Рішення
від 13.07.2023 по справі 477/2567/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 477/2567/21

Номер провадження 2-о/489/58/23

РІШЕННЯ

Іменем України

13 липня 2023 року місто Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді Кокорєва В. В.,

присяжних засідателів: Василішина М.О., Селіванова-Зеркаль І. О.,

за участю секретаря судового засідання Ковальової С.В.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 10 Ленінського районного суду м. Миколаєва цивільну справу за заявою ОСОБА_2 (далі заявник), заінтересована особа 1 Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), заінтересована особа 2 Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Миколаївському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про оголошення особи померлою

встановив

Заявник звернувся до суду із заявою про оголошення особи померлою. В заяві зазначено, що ОСОБА_3 є батьком заявника. Останні роки ОСОБА_3 проживав в с. Шевченкове (Червона Знам`янка) Баштанського (Казанківського) району Миколаївської області. ОСОБА_3 зловживав алкогольними напоями і в грудні 2018 року перестав виходити на зв`язок, будь-які контакти з ним зникли. Заявник зазначає, що намагався самостійно знайти батька, але пошуки результату не дали. В провадженні СВ ВП №4 МРУП ГУНП в Миколаївській області перебувають матеріали кримінального провадження №12019150230001057 зареєстровані до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.10.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України відносно безвісно зниклого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того, ОСОБА_3 оголошено у державний розшук. Факт того, що ОСОБА_3 помер підтверджується тим, що він з кінця 2018 року не виходив на зв`язок, хоча до цього часу спілкувався з родичами кожного тижня. З того ж часу, у місці його постійного проживання в с. Шевченкове (раніше - Червона Знам`янка) Баштанського (раніше - Казанківського) району Миколаївської області відсутні відомості про місце перебування ОСОБА_3 . Метою звернення заявника з заявою про оголошення ОСОБА_3 померлим є необхідність відкриття спадкової справи для успадкування належного йому нерухомого майна (земельної ділянки сільськогосподарського призначення). Заявник просить оголосити померлим ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який народився в Миколаївській області.

Представник заявника вимоги підтримав, просив задовольнити заяву.

Представники заінтересованих осіб в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлялися належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Дослідивши докази у справі, суд встановив такі обставини та відповідні правовідносини.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Червонознам`янської сільської Ради народних депутатів, батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_3 .

Відповідно до копії відповіді т.в.о начальника ВП №4 МРУП ГУНП в Миколаївській області А. Черемісова №ч-20/аз/54-21 від 23.07.2021, в провадженні СВ ВП №4 МРУП ГУНП в Миколаївській області перебувають матеріали кримінального провадження №12019150230001057 зареєстровані до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.10.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України відносно безвісно зниклого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також, останнього оголошено у державний розшук.

Згідно з копією талону складеного 12.12.2012 та засвідченого підписом посадової особи Червонознам`янської сільської ради Казанківського району Миколаївської області, ОСОБА_3 втратив паспорт, народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Червона Знам`янка Казанківського району Миколаївської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до відповіді Володимирського сільського голови Володимирської сільської ради Баштанського району П. Довгого №02-15/583/2022 від 21.10.2022 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (народився в с. Червона Знам`янка Казанківського району Миколаївської області) дійсно зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , але тривалий час на території сільської ради не проживає, виїхав без зняття з реєстраційного обліку, інформацією відносно місця проживання гр. ОСОБА_3 сільська рада не володіє.

З відповіді Головного управління пенсійного фонду України вбачається, що РНОКПП ОСОБА_3 - НОМЕР_2 , відповідно до даних підсистем ІКІС ПФУ ОСОБА_3 не перебуває на обліку як отримувач пенсії по інвалідності, пенсії за віком або будь-якого іншого виду пенсії в Головному управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

З відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела та суми доходів ОСОБА_3 за період з першого кварталу 2001 року по четвертий квартал 2022 року вбачається, що за період з 1 кварталу 2020 року по 4 квартал 2022 року відсутня інформація про доходи (останні відомості про доходи наявні за 4 квартал 2019 року, нараховано - 89441,00 грн., виплачено - 0,00 грн., назва ознаки доходу - надання майна в лізинг).

Відповідно до відповіді з Казанківського центру первинної медико-санітарної допомоги Казанківської селищної ради Миколаївської області №66/01-11 від 06.04.2023 з моменту створення (грудень 2012 року) Казанківського центру первинної медико-санітарної допомоги Казанківської селищної ради Миколаївської області ОСОБА_3 не підписував декларацію на отримання медичних послуг з сімейним лікарем Казанківського центру ПМСД. Починаючи з січня 2013 року по 04 квітня 2023 року ОСОБА_3 з приводу отримання медичної допомоги, до медичних закладів Казанківського центру первинної медико-санітарної допомоги не звертався.

Згідно з відповіді Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України №6.3-5112/6-23 від 07.04.2023 за даними інформаційно-комунікаційної системи ДМС, на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оформлено паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий 27.02.1997 Казанківським РВ УМВС України в Миколаївській області. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_3 не оформлювався.

У відповіді Національної служби здоров`я України зазначено, що за результатами пошуку інформації в Реєстрі декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, відомостей щодо подання ОСОБА_3 декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, за наданими параметрами не знайдено.

Відповідно до п. 3 ч. 2ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України (далі -ЦПК України) суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Згідно з ч. 1ст. 308 ЦПК Українисуд розглядає справу про оголошення фізичної особи померлою за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

В ч. 1ст. 46 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зазначено, що фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців. При цьому, згідно з ч. 1ст. 47 ЦК України, правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Як роз`яснено у п. 13Постанові Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», на відміну від факту смерті особи, який встановлюється судом за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин, громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, зазначених уст. 21 ЦК України(1502-06), на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав без вісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Згідно зст. 306 ЦПК Україниу заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

В постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі 295/4293/21 від 30.03.2022 зазначено, що суд повинен мати достатні належні та допустимі докази для встановлення обставин, на підставі яких можливо зробити вірогідне припущення про смерть громадянина. Тобто особливістю цієї категорії справ є те, що висновок суду про оголошення фізичної особи померлою ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи (правова презумпція). При розгляді справ вказаної категорії судам слід, крім іншого, з`ясовувати, чи може бути відсутність особи умисною, тобто чи не переховується вона від правоохоронних органів з метою уникнення юридичної відповідальності.

Виходячи з обсягу досліджених судом доказів у їх сукупності, оцінивши наведені заявником обставини та мету, з якою йому необхідно оголосити особу ( ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ) померлим, є підстави для висновку про наявність між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою, матеріально-правового зв`язку, а саме з метою оформлення спадщини. Суд вважає, що не має підстав для висновку, що відсутність ОСОБА_3 є умисною (переховується від правоохоронних, судових органів).

Відповідно дост.81ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи надані суду докази в сукупності та приймаючи до уваги, що встановлення факту смерті необхідно заявнику для реалізації в повному обсязі його прав (зокрема, спадкових прав), суд вважає заявлені вимоги щодо встановлення факту смерті особи обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вище викладеного, суд приходить до висновку, що необхідно оголосити померлим ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 , який народився в с. Шевченкове (Червона Знам`янка) Баштанського (Казанківського) району Миколаївської області, з дня набрання рішенням законної сили.

Одночасно суд роз`яснює, що відповідно до ч. 1ст. 309 ЦПК Україниу разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст. 293, 305-309 ЦПК України, суд

вирішив

Заяву ОСОБА_2 про оголошення особи померлою задовольнити.

Оголосити померлим ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 , який народився в с. Шевченкове (Червона Знам`янка) Баштанського (Казанківського) району Миколаївської області, з дня набрання рішенням законної сили .

Направити рішення суду, після набрання ним законної сили, відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для внесення відомостей про смерть фізичної особи та до реєстру виборців.

Інформація про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа 1: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), код ЄДРПОУ 26118259, адреса: 54005, м. Миколаїв, пров. Кур`єрський, 7.

Заінтересована особа 2: Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Миколаївському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), адреса: 54052, м. Миколаїв, вул. Океанівська, 1 А.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з моменту складення повного тексту рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В. В. Кокорєв

Присяжні: М. О. Василішин

І. О. Селіванова-Зеркаль

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112176038
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —477/2567/21

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 06.01.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Семенова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні