Ухвала
від 11.05.2023 по справі 760/10149/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/10149/23

2/760/7628/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2023 року суддя Солом`янського районного суду м. Києва Митрофанова А.О., дослідивши позовну заяву Комунального некомерційного підприємства «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги» до Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія Аска», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_1 про стягнення суми збитків, витрат, пов`язаних з оплатою виконання звіту автотранспортного дослідження,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне некомерційне підприємство «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги» звернулось до Солом`янського районного суду м. Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія Аска», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_1 про стягнення суми збитків, витрат, пов`язаних з оплатою виконання звіту автотранспортного дослідження.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 травня 2023 для розгляду зазначеної справи визначено головуючого суддю Митрофанову А.О. Фактично матеріали передані судді по реєстру 11 травня 2023 року.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї матеріали, вважаю, що у відкритті провадження у справі необхідно відмовити, з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 19 ЦПК України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність спору щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у будь-яких правовідносинах, крім випадків, коли такий спір вирішується за правилами іншого судочинства, а по-друге, спеціальний суб`єктний склад цього спору, у якому однією зі сторін є, як правило, фізична особа.

Отже, у порядку цивільного судочинства за загальним правилом можна розглядати будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін зазвичай є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Перелік категорій справ, що підлягають розгляду в порядку господарського судочинства, визначено у статті 20 ГПК України.

Пунктом 15 ч. 1 ст. 20 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

При визначенні предметної юрисдикції справ суди повинні враховувати суб`єктний склад такого спору, суть права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлені вимоги, характер спірних правовідносин, зміст та юридичну природу обставин у справі.

Відповідно до статті 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 20 ГПК України визначено, що господарські суди розглядають, зокрема, справи, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності та інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

За змістом статті 3 ГК України під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб`єкти підприємництва - підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Згідно зі ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

За положеннями частин першої та другої статті 81 ЦК України юридична особа може бути створена шляхом об`єднання осіб та (або) майна. Юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права. Юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу. Юридична особа приватного права може створюватися та діяти на підставі модельного статуту в порядку, визначеному законом.

При вирішенні питання про те, чи можна вважати правовідносини та відповідний спір господарськими, слід керуватися ознаками, наведеними у ст. 3 ГК України.

Господарський спір належить до юрисдикції господарського суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб`єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, урегульованих ЦК України, ГК України, іншими актами господарського й цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом.

Аналізуючи вищенаведене, справа за позовною заявою Комунального некомерційного підприємства «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги», яке є юридичною особою, до Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія Аска», яке також є юридичною особою, про стягнення суми збитків, витрат, пов`язаних з оплатою виконання звіту автотранспортного дослідження, виник з господарських правовідносини, наявність яких є визначальною при віднесенні спору до компетенції господарських судів.

З огляду на зміст та характер спірних правовідносин, суб`єктний склад, спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а належить до юрисдикції господарського суду і має розглядатись в порядку господарського судочинства.

Згідно пункту 1 частини першої ст.186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи (ч. 5 ст.186 ЦПК України).

Керуючись ст.ст. 186, 260-261, 353-355 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовною заявою Комунального некомерційного підприємства «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги» до Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія Аска», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_1 про стягнення суми збитків, витрат, пов`язаних з оплатою виконання звіту автотранспортного дослідження.

Позивачу роз`яснити право звернутися до відповідного господарського суду з зазначеними позовними вимогами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.О. Митрофанова

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112056794
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення суми збитків, витрат, пов`язаних з оплатою виконання звіту автотранспортного дослідження

Судовий реєстр по справі —760/10149/23

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні