Рішення
від 11.07.2023 по справі 526/2190/23
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/2190/23

Провадження № 2-о/526/36/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 липня 2023 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Тищенко Л. І.

з участю секретаря Синепол С. А.

розглянувши за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконкому Гадяцької міської ради, Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат про призначення опікуна особі, що визнана недієздатною,

установив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про призначення опікуна особі, що визнана недієздатною, заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконкому Гадяцької міської ради, Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат.

Вимоги заяви мотивує тим, що згідно рішення Кобеляцького районного суду Полтавської області від 27.10.2006, дядька заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним. Рішенням Гадяцького районного суду від 02.12.2021 встановлено над ним опіку та призначено опікуном матір заявника ОСОБА_3 , яка являлась ОСОБА_2 сестрою. Вона добросовісно виконувала обов`язки опікуна, але ІНФОРМАЦІЯ_2 померла, тому з`явилася потреба у призначені недієздатному ОСОБА_2 , який на даний час перебуває у Рашівському психоневрологічному будинку-інтернаті іншого опікуна.

Заявник вказує, що має змогу та бажання бути опікуном над недієздатним дядьком, так як є повнолітнім, має повну цивільну дієздатність та за станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна. Окрім того, опікунська рада при виконавчому комітеті Гадяцької міської ради з питань опіки та піклування від 24.03.2023 у своєму висновку визнала доцільним встановлення опіки над недієздатним ОСОБА_2 та призначення його опікуном над недієздатним дядьком.

З цих підстав, просить призначити його опікуном над недієздатним ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 надав заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконкому Гадяцької міської ради надав заяву про розгляд справи без його участі, не заперечує щодо заявлених вимог заявника.

Представник заінтересованої особи Рашівського психоневрологічного будинку-інтернат надав заяву про розгляд справи без його участі, не заперечує щодо заявлених вимог заявника.

Відповідно до вимог ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно рішення Кобеляцького районного суду Полтавської області від 27.10.2006, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Шенгури Кобеляцького району Полтавської області визнано недієздатним.

Рішенням Гадяцького районного суду від 02.12.2021 встановлено опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначено йому опікуном ОСОБА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Гадяцьким відділом ДРАЦС у Миргородському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

На даний час недієздатний ОСОБА_2 проживає в Рашівському психоневрологічному будинку-інтернат та перебуває на повному державному утриманні, що підтверджується довідкою Рашівського психоневрологічного будинку-інтернат №200 від 12.06.2023.

Частиною ч.1ст.60 ЦК Українипередбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно вимогст.63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановленихстаттею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

Бажання стати опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявив його племінник ОСОБА_1 , який є сином померлого опікуна ОСОБА_3 , що підтверджено свідоцтвом про його народження.

Згідно висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Гадяцької міської ради з питань опіки та піклування від 24.03.2023, затвердженого рішенням виконавчого комітету Гадяцької міської ради № 163 від 24.03.2023, встановлено за доцільне з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів недієздатної особи призначити ОСОБА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За таких обставин, суд вважає за можливе призначити ОСОБА_1 опікуном на недієздатним дядьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 60,63 ЦК України, ст.ст.263-265,273,300,354,355 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконкому Гадяцької міської ради, Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат про призначення опікуна особі, що визнана недієздатною задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває у Рашівському психоневрологічному будинку-інтернаті за адресою: вул. Миру, 20, с. Рашівка Миргородського району Полтавської області.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 11 липня 2023 року.

Головуючий Л. І. Тищенко

Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112109655
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна особі, що визнана недієздатною

Судовий реєстр по справі —526/2190/23

Рішення від 11.07.2023

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні