Вирок
від 05.07.2023 по справі 510/690/23
РЕНІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 510/690/23

Провадження № 1-кп/510/261/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.07.23 року Ренійський районний суд Одеської області

у складі: головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю: прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у місті Рені Одеської області кримінальне провадження № 12022162150000665 від 19.07.2022 р. за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Калинівка, Жовтневого району, Миколаївської області, українця, громадянина України, з професійною технічною освітою, працюючого директором ТОВ «Транспортна компанія «Куллінан», зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , маючого на утриманні малолітню дитину 2014 року народження, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань 01.10.2020 зареєстровано юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю «Транспортна компанія «Куллінан» (код ЄДРПОУ 43854719) за адресою: Миколаївська область, м. Миколаїв, вул. Робоча, буд. 2-А, офіс 101.

Основним видом економічної діяльності TOB «ТК «Куллінан» згідно КВЕД є: 49.41 Вантажний автомобільний транспорт, інші види; 45.20 Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів; 45.31 Оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів; 45.32 Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів; 46.71 Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами; 71.20 Технічні випробування та дослідження.

При цьому, торгівля пальним, роботи з надзвичайно займистими, легкозаймистими, займистими та вибухонебезпечними речовинами, їх транспортуванням у відповідності з переліком, затвердженим Наказом Держнаглядохоронпраці України № 15 від 26.01.2005 є роботами з підвищеною небезпекою, які здійснюються за умови отримання відповідного дозволу Державної служби України з питань праці, що передбачено «Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1107 від 26.10.2011.

Згідно наказу № 1-к від 03.11.2020 ОСОБА_4 призначено на посаду директора TOB «ТК «Куллінан».

Відповідно до розділу 12 статуту ТОВ «ТК «Куллінан», виконавчим органом Товариства є директор, який здійснює управління поточною діяльністю Товариства. До компетенції директора Товариства належить вирішення всіх питань, пов`язаних з управлінням поточною діяльністю Товариства.

Директор в межах своєї компетенції:

а) організовує роботу Товариства;

г) затверджує правила процедури та інші внутрішні документи, визначає організаційну структуру Товариства;

з) вчиняє від імені Товариства правочини, укладає договори, в тому числі купівлі-продажу, дарування, поставки, міни, ренти, лізингу, оренди (найму), суборенди (піднайму), надання послуг перевезень, зберігання, страхування ризиків та майна, доручення, комісії, управління майном, спільної діяльності та інші після обов`язкового погодження з учасником Товариства.

Також, на директора ТОВ «ТК «Куллінан» ОСОБА_4 покладені обов`язки із забезпечення виконання та дотримання нормативних актів з охорони праці, а саме:

- згідно наказу ТОВ «ТК «Куллінан» № 9-ОП від 03.01.2022 «Про призначення відповідальної особи за експлуатацію транспортних засобів» відповідальність за експлуатацію транспортних засобів, вчасне технічне обслуговування, та ремонт транспортних засобів залишено за директором;

-згідно наказу TOB «ТК «Куллінан» № 6-ОП від 03.01.2022 «Про призначення відповідальної особи за 313» відповідальність за забезпечення, справний стан, зберігання, своєчасне випробування засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), які використовуються працівниками підприємства при виконанні робіт підвищеної небезпеки залишено за директором;

-згідно наказу TOB «ТК «Куллінан» № 12-ОП від 03.01.2022 «Про призначення відповідальної особи за виконання газонебезпечних робіт, робіт у вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних зонах»: загальне керівництво і координація виконання газонебезпечних робіт, робіт у вибухопожежонебезпечних зонах (виконання операцій зливання-наливання нафтопродуктів та зріджених вуглеводневих газів в резервуари) в цілому по підприємству залишено за директором (відповідальна особа); відповідальність за підготовку (підготовчі роботи, заходи безпеки, перевірка готовності до проведення робіт) та проведення газонебезпечних робіт, робіт у вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних зонах покладено на відповідальну особу;

-згідно наказу ТОВ «ТК «Куллінан» № 11-ОП від 03.01.2022 «Про призначення відповідальної особи за виконання робіт, пов`язаних із транспортуванням вибухопожежонебезпечних речовин» відповідальність за безпечне виконання робіт, пов`язаних із транспортуванням вибухопожежонебезпечних речовин залишено за директором, який організовує нагляд та контроль за дотриманням працівниками вимог вибухобезпеки при виконанні робіт, пов`язаних із транспортуванням вибухопожежонебезпечних речовин;

-згідно наказу ТОВ «ТК «Куллінан» № З -ОП від 03.01.2022 «Про затвердження та ведення в дію Положень та програм з охорони праці» затверджено та введено в дію Положення з охорони праці, тематичний план та програму вступного інструктажу з питань охорони праці контроль за виконанням якого залишено за директором.

Поряд з цим, відповідно до ст. ст. 8, 17, 18 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен на роботах із небезпечними умовами праці, безоплатно забезпечити працівників спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту, зобов`язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на роботах із небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, забезпечити за свій рахунок працівникам, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, проходження спеціального навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Таким чином, на підставі вказаних положень діючого законодавства, статуту та наказів по підприємству ОСОБА_4 в цілому є відповідальною особою за станом охорони праці та дотриманням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Так, з метою отримання прибутку від надання послуг з перевезення палива, директором TOB «ТК «Куллінан» ОСОБА_4 (перевізник) 01.03.2022 укладено договір перевезення з ТОВ «Ексон ЮК» (замовник), згідно умов якого перевізник взяв на себе зобов`язання за плату доставити з місця відправлення до місця призначення, визначений замовником вантаж та передати його особі, яка має відповідні повноваження.

Зокрема, 19.07.2022 ОСОБА_4 отримав від представника ТОВ «Ексон ЮК» замовлення щодо завантаження на території ДП «Ренійський морський торговельний порт» паливно-мастильних матеріалів та їх подальшого транспортування.

З цією метою ОСОБА_4 викликав на робоче місце працевлаштованих у TOB «ТК «Куллінан» водіїв ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та за відсутності дозволів управління Держпраці на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, підвищеної небезпеки, свідомо ігноруючи вимоги законодавства у сфері охорони праці, без проведення медичного огляду, професійного добору робітників, спеціального навчання з ними та перевірки знань з охорони праці, без забезпечення їх освітлювальними приборами у вибухонебезпечному виконанні, надав вказаним працівникам вказівку щодо необхідності завантаження та перевезення палива на автомобільному транспорті, тобто залучив їх до виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Після цього, 19.07.2022 водій ОСОБА_7 на вантажному сідловому тягачі, марки Renault, моделі Magnum 440, д.н.з. НОМЕР_1 , з приєднаним напівпричіпом н/пр-цистерна-Е марки SCHROEDER WIESMOOR, водій ОСОБА_8 на вантажному сідловому тягачі, марки DAF FT XF 105/410, д.н.з. НОМЕР_2 , з приєднаним напівпричіпом н/пр-цистерна-Е марки TRAYLOR SYY СХАС 330 та водій ОСОБА_6 на вантажному спеціальному сідловому тягачі марки DAF FT 105, д.н.з. НОМЕР_3 , з приєднаним напівпричіпом н/пр-цистерна-Е марки SCHROEDER WIESMOOR, які знаходилися в оренді ТОВ «ТК «Куллінан», вирушили з м. Миколаєва до місця призначення.

Цього ж дня, у вечірній час доби, водії на вказаних транспортних засобах прибули до Державного підприємства «Ренійський морський торговельний порт» за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район, м. Рені, вул. Дунайська, 188, де очікували на чергу для проведення завантажувальних робіт.

У подальшому, 19.07.2022 на території Ренійського морського торговельного порту, а саме на об`єкті «Складська площадка в районі причалу № 14» на нафтоналивному комплексі, почалося проведення робіт з завантаження бензином цистерни для перевезення нафтопродуктів, а саме автомобіля марки «DAF», д.н.з. НОМЕР_3 , який знаходився під керуванням водія ОСОБА_6 .

Під час завантаження водій ОСОБА_6 , будучи допущеним роботодавцем до проведення робіт без проведення спеціального навчання та перевірки знань щодо методів виконання даних видів робіт безпечним чином та необізнаним щодо порядку використання освітлювальних приборів у вибухонебезпечному виконанні та відсутності такого, з метою встановлення рівня заповнення цистерни марки SCHROEDER WIESMOOR пальним, нахилився над люком автоцистерни та увімкнув у вибухонебезпечній зоні побутовий налобний електричний ліхтар. В цей момент, приблизно о 21 год. 20 хв., здійснилося займання парів бензину з переростанням у пожежу причиною виникнення якої є стороннє джерело теплової енергії у вигляді іскри електричного походження, яка виникла у контактній групі при увімкненні побутового налобного ліхтарика у пожежовибухо небезпечній зоні та стала причиною займання пароповітряної суміші нафтопродукту з киснем.

Внаслідок впливу високої температури водій ОСОБА_6 отримав тілесні ушкодження у вигляді термічних опіків тіла та помер на місці події. Також, водій ОСОБА_7 , який знаходився поблизу від місця виникнення пожежі, отримав тілесні ушкодження у вигляді термічних опіків тіла та інгаляційного опіку верхніх дихальних шляхів, від яких ІНФОРМАЦІЯ_2 помер у КНП "Міська клінічна лікарня № 10", розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Малиновського, 61 А.

Таким чином, директор TOB «ТК «Куллінан» ОСОБА_4 достовірно знаючи вимоги діючого законодавства у сфері охорони праці та нехтуючи ними, діючи необережно із злочинною самовпевненістю, передбачаючи можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння у вигляді загибелі людей, але легковажно розраховуючи на їх відвернення, порушив наступні правила безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, передбачені нормативно-правовими актами України, а саме:

стаття 5 Закону України «Про охорону праці», оскільки до виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи;

стаття 8 Закону України «Про охорону праці», оскільки на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов`язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби;

стаття 13 Закону України «Про охорону праці», оскільки роботодавець зобов`язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці... здійснює контроль за додержанням працівником технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці...Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог;

стаття 17 Закону України «Про охорону праці», оскільки роботодавець зобов`язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;

стаття 18 Закону України «Про охорону праці», оскільки працівники зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці;

стаття 21 Закону України «Про охорону праці», оскільки роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;

пункт 2.14 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій згідно якого працівники транспортних засобів проходять попередні (періодичні) медичні огляди як працівники, зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, з урахуванням специфіки діяльності, шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу;

пункти 3.16, 4.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці згідно яких не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці»; посадові особи та інші працівники безпосередньо зайняті на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15 зареєстрованому в Міністерстві юстиції України від 15.02.2005 № 232/10512, та Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці України від 23.09.94 № 263/121 і зареєстрованому Міністерством юстиції України 25.01.95 за № 18/554, проходять спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці;

пункт 16 розділу 2, пункт 4 розділу 8 Правил безпеки праці під час роботи з пально-мастильними матеріалами та спецрідинами згідно яких під час проведення зливно-наливних операцій не дозволяється користуватися несправними електроосвітлювальними приладами; проби ПММ слід відбирати в денний час, а в разі відбору проб у темний час доби необхідно застосовувати акумуляторні ліхтарі у вибухобезпечному виконанні. Під час відбору проб не дозволяється заглядати в посудину, у яку відбираються легкозаймисті та вибухонебезпечні речовини;

пункт 11 Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів згідно якого кожна транспортна одиниця, що здійснює перевезення небезпечних вантажів, позначена табличками оранжевого кольору, передбаченими ДОГІВ, в обов`язковому порядку укомплектовується таким обладнанням: переносними ліхтарями для кожного члена екіпажу. Ліхтарі не повинні мати відкритих металевих поверхонь, здатних призвести до іскроутворення;

пункт 1.2 розділу І, пункт 1.39 розділу XIII Правил охорони праці на автомобільному транспорті згідно яких на кожному підприємстві розробляються інструкції з охорони праці відповідно до вимог Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 7 квітня 1998 року за № 226/2666 (НПАОП 0.00-4.15-98). Забороняється допускати до роботи працівників, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці та пожежної безпеки; для перевірки наявності палива в паливних баках слід застосовувати спеціальні лінійки, які виключають іскроутворення в результаті ударів, переносні світильники у вибухобезпечному виконанні та інші пристрої.

Отже дії, з боку директора TOB «ТК «Куллінан» ОСОБА_4 не відповідали вимогам вказаних нормативно-правових актів, в частині того, що він допустив до виконання робіт підвищеної небезпеки (завантаження бензином напівпричепа (цистерни для перевезення нафтопродуктів) «Schroeder» автомобіля марки «DAF», д.н.з. НОМЕР_4 , на нафтоналивному комплексі) робітника, який не пройшов медичний огляд, професійний добір, спеціальне навчання і перевірку знань за питаннями щодо методів виконання даних видів робіт безпечним чином; не забезпечив транспортний засіб, що здійснює перевезення небезпечних вантажів переносним ліхтарем у вибухонебезпечному виконанні і з технічної точки зору знаходилися в прямому (безпосередньому) причинно-наслідковому зв`язку з настанням 19.07.2022 події групового нещасного випадку - смертельним травмуванням водіїв TOB «ТК «Куллінан» ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

В даній виробничій ситуації директор ТОВ «ТК «Куллінан» ОСОБА_4 мав можливість запобігти настанню вказаного нещасного випадку, проте не скористався нею.

Дії ОСОБА_4 , органами досудового слідства, кваліфіковані за ч. 2 ст. 272 КК України за кваліфікуючими ознаками: порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на будь-якому підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення спричинило загибель людей.

07.04.2023 року між ОСОБА_4 його захисником ОСОБА_9 з одного боку та прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_10 , з іншого боку, на підставі ст.ст.468,469,472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Від потерпілих ОСОБА_11 та ОСОБА_12 надійшли заяви у порядку ч. 4 ст. 469 КПК України про надання згоди у вказаному кримінальному провадженні на укладання угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним ОСОБА_4 .

Згідно з даною угодою обвинувачений ОСОБА_4 та прокурор відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_10 , дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій ОСОБА_4 за ч.2 ст. 272 КК України, при цьому ОСОБА_4 в повному обсязі та беззастережно визнає свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому стороною обвинувачення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 272 КК України, щиро розкаявся, активно сприяв проведенню кримінального провадження, вперше притягуєтьсядо кримінальноївідповідальності,позитивно характеризується,має наутриманні малолітнюдитину.Також, сторонами угоди визначене узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_4 повинен понести за вчинене ним кримінальне правопорушення у вигляді обмеження волі

строком на 3 роки, з позбавленням права обіймати керівні посади в установах,

органах, організаціях, підприємствах діяльність яких пов`язана з виконанням

робіт підвищеної небезпеки строком на 1 рік.

Сторони погоджуються щодо застосування ст. 75 КК України, тобто звільненням від відбування основного покарання з випробувальним строком.

Враховуючи те, що ОСОБА_4 , його захисник адвокат ОСОБА_5 та прокурор, в ході підготовчого судового розгляду, підтвердили умови досягнутої угоди про визнання винуватості, на досудовому слідстві підписали її, причому ОСОБА_4 беззаперечно, беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення за вказаних обставин та між сторонами досягнута домовленість про призначення обвинуваченому покарання, є заяви відпотерпілих ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , упорядку ч.4ст.469КПК України,про наданнязгоди наукладання угодипро визнаннявинуватості міжпрокурором тапідозрюваним ОСОБА_4 - суд розглядає кримінальне провадження з обвинувальним актом відповідно до положень ст.ст. 468-475 КПК України, та розглядаючи питання про затвердження угоди про винуватість, виходить з наступного.

Згідно п.1 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні, суд має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченомустаттями 468-475цього Кодексу.

Відповідно п.2 ч.1 ст.468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ч.ч..4,5 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Відповідно до ч.2 ст.474 КПК України, розгляд щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання за обов`язкової участі сторін угоди з повідомленням інших учасників судового провадження. Відсутність інших учасників судового провадження не є перешкодою для розгляду.

Потерпілі ОСОБА_12 та ОСОБА_11 викликались належним чином, однак у судове засідання не з`явились.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 272 КК України, яке згідно ст.12 КК України, є тяжким злочином.

ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні підтвердив суду і заявив, що йому цілком зрозумілі наслідки укладення угоди про визнання винуватості.

У підготовчому судовому засіданні суд,шляхом проведенняопитування сторінкримінального провадженняпереконався,що укладенняугоди сторонамиє добровільним,тобто неє наслідкомзастосування насильства,примусу,погроз абонаслідком обіцянокчи дійбудь-якихінших обставин,ніж ті,що передбаченів угоді.При цьомусудом з`ясовано,що обвинуваченийОСОБА_4 повністю усвідомлює зміст укладеної угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, також встановлено що, ОСОБА_4 цілком розуміє свої права, визначені в п.1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст.476 КПК України.

Узгоджені сторонами (обвинуваченим, його захисником) вид та міра покарання є такими, що відповідають ступеню тяжкості кримінального правопорушення, особі обвинуваченого, та заявлені в межах санкції ч.2 ст. 272 КК України, тобто, умови даної угоди про визнання винуватості між прокурором, обвинуваченим та його захисником, відповідають вимогам діючого кримінально-процесуального та матеріального законодавства.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченим ОСОБА_4 , у присутності захисника адвоката ОСОБА_9 з одного боку та прокуроромвідділу Одеськоїобласної прокуратури ОСОБА_10 ,з іншогобоку,слід затвердити, а ОСОБА_4 визнати винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 272 КК України, з призначенням останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні складають 58330 грн. 28 коп., а саме: 6607,3гривень назалучення експертаОдеського НДЕКЦз проведеннясудової експертизинафтопродуктів (висновок№ СЕ-19/116-22/14136-ФХДвід 14.09.2022);19632,08гривень назалучення експертаОдеського НДІСЕМЮ України зпроведення судовоїпожежно -технічної експертизи(висновок№ 22-6038від 26.12.2022);32090,90гривень назалучення експертаОдеського НДІСЕМЮ Україниз проведеннясудової експертизибезпеки життєдіяльності(висновок№ 22-6037від 31.01.2023) та підлягають стягненню з обвинуваченого ОСОБА_4 ..

Цивільний позов не заявлявся.

Питання про речові доказати, вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 100, 314,374,468,469,471,474,475 КПК України, ст.12, ч. 1 ст. 369 КК України, суд, -

З А С У Д И В:

Угоду про визнання винуватості, укладену 17.04.2023 року, між ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у присутності захисника адвоката ОСОБА_9 з одного боку та прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_10 з іншого боку, у кримінальному провадженні зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12022162150000665 від 19.07.2022 р. року - затвердити.

ОСОБА_4 визнати винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України та призначити покарання у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади в установах, органах, організаціях, підприємствах діяльність яких пов`язана з виконанням

робіт підвищеної небезпеки строком на 1 (один) рік.

Застосувати до ОСОБА_4 дію ст.. 75 КК України та звільнити його від відбування основного покарання з випробуванням строком на 1 (один) рік.

Всилу ст..76КК України,покласти на ОСОБА_4 наступніобов`язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; не виїжджати за межі території України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави витрати на проведення судових експертиз, а саме: 6607,3 гривень на залучення експерта Одеського НДЕКЦ з проведення судової експертизи нафтопродуктів (висновок № СЕ-19/116- 22/14136-ФХД від 14.09.2022); 19 632,08 гривень на залучення експерта Одеського НДІСЕ МЮ У країни з проведення судової пожежно - технічної експертизи (висновок № 22-6038 від 26.12.2022); 32 090, 90 гривень на залучення експерта Одеського НДІСЕ МЮ України з проведення судової експертизи безпеки життєдіяльності (висновок № 22-6037 від 31.01.2023), всього - 58330 грн. 28 коп..

Скасувати арешт, накладений ухвалами Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 21.07.2022 р., 22.07.2022 р. та 27.07.2022 р.

Речові докази, а саме:

- змив зфрагменту вантажногоавтомобіля марки «Renault»,який опечатаноу полімернийпакет №PSP1180088;змив зфрагменту вантажногоавтомобіля марки «DAF»який опечатаноу полімернийпакет №PSP1180083;змив зфрагменту цистерни вантажногоавтомобіля марки «Iveco», який опечатано у полімерний пакет № PSP1180082; змив з металевого францю, який опечатано у полімерний пакет № PSP1180084; змив з місця, де виявлено труп, який опечатано у полімерний пакет № PSP1180089; дів заявки та зошит, які опечатано у полімерний пакет № INZ2065671, які знаходяться у камері зберігання ВП № 2 Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області знищити.

- компакт диск DVD+RW марки «Verbatim» з загальним об`ємом пам`яті 4.7 гігабайт без серійного номеру, який отриманий від ДП «АМПУ» за № 772/21-01-05 вих. Від 22.07.2022 р, на якому міститься 8 (вісім) відео файлів залишити в матеріалах кримінального провадження № 12022162150000665 від 19.07.2022 р.

- вантажний автомобіль марки «Iveco», який складається з тягача та напівпричепа цистерни, які деформовані внаслідок високих температур, будь які номерні знаки згоріли, цистерни причепа, резина коліс якої згоріла, та які знаходяться на відповідальному зберіганні у начальника вантажного терміналу ДП «РМТП» повернути власнику ОСОБА_13 .

- вантажні автомобілі марки «DAF» та «Renault», які складаються з тягача та напівпричепа цистерни, які деформовані внаслідок високих температур, будь які номерні знаки згоріли, цистерни причепа, резина коліс якої згоріла, та які знаходяться на відповідальному зберіганні у начальника вантажного терміналу ДП «РМТП» повернути власнику ОСОБА_14 .

На вирок може бути подано апеляцію до Одеського апеляційного суду з підстав, передбачених ч.3ст.394 КПК України, протягом 30 діб з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення

Роз`яснити учасникам провадження, що згідно ст. 476 КПК України, у разі невиконання угоди про примирення або про визнання винуватості потерпілий чи прокурор відповідно мають право звернутися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про скасування вироку. Клопотання про скасування вироку, яким затверджена угода, може бути подано протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення відповідного кримінального правопорушення.

Умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності заст.389-1 КК України.

Суддя ОСОБА_1

СудРенійський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112114805
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки виробництва Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою

Судовий реєстр по справі —510/690/23

Вирок від 05.07.2023

Кримінальне

Ренійський районний суд Одеської області

Сорокін К. В.

Вирок від 27.04.2023

Кримінальне

Ренійський районний суд Одеської області

Сорокін К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні