Рішення
від 11.07.2023 по справі 930/1635/23
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/1635/23

Провадження №2-о/930/71/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.07.2023 року м.Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Войницької Т.Є.

за участі секретаря судового засідання Загребельного С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Немирівська міська рада, про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 в червні 2023 року звернулася до Немирівського районного суду Вінницької області з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа та просила встановити факт, що має юридичне значення, що Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ВН № 072864 від 15 грудня 2004 року, виданий на підставі розпорядження Немирівської районної державної адміністрації від 3 листопада 2004 р. №384 на ім`я ОСОБА_1 , належить ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що їй належить Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ВН № 072864, в якому її по батькові записано із помилкою, а саме « ОСОБА_2 ».

Помилка в написанні по батькові виникла через те, що відповідно до розпорядження Немирівської районної державної адміністрації від 03 листопада 2004 року №384 у спискові громадян-власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) із земель спільної сумісної власності членів колишнього КСП «Золота нива» с.Чуків, яким видаються державні акти на право власності на землю, по батькові заявниці було записано « ОСОБА_2 », отже замість « ОСОБА_3 » було помилково вказано « ОСОБА_2 ». Надалі на підставі даного розпорядження та списку ОСОБА_1 було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ВН №072864 від 15 грудня 2004 року із невірним по батькові.

Отримати новий Державний акт з виправленим по батькові неможливо, оскільки відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права та їх обтяження на земельні ділянки реєструються у Державному реєстрі прав (ч. 1 ст. 5 Закону). Підтвердження права власності на земельну ділянку буде витяг із Державного реєстру прав на нерухоме майно, іншого порядку реєстрації права власності на земельну ділянку (в тому числі видачу Державних актів) чинне законодавство не передбачає.

Для подальшого розпорядження своєю земельною ділянкою ОСОБА_1 необхідно встановити, що Державний акт на право власності на земельну ділянку дійсно належить їй, адже її по батькові в ньому і в паспорті різниться.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримала повністю та просила її задовольнити.

У судове засідання представник заінтересованої особи: Немирівської міської ради Вінницького району Вінницької області не з`явився, надав суду заяву, в якій просить справу розглядати без його участі та не заперечував щодо задоволення заяви.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_4 суду пояснила, що з 2008 року проживає в с.Перепеличче та знає ОСОБА_5 , яку по батькові ОСОБА_3 . А також їй відомо, що останній видавався державний акт на право власності на земельну ділянку.

Свідок ОСОБА_6 зазначив, що ОСОБА_1 його сусідка. Йому відомо, що вона працювала в колгоспі на буряках та має земельну ділянку.

Суд, заслухавши представника заявника, допитавши свідків та вивчивши матеріали справи, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.293 ЦПК України суд в порядку окремого провадження розглядає цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Зокрема, відповідно до п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в п.12 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року "Про встановлення фактів, що мають юридичне значення" при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Судом встановлено, що згідно копії паспорта серії НОМЕР_2 та копії картки фізичної особи - платника податків, заявниця по батькові значиться як « ОСОБА_3 ».

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_7 . Батьками якої записані: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 ОСОБА_10 та ОСОБА_7 11.12.1956 уклали шлюб та після реєстрації шлюбу їм присвоєно прізвище « ОСОБА_11 ».

Однак, Державний акт на право на земельну ділянку серії ВН №072864, кадастровий номер 0523088800:02:001:0453, площею 2,0599 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва виданий на ім`я ОСОБА_1 . Також в додатку 1 до розпорядження Немирівської районної державної адміністрації Вінницької області «Про затвердження технічної документації по передачі земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право власності на земельну ділянку громадяням-власникам сертифікатів на території Чуківської сільської ради №384 від 03.11.2004 в Списку громадян-власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) із земель спільної сумісної власності членів колишнього КСП «Золота нива» с.Чуків, яким видаються державні акти на право власності на землю під № 653 також зазначена ОСОБА_1 .

Встановлення належності правовстановлюючого докумену необхідно заявниці для подальшого розпорядження своєю земельною ділянкою.

Суд визнає доведеним факт належності ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ВН № 072864 від 15 грудня 2004 року, виданого на підставі розпорядження Немирівської районної державної адміністрації від 3 листопада 2004 р. №384 на ім`я ОСОБА_1 .

Вказане підтверджується поясненнями заявниці, дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи та показами свідків, які є чіткими, послідовними, логічними і узгоджуються між собою щодо обставин, які мають значення для правильного вирішення справи і підлягають доказуванню у цьому випадку.

Отже, судом встановлено, що обставини, викладені заявницею в заяві в обґрунтування своїх вимог, є достовірними, підтверджені письмовими доказами та показаннями свідків, сумніву у суду не викликають і вважаються доведеними.

Встановлення факту належності правовстановлюючого документу суд здійснює для забезпечення права заявника розпоряджатися належними йому правами.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку, що обставини, якими обґрунтовані заявлені вимоги, є доведеними і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 258, 263, 293, 315, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, що Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ВН № 072864 від 15 грудня 2004 року, виданий на підставі розпорядження Немирівської районної державної адміністрації від 3 листопада 2004 р. №384 на ім`я ОСОБА_1 , належить ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет.

Повний текст рішення виготовлено 13.07.2023 року.

Суддя Т. Є. Войницька

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112185157
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —930/1635/23

Рішення від 11.07.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Рішення від 11.07.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні