Ухвала
від 12.07.2023 по справі 335/5680/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5680/22 1-кс/335/1715/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

З наданих слідчому судді матеріалів вбачається, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022080000000036 від 22.06.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.209, ч.1 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) налагоджено схему переведення безготівкових коштів у готівку, пов`язану із зарахуванням безготівкових коштів (в основному від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а також інших суб`єктів господарської діяльності) у якості оплати за металобрухт та подальшим їх зняттям готівкою через каси та банкомати обслуговуючих банківських установ за період з 20.02.2020 по 03.11.2021.

За період часу з 09.04.2021 по 03.11.2021 двома громадянами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в касах банків ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » були зняті готівкові кошти з рахунку вказаного вище підприємства (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») на загальну суму 427,27 млн. грн. у якості зняття готівки на закупівлю металобрухту.

Водночас, згідно матеріалів проведеної перевірки ІНФОРМАЦІЯ_5 , в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відсутні відомості щодо утримання офісних приміщень, складів, транспорту та інших потужностей, які б могли свідчити про реальність проведених операцій із металобрухтом, що вказує на фіктивність проведених операцій.

Джерелами походження грошових коштів на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (які в подальшому знімалися готівкою з рахунку зазначеного підприємства громадянами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ) були кошти групи юридичних осіб в якості оплати за металобрухт, серед яких: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ін., які перераховувалися на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період часу з 20.02.2020 по 17.06.2021.

Серед іншого, з частиною з перерахованих підприємств банківськими установами розірвано підтримання ділових відносин як із ризиковими підприємствами.

Водночас, за періоду часу з 06.08.2019 по 26.09.2019 з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритого в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », на рахунки фізичних осіб перераховано грошові кошти на загальну суму 6,97 млн. грн., які подальшому знімалися в касах банків в готівку. Серед таких фізичних осіб встановлені зокрема наступні: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_15 та інші особи.

Допитані в якості свідків громадяни ОСОБА_6 та ОСОБА_7 пояснили, що близько двох років тому вони на прохання малознайомої невстановленої особи відкрили карткові рахунки в банківських установах, після чого передали банківські картки зазначеній невстановленій особі, за що отримали 200-350 гривень. До теперішнього часу банківські картки їм не повертали, будь-яких операцій із металобрухтом вони не проводили, грошові кошти з рахунків не отримували, а про те, що на їх карткові рахунки надходили грошові кошти від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вони не знали, про зазначене підприємство та про його посадових осіб чують вперше.

В свою чергу, в ході виконання доручення в порядку ст. 40 КПК України отримано інформацію про те, що деякі підприємства, які перераховували грошові кошти на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » мають ознаки фіктивності, та були створені лише для проведення фінансових операцій з перерахування грошових коштів та подальшим переведенням їх у готівку, ухиляючись при цьому від сплати податків та з подальшою легалізацією (відмиванням) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. Серед іншого, фізичні особи, на карткові рахунки яких перераховувалися грошові кошти від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є малозабезпеченими особами, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності (як от ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та інші).

Водночас, згідно матеріалів виконаного доручення встановлено, що організаторами злочинної схеми з виведення грошових коштів у готівку із використанням підконтрольних підприємств та фізичних осіб є засновник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_16 та засновник і директор зазначеного підприємства ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_17 . Крім того, до вказаної злочинної схеми причетні виконавці злочинів, які знімали готівкою грошові кошти в касах банку з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та посадові особи якого залучили їх до вчинення злочинів, саме: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_18 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_19 .

З метою встановлення всіх обставин, які мають значення для проведення досудового розслідування, у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів по зазначеним операціям з можливістю отримання їх копій, які, як встановлено органом досудового розслідування, знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

Слідчий підтримав подане клопотання, надавши відповідну заяву.

Зазначене клопотання розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, про які йдеться у клопотанні, за наявності підстав для висновку про можливість їх втрати, відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено без фіксації судового процесу.

Перевіривши наданні матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Прицьому, ч. 3 та ч. 5 ст.132КПК України передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, сторони кримінального провадження повинні подати суду докази обставин, на які вони посилаються.

З урахуванням викладеного, виходячи з потреб та мети досудового розслідування, слідчий суддя приходить до висновку, що органом досудового розслідування, відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 160 КПК України, доведено можливість використання як доказів зазначених у клопотанні документів, а також неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

На переконання слідчого судді, відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, органом досудового розслідування надано достатньо доказів для висновку, що зазначені у клопотанні документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та слідчий суддя вважає за необхідне клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити, надати дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених у клопотанні документів з можливістю отримання їх засвідчених копій.

Керуючись ст. 131, 132, 159-163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, а саме:

- договорів з усіма додатками та додатковими угодами, які були укладені із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2020-2021 років щодо закупівлі металобрухту;

- видаткових накладних, податкових накладних, рахунків-фактур, актів приймання передачі, товарно-транспортних накладних та іншої виконавчої документації за договорами, які були укладені із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2020-2021 років щодо закупівлі металобрухту;

- актів приймання металобрухту, який було придбано у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2020-2021 років;

- платіжних документів, якими підтверджується сплата грошових коштів за договорами, які були укладені із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2020-2021 років щодо закупівлі металобрухту;

- договорів та виконавчої документації до них, відповідно до яких АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) було реалізовано придбаний у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) металобрухт іншим суб`єктам господарювання та / або підтверджуючої бухгалтерської документації щодо списання (використання) такого металобрухту;

- роздруківки з Переліку суб`єктів господарювання, що здійснюють заготівлю та операції з металобрухтом щодо внесення АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) до даного переліку та / або атестату спеціалізованого металургійного переробного підприємства;

- штатного розпису працівників АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за 2020-2021 роки;

- документації податкової звітності щодо кількості зареєстрованих найманих працівників АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за 2020-2021 роки (форма 1ДФ, форма 4ДФ та інші документи податкової звітності);

- документів, які підтверджують кваліфікацію працівників АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за 2020-2021 роки;

- документів, якими підтверджується наявність у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) транспортних засобів та інших потужностей для проведення операцій із металобрухтом (договорів оренди транспортних засобів, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, правовстановлюючих документів та / або договорів оренди на складські приміщення тощо);

- статуту АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та наказів про призначення на посаду директора даного підприємства протягом 2020-2021 років.

Встановити строк дії даної ухвали до 12.09.2023 року включно.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

У випадку вилучення речей і документів, за відсутністю яких юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112160200
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —335/5680/22

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні