Рішення
від 12.07.2023 по справі 749/219/23
ЩОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 749/219/23

Номер провадження 2-о/749/6/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" липня 2023 р. м. Сновськ

Щорський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Чигвінцева М.С.

за участю секретаря Михалевич М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сновськ цивільну справу № 749/219/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Головне управління національної поліції в Луганській області ( слідчий відділ), Корюківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення фактів, що мають юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В :

14.03.2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, мотивуючи свої вимоги наступним.

21.03.2022 року заявниці повідомив двоюрідний брат ОСОБА_2 , що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її рідний брат ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . На момент смерті він проживав в м. Лисичанськ, Луганської області, яке зараз тимчасово окуповане російськими військами, поховали брата заявниці на міському кладовищі м. Лисичанська.

Для вияснення підстав смерті брата заявниці вона звернулася із заявою до ГУНП в Луганській області, на підставі чого було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 115 КК України та розпочато досудове розслідування. Однак, ОСОБА_1 слідчий по телефону роз`яснив, що кримінальне провадження буде закрито, якщо нею не буде надано свідоцтво про смерть брата.

В актовому записі № 413 від 02.06.1960 року складеного на російській мові Лисичанським міськбюро ЗАГС Луганської області прізвище брата заявниці вказано на російській мові « ОСОБА_3 », але у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження прізвище брата та батьків заявниці вказано на українській мові як « ОСОБА_4 », а родове прізвище заявниці на українській мові вказано як « ОСОБА_3 », що ставить під сумнів її з померлим родинні відносини.

З даним питанням ОСОБА_1 звернулася до Сновського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції для підтвердження вищевказаної інформації, однак Витяг про реєстрацію народження брата їй не видали, оскільки у них різні родові прізвища на українській мові.

На підставі вищевикладеного просить встановити факт,що:

-ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Лисичанськ, Луганської області є рідною сестрою ОСОБА_4 згідно Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію народження) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Лисичанськ, Луганської області;

-факт смерті громадянина України ОСОБА_4 згідно Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію народження) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Лисичанськ, Луганської області - ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Лисичанськ, Луганської області.

Встановлення даних фактів необхідно заявнику для проведення державної реєстрації смерті її брата та для участі в кримінальному провадженні в якості потерпілої.

Заявник в судовому засіданні відсутня, надала заяву про розгляд справи без її участі, просить заяву задовольнити.

Представники Головного управління національної поліції в Луганській області ( слідчий відділ), Корюківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції відсутні , про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи приходить до наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_1 , в графі батько вказано « ОСОБА_8 », в графі мати вказано « ОСОБА_14 », що підтверджується копією свідоцтва про народження виданого на російській мові серії НОМЕР_1 від 18.05.1965 року ( а.с. 9).

12.11.1988 року укладено шлюб між ОСОБА_10 та ОСОБА_1 , після укладення шлюбу прізвище дружини « ОСОБА_11 », що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 12.11.1988 року. ( а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_8 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 29.09.2022 року. ( а.с. 12).

Згідно листа СУ ГУНП в Луганській області від 22.03.2023 року № 8420/111/18-2023 22.10.2022 року СУ ГУНП в Луганській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022130000000899 за фактом природньої смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 115 КК України. Дані відомості внесено за повідомленням сестри померлого ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Оскільки територія м. Лисичанськ, Луганської області, де помер ОСОБА_4 є тимчасово окупованою, огляд місця події не здійснювався, причина смерті та місце поховання ОСОБА_4 натепер не встановлено. Факт смерті ОСОБА_4 підтверджено лише заявою ОСОБА_1 досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. (а.с. 29).

Ухвалою Щорського районного суду Чернігівської області витребувано від Сновського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції копію актового запису № 413 від 02.06.1960 року виданого Лисичанським міськбюро ЗАГС Луганської області про народження ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_4 у м. Лисичанськ, Луганської області та дані про його прізвище згідно Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію народження.

Згідно листа Сновського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 04.04.2023 року, актовий запис про народження ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_4 зберігається у архіві Лисичанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Суми). Відділ перебуває на простої, архів відділу знаходиться на тимчасово окупованій території. ( а.с. 32).

Ухвалою Щорського районного суду Чернігівської області витребувано з Чернігівської Державної податкової інспекції інформацію про присвоєння ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю м. Лисичанськ Луганської області ідентифікаційного номеру та про те, кому належить РНОКПП НОМЕР_4 .

Згідно листа Головного управління ДПС у Чернігівській області у Державному реєстрі фізичних осіб - платників з реєстраційним номером облікової картки платника податків НОМЕР_4 зареєстровано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Лисичанськ Луганської області, місце проживання АДРЕСА_1 .( а.с. 27).

Згідно повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щоло актового запису про народження № 00039378214 від 22.04.2023 року, вбачається що ІНФОРМАЦІЯ_6 народився ОСОБА_4 , місце народження: м. Лисичанськ Луганської області. В графі батько вказано « ОСОБА_4 », в графі мати зазначено « ОСОБА_14 ». ( а.с.45).

Згідно копії довідки Дільничого офіцера поліції СП ВП № 3 Сєвєродонецького районного управління поліції ГУНП в Луганській області про результати розгляду звернення ОСОБА_13 від 21.03.2022 року, вбачається, що в ході перевірки інформації викладеної у зверненні від ОСОБА_13 , було встановлено що 21.03.2022 року за адресою: АДРЕСА_2 дійсно виявлено труп без ознак насильницької смерті громадянина ОСОБА_3 . Витребувати лікарське свідоцтво про смерть та скласти висновок щоло ненасильницької смерті людини за місцем проживання не сталося можливим у зв`язку з проходженням бойових дій на території м. Лисичанськ, Луганської області. Відомості, які б вказували на склад кримінального правопорушення не виявлено. У зв`язку з цим було складено довідку щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання. Інформація викладена в зверненні громадянина ОСОБА_2 , яке надійшло 21.03.2022 року перевірена.( а.с. 48).

Відповідно до частини 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом , звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до частини1 ст. 81 ЦПК України кожна особа має право довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь- які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухвалені судового рішення (ч.ч.1,2 ст. 77 ЦПК).

Обставини справи, які законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування ( ч.2 ст.78 ЦПК).

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (частина перша статті 293 ЦПК України).

Частиною першою статті 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Перелік юридичних фактів, що підлягають установленню в судовому порядку, визначений у частині першій статті 315 цього Кодексу, не є вичерпним.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян.

Згідно зі ст. 49 ЦК України актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків. Актом цивільного стану є, зокрема, народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо.

Пунктами 8 частини 1 статті 315 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту: смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, а також інші факти, що мають юридичне значення. Перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку, наводиться у ч.2 ст. 315 ЦПК і не є вичерпним. У судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не передбачено іншого порядку їх встановлення.

За приписами ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті здійснюється на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою.

Форма та порядок видачі документа про смерть, на підставі якого здійснюється державна реєстрація смерті, встановлена Інструкцією про порядок заповнення та видачі лікарського свідоцтва про смерть, затвердженої наказом МОЗ України № 258 від 03.07.2001 року (далі - Інструкція).

Відповідно до положень Інструкції лікарське свідоцтво про смерть видається лікарем медичного закладу, що лікував померлого, на підставі спостережень за хворим і запису в медичній документації, які відображали стан хворого до його смерті, або патологоанатомом на підставі вивчення медичної документації та результатів розтину.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території України та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Будь - який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

У відповідності до ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. У рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Копія судового рішення видається учасникам справи, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Враховуючи наведене, а також ключове значення, яке має встановлення даних фактів для реалізації майнових та особистих немайнових прав заявника суд, приймає до уваги надані вищезазначені докази та вважає, що заявлені вимоги слід задовольнити, встановивши факт родинних відносин між заявником і її братом ОСОБА_4 та факт смерті останнього у місті м. Лисичанськ, Луганської області.

Керуючись ст.ст. 259, 264, 265,268, 317, 315, 293, ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Головне управління національної поліції в Луганській області ( слідчий відділ), Корюківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка м. Лисичанськ, Луганської області є рідною сестрою ОСОБА_4 згідно Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію народження) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Лисичанськ, Луганської області.

Встановити факт смерті громадянина України- ОСОБА_4 згідно Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію народження) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Лисичанськ, Луганської області - ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Лисичанськ, Луганської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його (проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його складення шляхом подачі апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду відповідно до ст. 355 ЦПК України або через Щорський районний суд Чернігівської області відповідно до п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України.

Суддя М.С. Чигвінцев

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112160740
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —749/219/23

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Рішення від 12.07.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Чигвінцев М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні