Ухвала
від 11.07.2023 по справі 906/916/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"11" липня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/916/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Кравець С.Г.,

перевіривши матеріали позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" (с.Дівочки,

Житомирський район, Житомирська область)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Беррі Крафт" (с.Дівочки,

Житомирський район, Житомирська область)

про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" звернулося до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Беррі Крафт" про зобов`язання Товариство з обмеженою відповідальністю "Беррі Крафт" виконати умови договорів суборенди земельних ділянок №1, №2 від 14.06.2023 року шляхом утримання від перешкоджання користуванню ТОВ "Агро-Проспект" земельними ділянками кадастровий номер 1825683200:02:000:0029 та кадастровий номер: 1825683200:02:000:0030 на території Дівочинського старостинського округу Черняхівської селищної ради Житомирського району Житомирської області.

Ознайомившись із змістом позовної заяви та оглянувши додані до неї документи, господарський суд дійшов до висновку про залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" від 06.07.2023 без руху, з огляду на таке.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України "Про судовий збір".

Згідно з ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" встановлена наступна ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви, зокрема, майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За подання позовної заяви немайнового характеру передбачено сплату судового збору у сумі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ст.4 Закону України "Про судовий збір").

Згідно зі ст.7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" станом на 01.01.2023 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб в розрахунку на місяць складає 2 684,00грн.

Отже, за подання даної позовної заяви, в якій заявлено 2 немайнові позовні вимоги судовий збір підлягає сплаті у розмірі 5 368,00грн (2 684,00грн х 2 за кожен з договорів суборенди).

З огляду на наведене, суд приходить до висновку, що до матеріалів позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" від 06.07.2023 не додано доказів сплати судового збору у встановлених Законом України "Про судовий збір" порядку та розмірі.

Положеннями п.5 ч.3 ст.162 ГПК України унормовано, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Частинами 2, 3 статті 164 ГПК України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

За приписами ч.2 ст.80 ГПК України позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви.

Судом встановлено, що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" містить посилання на те, що між сторонами укладено договори суборенди земельних ділянок №1 та №2 від 14.06.2023, а в іншому абзаці зазначено - договори від 14.09.2023.

Позивач у позові посилається на те, що оскільки ділянки, які перебувають в суборенді, межують з ділянками, які ТОВ "Агро- Проспект" орендує в інших осіб, сформували повноцінне поле для вирощування сільськогосподарських культур, після укладення договорів суборенди керівник підприємства ТОВ "Беррі Крафт" почав перешкоджати здійсненню господарської діяльності ТОВ "Агро-Проспект" шляхом недопущення працівників ТОВ "Агро Проспект" до орендованих та суборендованих земельних ділянок, погрожувати корумпованими зв`язками в ГУНП Житомирської області, ініціюванням кримінальних проваджень щодо керівника ТОВ "Агро-Проспект", звинуваченнями в підробленні документів тощо.

Проте, посилаючись на вказані документи та обставини, позивач всупереч вимогам ст.164 ГПК України, відповідні документи ТОВ "Агро-Проспект" до матеріалів позовної заяви додані не додає.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку, що до матеріалів позовної заяви Товариством з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" не подано доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до п.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.2 ст.174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Для усунення недоліків позовної заяви Товариству з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" необхідно подати суду письмову заяву про усунення недоліків із зазначенням дати та номеру справи та доказами сплати судового збору у відповідному розмірі, а також з доданими належним чином засвідченими документами на яких ґрунтуються заявлені позовні вимоги та які, відповідно до вимог ч.1 ст.164 ГПК України, повинні бути надіслані відповідачу, подавши суду відповідні докази такого надіслання.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 162, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект" протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду усунути недоліки позовної заяви шляхом подання заяви про усунення недоліків з доказами сплати судового збору в розмірі 5 368,00грн, надіслання ТОВ "Беррі Крафт" листом з описом вкладення: копії позовної заяви від 06.07.2023, заяви про усунення недоліків та належним чином засвідченими документами на яких ґрунтуються заявлені позовні вимоги позивача.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "Агро-Проспект", що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою на підставі ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвалу підписано: 12.07.2023.

Суддя Кравець С.Г.

Друк:

1 - до матеріалів позовної заяви,

2 - заявнику (рек.).

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112143451
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —906/916/23

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні