Ухвала
від 10.07.2023 по справі 331/4359/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження № 1-кс/331/1323/2023

Справа № 331/4359/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2023 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого 1-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором ОСОБА_4 , про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001055, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2023 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Посад Покровська, Білозерського району, Херсонської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який не є особою, щодо якої здійснюється особливий порядок кримінального провадження, передбачений ст. 480 КПК України, раніше не судимого,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України,

В С Т А Н О В И Л А:

Старший слідчий 1-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_4 про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001055, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2023 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що громадянин України ОСОБА_5 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, в першій декаді квітня 2022 року (більш точна дата та час органом досудового розслідування не встановлені), перебуваючи на території Мирненської селищної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області, яка з 25.02.2022 по теперішній час є тимчасово окупованою російською федерацією територією України, добровільно зайняв посаду «директора» у незаконному правоохоронному органі «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство» (яке знаходиться за адресою: Мелітопольський район, емт. Мирне, вул. Дружби, буд.4).

19.05.2023 слідчим слідчого відділу Служби безпеки України в Запорізькій області складено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а 23.05.2023 керуючись ст.ст. 40, 42, 110, 276-278 КПК України, громадянину України ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.7 ст. 111-1 КК України - добровільне зайняття громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

Так, відповідно до матеріалів кримінального провадження, громадянин України ОСОБА_5 , маючи відповідні, фахові знання, управлінські навички та досвід роботи у правоохоронному органі, діючи умисно, із власних корисливих мотивів та з метою підтримання окупаційної влади, встановленої збройними формуваннями російської федерації, маючи проросійські погляди та критичне ставлення до діючої законної влади в Україні, достовірно усвідомлюючи протиправність своїх дій та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, прийняв пропозицію невстановлених під час досудового розслідування осіб із числа представників збройних формувань та окупаційної адміністрації держави агресора та добровільно зайняв посаду «директора» незаконного правоохоронного органу «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство» (яке знаходиться в захопленій будівлі ДП «Мелітопольский лісгосп» за адресою: Мелітопольський район, смт. Мирне, вул. Дружби, буд.4, далі за текстом) на який серед інших завдань покладено патрулювання територій лісництв, забезпечення лісової охорони, забезпечення правопорядку на території лісового фонду, здійснення провадження по справам щодо адміністративних правопорушень та інше.

Приблизно о 5 годині 00 хвилин 24 лютого 2022 року президент російської федерації оголосив про рішення розпочати повномасштабну військову агресію проти України та віддав відповідний наказ підрозділам збройних сил та іншим збройним формуванням рф про військове вторгнення на територію суверенної України через державні кордони в Харківській, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській, Запорізькій, Київській, інших областях та здійснити збройний напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, після чого здійснити військову окупацію частин території суверенної України, у тому числі Мелітопольського району Запорізької області, до якого територіально належить смт. Мирне.

З метою відсічі військовій агресії рф 24.02.2022 Указами Президента України у зв`язку з військовою агресією рф проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України та Закону України «Про правовий режим воєнного етану» постановлено введення в Україні воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який неодноразово продовжено відповідними Указами Президента України, затверджених Верховною радою України, зокрема Указом Президента України від 01 травня 2023 року №254/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України 3057-1Х від 02.05.2023, яким строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 год. ЗО хв. 20 травня 2023 року строком на 90 діб.

Відтак, Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 «Про затвердження Переліку територій на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією», Мирненеька селищна територіальна громада внесена до вказаного переліку територіальних громад, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та на час повідомлення про підозру перебуває у ньому. Починаючи з 25.02.2022 територія Мирненської селищної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області тимчасово окупована представниками збройних формувань держави-агресора російської федерації (далі за текстом - зф держава-агресор рф).

Після остаточної військової окупації Мелітопольського району Запорізької області, представниками збройних формувань російської федерації фактично було узурповано всі владні повноваження на тимчасово окупованій території громади шляхом збройного захоплення адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, встановлення інституту військових комендатур, запровадження тотального контролю та жорсткого управління у всіх сферах життєдіяльності громади, фактичної ліквідації приватної власності, свободи слова, пересування та волевиявлення, а також шляхом повсякденного залякування населення, застосування фізичного і психологічного впливу до окремих категорій суспільства та верств населення, в тому числі шляхом незаконного позбавлення волі діючих представників органів державної влади України та місцевого самоврядування.

Продовжуючи встановлення тотального контролю та розповсюджуючи свою владу на захоплених військових шляхом територіях області, представники збройних формувань рф, діючи за підтримки місцевих колаборантів, окупаційної адміністрації та інших лояльних до держави-агресора верств місцевого населення із числа діючих та колишніх співробітників правоохоронних органів України, створили на тимчасово окупованій території Запорізької області незаконний правоохоронний орган - «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство», на захопленій матеріально- технічній базі Державного підприємства «Мелітопольське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991976, яке зареєстроване за адресою: Запорізька область, Мелітопольський район, смт. Мирне, вул. Дружби, буд.4, далі за текстом ДП «Мелітопольский лісгосп»), наділивши його всіма необхідними владними повноваженнями, необхідними для здійснення покладених на них правоохоронних функцій, в тому числі патрулювання територій лісництва, забезпечення лісової охорони, забезпечення правопорядку на території лісового фонду, здійснення провадження по справам щодо адміністративних правопорушень та інше.

Положенням «Про державну лісову охорону, лісову охорону інших постійних лісокористувачів та власників лісів» (затверджене Постановою від 19.09.2009 №976 «Про затвердження Положення про державну лісову охорону, лісову охорону інших лісокористувачів та власників лісів») визначено наступне: відповідно до ст. 1 державна лісова охорона (далі держлісоохорона) діє у складі Держлісагентства, Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з питань лісового і мисливського господарства, обласних управлінь лісового та мисливського господарства і підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства. Держлісоохорона має статус правоохоронного органу.

відповідно до ст. 5 До посадових осіб держлісоохорони належать посадові особи Держлісагентства, Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з питань лісового і мисливського господарства, обласних управлінь лісового та мисливського господарства і підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства, згідно з додатком. До посадових осіб лісової охорони інших постійних лісокористувачів та власників лісів відносяться посадові особи підприємств, установ, організацій, які не належать до сфери управління Держлісагентства, та у постійному користуванні або власності яких перебувають ліси, згідно з додатком.

Відповідно до Додатку до Положення: посадовими особами державної лісової охорони, лісової охорони інших постійних лісокористувачів та власників лісів у разі якщо вони діють підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства серед інших є керівник лісового господарства.

Разом з тим, в першій декаді квітня 2022 року (точна дата та час досудовим розслідуванням не встановлені), громадянин України ОСОБА_5 маючи відповідні, фахові знання, управлінські навички та досвід роботи у правоохоронному органі, діючи умисно, із власних корисливих мотивів та з метою підтримання окупаційної влади, встановленої збройними формуваннями російської федерації, маючи проросійські погляди та критичне ставлення до діючої законної влади в Україні, достовірно усвідомлюючи протиправність своїх дій та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, прийняв пропозицію невстановлених під час досудового розслідування осіб із числа представників збройних формувань та окупаційної адміністрації держави агресора та добровільно зайняв посаду «директора» незаконного правоохоронного органу «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство» (яке знаходиться в захопленій будівлі ДП «Мелітопольский лісгосп» за адресою: Мелітопольський район, смт. Мирне, вул. Дружби, буд.4, далі за текстом) на який серед інших завдань покладено патрулювання територій лісництв, забезпечення лісової охорони, забезпечення правопорядку на території лісового фонду, здійснення провадження по справам щодо адміністративних правопорушень та інше.

Обгрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст. 111-1 КК України, підтверджується зібраними з дотриманням вимог КГІК України доказами, а саме:

- допитами свідків, із числа місцевих мешканців сіл, що входять до складу Мирненської селищної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області, які підтвердили факт зайняття громадянином України ОСОБА_5 посади «директора» незаконного правоохоронного органу «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство»;

- протоколом огляду інформації, яка міститься в відкритих джерелах, яким зафіксовано діяльність ОСОБА_5 на посаді «директора» незаконного правоохоронного органу «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство»;

- протоколом за результатами проведення НС(Р)Д - зняття інформації з електронних інформаційних систем №59/5/5/2-616т від 06.03.2023 (розсекречено у встановленому законодавством порядку), яким підтверджується виконання правоохоронних функцій ОСОБА_5

- іншими матеріалами досудового розслідування кримінального провадження.

З метою дотримання вимог КХІК України щодо повідомлення особі про підозру, а також повідомлення про виклик до органу досудового розслідування в щоденному виданні центральних органів влади - газеті «Урядовий кур`єр»

23.05.2023 опубліковано повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_5 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області на 27.05.2023, 29.05.2023 та 30.05.2023 для отримання письмового повідомлення про підозру та участі в проведенні слідчих (розшукових) діях в якості підозрюваного. Також повний текст повідомлення про ОСОБА_5 та повістки про виклик останнього на 27.05.2023, 29.05.2023 та 30.05.2023 опубліковані на веб-сайті Офісу Генерального прокурора у рубриці «Повістки про виклик», за посиланням: « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

В подальшому 30.06.2023 матеріали щодо протиправної діяльності ОСОБА_5 виділені в окреме провадження №22023080000001055 від 30.06.2023 за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України.

02.07.2023 слідчим відділом направлено постанову до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, та відповідно до доручення від 03.07.2023 №028-002286ч для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі призначено захисника - адвоката ОСОБА_6 (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю від ЗО травня 2002 року № 361, контактний номер телефону НОМЕР_1 ), якому 03.07.2023 вручено копію повідомлення про підозру ОСОБА_5 .

Проте, дотепер підозрюваний ОСОБА_5 не з`явився за викликом та жодним чином не повідомив про причини неявки, у зв`язку з чим є всі підстави вважати, що підозрюваний переховується від органу досудового розслідування з метою уникнення кримінальної відповідальності.

На підставі вище зазначеного 30.06.2023 слідчим винесено постанову про оголошення в державний, міждержавний та міжнародний розшук підозрюваного у кримінальному провадженні, проведення якого доручено оперативним співробітникам 5-го відділу ГВ ЗНД УСБУ в Запорізькій області.

Згідно з інформацією оперативного підрозділу та матеріалів кримінального провадження, на даний час підозрюваний ОСОБА_5 перебуває на тимчасово окупованій території України, а саме в емт. Мирне, Мелітопольського району, Запорізької області, періодично виїжджаючи до інших міст тимчасово окупованої території Запорізької області та анексованої АР Крим, що унеможливлює його явку до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області для участі у слідчих діях.

Встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 ухиляється від явки на виклик слідчого (не прибув на виклик без поважної причини більше ніж два рази), оголошений у державний, міждержавний та міжнародний розшук та перебуває у смт. Мирне, Мелітопольського району, Запорізької області, тобто на території, яка, відноситься до тимчасово окупованої російською федерацією території України.

Таким чином, притягнути підозрюваного ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності у загальному порядку, передбаченому кримінально-процесуальним законодавством, не є можливим, але при цьому наявні достатні підстави для проведення у даному кримінальному провадженні стосовно підозрюваної спеціального досудового розслідування.

Згідно з ч.8 ст. 135 КПК України повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Згідно з ч. 5 ст. 139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним та оголошення його у міждержавний та/або міжнародний розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Відповідно до ч. 1 ст.297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цієї глави.

Згідно з положеннями ч.2 ст.297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статтями, у тому числі ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

В той же час відповідно до ч. З ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» ухилення від явки на виклик слідчого (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, який перебуває на тимчасово окупованій території України, та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом. Вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження.

Відповідно до ч. 7 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована російською федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування російської федерації та окупаційна адміністрація російської федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування російської федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації російської федерації.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте надав суду заяву, в якій просить розглянути клопотання без його участі та задовольнити в повному обсязі.

Захисник ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, проте надав суду заяву, в якій просить розглянути клопотання без його участі, та винести рішення на розсуд суду.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та надані матеріали, приходить до такого.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження № 22023080000001055, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2023 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 вищевказаного злочину, підтверджується зібраними доказами, а саме:

- допитами свідків, із числа місцевих мешканців сіл, що входять до складу Мирненської селищної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області, які підтвердили факт зайняття громадянином України ОСОБА_5 посади «директора» незаконного правоохоронного органу «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство»;

- протоколом огляду інформації, яка міститься в відкритих джерелах, яким зафіксовано діяльність ОСОБА_5 на посаді «директора» незаконного правоохоронного органу «Государственное предприятие «Мелитопольское лесное хозяйство»;

- протоколом за результатами проведення НС(Р)Д - зняття інформації з електронних інформаційних систем №59/5/5/2-616т від 06.03.2023 (розсекречено у встановленому законодавством порядку), яким підтверджується виконання правоохоронних функцій ОСОБА_5

- іншими матеріалами досудового розслідування кримінального провадження.

З метою дотримання вимог КХІК України щодо повідомлення особі про підозру, а також повідомлення про виклик до органу досудового розслідування в щоденному виданні центральних органів влади - газеті «Урядовий кур`єр»

23.05.2023 опубліковано повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_5 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області на 27.05.2023, 29.05.2023 та 30.05.2023 для отримання письмового повідомлення про підозру та участі в проведенні слідчих (розшукових) діях в якості підозрюваного. Також повний текст повідомлення про ОСОБА_5 та повістки про виклик останнього на 27.05.2023, 29.05.2023 та 30.05.2023 опубліковані на веб-сайті Офісу Генерального прокурора у рубриці «Повістки про виклик», за посиланням: « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

В подальшому 30.06.2023 матеріали щодо протиправної діяльності ОСОБА_5 виділені в окреме провадження №22023080000001055 від 30.06.2023 за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України.

02.07.2023 слідчим відділом направлено постанову до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, та відповідно до доручення від 03.07.2023 №028-002286ч для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі призначено захисника - адвоката ОСОБА_6 (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю від ЗО травня 2002 року № 361, контактний номер телефону НОМЕР_1 ), якому 03.07.2023 вручено копію повідомлення про підозру ОСОБА_5 .

Проте, дотепер підозрюваний ОСОБА_5 не з`явилася за викликом та жодним чином не повідомив про причини неявки, у зв`язку з чим є всі підстави вважати, що підозрюваний переховується від органу досудового розслідування з метою уникнення кримінальної відповідальності.

На підставі вище зазначеного 30.06.2023 слідчим винесено постанову про оголошення в державний, міждержавний та міжнародний розшук підозрюваного у кримінальному провадженні, проведення якого доручено оперативним співробітникам 5-го відділу ГВ ЗНД УСБУ в Запорізькій області.

Згідно з інформацією оперативного підрозділу та матеріалів кримінального провадження, на даний час підозрюваний ОСОБА_5 перебуває на тимчасово окупованій території України, а саме в емт. Мирне, Мелітопольського району, Запорізької області, періодично виїжджаючи до інших міст тимчасово окупованої території Запорізької області та анексованої АР Крим, що унеможливлює його явку до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області для участі у слідчих діях.

Встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 ухиляється від явки на виклик слідчого (не прибув на виклик без поважної причини більше ніж два рази), оголошений у державний, міждержавний та міжнародний розшук та перебуває у смт. Мирне, Мелітопольського району, Запорізької області, тобто на території, яка, відноситься до тимчасово окупованої російською федерацією території України.

Таким чином, притягнути підозрюваного ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності у загальному порядку, передбаченому кримінально-процесуальним законодавством, не є можливим, але при цьому наявні достатні підстави для проведення у даному кримінальному провадженні стосовно підозрюваної спеціального досудового розслідування.

Згідно з ч.8 ст. 135 КПК України повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Згідно з ч. 5 ст. 139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним та оголошення його у міждержавний та/або міжнародний розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Відповідно до ч. 1 ст.297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цієї глави.

Згідно з положеннями ч.2 ст.297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статтями, у тому числі ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

В той же час відповідно до ч. З ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» ухилення від явки на виклик слідчого (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, який перебуває на тимчасово окупованій території України, та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом. Вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження.

Відповідно до ч. 7 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована російською федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування російської федерації та окупаційна адміністрація російської федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування російської федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації російської федерації.

Згідно з ч. 1 ст. 42 КПК України підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок не встановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Водночас, положеннями ст. 297-5 КПК України передбачено, що повістки про виклик підозрюваного у разі здійснення спеціального досудового розслідування надсилаються за останнім відомим місцем його проживання чи перебування та обов`язково публікуються в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. З моменту опублікування повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора підозрюваний вважається належним чином ознайомленим з її змістом.

Окрім того, слідчий суддя, поряд з положеннями ч. 2 ст. 297-4 КПК України, враховує практику Європейського суду з прав людини у відповідності до якої «обґрунтована підозра» про яку йдеться у ст. 5 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, означає наявність фактів чи інформації, котрі могли би переконати об`єктивного спостерігача, що конкретна особа можливо вчинила злочин.

Як неодноразово зазначав у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, факти, які є причиною виникнення підозри, не повинні бути такими самими переконливими як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи суто висунення обвинувачення, що здійснюється на наступній стадії процесу («Murrey v. the United Kingdom »). Наявність обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла вчинити злочин, однак те, що можна вважати «обґрунтованим», залежить від усіх обставин справи («Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom»).

Не вирішуючи питання щодо доведеності вини та кваліфікації дій підозрюваного, а виходячи лише з фактичних даних, які містяться в матеріалах, доданих до клопотання, слідчий суддя вважає, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання слідчого про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001055, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2023 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Керуючись ст. ст. 297-1 - 297-4 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого 1-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором ОСОБА_4 , про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001055, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2023 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22023080000001055 від 30.06.2023 відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст. 1 11-1 КК України.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення та не може бути оскаржена, заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя: ОСОБА_1

10.07.2023

331/4359/23

Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112110836
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001055, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2023 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Посад Покровська, Білозерського району, Херсонської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який не є особою, щодо якої здійснюється особливий порядок кримінального провадження, передбачений ст. 480 КПК України, раніше не судимого, - у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України

Судовий реєстр по справі —331/4359/23

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні