Ухвала
від 04.07.2023 по справі 208/4765/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/4765/23

№ провадження 1-кс/208/1213/23

УХВАЛА

Іменем України

04 липня 2023 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання слідчого СВ Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене з прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, -

в с т а н о в и в:

Слідчий СВ Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернулась до суду із клопотанням погодженого з прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів.

У своєму клопотанні просить суд надати слідчому СВ Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 та членам слідчо-оперативної групи у кримінальному провадженні: оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 , начальнику сектору ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_7 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_8 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_9 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_10 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_11 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_12 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, та вилучення завірених належним чином копій документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме: належно завірених копій реєстраційної справи юридичної особи ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що перебуває у володінні уповноважених службових (посадових) осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРОПОУ НОМЕР_2 ) та її виконавчих органів, що розташовується за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явились, надали заяву про слухання справи без їх участі, клопотання підтримали в повному обсязі, просили задовольнити.

Володілець інформації надав заяву, в якій зазначив, що не має заперечень щодол тимчасового доступу, просить розглянути справу без участі представника.

Слідчий суддя, вивчивши надані суду матеріали клопотання, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів клопотання в провадженні СВ Кам`янського РУП перебувають матеріали кримінального провадження № 42022042050000064 від 09.11.2022 відкритого за ч.1 ст. 239 КК України за фактом того, що невстановлена особа на території Кам`янського району Дніпропетровської області забруднила відходами земельну ділянку з кадастровим номером 1221055800:01:015:0028, створивши небезпеку для здоров`я людей та довкілля.

Згідно інформаційної довідки № 322835979 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, земельна ділянка загальною площею 2,6032 га з кадастровим номером 1221055800:01:015:0028 перебуває в оренді на підставі договору оренди №116/ДО-18 від 15.11.2018. Орендодавець ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), орендар ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В ході досудового розслідування 13.02.2023 було проведено огляд місця події, а саме земельної ділянки 1221055800:01:015:0028 із залученням в якості спеціалістів працівників ІНФОРМАЦІЯ_4 , які в ході огляду здійснили відібрання проб грунту та в подальшому останніми було здійснено інструментально-лабораторні дослідження та визначено розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі внаслідок забруднення земельних ресурсів невстановленими особами на території Дніпропетровської області Кам`янського району, земельної ділянки з кадастровим номером: 1221055800:01:015:0028 згідно «Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства» (нова редакція затверджена Наказом ІНФОРМАЦІЯ_5 №241 від 04.11.2020 року). Загальний розмір шкоди, зумовленої забрудненням земельних ресурсів, невстановленими особами через порушення природоохоронного законодавства України склав 25205, 31 гривень. Також було проведено розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі внаслідок засмічення земельних ресурсів невстановленими особами на території Дніпропетровської області Кам`янського району, земельної ділянки з кадастровим номером: 1221055800:01:015:0028 згідно «Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства» (нова редакція затверджена Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів №241 від 04.11.2020 року). Загальний розмір шкоди, зумовленої засмічення земельних ресурсів, невстановленими особами через порушення природоохоронного законодавства України склав 504106, 20 гривень.

Крім того 13.02.2023 в результаті огляду місця події, а саме земельної ділянки з кадастровим номером: 1221055800:01:015:0028 за участю фахівців: головного спеціаліста ІНФОРМАЦІЯ_6 та головного спеціаліста ІНФОРМАЦІЯ_7 в ході якого було вилучено патанатомічний матеріал (трупи курей) у кількості шість штук.

02.03.2023 проведено огляди місця події із залученням інженера геодезиста та представника ІНФОРМАЦІЯ_8 , та отримано науково-технічний звіт інженерно-геодезичних вишукувань земельної ділянки з кадастровим номером 1221055800:01:015:0028, відповідно до якого площа забруднення 0,5031 га.

Враховуючи викладене, з метою встановлення істини по кримінальному провадженню та з`ясування обставин вчиненого кримінального правопорушення слідчий просить дозвіл на отримання тимчасового дозволу на вищезазначені документи, для вивчення та дослідження, а також долучені до матеріалів кримінального провадження, в якості речових доказів, документів, та інформації, що перебуває у володінні уповноважених службових (посадових) осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРОПОУ НОМЕР_2 ) та її виконавчих органів, що розташовується за адресою: АДРЕСА_1 .

Самі по собі вищевказані відомості та документи в сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що підлягають доказуванню: події кримінального правопорушення, винуватість підозрюваних, вид і розмір шкоди, яку було завдано, та обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, можливість використання їх як доказів та неможливість іншими способами довести обставини вчиненого кримінального правопорушення.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, згідно п.8ч.1.ст.162КПК Українидо охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать: персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Частиною 5 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Абзацом 1 ч. 6 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до вимог ч. 2 ст.160 КПК України у клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Слідчий суддя вважає, що з метою встановлення істини по кримінальному провадженню та з`ясування обставин вчиненого кримінального правопорушення необхідно надати дозвіл на отримання, вивчення та дослідження, а також долучення до матеріалів кримінального провадження, в якості речових доказів, саме належним чином завірених копій, які що перебувають у володінні уповноважених службових (посадових) осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРОПОУ НОМЕР_2 ) та її виконавчих органів, що розташовується за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст. ст. 159, 161, 162, 163, 164 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене з прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, задовольнити.

Надати слідчому СВ Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 та членам слідчо-оперативної групи у кримінальному провадженні: оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 , начальнику сектору ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_7 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_8 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_9 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_10 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_11 , оперуповноваженому ВКП Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_12 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, та вилучення завірених належним чином копій документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме: належно завірених копій реєстраційної справи юридичної особи ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що перебуває у володінні уповноважених службових (посадових) осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРОПОУ НОМЕР_2 ) та її виконавчих органів, що розташовується за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м.Дніпродзержинська 
Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112156411
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —208/4765/23

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Похваліта С. М.

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Похваліта С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні