Рішення
від 10.07.2023 по справі 381/2914/23
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2-о/381/109/23

381/2914/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10липня 2023року Фастівський міськрайонний суд Київської області

в складі:

головуючого судді: Осаулової Н.А.

з участюприсяжних: Горинського О.В.

Бабкіна О.А.

за участю секретаря судових засідань: Цвик А.К.,

заявника (лікаря-психіатра): Дерев`янченка В.П.,

прокурора: Радкевича В.О.,

особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку: ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Фастів в приміщенні суду цивільну справу за заявою лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Дерев`янченка Віталія Петровича про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_1 шляхом проведення психіатричного огляду,

встановив:

06.07.2023 року лікаря-психіатр Комунального некомерційного підприємства Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Дерев`янченко Віталій Петрович звернувся до Фастівського міськрайонного суду Київської області із заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_1 шляхом проведення психіатричного огляду.

Заяву мотивовано тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вчиняє реальні дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих, внаслідок чого може завдати значної шкоди своєму здоров`ю, у зв`язку з погіршенням психічного стану, у разі ненадання їй психіатричної допомоги. Так, вказана особа порушує громадський порядок, погрожує сусідам фізичною розправою та підпалом їх майна, наносить шкоду їх майну, поводить себе агресивно, безпідставно телефонує та письмово звертається до поліції з різноманітними скаргами. Саме тому, у лікаря є припущення про наявність тяжкого психічного розладу у ОСОБА_1 , що ґрунтується на інформації з органів поліції про її поведінку. У добровільному порядку ОСОБА_1 не бажає пройти огляд у лікаря-психіатра, що змушує представника закладу охорони здоров`я звернутись до суду з даною заявою.

Ухвалою суду від 07.07.2023 року відкрито провадження у даній справі та призначено судове засідання.

У судовому засіданні лікар-психіатр Дерев`янченко В.П. та прокурор Радкевич В.О. вимоги заяви підтримали та просили суд їх задовольнити, оскільки наявні припущення про наявність тяжкого психічного розладу у особи, яка не дає згоди на проведення огляду у встановленому законом порядку.

ОСОБА_1 залишила зал судового засідання.

Згідно ч. 1 ст. 211 ЦПК України, розгляд справи відбувається в судовому засіданні.

Справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку чи про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги, госпіталізацію у примусовому порядку розглядається за присутності особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов`язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги, що подав заяву, та законного представника особи, стосовно якої розглядаються питання, пов`язані з наданням психіатричної допомоги (ч. 2 ст. 341 ЦПК України).

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи суд вважає що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Приписами ч.ч. 1,2 ст. 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Перевіряючи обставини справи судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: Київська обл., Фастівський р-н, с. Мотовилівка, ст. Сорочий Брід.

Як вбачається із матеріалів, наданих Фастівським районним управлінням поліції ГУ НП в Київській області, до вказаного правоохоронного органу звернулись із колективним зверненням представники садівничого товариства «Вишняки» із повідомленням про агресивну поведінку ОСОБА_1 , які вважають, що вказана особа страждає психічним захворюванням, яке перебуває у стадії загострення.

Крім того, сама ОСОБА_1 звертається із численними заявами на адресу Фастівського РУП ГУ НП в Київській області, які у ході перевірки не знаходять своє підтвердження.

У відповідності до консультативного висновку спеціаліста, за підписом лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Дерев`янченка В.П. від 07.07.2023 року, по відомостях, що отримані по відомостях стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона виявляє реальні наміри вчиняти дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих; ненадання їй психіатричної допомоги завдасть шкоди її здоров`ю. Тому, існує необхідність у проведення психіатричного огляду даної особи без її усвідомленої згоди.

Відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Закон України «Про психіатричну допомогу» визначає правові та організаційні засади забезпечення громадян психіатричною допомогою виходячи із пріоритету прав і свобод людини і громадянина, встановлює обов`язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з організації надання психіатричної допомоги та правового і соціального захисту, навчання осіб, які страждають на психічні розлади, регламентує права та обов`язки фахівців, інших працівників, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, здійсненні соціального захисту та навчання осіб, які страждають на психічні розлади.

Статтею 1 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначено, що психіатрична допомога - комплекс спеціальних заходів, спрямованих на обстеження стану психічного здоров`я осіб на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України, профілактику, діагностику психічних розладів, лікування, нагляд, догляд, медичну та психологічну реабілітацію осіб, які страждають на психічні розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про психіатричну допомогу», психіатрична допомога надається на основі принципів законності, гуманності, додержання прав людини і громадянина, добровільності, доступності та відповідно до сучасного рівня наукових знань, необхідності й достатності заходів лікування, медичної, психологічної та соціальної реабілітації, надання освітніх, соціальних послуг.

За змістом ч. 3 ст. 7 Закону України «Про психіатричну допомогу», забороняється визначати стан психічного здоров`я особи та встановлювати діагноз психічних розладів без психіатричного огляду особи, крім випадків проведення судово-психіатричної експертизи посмертно.

Як передбачено ч. 1 ст. 340 ЦПК України, у заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку та її продовження, про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом.

До заяви про психіатричний огляд або надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку додається висновок лікаря-психіатра, а про продовження примусово амбулаторної психіатричної допомоги, про примусову госпіталізацію, її продовження - висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали (ч. 2 ст. 340 ЦПК України).

Згідно положень ст. 11 Закону України «Про психіатричну допомогу» психіатричний огляд проводиться з метою з`ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи.

Заява про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обґрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи чи її законного представника від звернення до лікаря-психіатра. Лікар-психіатр має право робити запит щодо надання йому додаткових медичних та інших відомостей, необхідних для прийняття відповідного рішення.

У невідкладних випадках, коли за одержаними відомостями, що дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, заява про психіатричний огляд особи може бути усною. У цих випадках рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром самостійно і психіатричний огляд проводиться ним негайно.

У випадках, коли відсутні дані, що свідчать про наявність обставин, передбачених абзацами другим та третім частини третьої цієї статті, заява повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обґрунтовують необхідність проведення такого огляду. У разі встановлення обґрунтованості заяви про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника лікар-психіатр направляє до суду за місцем проживання цієї особи заяву про проведення психіатричного огляду особи в примусовому порядку. До заяви додається висновок лікаря-психіатра, який містить обґрунтування про необхідність проведення такого огляду, та інші матеріали. Психіатричний огляд особи проводиться лікарем-психіатром у примусовому порядку за рішенням суду.

У судовому засіданні встановлено, що поведінка ОСОБА_1 по відношенню до оточуючих є агресивною, а її численні звернення до правоохоронних органів не знайшли підтвердження у ході відповідної перевірки.

Так, необхідність проведення психіатричного огляду зумовлюють факти, які, за висновком лікаря-психіатра, можуть свідчити про наявність у ОСОБА_1 тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

З огляду на зазначене, зібрані у справі докази дають підстави для задоволення заяви лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Дерев`янченка В.П. про призначення психіатричного огляду ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в примусовому порядку.

При ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом (ч. 7 ст. 294 ЦПК України).

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 3-5, 76-92, 95, 258-259, 264-265, 272-273, 268, 293-294, 339-342, 352, 354-355 ЦПК України, Законом України «Про психіатричну допомогу», суд, -

у х в а л и в :

Заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Дерев`янченка Віталія Петровича про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_1 шляхом проведення психіатричного огляду, - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення про задоволення заяви лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги є підставою для надання відповідної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити учасників:

Комунальне некомерційне підприємство Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування», код ЄДРПОУ 01994238, адреса: Київська обл., м. Фастів, вул. Героїв Чорнобиля (бувша Льва Толстого), 28;

Фастівська окружна прокуратура, адреса: Київська обл., м. Фастів, вул. Олександра Суворова, 3;

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Головуючий суддя: Осаулова Н.А.

Присяжні: Горинський О.В.

Бабкін О.А.

Рішення суду виготовлено 10.07.2023 року.

Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112109530
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_1 шляхом проведення психіатричного огляду

Судовий реєстр по справі —381/2914/23

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Рішення від 10.07.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні