Рішення
від 10.07.2023 по справі 694/1416/23
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 694/1416/23

2-о/694/38/23

Рішення

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.07.2023 року м. Звенигородка

Звенигородський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Сакун Д.І.,

за участю: секретаря судового засідання Матвієнко А. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Звенигородка в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Звенигородського будинку-інтернату для інвалідів та пристарілих в особі в.о. директора ОСОБА_2 (адреса: вул. В. Чорновола, 126, м. Звенигородка, Черкаської області, 20202, ЄДРПОУ 03189771, ГУДКСУ в Черкаській області, МФО 854018, р/р НОМЕР_1 , тел. НОМЕР_2 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ), представник заявника адвокат Павленко Сергій Іванович ( адреса: АДРЕСА_1 ) в інтересах недієздатної особи ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , інваліда 2-ї групи з 23.04.2004 року, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 ), зацікавлена особа: Виконавчий комітет Звенигородської міської ради (адреса: проспект Шевченка, 63, м. Звенигородка, Черкаської області, 20202, тел. (04740) 2 20 60, 2 24 41, e-mail: zvenmiskrada@ukr.net) про призначення опікуна над недієздатною особою,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції заявника

Заявник звернувся із вказаною заявою до суду в якій просить призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_3 , опікуном над недієздатною особою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , інвалідом 2-ї групи, уродженкою с. Хасти-Нав Яванського району, Таджикистан, зареєстрованою та проживаючою в Звенигородському будинку-інтернаті для інвалідів та пристарілих за адресою: АДРЕСА_2 .

Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що в Звенигородському будинку - інтернаті для інвалідів та пристарілих з 09 липня 2008 року перебуває на повному державному утриманні недієздатна особа ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , інвалід 2-ї групи, яка зареєстрована та проживає по АДРЕСА_2 . Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 20 липня 2006 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визнано недієздатною, питання про призначення їй опікуна не вирішувалось. На даний час недієздатна особа ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрована та проживає в Звенигородському будинку - інтернаті для інвалідів та пристарілих за адресою АДРЕСА_2 . На даний час у недієздатної особи ОСОБА_1 відсутній опікун, що позбавляє установу можливості належним чином здійснювати захист її законних прав та інтересів, а тому виникла необхідність у призначенні недієздатній ОСОБА_1 нового опікуна. На даний час ОСОБА_2 виконує обов`язки директора Звенигородського будинку - інтернату для інвалідів та пристарілих. Крім того, ОСОБА_2 також подано до Звенигородського районного суду окрему заяву про призначення його опікуном над недієздатною особою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09.06.2023 року справу передано для розгляду судді Звенигородського районного суду Сакун Д.І.

Ухвалою судді Звенигородського районного суду Черкаської області Сакун Д.І. від 12.06.2023 було відкрито провадження у справі.

Від представника заявника - адвоката Павленка С.І. надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, просить ухвалити рішення, яким задоволити подану заяву.

Представник зацікавленої особи виконавчого комітету Звенигородської міської ради Козлова Г.П. в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі. Вказала, що заяву підтримує та просить її задовольнити.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом

Суд, з`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є громадянкою України, народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , у с. Хасти-Нав, Яванського району, Таджикістан.

Згідно довідки МСЕК №046227 ОСОБА_1 є інвалідом 2 групи безтерміново.

Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 20 липня 2006 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визнано недієздатною, питання про призначення їй опікуна не вирішувалось.

Розпорядженням Черкаської обласної ради від 25.10.2022 №310-р призначено ОСОБА_2 виконувачем обов`язків директора Звенигородського будинку - інтернату для інвалідів та престарілих з 26.10.2022 року на строк до видання розпорядження голови обласної ради про звільнення його від виконання обов`язків директора закладу.

Згідно довідки виданої в.о. директора Звенигородського будинку - інтернату ОСОБА_2 від 27.02.2023 року №82-01/08 ОСОБА_1 дійсно перебуває на повному державному утриманні за адресою АДРЕСА_2 з 09.07.2008 року по даний час.

Висновком, затвердженим рішенням виконавчого комітету Звенигородської міської ради № 124 від 05.04.2023 року, опікунської ради при виконавчому комітеті Звенигородської міської ради Черкаської області визнано доцільним призначення опікуном виконуючого обов`язки директора Звенигородського будинку-інтернату для інвалідів та пристарілих ОСОБА_2 над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Мотиви, з яких виходить суд, застосування норм права, оцінка аргументів сторін.

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Частиною ч.1ст.60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ст. 62 ЦК України).

Якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад (ст. 66 ЦК України).

Згідно вимогст.63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

Відповідно до ч. 1, ч. 4 ст. 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно дост.75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна чи піклувальника.

Відповідно до вимог ч.2 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Бажання стати опікуном ОСОБА_1, виявив виконуючий обов`язки директора Звенигородського будинку - інтернату для інвалідів та престарілих ОСОБА_2, який має можливість та згідний на призначення його опікуном над ОСОБА_1 . Обмежень, встановлених законом, до його призначення опікуном в судовому засіданні не встановлено. Призначення заявника опікуном над недієздатною ОСОБА_1 буде відповідати інтересам останньої.

Тому, оцінивши подані докази у їх сукупності, суд прийшов до переконання, що звернення заявника є обґрунтованим, обставини, наведені ним, знайшли підтвердження під час судового розгляду справи, є передбачені законом підстави для задоволення заявлених вимог заяви, а відтак такі підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 39, 40, 41, 60, 63 Цивільного кодексу України, ст. ст. 19, 76-81, 263-265, 293-300 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Звенигородського будинку-інтернату для інвалідів та пристарілих в особі в.о. директора ОСОБА_2 (адреса: вул. В. Чорновола, 126, м. Звенигородка, Черкаської області, 20202, ЄДРПОУ 03189771, ГУДКСУ в Черкаській області, МФО 854018, р/р НОМЕР_1 , тел. НОМЕР_2 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ), представник заявника адвокат Павленко Сергій Іванович ( адреса: АДРЕСА_1 ) в інтересах недієздатної особи ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , інваліда 2-ї групи з 23.04.2004 року, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 ), зацікавлена особа: Виконавчий комітет Звенигородської міської ради (адреса: проспект Шевченка, 63, м. Звенигородка, Черкаської області, 20202, тел. (04740) 2 20 60, 2 24 41, e-mail: zvenmiskrada@ukr.net) про призначення опікуна над недієздатною особою - задовольнити.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_3 , опікуном над недієздатною особою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , інвалідом 2-ї групи, уродженкою с. Хасти-Нав Яванського району, Таджикистан, зареєстрованою та проживаючою в Звенигородському будинку-інтернаті для інвалідів та пристарілих за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене сторонами в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ознайомитись з повним текстом судового рішенням, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Рішення підписане 10.07.2023.

Суддя Сакун Д.І.

Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112146557
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна над недієздатною особою

Судовий реєстр по справі —694/1416/23

Рішення від 10.07.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні