Ухвала
від 11.07.2023 по справі 745/516/23
СОСНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 745/516/23

Провадження № 1-кп/745/51/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2023 року Сосницький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

представника потерпілого Управління соціального захисту населення Корюківської районної державної адміністрації ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Сосниця кримінальне провадження № 12023275370000059 від 24.05.2023 року по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки селища Казанка, Казанського (нині - Баштанського) району, Миколаївської області, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 українки, громадянки України, розлученої, не маючої утриманців, маючої середню освіту, не працюючої, не депутата, раніше не судимої,

у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Органом досудового розслідування ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, за наступних обставин:

У відповідності до частини 1 статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Відповідно частини 2 статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» адресою покинутого місця проживання внутрішньо переміщеної особи в розумінні цього Закону визнається адреса місця проживання особи на момент виникнення обставин, зазначених у частині першій цієї статті.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення до квітня 2022 року включно на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 гривень для інших осіб - 2000 гривень. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням.

Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення) за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання внутрішньо переміщеної особам.

У відповідності до статті 19 Закону України «Про забезпечення прав і свобод переміщених осіб», внутрішньо переміщені особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання допомоги.

ОСОБА_4 будучи обізнаною, що є можливість отримати допомогу від держави як «внутрішньо переміщена особа» у розмірі 2000 грн. для повнолітніх осіб на місяць, вирішила її оформити.

В подальшому, 29.07.2022 у денну пору доби, точно не встановлений в ході досудового розслідування час, знаходячись за адресою: АДРЕСА_3 , ОСОБА_4 , переслідуючи корисливі мотиви, ввівши в оману відповідні компетентні органи держави, в особі Центру надання адміністративних послуг Сосницької селищної ради Корюківського району Чернігівської області, Відділу реалізації державної соціальної підтримки № 3 Управління соціального захисту населення Корюківської районної державної адміністрації, Міністерства соціальної політики України, з метою отримання з державного бюджету грошових коштів у вигляді щомісячної соціальної допомоги як внутрішньо переміщена особа, діючи умисно та з прямим умислом, подала заяву до Центру надання адміністративних послуг Сосницької селищної ради Корюківського району Чернігівської області про взяття на її на облік як внутрішньо переміщеної особи та заяву про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, в яких вказала недостовірні відомості.

Зокрема, в заявах ОСОБА_4 вказала адресу місця, куди перемістилася: АДРЕСА_2 , та адресу зареєстрованого місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася: АДРЕСА_1 . Однак, згідно довідки виданої начальником Первомайської селищної військової адміністрації Миколаївської області № 424/02- 10 від 26.05.2023, ОСОБА_4 за місцем реєстрації не проживає з 2012 року по теперішній час.

Дії ОСОБА_4 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Обвинувачена ОСОБА_4 в судовому засіданні свою вину у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, визнала повністю, підтвердивши обставини, викладенні у обвинувальному акті, та пояснила,що дійсно в липні 2022 року подала заяву в Центр надання адміністративних послуг Сосницької селищної ради як внутрішньо переміщена особа та зазначила недостовірні відомості з метою отримання матеріальної допомоги. Насправді вона вже більше 10 років проживає в с.Долинське Корюківського району Чернігівської області. Ій була надана допомога як внутрішньо переміщеній особі в розмірі 18000 грн. В скоєному щиро розкаюється, повністю вівдшкодувала завдані збитки .

Обвинувачена просила задовольнити клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям. Клопотання мотивовано тим, що вона вперше вчинила кримінальний проступок, який не є корупційним кримінальним правопорушенням, щиро розкаялась у вчиненому, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення,відшкодувала завдані збитки а тому просить звільнити її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України.

Прокурор підтримав клопотання про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, посилаючись на те, що наявні всі передбачені законом підстави для звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Представник потерпілого Управління соціального захисту населення Корюківської районної державної адміністрації ОСОБА_5 не заперечувала у задоволенні клопотання.

Заслухавши прокурора, обвинувачену, представника потерпілого, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям слід задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Примітка. Корупційними кримінальними правопорушеннями відповідно до цього Кодексу вважаються кримінальні правопорушення, передбачені статтями 191, 262, 308, 312, 313, 320, 357, 410, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, а також кримінальні правопорушення, передбачені статтями 210, 354, 364, 364-1, 365-2, 368-369-2 цього Кодексу.

Кримінальними правопорушеннями, пов`язаними з корупцією, відповідно до цього Кодексу вважаються кримінальні правопорушення, передбачені статтями 366-2, 366-3 цього Кодексу.

За змістом п. 1 ч. 2 ст. 284, ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Зважаючи на те, що ОСОБА_4 вперше вчинила кримінальне правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є кримінальним проступком і не відноситься до корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень пов"язаних з корупцією чи порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в рузумінні ст.45 КК України, у вчиненому щиро розкаялась, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, майнова шкода, завдана кримінальним правопорушенням, повністю відшкодована (квітанція АТ "Ощадбанк" №19 від 09 червня 2023 року, тому суд приходить до висновку, що клопотання про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям слід задовольнити, а кримінальне провадження - закрити.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжні заходи, не застосовувалися.

Речові докази відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. 45 КК України, ст. 284, 286, 288, 372 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям задовольнити.

Звільнити обвинувачену ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023275370000059 від 24.05.2023, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, закрити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112115237
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —745/516/23

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Смаль І. А.

Постанова від 30.06.2023

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Смаль І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні