Рішення
від 29.06.2023 по справі 173/841/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/841/23

Провадження №2/173/370/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2023 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді Петрюк Т.М.

При секретареві Рудовій Л.В.

За участю: представника позивача адвоката Чернова О.С.

Відповідача - ОСОБА_1 .

Розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами загального позовного провадження, в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , представник позивача адвокат Чернов Олександр Сергійович, до ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини -

ВСТАНОВИВ:

29.03.2023 року до суду звернувся позивач ОСОБА_2 , представник позивача адвокат, ОСОБА_3 , з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини до відповідача ОСОБА_1

30.03.2023 року отримана інформація з Єдиного державного демографічного реєстру про реєстрацію місця проживання відповідача фізичної особи

31.03.2023 року ухвалою судді Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області відкрите провадження у справі та справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження в підготовчому судовому засіданні на 24.05.2023 року.

24.05.2023 року проведене підготовче судове засідання. Справа призначена до розгляду на 29.06.2023 року.

Учасникам розгляду справи роз`яснені права та обов`язки у відповідності до ст. 43, 44, 49 ЦПК України.

29.06.2023 року в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Згідно заявлених позовних вимог позивач просить визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 тривалістю в один місяць з часу набрання рішенням суду законної сили.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на наступне: ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , який був зареєстрований та мешкав за адресою: АДРЕСА_1 .

Після його смерті відкрилась спадщина на все належне йому майно в тому числі частки земельної ділянки площею 7.1800 га., з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1221081800:01:041:0681, що розташована на території Верхньодніпровської міської ради (раніше Боровківської сільської ради) Кам`янського району дніпропетровської області.

Померлим ОСОБА_4 , заповіт не складався.

Дружина ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , прийняла спадщину після смерті чоловіка та за її заявою була відкрита спадкова справа.

17 лютого 2023 року він звернувся до приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Тітовського С.І., з заявою про вчинення нотаріальних дій. Однак, постановою приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області від 17.02.2023 року йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з пропуском шестимісячного строку на прийняття спадщини, що й стало причиною звернення до суду.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав за підставами, викладеними в позовній заяві.

Відповідач, ОСОБА_1 , проти задоволення позовних вимог не заперечувала, пояснивши, що їй відомо, що позивач дійсно має захворювання.

Відповідності до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом, права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред`явлений позов, тобто, законодавець пов`язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб`єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, з`ясувавши зміст позовних вимог, заслухавши пояснення учасників розгляду справи, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер син позивача, ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, та копією свідоцтва про народження.

Після смерті ОСОБА_4 , залишилась спадщина, яка складається в тому числі з частки земельної ділянки площею 7.1800 га., з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1221081800:01:041:0681, що розташована на території Верхньодніпровської міської ради (раніше Боровківської сільської ради) Кам`янського району дніпропетровської області.

За життя ОСОБА_4 , заповіт не складав.

17.02.2023 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Тітовського С.І., із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Однак, приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Тітовського С.І., постановою від 17.02.2023 року позивачеві було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з пропуском шестимісячного строку на подання заяви про прийняття спадщини, що підтверджується копією постанови нотаріуса.

З наведеного вище судом встановлено, що порушені права позивача щодо прийняття спадщини. Позивачем обраний спосіб захисту порушених прав, у вигляді відновлення його порушеного права, передбачений нормами ЦК України, а саме визнання причин пропуску для подання заяви про прийняття спадщини поважними та визначення додаткового строку для прийняття спадщини, з яким погоджується суд.

За нормамист.ст. 1220,1222,1270 ЦК Україниправо на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно доч. 1 ст. 1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За положеннями п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Листом від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ роз`яснив, що при вирішенні справ про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини слід також враховувати, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. У зазначеній категорії справ є обов`язковим обґрунтування в мотивувальній частині судового рішення поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини в зв`язку з тим, що хворів та погано себе почував після хвороби, що змушувало його постійно звертатись до медичних установ. Наявність у позивача захворювання та перебування на стаціонарному та амбулаторному лікуванні підтверджується наданою позивачем медичною документацією за 2021-2022 роки ( копіями виписок з медичної картки стаціонарного хворого, довідками про проходження медичного огляду, копією медичного висновку про тимчасову непрацездатність та інш.)

Дані причини на думку суду є поважними, об`єктивними, непереборними та такими що не залежали від волі позивача.

Інший спадкоємець, який прийняв спадщину після померлого ОСОБА_4 , на інше майно не заперечує проти визначення позивачеві додаткового строку для прийняття спадщини, та успадкування ним іншої частини майна, що залишилась не успадкованою.

За наведених вище обставин, на думку суду причини пропуску строку для прийняття спадщини позивачем суд вважає поважними та враховуючи, що з моменту смерті спадкодавця до моменту подання позивачем заяви про прийняття спадщини, пройшов незначний період часу, суд вважає за потрібне визначити позивачеві додатковий строк для прийняття спадщини. Також суд вважає, що додатковий строк для прийняття спадщини, потрібно визначити позивачеві тривалістю в один місяць з моменту набрання чинності рішенням суду, який буде достатнім для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Понесені позивачем витрати по сплату судового збору суд, вважає за можливе покласти

на позивача, так як не вбачається вини відповідача у порушенні прав позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 89, 259,263 - 265,268, 273,293 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги за позовом ОСОБА_2 , представник позивача адвокат Чернов Олександр Сергійович, до ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , тривалістю в один місяць з дати набрання чинності рішенням суду.

Понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1073 грн., 60 коп.. покласти на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення тексту суду

Повний текст рішення виготовлений: 09.07.2023 року.

Суддя Петрюк Т.М

Направлене до ЄДРСР : 11.07.2023 року

Дата набрання законної сили: 09.08.2023 року

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено12.07.2023
Номер документу112104527
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —173/841/23

Рішення від 29.06.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні