУ НП в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023091010000643 від 25.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 24.02.2023 до Івано-Франківського РУП в Івано-Франківській області, надійшло повідомлення про те, що на об?єкті незавершеного будівництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою АДРЕСА_1 , під час виконання робіт ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , отримав тілесні ушкодження.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі договору підряду з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » №1/1101 від 11.01.2022 року зобов?язується відповідно до умов договору, виконувати будівництво торгово-офісного приміщення за адресою АДРЕСА_1 .

У зв?язку з виробничою необхідністю, між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в особі директора та ОСОБА_4 укладено договір цивільно-правового характеру від 01.02.2023 року де ОСОБА_4 зобов?язувався надати послуги (виконати роботи) з монтажу опалубки, заливання бетону,стропальні роботи, роботи з електроінструментом, пневматичним інструментом, слюсарним інструментом та інші будівельно-монтажні роботи.

Зі слів працівників, які працювали з ОСОБА_4 , встановлено, що 24.02.2023 року прийшовши на робоче місце за адресою АДРЕСА_1 , вони здійснювали монтаж колони на 4-му поверсі незавершеного будинку, близько 12:00 год., ОСОБА_4 роблячи каркас колони, не закріпився страховим ременем, внаслідок чого впав з проміжної площадки між 3 та 4 поверхом на землю, внаслідок чого отримав тілесні ушкодження.

Допитаний інженер з охорони праці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 повідомив про те, що ОСОБА_4 проходив вступний інструктаж з охорони праці, за який розписався в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці.

Відтак, з метою встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, зокрема факту встановлення працевлаштування ОСОБА_4 та проходження ним інструктажів з охорони праці та безпеки життєдіяльності у кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, а саме до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2023 рік, який міститься в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса, АДРЕСА_2 .

Іншим способом здобути необхідні відомості ніж отримання тимчасового доступу до документів шляхом їх вилучення, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо.

Слідчий подала заяву відповідно до якої просила клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слухати без її участі, клопотання підтримала у повному обсязі.

Представник особи у володінні якої знаходяться документи (інформація) у судове засідання не з`явився про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання не прибули приходжу до висновку, про можливість розгляду клопотання без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Частиною 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 2 ст. 160 КПК України.

Відповідно до ч. 5-6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З клопотання вбачається, що сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу до інформації, яка має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Наданими стороною кримінального провадження матеріали клопотання поза розумним сумнівом доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення та встановлення осіб (їх місцезнаходження), які його вчинили, як і доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділу Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до оригіналу документу, а саме до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2023 рік, який перебуває у володінні в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса, АДРЕСА_2 .

Роз`яснити положення ч. 1 ст. 166 КПК України, згідно з яким: у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 06 вересня 2023 року включно та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя Мирослава ПОЛЬСЬКА

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112051773
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —344/11364/23

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні