Ухвала
від 12.07.2023 по справі 927/374/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

12 липня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/374/23

Господарський суд Чернігівської області, в складі судді Романенко А.В., за участю секретаря судового засідання Солончевої О.П., за правилами загального позовного провадження в відкритому судовому засіданні розглянув справу

за позовом: Комунального підприємства "Оренда комунального майна" Ніжинської міської ради, вул. Яворського, 3, м. Ніжин, 16600; e-mail: kp_okm@ukr.net;

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління комунального майна та земельних відносин Ніжинської міської ради,

вул. Овдіївська, 5, м. Ніжин, 16600; e-mail: komm@nizhynrada.gov.ua;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Крато-НТ",

вул. Центральна, 53-Б, с. Соснівка, Іванківський район, Київська область, 07264;

e-mail: krato.nt.tov@gmail.com; ddfk@ukr.net;

предмет спору: про стягнення 550722,85 грн

за участю повноважних представників сторін:

від позивача: Шумейко О.М., директор згідно з витягом з ЄДРПОУ;

від відповідача: Григор`єва К.Є., представник згідно з витягом з ЄДРПОУ.

від третьої особи: не прибув.

УСТАНОВИВ:

13.03.2023, Комунальне підприємство "Оренда комунального майна" Ніжинської міської ради (далі - КП "Оренда комунального майна" НМР) подало позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Крато-НТ" (далі - ТОВ "Крато-НТ") про стягнення заборгованості в сумі 550722,85 грн з орендної плати за договором № 35 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності Ніжинської територіальної громади від 01.11.2021 (зі змінами) (далі - Договір).

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем умов Договору щодо своєчасної оплати орендних платежів за користування комунальним майном за період з лютого 2022 року по лютий 2023 року.

Позов поданий до Господарського суду Чернігівської області в порядку виключної підсудності, за місцем знаходження орендованого нерухомого майна.

Суд прийняв дану позовну заяву до розгляду; відкрив провадження в справі № 927/374/23 за правилами загального позовного провадження; залучив до участі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Управління комунального майна та земельних відносин Ніжинської міської ради; установив учасникам справи строки для подачі до суду заяв по суті заявлених вимог (ухвала від 15.03.2023).

У судовому засіданні 24.05.2023, керуючись п. 3 частини 2 ст.185 ГПК України, суд постановив закрити підготовче провадження та призначити справу до розгляду по суті на 05.06.2023 о 12:30, про що відповідач та третя особа повідомлені в порядку статей 120, 121 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

05.06.2023, учасники справи в судове засідання не прибули, повноважних представників не направили, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином, про що свідчать наявні матеріали справи. Натомість позивач письмово клопотав відкласти розгляд справи, в зв`язку з тим, що сторони дійшли згоди врегулювати спір мирним шляхом, а тому необхідний додатковий час для підписання сторонами мирової угоди та подання спільної заяви про її затвердження.

05.06.2023, суд, у судовому засіданні, задовольнив клопотання позивача та постановив відкласти судове засідання з розгляду справи по суті на 12.07.2023 о 12:20, про що учасники справи повідомлені в порядку статей 120, 121 ГПК України.

29.06.2023, сторони подали спільне клопотання № 168 від 28.06.2023 про затвердження мирової угоди в справі № 927/374/23, що складена за підписами директора Комунального підприємства "Оренда комунального майна" Ніжинської міської ради О.М. Шумейко та директором Товариства з обмеженою відповідальністю "Крато-НТ" М.С. Бондаренко. Примірник мирової угоди доданий до клопотання.

12.07.2023, у судове засідання прибули повноважні представники обох сторін; третя особа в судове засідання не прибула, повноважного представника не направила, про дату, час та місце судового засідання повідомлена належним чином, про що свідчать наявні матеріали справи. Натомість остання клопотала розглянути спір за відсутності її представника.

Відповідно до п.2 частини 5 статті 13 ГПК України суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами.

Відповідно до частини 7 статті 46 ГПК України сторони можуть примиритися, в тому числі шляхом медіації, на будь-якій стадії судового процесу. Результат домовленості сторін може бути оформлений мировою угодою.

Статтею 192 ГПК України передбачено, що мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. До ухвалення судового рішення в зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження в справі.

Судом досліджені зміст та умови поданої мирової угоди.

Положення мирової угоди не суперечать вимогам діючого законодавства, не порушують прав та охоронюваних законом інтересів сторін та третіх осіб, стосуються предмету заявлених позовних вимог, текст мирової угоди підписаний уповноваженими представниками обох сторін: від позивача - директором Шумейко О.М. (згідно з витягом з ЄДРПОУ) та від відповідача - директором Бондаренко М.С. (згідно з витягом з ЄДРПОУ).

Водночас, сторони вийшли за межі позовних вимог та до суми основного боргу по орендним платежам на загальну суму 550722,85 грн (спірний період: лютий 2022 року - лютий 2023 року) додатково включили борг по орендним платежам за три наступних місяці, березень - травень 2023 року, на загальну суму 125868,60 грн, строк по оплаті яких на момент ухвалення судового рішення настав.

Наведені дії сторін узгоджуються зі змістом частини 1 статті 192 ГПК України, що передбачає можливість виходу сторін за межі позовних вимог у мировій угоді, за умови, що така мирова угода не порушує прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

З урахуванням наведеного, укладена між сторонами мирова угода підлягає затвердженню судом.

Відповідно до п. 7 частини 1 статті 231 ГПК України господарський суд закриває провадження в справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

За таких обставин, провадження в справі в частині стягнення 550722,85 грн підлягає закриттю в зв`язку з укладенням мирової угоди і її затвердження судом, на підставі п. 7 частини 1 статті 231 ГПК України.

Згідно з частиною 4 статті 231 ГПК України про закриття провадження в справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

За подання позову до суду, позивачем, за платіжною інструкцією № 8 від 09.03.2023, сплачений судовий збір у розмірі 8260,85 грн.

У п. 5 мирової угоди сторони узгодили, що 50% судового збору відшкодовується відповідачем протягом п`яти робочих днів із дня затвердження мирової угоди судом.

У поданому клопотанні № 168 від 28.06.2023 про затвердження мирової угоди сторони просили повернути позивачу з Державного бюджету України 50% судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до статті 130 ГПК України, яка кореспондується з положеннями п. 3 статті 7 Закону України "Про судовий збір", у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення в справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні в порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з Державного бюджету України 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відтак, з урахуванням вищевикладеного, клопотання про повернення позивачу 50% судового збору підлягає задоволенню та поверненню позивачу 4130,42 грн судового збору з Державного бюджету України.

Керуючись статтею 7 Закону України "Про судовий збір", статтями 42, 46, 130, 192, 202, п. 7 частини 1 статті 231, статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Затвердити мирову угоду в справі № 927/374/23, укладену між Комунальним підприємством "Оренда комунального майна" Ніжинської міської ради (вул. Яворського, 3, м. Ніжин, 16600; код ЄДРПОУ 25932160), в особі директора Шумейко Оксани Миколаївни, що діє на підставі Статуту, та Товариства з обмеженою відповідальністю "Крато-НТ" (вул. Центральна, 53-Б, с. Соснівка, Іванківський район, Київська область, 07264; код ЄДРПОУ 41001000), в особі директора Бондаренко Марії Степанівни, що діє на підставі Статуту, в наступній редакції:

" МИРОВА УГОДА

у справі № 927/374/23

« 28 » червня 2023 року м. Ніжин

Ми, що нижче зазначені:

Позивач: Комунальне підприємство «Оренда комунального майна» Ніжинської міської ради Чернігівської області в особі директора Шумейко Оксани Миколаївни, що діє на підставі Статуту, з одного боку та

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Крато-НТ» в особі директора Бондаренко Марії Степанівни, що діє на підставі Статуту з другого боку,

приймаючи до уваги зміни в соціально-економічному становищі в країні, жорстке державне регулювання цін на встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, Закон України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» № 2479-IX від 29.07.2022, керуючись частинам 4-5 статті 16 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» з урахуванням обмежень, установлених Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 483 від 03.06.2020, домовились про укладання мирової угоди на таких умовах:

1. Предметом цієї Мирової угоди є врегулювання на підставі взаємних поступок спору в господарській справі № 927/374/23, який виник між сторонами в результаті неналежного виконання зобов`язань за договором № 35 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності Ніжинської територіальної громади від 01.11.2021 (далі - Договір) в період з 01.02.2022 по 31.05.2023. Загальна сума нарахованої орендної плати в указаний період складає 676591 (шістсот сімдесят шість тисяч п`ятсот дев`яносто одна) грн 45 коп, у тому числі ПДВ 112765 (сто дванадцять тисяч сімсот шістдесят п`ять) грн 24 коп.

2. Відповідач визнає заявлені позивачем у справі № 927/374/23 позовні вимоги в повному обсязі.

3. Сторони остаточно домовляються про відстрочення та розстрочення сплати нарахованої орендної плати за Договором в сумі 676591 (шістсот сімдесят шість тисяч п`ятсот дев`яносто одна) грн 45 коп, у тому числі ПДВ 112765 (сто дванадцять тисяч сімсот шістдесят п`ять) грн 24 коп та погоджують, що вона підлягає сплаті Відповідачем на користь Позивача в період з 01.07.2023 (перше липня дві тисячі двадцять третього року) по 25.06.2024 (двадцять п`яте червня дві тисячі двадцять четвертого року) щомісячно рівними частинами відповідно до наступного затвердженого сторонами графіку:

- до 25.07.2023 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.08.2023 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.09.2023 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.10.2023 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.11.2023 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.12.2023 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.01.2024 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.02.2024 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.03.2024 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.04.2024 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.05.2024 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок);

- до 25.06.2024 - 56382,62 грн (п`ятдесят шість тисяч триста вісімдесят дві гривні 62 копійки, в тому числі ПДВ 9397,10 грн (дев`ять тисяч триста дев`яносто сім гривень 10 копійок).

4. Позивач відмовляється від заявлених у своїй позовній заяві в справі № 927/374/23 вимог щодо стягнення з Відповідача 10000,00 грн (десять тисяч гривень 00 копійок) витрат на правничу допомогу.

5. У зв`язку з укладенням сторонами цієї Мирової угоди Відповідач відшкодовує Позивачу 50% (п`ятдесят відсотків) суми судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви до Господарського суду Чернігівської області в розмірі 4130,43 грн (чотири тисячі сто тридцять гривень 43 копійки) протягом 5 (п`яти) робочих днів із дня затвердження цієї Мирової угоди судом.

6. Відповідач зобов`язується виплатити в повному обсязі грошові кошти, зазначені в пунктах 3 та 5 Мирової угоди, шляхом перерахування коштів з поточного рахунка Відповідача на поточний рахунок Позивача: НОМЕР_1 у банку АТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

7. Зобов`язання Відповідача зі сплати заборгованості та відшкодування судового збору вважаються виконаними за умови надходження на рахунки Позивача грошових коштів у строки та сумі встановлені відповідно до пунктів 3 та 5 Мирової угоди.

8. Відповідач має право на дострокову сплату грошових коштів, визначених пунктами 3 та 5 Мирової угоди.

9. У разі зміни платіжних реквізитів Позивача, Відповідач здійснює перерахування грошових коштів за новими реквізитами з моменту отримання від Позивача письмового повідомлення про зміну платіжних реквізитів. Сторони погоджуються, що під час перерахування коштів Відповідачем призначення платежу із посиланням на дану Мирову угоду є обов`язковим. У платіжних інструкціях Відповідач повинен указувати призначення платежу «за Мировою угодою у справі № 927/374/23».

10. У разі зміни будь-яких реквізитів, відповідна сторона зобов`язана повідомити про це іншій стороні не пізніше 3 (трьох) календарних днів з дати виникнення змін.

11. У випадку, якщо дата чергового платежу, визначеного п. 3 цієї Мирової угоди, припадає на неробочий та/або святковий день, Відповідач зобов`язаний здійснити черговий платіж у перший за ним банківський день.

12. У випадку повного або часткового нездійснення платежів за пунктами 3 та 5 цієї Мирової угоди (допускається перевищення граничних строків оплати, передбачених пунктами 3 та 5 не більше ніж на 3 (три) банківських дні), ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути звернута Позивачем для її примусового виконання шляхом стягнення суми боргу, визначеного пунктами 3 та 5 цієї Мирової угоди з вирахуванням здійснених Відповідачем платежів за цією Мировою угодою, про що Позивач зазначає в заяві про примусове виконання судового рішення.

13. Укладаючи цю Мирову угоду, сторони підтверджують, що вона укладена в добровільному порядку, її умови є зрозумілими, відповідають волевиявленню сторін та породжують правові наслідки, які відповідають інтересам сторін, а також не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

14. Представники Сторін, що підписують Мирову угоду, підтверджують та гарантують, що вони мають усі необхідні передбачені чинним законодавством України та установчими документами повноваження на її підписання та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень.

15. Сторони спільною письмовою заявою про затвердження мирової угоди повідомляють Господарський суд Чернігівської області у справі № 927/374/23 про підписання цієї Мирової Угоди та направляють один примірник Мирової Угоди до Господарського суду Чернігівської області разом з заявою про затвердження мирової угоди для її затвердження судом.

16. Мирова угода набирає чинності з моменту її затвердження Господарським судом Чернігівської області.

17. Мирова Угода діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за нею.

18. Мирова угода складена у трьох автентичних примірниках на трьох аркушах кожен, які мають однакову юридичну силу: по одному для кожної із Сторін та один - для Господарського суду Чернігівської області. Наслідки припинення провадження в справі сторонам відомі та зрозумілі.

19. Реквізити Сторін:

Позивач: КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ОРЕНДА КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА» Ніжинської міської ради Код ЄДРПОУ: 25932160 Місцезнаходження: 16600, Чернігівська обл., м. Ніжин, вул. Яворовського, буд.3 IBAN НОМЕР_1 у банку АТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ e-mail: kp_okm@ukr.net Директор Підпис/печатка О. М. Шумейко Відповідач: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КРАТО-НТ» Юридична адреса: 07264, Київська обл., Іванківський район, село Соснівка, ВУЛИЦЯ ЦЕНТРАЛЬНА, будинок 53-Б ЄДРПОУ 41001000, ІПН 410010026594 IBAN НОМЕР_2 АТ «Альфа-Банк», МФО 300346 e-mail: krato.nt.tov@gmail.com Директор Підпис/печатка М. С. Бондаренко

2. Закрити провадження в справі за позовом Комунального підприємства "Оренда комунального майна" Ніжинської міської ради (код ЄДРПОУ 25932160) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Крато-НТ" (код ЄДРПОУ 41001000), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління комунального майна та земельних відносин Ніжинської міської ради (код ЄДРПОУ 43250980), про стягнення заборгованості в сумі 550722,85 грн з орендної плати за договором № 35 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності Ніжинської територіальної громади від 01.11.2021 (зі змінами), у зв`язку з укладенням сторонами Мирової угоди і затвердження її судом.

3. Дана ухвала є виконавчим документом та може бути пред`явлена до виконання, в порядку визначеному Законом України "Про виконавче провадження", в разі несвоєчасного та неповного виконання зобов`язаною стороною встановлених зобов`язань по тексту цієї ухвали.

За Мировою угодою:

Стягувачем є: Комунальне підприємство "Оренда комунального майна" Ніжинської міської ради, вул. Яворського, 3, м. Ніжин, 16600; код ЄДРПОУ 25932160,

Боржником є: Товариство з обмеженою відповідальністю "Крато-НТ", вул. Центральна, 53-Б, с. Соснівка, Іванківський район, Київська область, 07264; код ЄДРПОУ 41001000.

4. Ухвала дійсна для пред`явлення до виконання протягом трьох років.

5. Повернути Комунальному підприємству "Оренда комунального майна" Ніжинської міської ради (вул. Яворського, 3, м. Ніжин, 16600; код ЄДРПОУ 25932160) з Державного бюджету України (р/р UA098999980313121206083025739, отримувач УК у Черніг.обл/тг м.Чернiгiв/22030101, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код 37972475) 4130,42 грн судового збору, сплаченого за платіжною інструкцією № 8 від 09.03.2023.

6. Дана ухвала є підставою для повернення судового збору з Державного бюджету України.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення 12.07.2023.

Ухвала в частині закриття провадження в справі може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання, в порядку статті 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали скадений та підписаний 12.07.2023.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя А.В. Романенко

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112145556
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 550722,85 грн

Судовий реєстр по справі —927/374/23

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні