Ухвала
від 07.07.2023 по справі 308/11392/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/11392/23

1-кс/308/2839/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 липня 2023 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого детектива відділу детективів Територіального управління БЕБ в Закарпатській області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесено до ЄРДР провадженні №72023070000000004 від 25.01.2023 з попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.2 ст. 364 КК України, погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Закарпатської обласної прокуратури, про тимчасовий доступ до документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший детектив відділу детективів ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області із клопотанням у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесено до ЄРДР провадженні №72023070000000004 від 25.01.2023 з попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.2 ст. 364 КК України, погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Закарпатської обласної прокуратури, про тимчасовий доступ до документів.

Клопотання мотивовано, тим що ІНФОРМАЦІЯ_2 в період 2021-2022 років прийнято ряд рішень, зокрема №531 від 29.11.2021, яким визначено об`єкт землеустрою для формування земельної ділянки комунальної власності для винесення на земельні торги (аукціон) загальною площею 0,2181 га. з цільовим призначенням для промисловості (комерційного призначення) в районі АДРЕСА_1 . Земельна ділянка була сформована на підставі проекту землеустрою, який замовили відповідні відділи ради за кошти місцевого бюджету, таким чином їй присвоєно кадастровий номер 2110100000:20:001:0343, після чого на замовлення відповідних відділів ради проведено оцінку земельної ділянки для подальшого продажу.

Детектив зазначає, що після чого, в порушення вимог нормативно правових актів у сфері земельних відносин, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 умисно знято питання затвердження ціни продажу земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343 з сесії ради, після чого 29.09.2022 прийнято рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо зазначеної земельної ділянки ОСОБА_4 зі зміною цільового призначення, безоплатно.

30.03.2023 рішенням ІНФОРМАЦІЯ_4 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343 та передано її в оренду строком на 3 роки.

Відповідно місцевому бюджету спричинено збитки в розмірі вартості земельної ділянки, що була визначена як ринкова для проведення земельних торгів, а саме в сумі 1260000 гривень.

У клопотанні вказано на те, що 15.05.2023 на адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 надійшов лист від 12.05.2023 у відповідності до якого ІНФОРМАЦІЯ_6 відмовилося надати копії документів щодо земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343 в порядку ст. 93 КПК України.

Як зазначає детектив, крім цього, вказані документи у кримінальному провадженні мають значення речового доказу, оскільки документи буде використано як докази фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження (ст. 98 КПК України).

При цьому детектив посилається на положення ст. 2, ст. 93 ч. 2, ст. 159 КПК України.

Детектив зазначає, що для всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин даного кримінального правопорушення, проведення експертиз необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, а саме документацій із землеустрою, що виготовлялися на земельну ділянку з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343, поземельної книги, витягу з ДЗК, обмінного файлу в електронному вигляді, що зберігаються у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою АДРЕСА_2 з можливістю їх вилучення в належним чином завірених копіях.

З огляду на те, що вказані документи у кримінальному провадженні мають суттєве значення для встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, керуючись ст. ст.36, 87, 93, 131, 40, 131, 132, 159-163 КПК України, детектив просить слідчого суддю: адати стороні кримінального провадження старшому детективу ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 тимчасовий доступ у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою АДРЕСА_2 з можливістю вилучення належним чином завірених копій документацій із землеустрою, що виготовлялися на земельну ділянку з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343, поземельної книги, витягу з ДЗК, обмінного файлу в електронному вигляді щодо зазначеної земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343.

Детектив на розгляд клопотання не з`явилася, про дату та час судового засідання повідомлялася належним чином, подала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, просить надати тимчасовий доступ.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_6 у судове засідання, на розгляд клопотання не з`явився, хоча про час і місце розгляду клопотання були повідомлені своєчасно і належним чином, однак його неявка відповідно до вимог ч.4 ст.163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя приходить до наступного висновку:

Відповідно дост. 132 КПК Українизастосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів, не допускається, якщо сторона кримінального провадження не доведе, що потреби судового розгляду виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні. Згідно вимогст. 132 КПК Українидля оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 1ст. 92 КПК Україниобов`язок доказування обставин, передбаченихстаттею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Згідно ч.5ст.110 КПК Українипід час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні надати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно дост.98КПК України,речовими доказамиє матеріальніоб`єкти,які булизнаряддям вчиненнякримінального правопорушення,зберегли насобі йогосліди абомістять іншівідомості,які можутьбути використаніяк доказфакту чиобставин,що встановлюютьсяпід часкримінального провадження,в томучислі предмети,що булиоб`єктом кримінальнопротиправних дій,гроші,цінності таінші речі,набуті кримінальнопротиправним шляхомабо отриманіюридичною особоювнаслідок вчиненнякримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені вчастині першій цієї статті.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Забороняється вилучення (виїмка) матеріальних носіїв інформації, пов`язаних із веденням Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами системи депозитарного обліку цінних паперів, облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю (далі - облікова система часток) і внесенням змін до них.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно доч.2ст.160КПК Українивстановлено,що уклопотанні зазначаються: 1)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; 2)правова кваліфікаціякримінального правопорушенняіз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 3)речі ідокументи,тимчасовий доступдо якихпланується отримати; 4)підстави вважати,що речіі документиперебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 5)значення речейі документівдля встановленняобставин укримінальному провадженні; 6)можливість використанняяк доказіввідомостей,що містятьсяв речахі документах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів,у випадкуподання клопотанняпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно ч.5ст.163КПК України,слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: 1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2)самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчим суддею з матеріалів клопотання встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в період 2021-2022 років прийнято ряд рішень, зокрема №531 від 29.11.2021, яким визначено об`єкт землеустрою для формування земельної ділянки комунальної власності для винесення на земельні торги (аукціон) загальною площею 0,2181 га. з цільовим призначенням для промисловості (комерційного призначення) в районі АДРЕСА_1 . Земельна ділянка була сформована на підставі проекту землеустрою, який замовили відповідні відділи ради за кошти місцевого бюджету, таким чином їй присвоєно кадастровий номер 2110100000:20:001:0343, після чого на замовлення відповідних відділів ради проведено оцінку земельної ділянки для подальшого продажу.

Після чого, в порушення вимог нормативно правових актів у сфері земельних відносин, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 умисно знято питання затвердження ціни продажу земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343 з сесії ради, після чого 29.09.2022 прийнято рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо зазначеної земельної ділянки ОСОБА_4 зі зміною цільового призначення, безоплатно.

30.03.2023 рішенням ІНФОРМАЦІЯ_4 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343 та передано її в оренду строком на 3 роки.

Відповідно місцевому бюджету спричинено збитки в розмірі вартості земельної ділянки, що була визначена як ринкова для проведення земельних торгів, а саме в сумі 1260000 гривень.

15.05.2023 на адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 надійшов лист від 12.05.2023, у відповідь на запит детектива. Згідно якого ІНФОРМАЦІЯ_6 відмовилося надати копії документів щодо земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343 в порядку ст. 93 КПК України.

Крім цього, вказані документи у кримінальному провадженні мають значення речового доказу, оскільки документи буде використано як докази фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження (ст. 98 КПК України).

Слідчий суддя вважає, що у клопотанні слідчим доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, вказані в клопотанні оригінали документів необхідні для проведення експертизи.

Слідчий суддя вважає, що матеріалами клопотання доведено, що запитувані документи перебувають у володільця ІНФОРМАЦІЯ_6 , та що такі необхідні для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином слідчий суддя вважає, що вказані у клопотанні документи, про доступ до яких ставить питання слідчий, мають значення для забезпечення всебічного, повного і неупередженого розслідування, з`ясування обставин, вчинення кримінального правопорушення.

Вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, враховуючи обставини вчинення кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст.161,162 КПК України, приходжу до висновку про наявність підстав для надання доступу до запитуваних стороною кримінального провадження документів, фактичні дані яких можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя прийшов до висновку, про доведеність підстав вважати, що вище вказана документація яка знаходиться у володінні даної установи, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться в них можуть бути використані, як доказ, а довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації, іншим способом буде неможливим.

Вирішуючи клопотання слідчий суддя враховує, що в документах, тимчасовий доступ до яких просить слідчий мають визначальне значення, однак у матеріалах кримінального провадження відсутні. З огляду на що, клопотання підлягає до задоволення в частині надання тимчасового доступу до документів зазначених у прохальній частині.

Слідчий суддя, за результатами розгляду клопотання вважає, що таке підлягає задоволенню частково.

Керуючись статтями 40, 131, 132, 159 164 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого детектива відділу детективів Територіального управління БЕБ в Закарпатській області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесено до ЄРДР провадженні №72023070000000004 від 25.01.2023 з попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.2 ст. 364 КК України, погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Закарпатської обласної прокуратури, про тимчасовий доступ до документів, задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження старшому детективу ТУ БЕБ в Закарпатській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ з можливістю вилучення належним чином завірених копій документацій із землеустрою що виготовлялися на земельну ділянку з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343, поземельної книги, витягу з ДЗК, обмінного файлу в електронному вигляді щодо зазначеної земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:20:001:0343, які знаходяться у володільця - ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою АДРЕСА_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112138352
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —308/11392/23

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Фазикош О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні