Ухвала
від 06.07.2023 по справі 906/25/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"06" липня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/25/23

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді: Сікорської Н.А..

розглядаючи справу за позовом:

Керівника Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Фонду

державного майна України

до 1) Акціонерного товариства "Укртелеком"

2) Черняхівської селищної ради

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним свідоцтва про

право власності, скасування державної реєстрації права приватної власності та

повернення до державної власності захисної споруди цивільного захисту

за участю прокурора:

представника позивача: Огороднікова І.В. - згідно витягу з ЄДРЮФОПГФ,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Коростишівської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом про:

- визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Черняхівської селищної ради від 30.05.2004р. №110 в частині надання дозволу на оформлення за ВАТ "Укртелеком" права власності на нерухоме майно на майновий комплекс в смт.Черняхів по вул.Леніна, 4;

- визнання недійсним свідоцтва про право власності серії САА №507314 від 09.06.2004р., видане ВАТ "Укртелеком" на майновий комплекс в цілому, що розташований по вул.Леніна, 4 в смт.Черняхів;

- скасування державної реєстрації права приватної власності на майновий комплекс (в цілому) по вул.Володимирська (Леніна), буд.4 в смт.Черняхів Житомирського району Житомирської області загальною площею 2511,5 кв.м. (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 494273118256, номер запису про право власності 7585600), припинивши право приватної власності Акціонерного товариства "Укртелеком" (код ЄДРПОУ 21560766) на вказане нерухоме майно;

- повернення державі в особі Фонду державного майна України (код ЄДРПОУ 00032945) захисної споруди цивільного захисту - протирадіаційне укриття №23651 площею 100 кв.м., що розташоване в будівлі майнового комплексу площею 2511,5 кв.м. по вул.Володимирська, буд.4 в смт.Черняхів Житомирського району Житомирської області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 494273118256, номер запису про право власності 7585600).

У підготовчому засіданні 06.06.2023 судом оголошено перерву до 06.07.2023 р.

19.06.2023 до суду від Акціонерного товариства "Укртелеком" надійшло клопотання, згвдно якого відповідач просить долучити до матеріалів справи лист Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій за вих№68/ВС/05-564 від 09.06.2023.

03.07.2023 на адресу суду від Черняхівської селищної ради надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника ради у зв`язку з перебуванням останнього у відпустці.

06.07.2023 до суду від Коростишівської окружної прокуратури надійшли пояснення по справі з доказами надіслання учасникам провадження.

06.07.2023 на електронну адресу суду від відповідача-1 надійшло клопотання про неможливість представника АТ "Укртелеком" бути присутнім в судовому засіданні 06.07.2023.

В судовому засіданні судом розглянуто клопотання керівника Коростишівської окружної прокуратури про залучення до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Департамент з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної державної адміністрації та Головне управління ДСНС України у Житомирській області (а.с. 135-137 т.1).

Як визначено ч.1 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Пунктами 26, 27, 28 частини 1 статті 19 Кодексу цивільного захисту України передбачено, що до повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій у сфері цивільного захисту належить організація обліку фонду захисних споруд цивільного захисту; здійснення контролю за утриманням та станом готовності захисних споруд цивільного захисту; організація проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту, виключення їх за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, з фонду таких споруд.

Відповідно до п. 1 Положення про Департамент з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Житомирської обласної державної адміністрації від 21.02.2022 №53, Департамент з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної державної адміністрації є структурним підрозділом облдержадміністрації і в межах адміністративної території забезпечує виконання завдань щодо цивільного захисту населення та оборонної роботи.

Основними завданнями і повноваженнями Департаменту є, зокрема, забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту та у галузі оборонної роботи на території області, організація навчання населення з питань цивільного захисту та забезпечення підготовки його до дій у надзвичайних ситуаціях, організація виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту, координація роботи спеціалізованих служб цивільного захисту щодо забезпечення життєдіяльності постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій, а також під час ведення воєнних (бойових) дій; організація виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту; визначення потреби фонду захисних споруд цивільного захисту; організація обліку захисних споруд цивільного захисту (розділ ІІ Положення).

Положенням про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1052, передбачено, що Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ і який реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також гідрометеорологічної діяльності.

ДСНС відповідно до покладених на неї завдань, серед іншого, здійснює заходи щодо створення, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту, ведення їх обліку, забезпечує разом з відповідними органами та підрозділами цивільного захисту, місцевими держадміністраціями здійснення контролю за готовністю зазначених споруд до використання за призначенням (п.4 зазначеного Положення).

Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області (скорочена назва - ГУ ДСНС України у Житомирській області) є територіальним органом Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області, уповноваженим на забезпечення реалізації державної політики у сферах цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб (п.1 Положення про Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області, затвердженого наказом ДСНС від 04.02.2013 №3,у редакції наказу ДСНС від 29.03.2021 №167, https://zt.dsns.gov.ua/).

Серед основних завдань, згідно з п. 3 вказаного Положення, Головного управління на відповідній території є участь у заходах щодо створення, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту, ведення їх обліку (у тому числі з використанням спеціального програмного забезпечення), забезпечує разом з місцевими держадміністраціями здійснення контролю за готовністю зазначених споруд до використання за призначенням, проведення їх інвентаризації.

Враховуючи функції та повноваження вказаних вище органів, рішення у справі №906/25/23, може вплинути на права та обов`язки Департаменту з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної державної адміністрації і Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області, тому суд залучає їх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивач.

Частиною 5 ст. 50 ГПК України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

За змістом п.1 ч.1 ст. 177 ГПК України, остаточне визначення складу учасників судового процесу віднесено до завдань підготовчого провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196-205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у випадку першої неявки в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Враховуючи вищезазначене, суд, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляд справи, відкладає підготовче засідання.

Керуючись ст.ст.177, 182, 183, 202, ч.2 ст.232, 233-235 ГПК України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Департамент з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної державної адміністрації (м. Житомир, вул. Театральна 17/20, 10014, код ЄДРПОУ 14373058);

2. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Управління ДСНС України в Житомирській області (м. Житомир, вул. Героїв Пожежних, 67-Б, 10006, код ЄДРПОУ 38624322).

3. Відкласти підготовче засідання на "22" серпня 2023 р. о 15:15 в приміщенні Господарського суду Житомирської області, в залі судових засідань № 401

4. Прокурору:

- надіслати на адресу третіх осіб копії позовних матеріалів з додатками; копії відповіді на відзив. Докази направлення надати суду.

5. Відповідачам:

- надіслати на адресу третьої особи копію відзиву, докази направлення надати суду.

6. Третім особам у строк до 11.08.2023:

- в порядку ст. 168 ГПК України подати пояснення щодо обставин справи, в яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Копії письмових пояснень надіслати усім учасникам процесу, докази надіслання подати суду.

- надати суду докази, на підставі яких приміщенню, що знаходиться за адресою смт. Черняхів, вул. Володимирська, 4, надано статус протирадіаційного укриття.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Сікорська Н.А.

Друк. :

1 - до справи

- прокурору: ел.пошта: krmpzpost@zhit.gp.gov.ua

- Житомирська обласна прокуратура (ел.пошта: prokzt@zhit.gp.gov.ua)

- позивачу (ел.пошта: info@spfu.gov.ua)

2 - відповідачу 1 (рек.)

3 - відповідачу 1 - (рек.. 10014, м. Житомир, вул. Київська, 20) marudenko@ukrtelekom.ua

4 - відповідачу 2 - Черняхівська селищна рада Житомирського району (рек. 12301, Житомирська обл., Черняхівський р-н, смт Черняхів, майдан Рад, буд.1); chernyahiv@ukr.net

5 - Департаменту з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної державної адміністрації (рек. з пов. - м.Житомир, вул. Театральна 17/20, 10014, e-mail: cznor@czndep.zht.gov.ua).

6 - Управлінню ДСНС України в Житомирській області (рек. з пов. - м. Житомир, вул. Героїв Пожежних, 67-Б, 10006, e-mail: zhytomyr@dsns.gov.ua).

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112116347
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —906/25/23

Рішення від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні