Ухвала
від 11.07.2023 по справі 620/7636/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 липня 2023 року м. Чернігів Справа № 620/7636/23

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді ПоліщукЛ.О. розглянувши матеріали у справі за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправним та скасування протоколу, зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Військової частини НОМЕР_1 , в якому просить:

визнати протиправним та скасувати протокол засідання об`єднаної житлової комісії військових частин НОМЕР_1 , НОМЕР_2 та A0932 від 28.09.2022 № 3 в частині, що стосується зняття майора ОСОБА_1 зі складом сім`ї три особи з обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання та виключення зі списків осіб, які мають право на першочергове отримання житла (з обліку осіб, які користуються правом першочергового одержання житлових приміщень), як учасника бойових дій;

визнати протиправним та скасувати наказ командира військової частини НОМЕР_1 щодо затвердження протоколу об`єднаної житлової комісії в частині, що стосується зняття майора ОСОБА_1 зі складом сім`ї три особи з обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання та виключення зі списків осіб, які мають право на першочергове отримати житла (з обліку осіб, які користуються правом першочергового одержання житлових приміщень), як учасника бойових дій;

зобов`язати об`єднану житлову комісію військових частин НОМЕР_1 , НОМЕР_2 та НОМЕР_3 прийняти рішення про поновлення майора запасу ОСОБА_1 із складом родини 3 (три) особи на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання та поновити у списку осіб, які мають право на першочергове отримання житла (на обліку осіб, які користуються правом першочергового одержання житлових приміщень), як учасника бойових дій з дотриманням того порядкового номеру у черзі, який був до зняття з обліку.

Ухвалою судді Чернігівського окружного адміністративного суду від 13.06.2023 позовну заяву залишено без руху та надано позивачу 10-денний строк з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом подання до суду: заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду з вказанням підстав для його поновлення та доказів поважності причин його пропуску; уточненої позовної заяви та її копії, копій доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів.

Вказана ухвала була отримана позивачем 21.06.2023, що підтверджується Рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

На електронну пошту суду надійшли заяви від 25.06.2023 про усунення недоліків в частині визначення кола осіб, до яких заявлені позовні вимоги та про поновлення строку звернення до суду, в яких заявником зазначено ОСОБА_1 .

Суд зазначає, що відповідно до частин сьомої, восьмої статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Тобто, надсилання в електронному вигляді процесуальних документів до суду має здійснюватися з використанням сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login.

Відповідно до пункту 9 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, процедура реєстрації в ЄСІТС (реєстрація Електронного кабінету, реєстрація офіційної електронної адреси) передбачає проходження запропонованої засобами Електронного кабінету процедури реєстрації з використанням кваліфікованого електронного підпису, та внесенням контактних даних особи, зокрема адреси електронної пошти, номера телефону (в тому числі мобільного), зазначенням інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Тобто, для можливості користування зазначеним вище сервісом необхідно здійснити реєстрацію офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Верховний Суд в ухвалі від30.07.2020 у справі № 367/1072/18 зазначив, щозаконодавцем було надано сторонам та учасникам справи альтернативне право звернення до суду з позовними та іншими заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами: в електронній формі (з обов`язковою реєстрацією офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та підписанням вказаних документів власним електронним підписом) або в паперовій формі (з обов`язковим скріпленням вказаних документів власноручним підписом учасника справи (його представника)).

Подання документу в електронному вигляді - електронною поштою без використання підсистеми «Електронний суд», без електронного підпису дає підстави вважати його не підписаним.

Суд зауважує, що матеріали поданих заяв не містять відомостей про їх підписання електронним цифровим підписом із застосування посиленого сертифікату відкритого ключа та перевірки електронного цифрового підпису, накладеного на заяву із використанням підсистеми «Електронний суд».

Вказане свідчить про використання заявником непередбаченого чинним процесуальним законодавством способу подання процесуальних документів до суду.

Аналогічні висновки висловлені Верховним Судом в ухвалі від 05.11.2020 у справі№522/3191/19, в ухвалі від 26.10.2020 у справі № 9901/335/20, згідно з якими Верховний Суд з тих самих підстав повернув без розгляду позовну заяву, подану до суду електронною поштою та з використанням електронного цифрового підпису, однак не через підсистему «Електронний суд».

Таким чином, суд дійшов висновку, що подані заяви про усунення недоліків в частині визначення кола осіб, до яких заявлені позовні вимоги та про поновлення строку звернення до суду не підписані у встановлений законом спосіб, а тому не мають статусу офіційного електронного документу, і відповідно не можуть бути прийняті судом до уваги.

При цьому, суд звертає увагу, що підпис особи є тим реквізитом документа, що дозволяє ідентифікувати особу, яка складає такий документ, свідчить про відповідальність такої особи за його зміст та є єдиним чи одним з реквізитів, що надають документові юридичної сили.

В силу вимог частини першої статті 167 КАС України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема: 7)інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Згідно з частиною другою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Враховуючи те, що заяви про усунення недоліків в частині визначення кола осіб, до яких заявлені позовні вимоги та про поновлення строку звернення до суду подано без додержання вимог статей 44, 167 КАС України і ці недоліки не дають можливості взяти їх до уваги та розглянути, суд вважає, що вказані документи підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Пунктом 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Враховуючи вказану правову норму та те, що станом на 11.07.2023 недоліки позовної заяви не усунені, позовна заява підлягає поверненню позивачеві.

Одночасно суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

На підставі викладеного та керуючись статтями 44, 167, 169, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И Л А:

Заяви про усунення недоліків в частині визначення кола осіб, до яких заявлені позовні вимоги та про поновлення строку звернення до суду від 25.06.2023 - повернути заявнику без розгляду.

Позовну заяву ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправним та скасування протоколу, зобов`язання вчинити певні дії - повернути позивачу.

Копію ухвали про повернення позовної заяви та позовну заяву і додані до неї документи надіслати позивачу.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 11.07.2023.

Суддя Л.О. Поліщук

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112153932
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —620/7636/23

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Наталія БАРГАМІНА

Ухвала від 23.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Наталія БАРГАМІНА

Ухвала від 09.11.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Постанова від 29.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Тетяна Романівна

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Тетяна Романівна

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Тетяна Романівна

Ухвала від 03.08.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Тетяна Романівна

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 13.06.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні