Ухвала
від 12.07.2023 по справі 554/300/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.07.2023Справа № 554/300/22 Провадження № 1-кс/554/8157/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 липня 2023 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчогослідчої групиу кримінальномупровадженні слідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ ГУНПв Полтавськійобласті капітанполіції ОСОБА_4 ,в рамкахдосудового розслідування,відомості прояке внесені15.03.2021до Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№12021170000000115за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.3,4 ст.190,ч.1ст.209,ч.1ст.263КК України про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчими слідчого управління ГУНП в Полтавській області здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021170000000115 від 15.03.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, 4 ст. 190, ч. 1 ст. 209, ч. 1 ст. 263 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи особою, яка притягується до кримінальної відповідальності за вчинення ряду кримінальних правопорушень, пов`язаних із заволодінням коштами громадян шляхом обману, на шлях виправлення не встав, належних висновків для себе не зробив, та, переслідуючи мотиви незаконного збагачення, за рахунок заволодіння чужим майном, шляхом обману та зловживання довірою, на початку березня 2022 року, перебуваючи у м. Кременчук Полтавської області створив організовану групу, тобто стійке об`єднання групи осіб, згуртованих єдиним планом для спільного заняття злочинною діяльністю корисливого спрямування на тривалий період.

До складу організованої групи ОСОБА_6 залучив своїх знайомих ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з яким раніше вчиняв кримінальні правопорушення, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Окрім цього, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 вступили в попередню змову зі своїм спільним знайомим ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та іншими невстановленими слідством особами. При цьому ОСОБА_10 не був обізнаний про стійкість об`єднання ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та наявність єдиного плану вчинення кримінальних правопорушень із розподілом функцій.

Завданнями і метою існування вказаної організованої групи було заволодіння грошовими коштами громадян шляхом систематичного розміщення на Інтернет сайтах безкоштовних оголошень - http://olx.ua та https://avto.ria.com інформації щодо продажу від імені ТОВ «АВТО-ХОЛЛ» (ЄДРПОУ: 37441909) легкових автомобілів та мікроавтобусів, зі зниженою вартістю у порівнянні із іншими аналогічними оголошеннями, яких члени організованої групи не мали в наявності та не мали наміру продавати, та після часткової оплати громадянами неіснуючих автомобілів і перерахування грошових коштів на карткові рахунки підконтрольні учасникам організованої групи, заволодівати вказаними грошовими коштами з використанням електронно-обчислювальної техніки з метою незаконного збагачення, що стало єдиним джерелом доходів членів організованої групи. Відповідний розподіл доходів, отриманих злочинним шляхом, визначався в долях залежно від виконаної роботи щодо створення фіктивних сайтів з продажу неіснуючих автомобілів, розміщення реклами в соціальних мережах та безпосереднього прийому замовлень на покупку товару.

При створенні вказаної групи ОСОБА_6 використав ту обставину, що членів групи об`єднував не тільки факт їхнього давнього знайомства, дружніх зв`язків, а також набутий ОСОБА_6 та ОСОБА_7 раніше досвід у заволодінні грошовими коштами громадян шляхом створення та розміщення оголошень щодо продажу неіснуючих товарів та вміння спілкування з громадянами, що стало запорукою їх довірливих та тривалих відносин, визнання авторитету ОСОБА_6 та безумовне йому підпорядкування, а також визнання авторитету іншими учасниками, такими як ОСОБА_10 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, які не були членами організованої групи.

ОСОБА_6 усвідомлював, що вказані особи, ніде не працюють, не мають постійного джерела доходів, у зв`язку з чим перебувають у скрутному матеріальному становищі, являються особами, які потребують грошових коштів, та тому будуть беззаперечно виконувати всі його вказівки, що таким чином забезпечувало тривалу злочинну діяльність групи.

У процесі спільної злочинної діяльності, тривалих дружніх стосунків між ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 були налагоджені та узгоджені тісні довірливі психологічні стосунки, які трансформувались в спеціальні загальні правила поведінки та стійку злочинну діяльність учасників організованої групи.

Ієрархічна побудова вказаної організованої групи базувалась на авторитеті ОСОБА_6 , його лідерських якостях, оскільки ОСОБА_6 наділений яскраво вираженими природними рисами лідера, комунікабельний, здатний до підпорядкування та організації діяльності інших осіб, схильний до вчинення правопорушень, має зв`язки серед осіб, пов`язаних з вчиненням шахрайських дій в мережі Інтернет, визнання його авторитету як лідера та безумовне йому підпорядкування. Окрім цього безумовне підпорядкування ОСОБА_6 базувалось зокрема також на тому, що він має достатні навики використання інформаційних ресурсів мережі Інтернет, використання месенджерів, створення Інтернет магазинів з використанням іноземних конструкторів сайтів та їх налагодження з метою ефективного функціонування. Інші учасники групи, незважаючи на це, мали вплив на прийняття усіх рішень при готуванні до вчинення злочинів та їх вчиненні. Учасників групи відрізняв високий рівень організації, здібності до самовдосконалення.

Всі члени організованої групи були обізнані щодо протиправних цілей угрупування, виявляли бажання і сприяли досягненню визначеної мети вчинення злочинів, в межах відведеної кожному з учасників групи спеціальної ролі.

Злочини вчинялись з прямим умислом, тобто учасники організованої групи усвідомлювали суспільно небезпечний характер своїх діянь, передбачали суспільно небезпечні наслідки та бажали їх настання, переслідуючи корисливі мотиви та мету власного збагачення за рахунок вчинення шахрайських дій направлених на заволодіння чужим майном.

Дана організована група характеризувалась корисливою направленістю дій її учасників, єдністю їх намірів, щодо отримання наживи шляхом надходження передплати за продаж неіснуючих товарів, тотожністю способу вчинення злочинів, своєю стійкістю, чіткою розробкою плану вчинення злочинів, детальною підготовкою до вчинення злочинів, розподілом ролей між співучасниками, підшукуванням місць придбання банківських карток, зареєстрованих акаунтів в соціальних мережах, за вигідною визначеною ціною, способів їх отримання та подальшого розподілу між учасниками організованої групи, способів отримання грошових коштів та їх легалізації, шляхом здійснення переказів на інші підконтрольні карткові рахунки, зняття готівки у банкоматах та їх подальший розподіл.

Членами організованої групи вживались всі необхідні заходи конспірації, визначені ОСОБА_6 . Так, з метою унеможливлення викриття протиправних дій створеної організованої групи правоохоронними органами, ОСОБА_6 налагодив спілкування між членами організованої групи за допомогою кроссплатформенного месенджеру «Telegram», який має підвищений рівень шифрування, з встановленням автоматичного видалення повідомлень, для прихованого проведення розрахунків за продаж неіснуючих автомобілів ОСОБА_6 вирішив використовувати банківські картки, емітовані на інших осіб, які не були обізнані щодо протиправних цілей указаної групи та вчинювані ними злочини.

У вчиненні кримінальних правопорушень підозрюються:

ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Кременчук Полтавської області, українець, громадянин України, з середньою спеціальною освітою, непрацюючий, фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 .

19.04.2023 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

20.04.2023 підозрюваному ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком на 59 діб, тобто до 14 год. 00 хв. 18.06.2023 року з визначенням застави у розмірі 107360 грн.

15.06.2023 ухвалою слідчого судді Октябрського р/с м. Полтави стосовно ОСОБА_6 продовжено строк дії обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, в межах строку досудового розслідування, тобто до 19.07.2023.

23.06.2023 ОСОБА_6 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець м. Кременчук Полтавської області, громадянин України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_3 .

19.04.2023 ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

20.04.2023 підозрюваному ОСОБА_8 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком на 59 діб, тобто до 15 год. 00 хв. 18.06.2023 року з визначенням застави у розмірі 107360 грн.

15.06.2023 ухвалою слідчого судді Октябрського р/с м. Полтави стосовно ОСОБА_8 продовжено строк дії обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, в межах строку досудового розслідування, тобто до 19.07.2023.

23.06.2023 ОСОБА_8 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Кременчук Полтавської області, громадянин України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_5 .

19.04.2023 ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

21.04.2023 підозрюваному ОСОБА_7 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком на 58 діб, тобто до 14 год. 00 хв. 18.06.2023 року з визначенням застави у розмірі 107360 грн.

15.06.2023 ухвалою слідчого судді Октябрського р/с м. Полтави стосовно ОСОБА_7 продовжено строк дії обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, в межах строку досудового розслідування, тобто до 19.07.2023.

23.06.2023 ОСОБА_7 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженецьм. Барановичі, Брестської області, Білорусь, громадянин України, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_6 .

20.04.2023 ОСОБА_9 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

21.04.2023 підозрюваному ОСОБА_9 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком на 58 діб, тобто до 14 год. 00 хв. 18.06.2023 року з визначенням застави у розмірі 107360 грн.

15.06.2023 ухвалою слідчого судді Октябрського р/с м. Полтави стосовно ОСОБА_9 продовжено строк дії обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, в межах строку досудового розслідування, тобто до 19.07.2023.

23.06.2023 ОСОБА_9 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець м. Кременчук Полтавської області, громадянин України, зареєстрований та фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_7 ,

26.05.2023 ОСОБА_10 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень.

29.05.2023 підозрюваному ОСОБА_10 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, в межах строку досудового розслідування, тобто до 20.06.2023 року з визначенням застави у розмірі 107360 грн.

15.06.2023 ухвалою слідчого судді Октябрського р/с м. Полтави стосовно ОСОБА_10 продовжено строк дії обов`язків передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, в межах строку досудового розслідування, тобто до 19.07.2023.

23.06.2023 ОСОБА_10 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень.

14.06.2023 першим заступником керівника Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_11 строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні продовжено до 3-х місяців, тобто до 19.07.2023.

23.06.2023 на підставі доручення прокурора відділу Полтавської обласної прокуратури, в порядку ч.ч. 1-3 ст. 290 КПК України здійснено відкриття матеріалів досудового розслідування.

23.06.2023 підозрюваним ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та їх захиснику адвокату ОСОБА_12 вручено повідомлення про завершення досудового розслідування та надання матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

23.06.2023 підозрюваному ОСОБА_9 та його захиснику адвокату ОСОБА_13 вручено повідомлення про завершення досудового розслідування та надання матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

23.06.2023 в приміщенні службового кабінету № 221 СУ ГУНП в Полтавській області підозрюваним ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та їх захисники ОСОБА_12 та ОСОБА_13 надано матеріали досудового розслідування для ознайомлення, останні ознайомилися з матеріалами кримінального провадження, які містяться у томі № 1 на 211 арк.

30.06.2023 підозрювані ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , та їх захисник ОСОБА_12 в приміщенні СУ ГУНП в Полтавській області та отримали для ознайомлення всі матеріали кримінального провадження в електронному вигляді, які містяться в 17 томах, додатки до них та речові докази.

В свою чергу, підозрюваний ОСОБА_9 та його захисник ОСОБА_13 будучи належним чином повідомлені про завершення досудового розслідування та надання матеріалів кримінального провадження для ознайомлення, жодного разу починаючи з 23.06.2023 до органу досудового розслідування для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження не з`явилися, ігноруючи всі повідомлення про їх запрошення для проведення процесуальних дій в зручний для сторони захисту час (телефонні дзвінки та повідомлення, надіслані месенджером та електронною поштою).

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити, встановити термін для ознайомлення до 15.07.2023 року.

Прокурор підтримав клопотання слідчого та просив надати термін для ознайомлення до 15.07.2023 року.

Адвокат в судовому засіданні просив визначити строк для ознайомлення до 23.07.2023 року, араховуючи великий обсяг матеріалів кримінального провадження.

Адвокат ОСОБА_12 подав заяву про розгляд клопотання слідчого за їх відсутності, вказав, що при вирішенні клопотання покладається на розсуд суду. Приєднав заяви від своїх підзахисних ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 в яких останні також просять розглядати за їх відсутності, при вирішенні клопотання покладаються на розсуд суду.

Слідчий суддя заслухавши сторін, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного висновку.

Частиною 10 ст.290 КПК України визначено, що сторонам кримінального провадження , потерпілому надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

При цьому слідчий суддя наголошує на тому, що під час розгляду клопотання про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, слідчий суддя відповідно до вимог п.10 ст.290 КПК України встановлює наявність чи відсутність такого зволікання при ознайомленні.

Питання обґрунтованості підозри чи вчинення процесуальних дій поза межами строків для досудового розслідування повинні оцінюватися судом під час судового провадження.

Враховуючи зволікання підозрюваного ОСОБА_9 та його захисника ОСОБА_13 з ознайомленням із матеріалами досудового розслідування №12021170000000115, до яких надано безперешкодний доступ, починаючи з 23.06.2023 та кожного наступного дня, а також враховуючи, що матеріали кримінального провадження в кількості 17 томів з 18 томів надані адвокату для ознайомлення на електронному нісії, слідчий суддя вважає за необхідне встановити строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження терміном до 15.07.2023, починаючи з дня винесення відповідної ухвали.

Керуючись ст.ст. 290 ч.10, 309 ч.3 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Встановити строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, відомості про яке внесені 15.03.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021170000000115 підозрюваним ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 та їх захисникам до 15.07.2023.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112145898
СудочинствоКримінальне
Сутьвстановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —554/300/22

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні