Ухвала
від 10.07.2023 по справі 761/23371/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/23371/23

Провадження № 1-кс/761/15177/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №12023100100001334 від 18.04.2023, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувсядо слідчогосудді зклопотанням про накладення арешту на майно, яке перебуває у власності підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «JETTA», номер кузова НОМЕР_1 , білого кольору, номерний знак НОМЕР_2 та земельної ділянки кадастровий номер: 2610192001:02:002:0040, площею 0.0817 га за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом заборони розпорядження нею та відчуження.

Мотивуючи клопотанняслідчий зазначає,що у провадженні СВ Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023100100001334 від 18 квітня 2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, ст. 263, ч. 3ст. 307 КК України.

28 червня 2023 року гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 затримано у порядку ст. 208 КПК України.

29 червня 2023 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 307 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що відомості у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, земельна ділянка кадастровий номер: 2610192001:02:002:0040, площею 0.0817 га за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві власності ОСОБА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

У зв`язку з тим, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 307 КК України, за вчинення якого, законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 9 до 12 років з конфіскацією майна, відповідно до п. 3 ч. 2ст. 170 КПК України, для забезпечення виконання покарання у виді конфіскації майна, виникла необхідність у накладенні арешту на майно, яке перебуває у власності підозрюваного ОСОБА_5 , а саме автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «JETTA», номер кузова НОМЕР_1 , білого кольору, номерний знак НОМЕР_2 , який перебуває у власності підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та земельної ділянки кадастровий номер: 2610192001:02:002:0040, площею 0.0817 га за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві власності ОСОБА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Враховуючи, що існує реальна загроза зміни та приховування вказаного майна шляхом зміни його власника, розгляд даного клопотання необхідно здійснити без участі власника цього майна підозрюваного у кримінальному провадженні ОСОБА_5 його захисника та інших представників.

Слідчий у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про час та місце розгляду клопотання. Надано заяву в якій просять розгляд клопотання здійснювати без його участі підтримує вимоги викладенні у клопотанні, просить його задовольнити.

Розгляд клопотання на підставі ч. 2ст. 172 КПК України здійснено без виклику власника майна.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є арешт майна.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема і арешту майна, можливе за таких умов: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням (ч. 3 ст. 132 КПК України).

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Частиною 2 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023100100001334 від 18 квітня 2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, ст. 263, ч. 3ст. 307 КК України.

У кримінальному провадженні №12023100100001334 від 18 квітня 2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 307 КК України.

Згідно ч. 5 ст. 170 КПК України, у випадку передбаченому п. 4 ч. 2 цієї статті, тобто з метою конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна (ч. 10 ст. 170 КПК України).

Санкцією ч. 3 ст. 307 КК України за якою підозрюється ОСОБА_5 визначено покарання у виді позбавлення волі на строк від дев`яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

З інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 329627105 вбачається, що ОСОБА_5 на праві приватної власності належить земельна ділянка, 24, кадастровий номер: 2610192001:02:002:0040, площею 0.0817 га за адресою: Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, с. Крихівці, вулиця Лозова.

Також, з долучених до клопотання матеріалів вбачається, що ОСОБА_5 є власником автомобіля марки «VOLKSWAGEN», моделі «JETTA», номер кузова НОМЕР_1 , білого кольору, номерний знак НОМЕР_2 .

Під час розгляду клопотання слідим суддею перевірено наведені у клопотанні слідчого підстави для застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження, досліджені письмові матеріали клопотання, та з`ясовані всі необхідні обставини, які повинні бути встановлені та враховані для прийняття рішення.

Покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Якщо конфіскується частина майна, суд повинен зазначити, яка саме частина майна конфіскується, або перелічити предмети, що конфіскуються (частина 1 статті 59 КК). Кримінальний закон не встановлює прямого співвідношення чи обмеження обсягу конфіскації майна як виду покарання із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Покарання у вигляді конфіскації майна, як і будь-яке інше покарання, встановлюється вироком суду. Оскільки на цьому етапі кримінальне провадження ще не розглянуто судом по суті та вирок не постановлений, слідчий суддя не має змоги передбачити ні сам факт його постановлення, ні можливий обсяг конфіскації майна як виду покарання, вказані події на цьому етапі повинні розглядатися лише як вірогідні.

Виходячи з фактичних обставин, які містяться в поданих слідчому судді матеріалах, слідчий суддя дійшов висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність ОСОБА_5 до кримінального правопорушення, за викладених у клопотанні обставин, майно яке за вироком суду може бути конфісковано, а також існування обґрунтованої підозри вважати, що незастосування цього заходу зумовить труднощі чи неможливість виконання вироку в частині забезпечення конфіскації, а тому арешт майна на даному етапі є цілком законним і необхідним для забезпечення кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, перевіривши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання належить задовольнити та накласти арешту на майно зазначене у клопотанні, оскільки це необхідно з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи та застосування такого виду заходу забезпечення кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 170-173, 175, 309, 395 КПК України, ст. 59, ч. 3 ст. 307 КК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання, задовольнити.

Накласти арешт в частині заборони відчудження та розпорядження майном, яке перебуває у власності підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , а саме: автомобілем марки «VOLKSWAGEN», моделі «JETTA», номер кузова НОМЕР_1 , білого кольору, номерний знак НОМЕР_2 ; земельною ділянкою кадастровий номер: 2610192001:02:002:0040, площею 0.0817 га за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112086533
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —761/23371/23

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Глянь О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні