Вирок
від 14.07.2023 по справі 229/2491/20
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/229/59/2023

ЄУН 229/2491/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2023 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарів судового засідання ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

ОСОБА_4 ,

прокурорів ОСОБА_5 ,

ОСОБА_6 ,

ОСОБА_7 ,

ОСОБА_8 ,

ОСОБА_9

обвинувачених ОСОБА_10 ,

ОСОБА_11 ,

захисників ОСОБА_12 ,

ОСОБА_13 ,

представника органу пробації ОСОБА_14 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні об`єднане кримінальне провадження, зареєстроване у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12019050260000026, № 12020050000000179 за обвинуваченням:

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Новогродівка Донецької області, громадянина України, одруженого, який має неповнолітню дитину, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Донецьк, громадянина України, який має середньо-технічну освіту, одружений, неповнолітніх дітей немає, зареєстрований як ФОП « ОСОБА_11 », зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України,

В С Т А Н О В И В:

відповідно до обвинувального акту ОСОБА_10 обвинувачується органом досудового розслідування у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, тобто в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, яке вчинене у великих розмірах, ч. 1 ст. 366 КК України, тобто в складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, за таких обставин.

Рішенням одноособового власника товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕНД ГРУПП» (далі ТОВ «ЛЕНД ГРУПП») ОСОБА_15 № 07/12 від 07.12.2018 ОСОБА_10 згідно з наказом № 2 від 10.12.2018, виданим ним же 10.12.2018, вступив на посаду директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП».

ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» зареєстроване та розташоване за адресою: 03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 114, код ЄДРПОУ 33226087.

Відповідно до статуту ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» (нова редакція), затвердженого рішенням № 07/12 від 07.12.2018 одноособового учасника, ТОВ «ЛЕНД ГРУПП»:

п. 1.3 - створене на основі приватної форми власності та є юридичною особою приватної форми власності;

п. 2.1 - метою створення та діяльності є отримання прибутку (доходу);

п. 2.2 предметом діяльності Товариства є здійснення будівельної, виробничої, торгівельної, інноваційно посередницької, консультаційної, інжинірингової, транспортної, рекламної, культурно освітньої та іншої діяльності, що не суперечить чинному законодавству України;

п. 4.1 - є власником одержаних доходів в результаті господарської діяльності; п. 12.4 крім іншого, виконавчим органом ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» є колегіальний (дирекція на чолі з генеральним директором) або одноособовий (директор). Директор від імені Товариства в межах, встановлених Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та Статутом. Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Товариства;

п. 12.5 - директор у межах своєї компетенції:

а) представляє без довіреності Товариство у відносинах зі всіма без виключення державними органами, підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, з фізичними особами;

б) здійснює оперативне керівництво поточною діяльністю Товариства в межах повноважень та прав, наданих йому цим Статутом;

в) крім іншого укладає та підписує від імені Товариства господарські та інші договори (угоди, контракти), виступає розпорядником його коштів та майна;

д) приймає на роботу та звільняє з неї працівників Товариства; ж) вирішує всі інші питання, не віднесені до компетенції інших органів Товариства.

п. 12.7 - директор несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку, звітності, зберігання документів Товариства, печатки та штампів.

Рішенням ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» від 05.07.2019 ОСОБА_10 звільнено з посади директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» з 05.07.2019.

Таким чином, ОСОБА_10 , займаючи посаду директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» з 10.12.2018 по 05.07.2019 та відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, був службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими і адміністративно- господарськими функціями.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 668 від 01.08.2005 «Про затвердження Загальних умов укладення та договорів підряду в капітальному будівництві» передбачено: виконання п. 2 Загальні умови є обов`язковими для врахування під час укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві (далі - договір підряду) незалежно від джерел фінансування робіт, а також форми власності замовника та підрядника (субпідрядників).

п. 3 Підрядник сторона договору підряду, яка виконує та передає замовнику закінчені роботи (об`єкт будівництва), передбачені договором підряду; закінчені роботи роботи, виконані підрядником відповідно до - договору підряду, проектної та кошторисної документації; -

п. 4 За договором підряду підрядник зобов`язується за завданням замовника на свій ризик виконати та здати йому в установлений договором підряду строк закінчені роботи (об`єкт будівництва), а замовник зобов`язується надати підряднику будівельний майданчик (фронт робіт), передати дозвільну документацію, а також затверджену в установленому порядку проектну документацію (у разі, коли цей обов`язок повністю або частково не покладено на підрядника), прийняти від підрядника закінчені роботи (об`єкт будівництва) та оплатити їх.

п. 17 Строки виконання робіт (будівництва об`єкта) встановлюються договором підряду і визначаються датою їх початку та закінчення. Невід`ємною частиною договору підряду є календарний графік виконання робіт, в якому визначаються дати початку та закінчення всіх видів (етапів, комплексів) робіт, передбачених договором підряду.

п. 31 Підрядник зобов`язаний:

виконати з використанням власних ресурсів, якщо інше не встановлено умовами договору підряду, та у встановлені строки роботи відповідно до проектної та кошторисної документації;

здійснювати експертну перевірку, випробовування робіт, матеріалів, конструкцій виробів, устаткування тощо, які використовуються для виконання робіт, та повідомляти про це замовника у визначені договором підряду строки;

своєчасно попередити замовника про те, що додержання його вказівок стосовно способу виконання робіт загрожує їх якості або придатності, та про наявність інших обставин, які можуть викликати таку загрозу; передати замовнику у порядку, передбаченому законодавством та договором підряду, закінчені роботи (об`єкт будівництва);

забезпечити ведення та передачу замовнику в установленому порядку документів про виконання договору підряду.

Підрядник зобов`язаний виконати усі роботи, визначені у проектній документації та в кошторисі (проектно-кошторисній документації), якщо інше не встановлено договором будівельного підряду.

Субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам, тобто Ясинуватській районній державній адміністрації Донецької області (надалі за текстом Ясинуватській РДА) на здійснення заходів щодо соціально- економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами за об`єктами (заходами) на 2018 рік виділено грошові кошти в сумі 2 798 514 гривень по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка».

Так, 21.08.2018 між відділом освіти Ясинуватської РДА в особі виконуючої обов`язки начальника ОСОБА_16 (далі за текстом - замовник) та ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» в особі директора ОСОБА_15 (далі за текстом підрядник) за місцем фактичного розташування вказаного відділу освіти тобто за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, смт. Очеретине вул. Набережна, буд. 12, укладений договір підряду № 183, відповідно до якого підрядник приймає на себе зобов`язання на свій ризик виконати роботи по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка», а замовник прийняти та оплатити такі роботи відповідно до проектно-кошторисної документації.

Обсяг, вартість та термін виконання робіт визначаються прикладеними до зазначеного Договору календарним графіком і договірною ціною, які є невід`ємною частиною вказаного договору. Договірна ціна вказаного Договору складає 2 598 953 гривень 46 копійок. Даний Договір набуває чинності з дати його підписання і діє до 31.12.2018, але до отримання документів про відповідність збудованого Об`єкту проектній документації, згідно з вимогами чинного законодавства.

Відповідно до п. 2.1.1 Договору, «Підрядник» забезпечує на весь термін дії Договору виконання робіт і використання обладнання, матеріалів за якістю не нижче вимог проектної документації. Усі матеріали, обладнання та виконані роботи повинні відповідати стандартам, які застосовуються в Україні.

Відповідно до п. 4.2 Договору, «Підрядник» підтверджує використання коштів отриманої попередньої оплати актами виконаних підрядних робіт, складених за формою КБ-2в і довідками про вартість виконаних підрядних робіт, складених за формою КБ-3.

Відповідно до п. 4.3. Договору, облік та оплата виконаних робіт здійснюється на підставі акту виконаних підрядних робіт, складеного за формою КБ-2в і довідки про вартість виконаних підрядних робіт, складених за формою КБ-3.

Відповідно до п. 4.4. Договору, документи про виконані роботи та їх вартість складаються і підписуються «Підрядником» згідно ДБН А.3.1-5/2009., ДСТУ БД.1.1.-1:2013 (із змінами) та передаються «Замовнику».

6.3. «Підрядник зобов`язаний»:

6.3.1. Виконати роботи якісно та у встановлені календарним графіком виконання робіт строки роботи відповідно до проектно документації, ДБН та іншої нормативної документації. кошторисної

6.3.7. Передати «Замовнику» у порядку, передбаченому законодавством та Договором підряду, закінчені роботи.

6.3.9. Забезпечити ведення та передачу «Замовнику» в установленому порядку документів про виконання робіт по Договору підряду.

6.3.13 Відшкодувати відповідно до законодавства та Договору підряду завдані

«Замовнику» збитки.

6.3.15 Забезпечити цільове використання коштів, виділених як аванс (попередня оплата) для виконання робіт по Договору.

6.3.17. Забезпечити необхідними та якісними матеріалами, конструкціями, виробами та устаткуванням, відповідно до відомості ресурсів погодженої з «Замовником». Придбані матеріальні ресурси підтвердити накладними та витратами на транспортування, тару, упаковку, зберігання і калькуляцією для виробів власного виготовлення, сертифікатами, паспортами, гарантійними талонами та іншими документами до їх використання, згідно з чинним законодавством. У разі виявлення невідповідності матеріальних ресурсів встановленим вимогам в найкоротші строки провести заміну цих ресурсів за рахунок «Підрядника».

6.3.22. У строк, визначений «Замовником», виконати роботи власними і залученими силами та засобами та/або забезпечити Об`єкт необхідними матеріальними ресурсами за відсутності авансу відповідно до тендерної пропозиції «Підрядника».

7. «Відповідальність сторін»:

7.1. «Підрядник» несе відповідальність за будь - які порушення чинного законодавства.

7.2. За невиконання чи неналежне виконання робіт з даного Договору «Підрядник» несе відповідальність відповідно до чинного законодавства.

7.3. У випадку невиконання «Підрядником» зобов`язань, передбачених у пунктах 4.2, 4.3 Договору, за кожний день порушення «Замовником» застосовуються штрафні санкції у розмірі облікової ставки Національного банку України.

7.7 У випадку невиконання пунктів, крім іншого 6.3.17. «Підрядник» повинен відшкодувати збитки «Замовнику» за власний рахунок.

7.8 «Підрядник» відповідає за використання матеріально технічних ресурсів, необхідних для виконання робіт, забезпечених відповідними технічними паспортами чи сертифікатами, організацію попередніх випробувань, передачу «Замовнику» сертифікатів, паспортів, протоколів перевірок та випробувань для подальшої передачі їх експлуатуючій організації згідно чинного законодавства. 20.09.2018, відповідно до платіжного доручення № 5, 30% від зазначеної суми, тобто 779 686 гривень 04 копійки замовником перераховано на розрахунковий рахунок ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» № НОМЕР_1 , відкритий у банківській установі Акціонерному товаристві «УкрСибБанк» у якості попередньої оплати на закупівлю матеріалів на виконання робіт за вказаним договором.

Після укладення договору підряду № 183 від 21.08.2018, в грудні 2018 року, не раніше 10.12.2018 (точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені), у директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 , який був службовою особою, виник злочинний умисел на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання своїм службовим становищем, у вигляді коштів державного бюджету за виконання будівельних робіт по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка».

Реалізуючи свій єдиний злочинний намір, спрямований на заволодіння чужим майном, a саме грошовими коштами Державного бюджету, використовуючи своє службове становище, будучи службовою особою, директор ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 , діючи з корисливих мотивів, умисно, протиправно, у грудні 2018 року, у робочий час (не раніше 10.12.2018, більш точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) у невстановленому досудовим розслідуванням місці, в порушення п. 12.5 Статуту ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» (нова редакція) затвердженого рішенням № 07/12 від 07.12.2018 одноособового учасника, ТОВ «ЛЕНД ГРУПП»; п.п., 3, 4, 31, 88, 91, 96, 98, 99, 100 Постанови Кабінету Міністрів України № 668 від 01.08.2005 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві»; ст. 877 Цивільного кодексу України (зі змінами); п.п. 2.1.1, 4.2, 4.3, 4.4, 6.3, 6.3.1, 6.3.7, 6.3.9, 6.3.13, 6.3.15, 6.3.17, 6.3.22 договору підряду № 183 від 21.08.2018 склав акт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за грудень 2018 року форми КБ-3 від 19.12.2018 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» на загальну суму 2598953 гривень 46 копійок, зазначивши в актах завідомо неправдиві відомості щодо фактичних об`ємів виконаних ним підрядних робіт, як таких, що відповідають переліку, обсягу та вартості, передбачених договором підряду №183 від 21.08.2018 та проектно кошторисною документацією, тоді як, станом на 19.12.2018 фактично не були виконані наступні роботи: -

1. акт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року:

навантаження ґрунту вручну на автомобілі самоскиди, в кількості 0,0584 м3, на суму 293,25 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 10,22 т, на суму 889,55 грн.; прокладання газоходів діаметром 355 мм на висоті від підлоги понад 10 м, в кількості 0,17 м2, на суму 1844,25 грн.;

2. акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року: прокладання газоходів діаметром 310 мм, в кількості 0,14 м2, на суму 2026,22 грн.;

улаштування відгалужень від ВЛ 0,38кВ до будівель вручну, кількість проводів у відгалуженні 1, в кількості 1 шт., на суму 109,01 грн.;

провід для ВЛ СИП-4 4х16мм2, в кількості, 0,024 м, на суму 1133,66 грн.;

розведення по пристроях і підключення жил кабелів, переріз жили до 70мм2, в кількості 0,04 жил, на суму 146,47 грн.; герметизація проходів ущільнюючою масою при вводі кабелів у вибухонебезпечні приміщення, в кількості 1 прохід, на суму 107,64 грн.;

3. акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року:

навантаження ґрунту вручну на автомобілі самоскиди, в кількості 0,01406 м3, на суму 70,6 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 0,4605т, на суму 214,16 грн.;

люк, в кількості 1 шт., на суму 1558 грн.; розроблення ґрунту з навантаженням на автомобілі самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісному ходу з ковшом місткістю 0,25 м3, група грунтів2, в кількості 0,04393 м3, на суму 1730,51 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 76,8т, на суму 6684,67 грн.;

засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 2, в кількості 0,2965 м3, на суму 1290 грн.;

засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 1, в кількості 0,085 м3, на суму 336,71 грн.;

пісок природний, рядовий, в кількості 8,5м3, на суму 7378 грн.; розроблення ґрунту з навантаженням на автомобілі - самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісному ходу з ковшом місткістю 0,25 м3, група грунтів2, в кількості 0,0039 м3, на суму 153,63 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 0,6,825т, на суму 594,05 грн.; засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 2, в кількості 0,1166 м3, на суму 507,3 грн.;

улаштування основи під фундаменти піщаної, в кількості 0,43м3, на суму

456,54 грн.:28, на 280,11 грн.; улаштування круглих колодязів зі збірного залізобетону у сухих ґрунтах, в кількості 0,05 м3, на суму 841,92 грн.;

кільця КС 10.6 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт., на суму 775 грн.;

кільця КС 10.9 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт.,

на суму 1060 грн.; плити покриття ПП10-1 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт., на суму 1558 грн.;

фарбування суриком грат, рам, радіаторів, труб діаметром менше 50 мм тощо за два рази, в кількості 0,003432м2, на суму 15,68 грн.; улаштування підстилаючих бетонних шарів, в кількості 0,12м3, на суму 300,88 грн.;

врізування в існуючі мережі зі сталевих труб сталевих штуцерів (патрубків) діаметром 80 мм, в кількості 2 шт., на суму 508,78 грн.; установлення вентилів, засувок, затворів, клапанів зворотних, кранів прохідних на трубопроводах із стальних труб діаметром до 50 мм, в кількості 2 шт., на суму 346,92 грн.

кран кульовий сталевий фланцевий, діаметр 40 мм, в кількості 2 шт., на суму 2146,6 грн.;

фланці 1-40-40 із сталі, діаметр 40 мм, в кількості 4 шт., на суму 315,20 грн.

прокладання теплогідроізольованих трубопроводів діаметром 65 мм, в кількості 0,036м, на суму 3516,84 грн.; труби сталеві теплоізольовані в захисній поліетиленовій оболонці для підземного прокладання теплових мереж, типорозмір 76/140 мм, в кількості 36 м, на суму 35640 грн.;

захисна муфта для ізолювання стиків, типорозмір 76/140 мм, в кількості 5 шт., на суму 3000 грн.; плити перекриття П8-8 серія 3.006.1-2.87, в кількості 5 шт., на суму 13500 грн.;

4. акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року: розроблення ґрунту бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.) з переміщенням ґрунту до 10 м, група ґрунтів 1, в кількості 0,05493 м3, на суму 4684,28 грн.; додавати на кожні наступні 10 м переміщення ґрунту (понад 10 м) бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.), група ґрунтів 1, в кількості 0,05493м3, на суму 17348,34 грн.;

засипка траншей і котлованів бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.) з переміщенням ґрунту до 5 м, група ґрунтів 1, в кількості 0,05493 м3, на суму 3290,02 грн.;

додавати на кожні наступні 5 м переміщення ґрунту (понад 5 м) для засипки траншей і котлованів бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.), група ґрунтів 1, в кількості 0,05493., на суму 7369,50 грн.;

улаштування дорожніх корит із переміщенням ґрунту на відстань до 100 м при глибині корита до 200 мм, в кількості 0,248м2, на суму 3298,05 грн.;

навантаження сміття екскаваторами на автомобілі-самоскиди, місткість ковша екскаватора 0,25 м3, в кількості 0,788т, на суму 1263,36 грн. навантаження сміття вручну в кількості 8т, на суму 356,64 грн.; перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 86,8т, на суму 7555,07 грн.;

улаштування вирівнюючого шару покриття автогрейдером із чорного щебню, в кількості 0,7936т, на суму 103630,95 грн.; улаштування вирівнюючих шарів основи із щебню товщ. 100 мм, в кількості 0,03м3, на суму 4507,67 грн.; улаштування цементно-бетонних покриттів одношарових товщиною шару 20 см засобами малої механізації, в кількості 0,3м2, на суму 17219,39 грн.;

на кожний 1 см зміни товщини шару виключати 9 см, в кількості -0,3 м2, на суму - 6725,35 грн.;

установлення бетонних бортових каменів на щебеневу основу, за ширини борту у верхній його частині до 100 мм, в кількості 0,2м, на суму 1485,71 грн.; камені бортові, БР300.30.15, в кількості 20 шт., на суму 4060 грн.;

улаштування підстілаючого і вирівнювального шару основи із щебню товщ. 100мм, в кількості 0,015м3., на суму 2254,32 грн.;

улаштування цементно-бетонних покриттів одношарових товщиною шару 20 см засобами малої механізації (тещина 11 см), в кількості 0,15м2, на суму 1282,58 грн.;

на кожний 1 см зміни товщини шару додавати або виключати до норми 18-34-1 (виключити 9 см), в кількості -0,15м2., на суму -65,44 грн.; - суміші бетонні готові важкі, клас бетону С12/15, крупність заповнювача 10-20 мм, в кількості 1,683м3, на суму 4030,79 грн.;

укладання металевої сітки в цементно- бетонне покриття, в кількості 0,15м2, на суму 9,75 грн.; - сітка 100х100 мм, Ф6мм, А240С (30х1,1), в кількості16,5м2, на суму 5007,75 грн.;

установлення металевої огорожі з сітчастих панелей по залізобетонних стовпах без цоколя, висотою до 2,2 м, в кількості 0,56м, на суму 9783 грн.;

суміші бетонні готові важкі, клас бетону В15 (М200), крупність заповнювача більше 10 до 20 мм, в кількості 2,06м3, на суму 4932,88 грн.; секція забору металеві 2000х2500 (h), в кількості 70м2, на суму 50260 грн.;

металеві конструкції стійок 32 шт, L=3000 мм, в кількості 0,413376т, на суму 16138,16 грн.;

улаштування хвірток без установлення стовпів при металевих огорожах і огорожах із панелей, в кількості 0,02 шт., на суму 80,33 грн.; ворота двостулкові, 4000х2000, в кількості 1 шт., на суму 38400 грн.; хвіртка металева, 900х2000, в кількості 1 шт., на суму 7800 грн.; навіси і замок для воріт распашних та хвіртки, в кількості 2 шт., на суму 1602 грн.,

чим завищив вартість виконаних робіт на загальну суму 467 734 гривні 42 копійки, засвідчивши акти своїм власним підписом та посвідчив печаткою.

Після чого, у грудні 2018 року, в робочий час (не раніше 10.12.2018, точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) директор ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 , продовжуючи реалізовувати свій єдиний злочинний намір, спрямований на заволодіння чужим майном, а саме грошовими коштами державного бюджету, використовуючи своє службове становище, будучи службовою особою, діючи умисно, з корисливих мотивів надав вищевказані акти приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, від 19.12.2018: №№ 1/1, 1/2, 1/3, 1/4 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» на загальну суму 467734 гривні 42 копійки відділу освіти Ясинуватської РДА в особі виконуючого обов`язки начальника ОСОБА_16 (замовник), достовірно знаючи, що в даних актах приймання виконаних будівельних робіт вказані відомості про необґрунтовано завищені витрати підрядника на виконання робіт на загальну суму 467 734 гривні 42 копійки, для подальшої оплати зазначених робіт.

На підставі вказаних актів, які у подальшому були підписані виконуючою обов`язки начальника відділу освіти Ясинуватської РДА ОСОБА_16 (замовник), за платіжними дорученнями № 8 від 21.12.2018, № 9 від 21.12.2018, № 10 від 21.12.2018, № 11 від 21.12.2018 відділом освіти Ясинуватської РДА через казначейську службу перераховано ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , відкрий у АТ «УкрСиббанк», грошові кошти на загальну суму 1819267 гривень 42 копійки у якості остаточної оплати за виконані будівельні роботи.

Згідно з висновку судової будівельно-технічної експертизи Донецького НДІСЕ № 1318/1319 від 17.07.2019, розбіжність між фактично виконаними роботами та актами приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року № 1/1, № 1/2 № 1/3, № 1/4 від 19.12.2018 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область Ясинуватський район, с. Орлівка» складає 467 734 гривень 42 копійки.

Крім того, в грудні 2018 року, в робочий час (не раніше 10.12.2018, точні Дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) директор ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванням місці, будучи службовою особою, реалізуючи свій єдиний злочинний намір, спрямований на вчинення службового підроблення з метою заволодіння чужим майном, а саме грошовими коштами державного бюджету, діючи умисно, власноруч склав, підписав та скріпив печаткою підприємства акт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» на загальну суму 2598953 гривень 46 копійок, зазначивши в актах завідомо неправдиві відомості щодо фактичних об`ємів виконаних ним підрядних робіт, як таких, що відповідають переліку, обсягу та вартості, передбачених договором підряду №183 від 21.08.2018 та проектно кошторисною документацією, тоді як, станом на 19.12.2018 фактично не були виконані наступні роботи:

1. акт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року: навантаження ґрунту вручну на автомобілі самоскиди, в кількості 0,0584 м3, на суму 293,25 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 10,22 т, на суму 889,55 грн.;

прокладання газоходів діаметром 355 мм на висоті від підлоги понад 10 м, в кількості 0,17 м2, на суму 1844,25 грн.;

2. акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року:

прокладання газоходів діаметром 310 мм, в кількості 0,14 м2, на суму 2026,22 грн.;

улаштування відгалужень від ВЛ 0,38кВ до будівель вручну, кількість проводів у відгалуженні 1, в кількості 1 шт., на суму 109,01 грн.; провід для ВЛ СИП-44х16мм2, в кількості, 0,024 м, на суму 1133,66 грн.; розведення по пристроях і підключення жил кабелів, переріз жили до 70мм2, в кількості 0,04 жил, на суму 146,47 грн.;

герметизація проходів ущільнюючою масою при вводі кабелів у вибухонебезпечні приміщення, в кількості 1 прохід, на суму 107,64 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 0,4605т, на суму 214,16 грн.;

люк, в кількості 1 шт., на суму 1558 грн.;

розроблення ґрунту з навантаженням на автомобілі самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісному ходу з ковшом місткістю 0,25 м3, група ґрунтів в кількості 0,04393 м3, на суму 1730,51 грн.;

3. акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за навантаження ґрунту вручну на автомобілі самоскиди, в кількості 0,01406 м3, на суму 70,6 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 76,8т, на суму 6684,67 грн.; засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 2, в кількості 0,2965 м3, на суму 1290 грн.; засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів в кількості 0,085 м3, на суму 336,71 грн.;

пісок природний, рядовий, в кількості 8,5м3, на суму 7378 грн.; розроблення грунту з навантаженням на автомобілі самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісному ходу з ковшом місткістю 0,25 м3, група ґрунтів, в кількості 0,0039 м3, на суму 153,63 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 0,6,825т, на суму 594,05 грн.; засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 2, в кількості 0,1166 м3, на суму 507,3 грн.; улаштування основи під фундаменти піщаної, в кількості 0,43м3, на суму 456,54 грн.; 28, на 280,11 грн.;

улаштування круглих колодязів зі збірного залізобетону у сухих ґрунтах, в кількості 0,05 м3, на суму 841,92 грн.; кільця КС 10.6 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт., на суму 775 грн.;

кільця КС 10.9 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт., на суму 1060 грн.;

плити покриття ПП10-1 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт., на суму 1558 грн.;

фарбування суриком грат, рам, радіаторів, труб діаметром менше 50 мм тощо за два рази, в кількості 0,003432м2, на суму 15,68 грн.;

на суму улаштування підстилаючих бетонних шарів, в кількості 0,12м3 300,88 грн.;

врізування в існуючі мережі зі сталевих труб сталевих штуцерів (патрубків) діаметром 80 мм, в кількості 2 шт., на суму 508,78 грн.; установлення вентилів, засувок, затворів, клапанів зворотних, кранів прохідних на трубопроводах із стальних труб діаметром до 50 мм, в кількості 2 шт., на суму 346,92 грн.;

кран кульовий сталевий фланцевий, діаметр 40 мм, в кількості 2 шт., на суму 2146,6 грн.;

фланці 1-40-40 із сталі, діаметр 40 мм, в кількості 4 шт., на суму 315,20 грн.; прокладання теплогідроізольованих трубопроводів діаметром 65 мм, в кількості 0,036м, на суму 3516,84 грн.;

труби сталеві теплоізольовані в захисній поліетиленовій оболонці для підземного прокладання теплових мереж, типорозмір 76/140 мм, в кількості 36м, на суму 35640 грн.;

захисна муфта для ізолювання стиків, типорозмір 76/140 мм, в кількості 5шт., на суму 3000 грн.;

плити перекриття П8-8 серія 3.006.1-2.87, в кількості 5 шт., на суму 13500 грн.;

4. акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2 в за грудень 2018 року: розроблення ґрунту бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.) з переміщенням ґрунту до 10 м, група ґрунтів 1, в кількості 0,05493 м3, на суму 4684,28 грн.;

додавати на кожні наступні 10 м переміщення ґрунту (понад 10 м) бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.), група ґрунтів 1, в кількості 0,05493м3, на суму 17348,34 грн.;

засипка траншей і котлованів бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.) з переміщенням ґрунту до 5 м, група ґрунтів 1, в кількості 0,05493 м3, на суму 3290,02 грн.;

додавати на кожні наступні 5 м переміщення ґрунту (понад 5 м) для засипки траншей і котлованів бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.), група ґрунтів 1, в кількості 0,05493., на суму 7369,50 грн.; улаштування дорожніх корит із переміщенням ґрунту на відстань до 100 м при глибині корита до 200 мм, в кількості 0,248м2, на суму 3298,05 грн.;

навантаження сміття екскаваторами на автомобілі-самоскиди, місткість ковша екскаватора 0,25 м3, в кількості 0,788т, на суму 1263,36 грн.; навантаження сміття вручну в кількості 8т, на суму 356,64 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 86,8т, на суму 7555,07 грн.;

улаштування вирівнюючого шару покриття автогрейдером із чорного щебню, в кількості 0,7936т, на суму 103630,95 грн.; улаштування вирівнюючих шарів основи із щебню товщ. 100 мм, в

кількості 0,03м3, на суму 4507,67 грн.; улаштування цементно-бетонних покриттів одношарових товщиною шару 20 см засобами малої механізації, в кількості 0,3м2, на суму 17219,39 грн.;

на кожний 1 см зміни товщини шару виключати 9 см, в кількості -0,3 м2,

на суму - 6725,35 грн.; установлення бетонних бортових каменів на щебеневу основу, за ширини борту у верхній його частині до 100 мм, в кількості 0,2м, на суму 1485,71 грн.;

камені бортові, БР300.30.15, в кількості 20 шт., на суму 4060 грн.; улаштування підстілаючого і вирівнювального шару основи із щебню товщ. 100мм, в кількості 0,015м3., на суму 2254,32 грн.; улаштування цементно-бетонних покриттів одношарових товщиною шару 20 см засобами малої механізації (тещина 11 см), в кількості 0,15м2, на суму 1282,58 грн.; на кожний 1 см зміни товщини шару додавати або виключати до норми 18-34-1 (виключити 9 см), в кількості -0,15м2., на суму -65,44 грн.;

суміші бетонні готові важкі, клас бетону С12/15, крупність заповнювача 10-20 мм, в кількості 1,683м3, на суму 4030,79 грн.; укладання металевої сітки в цементно- бетонне покриття, в кількості 0,15м2, на суму 9,75 грн.;

сітка 100х100 мм, Ф6мм, А240С (30х1,1), в кількості16,5м2, на суму 5007,75 грн.;

установлення металевої огорожі з сітчастих панелей по залізобетонних стовпах без цоколя, висотою до 2,2 м, в кількості 0,56м, на суму 9783 грн.;

суміші бетонні готові важкі, клас бетону В15 (М200), крупність заповнювача більше 10 до 20 мм, в кількості 2,06м3, на суму 4932,88 грн.; секція забору металеві 2000х2500 (h), в кількості 70м2, на суму 50260 грн.; металеві конструкції стійок 32 шт, L=3000 мм, в кількості 0,413376т, на суму 16138,16 грн.;

улаштування хвірток без установлення стовпів при металевих огорожах і огорожах із панелей, в кількості 0,02 шт., на суму 80,33 грн.; ворота двостулкові, 4000х2000, в кількості 1 шт., на суму 38400 грн.;

хвіртка металева, 900х2000, в кількості 1 шт., на суму 7800 грн.;

навіси і замок для воріт распашних та хвіртки, в кількості 2 шт., на суму 1602 грн.

чим надав зазначеним актам приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року № 1/1, № 1/2 № 1/3, № 1/4 від 19.12.2018 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область Ясинуватський район, с. Орлівка» всі необхідні реквізити офіційного документа для подальшого використання.

Після цього, в робочий час, в грудні 2018 року (не раніше 10.12.2018, точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) директор ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 , знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванням місці, будучи службовою особою, реалізуючи свій єдиний злочинний намір, спрямований на вчинення службового підроблення з метою заволодіння чужим майном, а саме грошовими коштами державного бюджету, видав вищезазначений акт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» на підписання відділу освіти Ясинуватської РДА Донецької обласної державної адміністрації в особі виконуючого обов`язки начальника ОСОБА_16 (замовник) для підтвердження використання та здійснення остаточної оплати за виконані будівельні роботи за договором підряду № 183 від 21.08.2018 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка.

Відповідно до обвинувального акту ОСОБА_11 обвинувачується органом досудового розслідування у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, тобто у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам, за таких обставин.

02.02.2012 ДПІ у м. Сумах Головним Управлінням Міндоходів Сумській області проведена державна реєстрація та взятий на облік як фізична особа-підприємець ОСОБА_11 , з видом діяльності: 71.12 діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах». 09.12.2015 за № 4802 згідно реєстру атестованих осіб Атестаційної архітектурно будівельної комісії Саморегульованої організації у сфері архітектурної діяльності Всеукраїнської громадської організації «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом об`єктів архітектури», ОСОБА_11 пройдено професійну атестацію, що підтверджує його відповідність кваліфікаційним вимогам у сфері діяльності, пов`язаної із створенням об`єктів архітектури, професійну спеціалізацію, необхідний рівень кваліфікації і знань категорії «інженер технічного нагляду (будівництво)» та отримано кваліфікаційний сертифікат «відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури, за професією «інженер технічного нагляду» серія АТ № 004885 виданий 10.12.2015.

Субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам, тобто Ясинуватській районній державній адміністрації Донецької області (надалі за текстом Ясинуватській РДА) на здійснення заходів щодо соціально- економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами за об`єктами (заходами) на 2018 рік виділено грошові кошти в сумі 2 798 514 гривень по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка».

Так, 21.08.2018 між відділом освіти Ясинуватської РДА, в особі виконуючої обов`язки начальника ОСОБА_16 (замовник) та ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» в особі директора ОСОБА_15 (підрядник), за місцем фактичного розташування вказаного відділу освіти тобто за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, смт. Очеретине вул. Набережна, буд. 12, укладений договір підряду № 183, відповідно до якого підрядник приймає на себе зобов`язання на свій ризик виконати роботи по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка», а замовник прийняти та оплатити такі роботи відповідно до проектно- кошторисної документації.

Обсяг, вартість та термін виконання робіт визначаються прикладеними до зазначеного Договору календарним графіком і договірною ціною, які є невід`ємною частиною вказаного договору. Договірна ціна вказаного Договору його підписання і діє до 31.12.2018, але до отримання документів про складає 2598 953 гривень 46 копійок. Даний Договір набуває чинності з дати відповідність збудованого об`єкту проектній документації, згідно вимогами чинного законодавства.

20.09.2018, відповідно до платіжного доручення № 5, 30% від зазначеної суми, тобто 779 686 гривень 04 копійки замовником перераховано на розрахунковий рахунок ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» № НОМЕР_1 , відкритий банківській установі Акціонерному товаристві «УкрСиббанк» у якості попередньої оплати на закупівлю матеріалів на виконання робіт за вказаним y договором.

20.08.2018 між відділом освіти Ясинуватської РДА, в особі виконуючої обов`язки начальника ОСОБА_16 (надалі за текстом замовник) та ФОП « ОСОБА_11 » (надалі за текстом - виконавець), за місцем фактичного розташування вказаного відділу освіти тобто за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, смт. Очеретине вул. Набережна, буд. 12, укладений на здійснення технічного нагляду № 180, відповідно до якого виконавець зобов`язується здійснювати «Технічний нагляд під час виконання робіт по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка», ДК 021-2015 240000-2 Архітектурні, інженерні та планувальні послуги (надалі за текстом - роботи), відповідно до Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року за № 903, а Замовник приймає вказані Роботи та здійснює їх оплату на умовах визначених Договором (п. 1.1 Розділу 1).

Укладеним договором на здійснення функцій технічного нагляду № 180 від 20.08.2018 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» передбачено:

технічний нагляд здійснюється Виконавцем відповідно до ВИМОГ державних стандартів, технічних умов та чинного законодавства України (п. 2.1 Розділу 2); загальна вартість Робіт, які виконуються за цим Договором 42 000,00 грн. (сорок дві тисячі гривень 00 копійок) без урахування ПДВ. В тому числі єдиний

податок за ставкою 5% - 2100,00 грн. (дві тисячі сто гривень) (п. 3.1 Розділу 3); зазначена вартість робіт може уточнюватись в залежності від суми фактично виконаних робіт Виконавцем, та підписаних Сторонами актів виконаних робіт (п. 3.2 Розділу 3);

оплата виконаних робіт здійснюється на підставі наданих виконавцем та підписаних Сторонами актів виконаних робіт з технічного нагляду, після підписання Замовником з підрядником актів виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт за формою КБ-3. Оплата технічного нагляду здійснюється протягом 10 (десяти) банківських 4.1 Розділу 4);

виконавець здійснює технічний нагляд протягом всього періоду виконання робіт з капітального ремонту Об`єкта (п. 5.1 Розділу 5).

«Виконавець зобов`язаний» (п. 6.1 Розділу 6):

якісно, та у встановлені Сторонами терміни виконувати дії, передбачені 1. 1.1. Договору; при умов, передбачених Державними будівельними нормами та правилами України; повідомляти Замовнику на його вимогу всі відомості про результати виконання Договору;

забезпечити технічний нагляд за капітальним ремонтом та їх обсягами під час капітального ремонту на об`єкті;

здійснювати підтвердження виконаних робіт завіряти їх власним підписом за формою КБ-2в, фіксувати в відомості обсягів робіт по Об`єкту; проводити разом із підрядником огляд та оцінку результатів виконаних

робіт, у тому числі прихованих, і конструктивних елементів; оформляти акти робіт, виконаних з недоліками, прихованих робіт;

брати участь у прийомці закінчених об`ємів робіт з капітального ремонту Об`єкта у строк передбачений законодавством;

виконувати інші обов`язки, пов`язані з відповідному об`єкті. «Виконавець має право» (п. 6.2 Розділу 6): технічним наглядом оцінювати роботу Підрядника за власним баченням в частині організації та якості виконаних робіт. Оцінка також відображається у щотижневому звіті.

Договір набирає чинності з дати підписання його Сторонами і діє до 31.12.2018, але у будь - якому випадку до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань за цим Договором (п. 10.1 Розділу 10).

20.08.2018 ФОП ОСОБА_11 видано наказ № 39/08-18 «Про На закріплення об`єктів будівництва за інженерами технічного нагляду», яким закріплено здійснення технічного нагляду за виконанням будівельних робіт за об`єктом «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» за ОСОБА_11 . Контроль за виконанням цього наказу ОСОБА_11 залишив за собою.

Відповідно до абзацу 2 ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» - технічний нагляд забезпечується замовником та здійснюється особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. Згідно з абзацом 13 ст. 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» - громадяни, які одержали відповідний кваліфікаційний сертифікат, можуть виконувати окремі види робіт (послуг), пов`язані із створенням об`єкта архітектури, без відповідної ліцензії, мають особисту печатку та несуть відповідальність за неналежне виконання робіт (послуг), право виконання яких визначено кваліфікаційним сертифікатом, та порушення вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил.

Відповідно до абзацу 14 ст. 17 Закону України «Про архітектурну - відомості про особу, яка отримала кваліфікаційний сертифікат, діяльність» вносяться до реєстру атестованих осіб. Відповідно до Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007: технічний нагляд забезпечує замовник (забудовник) протягом усього періоду будівництва об`єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва або зміни (зокрема шляхом знесення) такого об`єкта. (п. 2); технічний нагляд здійснюють особи, що мають виданий відповідно до законодавства архітектурно-будівельною атестаційною комісією кваліфікаційний сертифікат (п. 3);

особи, що здійснюють технічний нагляд проводять перевірку: наявності документів, які підтверджують якісні характеристики конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання, що використовується під час будівництва об`єкта, технічного паспорта, сертифіката, документів, що відображають результати лабораторних випробувань тощо;

відповідності виконаних будівельно-монтажних робіт, конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання проектним рішенням, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, технічних умов та інших нормативних документів;

відповідності обсягів та якості виконаних будівельно-монтажних робіт

проектно-кошторисній документації; (п.п. 1 п. 5); ведуть облік обсягів прийнятих і оплачених будівельно-монтажних робіт, а також будівельно-монтажних робіт, виконаних з недоліками (п.п. 2 п. 5);

проводять разом з підрядником огляд та оцінку результатів виконаних робіт, у тому числі прихованих, і конструктивних елементів (п.п. 3 п. 5); повідомляють підряднику про невідповідність виробів, матеріалів та обладнання вимогам нормативних документів (п.п. 4 п. 5);

Оформляють акти робіт, виконаних з недоліками (п.п. 5 п. 5);

беруть участь у проведенні перевірки (п.п. 6 п. 5); особи, що здійснюють технічний нагляд, мають право вимагати від підрядника: виконання робіт відповідно до проектно-кошторисної та іншої технічної документації, дотримання вимог нормативних документів щодо порядку виконання і прийняття робіт (п.п. 1 п. 6);

усунення відхилень від проектних рішень, недоліків (дефектів) та недоробок і повторного пред`явлення робіт для здійснення технічного нагляду (п.п. 4 п. 6);

у разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта, та відмови підрядника їх усунути особа, що здійснює технічний нагляд, повідомляє про це замовнику (забудовнику) і відповідній інспекції державного архітектурно будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства (п. 7).

Таким чином, ОСОБА_11 , будучі фізичною особою підприємцем з основним видом економічної діяльності - 71.12 діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах - інженером технічного нагляду, маючи кваліфікаційний сертифікат відповідного виконавця окремих видів робіт (послуг), пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури інженером технічного нагляду під час виконання робіт по технічному нагляду за об`єктом: «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка», виконуючи адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, яким ОСОБА_11 наділений Законом України «Про архітектурну діяльність», Постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007, договором № 180 від 20.08.2018 на здійснення роботи по технічному нагляду, укладеного із повноважною службовою особою відділу освіти Ясинуватської РДА, а саме виконуючою обов`язки начальника ОСОБА_16 , наказом ФОП ОСОБА_11 № 39/08-18 від 20.08.2018, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Так, у період з 20.08.2018 по 19.12.2018 (більш точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені) ОСОБА_11 , будучи фізичною особою підприємцем, інженером технічного нагляду зі спеціально наділеними повноваженнями, являючись службовою особою, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, на погодження від директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 отримав акт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року та довідку про вартість виконаних будівельних і витрати за грудень 2018 року форми КБ-3 від 19.12.2018 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка», надалі діючи зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинен був та міг їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обв`язки через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на нього обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до договору на здійснення функцій технічного нагляду № 180 від 20.08.2018 по об`єкту: «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область Ясинуватський район, с. Орлівка», в порушення пунктів 2, 3, підпунктів 1-6 пункту 5, підпунктів 1,4 пункту 6, пункту 7 Порядку здійснення технічного будівництва об`єкту архітектури, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007, абзаців 1,2 ст. 11, абзаців 13, нагляду під час 14 ст. 17 Закону України «Про архітектурну діяльність», пунктів 1, 2 наказу ФОП ОСОБА_11 № 5/12 від 16.12.2016, належним чином не здійснив технічний нагляд за виконанням робіт по об`єкту: «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, Орлівка», маючи реальну можливість не перевірив відповідність станом на 19.12.2018 фактичного обсягу виконаних робіт по вказаному об`єкту обсягу с. робіт зазначеному в акті приймання виконаних будівельних робіт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за грудень 2018 року форми КБ-3 від 19.12.2018, отриманих на перевірку і погодження від директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 та ознайомившись з ним, затвердив своїм підписом та скріпив печаткою ФОП ОСОБА_11 , чим підтвердив відповідність відомостей відображених у вказаних актах фактично виконаним об`ємам робіт та використаним матеріалам. Відповідно до отриманих на підпис ОСОБА_11 від директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 актах приймання виконаних будівельних робіт №№ 1/1, 1/2, 1/3, 1/4 за формою КБ-2в, за грудень 2018 року від 19.12.2018 на загальну суму 2 598 953 гривень 46 копійок, по об`єкту: «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» зазначена частина робіт, передбачених договором № 183 від 21.08.2018, як такі, що виконані в повному обсязі, тоді як станом на 19.12.2018 фактично не були виконані наступні роботи:

1. акт № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року:

навантаження ґрунту вручну на автомобілі самоскиди, в кількості 0,0584 м3, на суму 293,25 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 10,22 т, на суму 889,55 грн.; прокладання газоходів діаметром 355 мм на висоті від підлоги понад 10 м, в кількості 0,17 м2, на суму 1844,25 грн.; 2. акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року:

прокладання газоходів діаметром 310 мм, в кількості 0,14 м2, на суму 2026,22 грн.;

улаштування відгалужень від ВЛ 0,38кВ до будівель вручну, кількість проводів у відгалуженні 1, в кількості 1 шт., на суму 109,01 грн.; провід для ВЛ СИП-4 4х16мм2, в кількості, 0,024 м, на суму 1133,66 грн.;

розведення по пристроях і підключення жил кабелів, переріз жили до 70мм2, в кількості 0,04 жил, на суму 146,47 грн.; герметизація проходів ущільнюючою масою при вводі кабелів у вибухонебезпечні приміщення, в кількості 1 прохід, на суму 107,64 грн.; 3. акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року: навантаження ґрунту вручну на автомобілі самоскиди, в кількості 0,01406 м3, на суму 70,6 грн.; перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 0,4605т, на суму 214,16 грн.; люк, в кількості 1 шт., на суму 1558 грн.;

розроблення ґрунту 3 навантаженням на автомобілі самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісному ходу з ковшом місткістю 0,25 м3, група грунтів2, в кількості 0,04393 м3, на суму 1730,51 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 76,8т, на суму 6684,67 грн.; засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 2, в кількості 0,2965 м3, на суму 1290 грн.;

засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 1, в кількості 0,085 м3, на суму 336,71 грн.;

пісок природний, рядовий, в кількості 8,5м3, на суму 7378 грн.; розроблення ґрунту з навантаженням на автомобілі - самоскиди екскаваторами одноковшовими дизельними на пневмоколісному ходу з ковшом місткістю 0,25 м3, група грунтів2, в кількості 0,0039 м3, на суму 153,63 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 0,6,825т, на суму 594,05 грн.;

засипка вручну траншей, пазух котлованів і ям, група ґрунтів 2, в кількості 0,1166 м3, на суму 507,3 грн.;

улаштування основи під фундаменти піщаної, в кількості 0,43м3, на суму 456,54 грн.; 28, на 280,11 грн.;

улаштування круглих колодязів зі збірного залізобетону у сухих ґрунтах, - в кількості 0,05 м3, на суму 841,92 грн.;

кільця КС 10.6 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт., на суму 775 грн.; кільця КС 10.9 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в кількості 1 шт., на суму 1060 грн.;

плити покриття ПП10-1 залізобетонні серія 3.900.1-14 випуск 1, в

кількості 1 шт., на суму 1558 грн.; фарбування суриком грат, рам, радіаторів, труб діаметром менше 50 мм тощо за два рази, в кількості 0,003432м2, на суму 15,68 грн.;

улаштування підстилаючих бетонних шарів, в кількості 0,12м3, на суму 300,88 грн.; врізування в існуючі мережі зі сталевих труб сталевих штуцерів (патрубків) діаметром 80 мм, в кількості 2 шт., на суму 508,78 грн.; установлення вентилів, засувок, затворів, клапанів зворотних, кранів прохідних на трубопроводах із стальних труб діаметром до 50 мм, в кількості 2 шт., на суму 346,92 грн.;

кран кульовий сталевий фланцевий, діаметр 40 мм, в кількості 2 шт., на суму 2146,6 грн.; фланці 1-40-40 із сталі, діаметр 40 мм, в кількості 4 шт., на суму 315,20 грн.;

прокладання теплогідроізольованих трубопроводів діаметром 65 мм, в кількості 0,036м, на суму 3516,84 грн.; труби сталеві теплоізольовані в захисній поліетиленовій оболонці для підземного прокладання теплових мереж, типорозмір 76/140 мм, в кількості 36м, на суму 35640 грн.; - захисна муфта для ізолювання стиків, типорозмір 76/140 мм, в кількості 5 шт., на суму 3000 грн.;

плити перекриття П8-8 серія 3.006.1-2.87, в кількості 5 шт., на суму 13500 грн.; 4. акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року: розроблення ґрунту бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.) з переміщенням ґрунту до 10 м, група ґрунтів 1, в кількості 0,05493 м3, на суму 4684,28 грн.;

додавати на кожні наступні 10 м переміщення ґрунту (понад 10 м) бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.), група ґрунтів 1, в кількості 0,05493м3, на суму 17348,34 грн.;

засипка траншей і котлованів бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.) з переміщенням ґрунту до 5 м, група ґрунтів 1, в кількості 0,05493 м3, на суму 3290,02 грн.; додавати на кожні наступні 5 м переміщення ґрунту (понад 5 м) для засипки траншей і котлованів бульдозерами потужністю 59 кВт (80 к.с.), група ґрунтів 1, в кількості 0,05493., на суму 7369,50 грн.; улаштування дорожніх корит із переміщенням ґрунту на відстань до 100 м при глибині корита до 200 мм, в кількості 0,248м2, на суму 3298,05 грн.;

навантаження сміття екскаваторами на автомобілі-самоскиди, місткість ковша екскаватора 0,25 м3, в кількості 0,788т, на суму 1263,36 грн.; навантаження сміття вручну в кількості 8т, на суму 356,64 грн.;

перевезення ґрунту до 20 км, в кількості 86,8т, на суму 7555,07 грн.; улаштування вирівнюючого шару покриття автогрейдером із чорного щебню, в кількості 0,7936т, на суму 103630,95 грн.;

улаштування вирівнюючих шарів основи із щебню товщ. 100 мм, в кількості 0,03м3, на суму 4507,67 грн.; улаштування цементно-бетонних покриттів одношарових товщиною шару 20 см засобами малої механізації, в кількості 0,3м2, на суму 17219,39 грн.; на кожний 1 см зміни товщини шару виключати 9 см, в кількості -0,3 м2, на суму - 6725,35 грн.; установлення бетонних бортових каменів на щебеневу основу, за ширини борту у верхній його частині до 100 мм, в кількості 0,2м, на суму 1485,71 грн.; камені бортові, БР300.30.15, в кількості 20 шт., на суму 4060 грн.; улаштування підстілаючого і вирівнювального шару основи із щебню товщ. 100мм, в кількості 0,015м3., на суму 2254,32 грн.;

улаштування цементно-бетонних покриттів одношарових товщиною шару 20 см засобами малої механізації (тещина 11 см), в кількості 0,15м2, на суму 1282,58 грн.;

на кожний 1 см зміни товщини шару додавати або виключати до норми 18-34-1 (виключити 9 см), в кількості -0,15м2., на суму -65,44 грн.;

суміші бетонні готові важкі, клас бетону С12/15, крупність заповнювача 10-20 мм, в кількості 1,683м3, на суму 4030,79 грн.;

укладання металевої сітки в цементно- бетонне покриття, в кількості 0,15м2, на суму 9,75 грн.;

сітка 100х100 мм, Ф6мм, А240С (30х1,1), в кількості 16,5м2, на суму 5007,75 грн.;

установлення металевої огорожі з сітчастих панелей по залізобетонних стовпах без цоколя, висотою до 2,2 м, в кількості 0,56м, на суму 9783 грн.;

суміші бетонні готові важкі, клас бетону В15 (М200), крупність заповнювача більше 10 до 20 мм, в кількості 2,06м3, на суму 4932,88 грн.;

секція забору металеві 2000х2500 (h), в кількості 70м2, на суму 50260 грн.; металеві конструкції стійок 32 шт, L=3000 мм, в кількості 0,413376т, на суму 16138,16 грн.; улаштування хвірток без установлення стовпів при металевих огорожах і огорожах із панелей, в кількості 0,02 шт., на суму 80,33 грн.;

ворота двостулкові, 4000х2000, в кількості 1 шт., на суму 38400 грн.;

хвіртка металева, 900х2000, в кількості 1 шт., на суму 7800 грн.; навіси і замок для воріт распашних та хвіртки, в кількості 2 шт., на суму 1602 грн.

на загальну суму 467 734 гривні 42 копійки.

Вказані діяння ОСОБА_11 надали підстави для підписання замовником відділом освіти Ясинуватської РДА, в особі виконуючої обов`язки начальника ОСОБА_16 , актів приймання виконаних будівельних робіт 2018 № 1/1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень року, акт № 1/2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за 2018 року, акт № 1/3 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2018 року, акт № 1/4 приймання виконаних будівельних робіт грудень форми КБ2в за грудень 2018 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за грудень 2018 року форми КБ-3 від 19.12.2018 по об`єкту: «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі Школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» та надали підстави для неправомірного перерахунку бюджетних грошових коштів за платіжними дорученнями № 8 від 21.12.2018, № 9 від 21.12.2018, № 10 від 21.12.2018, № 11 від 21.12.2018 відділом освіти Ясинуватської РДА через казначейську службу на розрахунковий рахунок ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» № НОМЕР_1 неправомірно перераховано грошові кошти, у якості остаточної оплати за виконані будівельні роботи, що спричинило шкоду охоронюваним законом інтересам Держави в особі в особі відділу освіти Ясинуватської РДА на загальну суму 467 734 гривні 42 копійки, що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_10 свою вину в інкримінованих йому правопорушеннях не визнав, пояснив, що на посаді директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» він працював з грудня 2018 року. На той час роботи за договором підряду по будівництву модульної твердопаливної котельні для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ були майже завершені. Після їх повного завершення він привозив на місце акти виконаних робіт, які в подальшому були підписані замовником. Десь наприкінці грудня 2018 року - на початку січня 2019 року після запуску котельної він дізнався, що є недоліки в роботі котельної, а саме виявлене протікання води з труб. В подальшому працівники ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» усували ці недоліки. В цей час котельня була частково демонтована, цінні матеріали та обладнання були вивезені з місця для запобігання їх розкраданню. І саме в цей період працівниками поліції був проведений огляд місцевості, який проводився без залучення підрядника. ОСОБА_10 пояснив, що ніяким майном він не заволодів, роботи за договором підряду виконав в повному обсязі.

Обвинувачений ОСОБА_11 свою вину в інкримінованому йому правопорушення не визнав, пояснив, що здійснював технічний нагляд за будівництвом модульної твердопаливної котельні для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка, яке здійснювало ТОВ «ЛЕНД ГРУПП». На момент підписання актів виконаних робіт всі роботи були виконані в повному обсязі. Після пуску котельної були виявлені недоліки протікання води з труб, про що письмово був повідомлений замовник. ОСОБА_11 пояснив, що він особисто давав розпорядження про демонтаж і вивезення з об`єкту цінних матеріалів та обладнання та період усунення виявлених недоліків. В подальшому котельня була прийнята в експлуатацію.

На переконання суду, в результаті дослідження, аналізу та оцінки досліджених судом доказів, не знайшло свого підтвердження пред`явлені ОСОБА_10 обвинувачення за ч.4 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України та пред`явлене ОСОБА_11 обвинувачення за ч.2 ст.367 КК України, виходячи з нижченаведеного.

Відповідно до ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно зі ст. 94 КПК України суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінює кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_17 пояснив, що він працює інженером виробничо-технічного відділення ВО «Торецьктепломережа» ОКП «Донецьктеплокомуненерго» і був залучений працівниками поліції у якості спеціаліста під час проведення огляду місцевості, а саме місця встановлення модульної твердопаливної котельні для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка. Під час огляду він обстежував об`єкт, здійснював приблизні заміри та перевіряв відповідність виконаних робіт формі КБ2в. На такому огляді він був присутнім у січні 2019 року приблизно три рази, а потім приблизно через рік. Участь у вказаних перевірках він приймав на підставі вказівки свого керівництва. У нього є посадова інструкція, проте у ній немає обов`язку та повноважень на проведення контрольних перевірок спільно з поліцією. До початку контрольних перевірок співробітники поліції видали йому примірники актів форми КБ-2в. Для здійснення вимірювань ОСОБА_17 використовував лише особисту рулетку, будь-яких інших вимірювальних пристроїв він не використовував. Рулетка, якою він користувався під час вказаних контрольних заходів, державної повірки не має. Проводити вимірювання йому допомагав співробітник поліції. Його права та обов`язки, як спеціаліста, під час проведення контрольних обмірів йому ніхто не роз`яснював, проте слідчий неодноразово наголошував на тому, що він повинен все зробити чесно. Свідок ОСОБА_17 зазначив, що він допускає, що під час контрольної перевірки, проведеної спільно з працівниками поліції, виникла, мовою оригіналу: «погрешность» в межах 25 відсотків, так як вимірювання проводилося приблизно, «на глаз», за досвідом. Погодні умови, які були на час його участі в огляді котельної, заважали, як безпосередньо контрольній перевірці, так і проведенню зовнішніх будівельних робіт. По ґрунту було важко визначитися чи вивозився він чи ні, проте, використовуючи свій досвід, він зробив висновок, що ці роботи не виконувалися. В нього виникло зауваження щодо вартості модульної котельні, на його думку вона була завищена. Він робив приблизні підміри. Опори були встановлені частково, хоча креслень він не бачив, на його думку, повинно бути встановлено дві опори. Після завершення контрольної перевірки він протягом приблизно одного тижня на прохання співробітників поліції склав чотири довідки за результатами контрольних обмірів. Після складання довідок із застосуванням програмного комплексу АВК, який встановлений на його робочому комп`ютері, він особисто підписав їх та передав співробітнику поліції. Чи знайомився хто- небудь із учасників контрольної перевірки зі складеними ним довідками, йому не відомо. ОСОБА_18 також підтвердив, що під час контрольної перевірки та у подальшому він був ознайомлений лише з актами форми КБ-2в, жодних інших документів, у тому числі проектних, він не бачив та не ознайомлювався. ОСОБА_18 також пояснив суду, що під час проведення контрольної перевірки деякі обсяги робіт не можливо було визначити, чи проводились вони, чи ні. Також не можливо було встановити чи наявні на об`єкті деякі матеріали, обладнання та устаткування. Ці факти він відобразив у своїх довідках разом із вартістю цих робіт, обладнання та устаткування, а у підсумку, відповідно, включив їх вартість у суму недостачі.

Відповідно до висновку №1318/1319 від 17.07.2019 за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи шляхом співставлення наданих актів виконаних робіт КБ-2в №1/1 від 19.12.2018, №1/2 від 19.12.2018, №1/3 від 19.12.2018, №1/4 від 19.12.2018 по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» та матеріалів Довідки встановлено, що обсяги виконаних робіт, вказані в актах приймання виконаних будівельних робіт, частково не відповідають фактично виконаним роботам. Розбіжність між фактично виконаними роботами та Актами виконаних робіт вказана у Додатку 2 та складає 467 734,42 грн, у т.ч. ПДВ 77 955,74 грн.

Вищевказане експертне дослідження було проведене за матеріалами кримінального провадження, а саме за протоколами огляду від 03.01.2019, 05.01.2019 та 12.01.2019 та наданими довідками, наведеними у Додатку 1.

Разом з тим, в Додатку 1 до висновку №1318/1319 від 17.07.2019 відсутні будь-які відомості про довідки, які були використані під час проведення експертного дослідження.

До матеріалів кримінального провадження долучені чотири «Довідки до протоколу огляду від 12.01.2019 за ЄРДР №12019050260000026 за ч.1 ст.366 КК України від 04.01.2019», підписані ОСОБА_17 .

Відповідно до ст. 71 КПК України (в редакції на час проведення оглядів місця події) спеціалістом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів і може надавати консультації під час досудового розслідування і судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду.

При цьому, редакція ч. 4 ст. 71 КПК України, чинна на момент проведення оглядів місця події, не передбачала серед прав, які має спеціаліст під час кримінального провадження, право на складання довідок або звітів.

Системний аналіз статей 69 (експерт), 70 (відповідальність експерта), 71 (спеціаліст), 72 (відповідальність спеціаліста), ч.ч. 6-7 ст. 95 (показання, які ґрунтуються на спеціальних знаннях), ч. 4 ст. 99 (дублікат документа), статей 101 (висновок експерта), 105 (додатки до протоколів), ч. 8 ст. 228 (пред`явлення особи для впізнання), ч. 1 ст. 236 (виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи) ст. 237 (огляд), ч. 2 ст. 240 (слідчий експеримент), ч. 1 ст. 245 (отримання зразків для експертизи), ч. 1 ст. 262 (огляд і виїмка кореспонденції), ч. 1 ст. 266 (дослідження інформації, отриманої при застосуванні технічних засобів), ч. 3 ст. 359 (дослідження звуко- і відеозаписів), ст. 360 (консультації та роз`яснення спеціаліста), ч. 1 ст. 361 (огляд на місці) дозволяє однозначно стверджувати, що участь спеціаліста у кримінальному провадженні законодавчо обмежена наданням тільки консультацій та безпосередньої технічної допомоги сторонам під час проведення слідчих та/або інших процесуальних дій, а також суду, в межах наявних у нього спеціальних знань і навичок. Беручи участь у кримінальному процесі, спеціаліст не є самостійним учасником та не наділений правом складання висновків під час кримінального провадження, на відміну від експерта, за яким таке право передбачено та який несе кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок або відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Таким чином, письмові висновки спеціалістів, які складені за результатами проведених досліджень об`єктів, явищ і процесів, що містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та дають відповіді на запитання, що виникають під час кримінального провадження, носять виключно інформаційний характер та не є належними та допустимими доказами у кримінальному провадженні, а отже й не можуть бути покладені в основу судових рішень.

Складаючи довідки до протоколу огляду від 12.01.2019, ОСОБА_17 здійснив висновки про обсяги виконаних робіт по будівництву модульної твердопаливної котельні для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, перебравши на себе повноваження експерта, в той же час не попереджаючись про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок.

На дослідженому в судовому засіданні відеозаписі, який фіксує огляд місця події 12.01.2019 чітко видно та чути, що під час проведення огляду та здійснення вимірювань ОСОБА_17 постійно використовує вирази, які свідчать про відсутність точних вимірювань, та, відповідно, об`єктивності даних, отриманих під час зазначеного огляду, а саме (мовою оригіналу): «приблизительно», «плюс-минус», «не видим», «предположительно», «здесь должно быть» «под вопросом «навантаження та перевозка до 20 км», «не видно гидроизоляцию».

У протоколі огляду лише констатовано, що проведено звірку обсягу фактично виконаних робіт та обсягу робіт, зазначених як виконаних в актах форми КБ-2в №№1/1, 1/2, 1/3, 1/4 від 19.12.2018, в результаті чого встановлено, що роботи, зазначені у вказаних документах, виконано не у повному обсязі. Таким чином, у зазначеному протоколі огляду відсутні такі фактичні дані, які мають значення для цього кримінального провадження.

Крім того, у протоколі огляду зазначено, що буде складена стенограма відеозапису, яка буде долучена у якості додатка до даного протоколу огляду.

Будь-яких інших додатків окрім стенограми відеозапису до вказаного протоколу огляду не долучено.

Водночас, у судовому засіданні окрім протоколу огляду та стенограми до нього, за ініціативою державного обвинувача досліджено фототаблиці, довідки ОСОБА_18 , відеозапис процесуальної дії, які після цього долучено до матеріалів справи.

Те саме стосується й «Довідок до протоколу огляду від 12.01.2019 за ЄРДР №12019050260000026 за ч.1 ст.366 КК України від 04.01.2019», підписаних ОСОБА_17 .

Збирання стороною обвинувачення у такий спосіб фактичних даних, які у подальшому були надані судовому експерту для проведення будівельно-технічної експертизи, однозначно засвідчує, що висновок експерта не є та не міг бути об`єктивним, оскільки наданні йому ввідні дані не є точними та об`єктивними, а лише відображенням суб`єктивного сприйняття ОСОБА_17 .

Так, свідок ОСОБА_19 пояснив суду, що про будівництво котельної йому нічого не відомо. Була зима, йому подзвонив ОСОБА_20 та сказав підійти до котельної постояти, начебто понятим. Вони з ОСОБА_21 постояли у сторонці, в огляді участі не приймали, конкретно нічого не бачили, потім підписали якісь папірці не читаючи їх. Що там робили співробітники поліції, він не знає. Коли він був присутній біля котельної на вулиці було холодно, мороз, сніг. Навкруги котельної був паркан, бетонна площадка, труби, але дим з труби нової котельної він не бачив, працювала стара, газова котельня.

Крім того, відповідно до пп. 5.1 п.5 розділу ІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, питання визначення, перевірка обсягів і вартості виконаних будівельних робіт та складеної первинної звітної документації з будівництва та їх відповідність проектно-кошторисній документації, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва віднесені до компетенції експертів і вирішуються за результатами проведення судових експертиз та експертних досліджень.

Оцінюючи досліджені докази у їх сукупності, суд зазначає таке.

Відповідно до ст. 62 Конституції України ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідно із рішенням Конституційного Суду України від 20 жовтня 2011 року у справі № 1-31/2011, яке є обов`язковим до виконання на території України, фактичні дані або будь-які інші докази, одержані в незаконний спосіб, а саме: з порушенням конституційних прав і свобод людини і громадянина; з порушенням встановлених законом порядку, засобів, джерел отримання фактичних даних; не уповноваженою на те особою є недопустимими доказами.

Відповідно до ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

За положеннями ст. 7 КПК України зміст та форма кримінального провадження повинна відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких між іншим, відносяться: верховенство права, законність, презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини.

Так, зокрема, згідно з ст. 8, 9, 17 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили. Ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

Відповідно до ст. 94 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Згідно з приписами ст.86 КПК України доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ст. 89 КПК України суд вирішує питання допустимості доказів під час їх оцінки в нарадчій кімнаті під час ухвалення судового рішення.

Європейським судом з прав людини (далі - ЄСПЛ) у справах «Гефген проти Німеччини», «Тейксейра де Кастро проти Португалії», «Шабельник проти України» «Балицький проти України», «Нечипорук і Йонкало проти України», «Яременко проти України» сформульована доктрина «плодів отруйного дерева» (fruit of the poisonous tree). Відповідно до цієї доктрини, якщо джерело доказів є неналежним, то всі докази, отримані з його допомогою, будуть такими ж ( справа «Гефген проти Німеччини»).

На думку ЄСПЛ, надається оцінка допустимості всього ланцюжка доказів, що базуються один за іншим, а не кожного окремого доказу автономно.

Статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 року передбачено, що при розгляді справ суди застосовують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело права.

У рішенні по справі «Нечипорук і Йонкало проти України» ЄСПЛ зазначив, що докази, отримані в кримінальному провадженні з порушенням встановленого порядку, призводять до його несправедливості в цілому, незалежно від доказової сили таких доказів і від того, чи мало їх використання вирішальне значення для засудження обвинуваченого судом.

У рішеннях по справах «Балицький проти України», «Тейксейра де Кастро проти Португалії», «Шабельник проти України» ЄСПЛ застосував різновид доктрини «плодів отруйного дерева», яка полягає в тому, що визнаються недопустимими не лише докази, безпосередньо отримані з порушеннями, а також докази, яких не були б отримано, якби не було отримано перших. Таким чином, допустимі самі по собі докази, отримані за допомогою відомостей, джерелом яких є недопустимі докази, стають недопустимими.

Згідно з ч. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку. У справі «Barbera, Messegu and Jabardo v. Spain» від 06.12.1998 (п. 146) ЄСПЛ встановив, що принцип презумпції невинуватості вимагає серед іншого, щоби, виконуючи свої обов`язки, судді не починали розгляд справи з упередженої думки, що підсудний скоїв злочин, який ставиться йому в провину; обов`язок доведення лежить на обвинуваченні і всі сумніви повинні тлумачитися на користь обвинуваченого.

В основі права на презумпцію невинуватості лежить принцип, згідно з яким особа, яку обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, має право на виправдувальний вирок у разі нестачі доказів проти неї і тягар подання достатніх доказів для доведення вини покладається на сторону обвинувачення. Недопустимість порушення таких принципів ЄСПЛ засвідчив у справі «Тельфнер проти Австрії» від 20 березня 2001 року та «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 08 лютого 1996 року.

Таким чином, суд не може прийняти як допустимий доказ висновок №1318/1319 від 17.07.2019 за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи з огляду на наступне.

Довідки до протоколу огляду від 12.01.2019, складені ОСОБА_17 та вірогідно використані експертом під час проведення судової будівельно-технічної експертизи №1318/1319 отримані в порушення вимог кримінального-процесуального законодавства, а також такі, які ґрунтуються на припущеннях, та, відповідно, не можуть бути належним та допустимим доказом у кримінальному провадженні.

Оскільки експертне дослідження було проведене за матеріалами кримінального провадження, а саме шляхом співставлення актів виконаних робіт та матеріалів Довідок, ймовірно складених ОСОБА_17 , визнаними судом недопустимим доказом, то висновок №1318/1319 від 17.07.2019 за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи також визнається судом недопустимим доказом.

Також суд визнає недопустимим доказом висновок №2804-2807 за результатами проведення судової економічної експертизи від 20.08.2019, як таку, що проведена з урахуванням висновку експерта №1318/1319 за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи від 17.07.2019.

Відповідно до пп.10.1 п.10 Договору підряду №183 від 21.08.2019, укладеного між «замовником» відділом освіти Ясинуватської районної державної адміністрації в особі в.о. начальника відділу освіти ОСОБА_16 та «підрядником» - ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» в особі директора ОСОБА_15 на виконання робіт по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка», Договір набирає чинності з дати його підписання і діє до 31 грудня 2018 року, але до отримання документів про відповідність збудованого об`єкту проектній документації згідно з вимогами чинного законодавства.

Листом від 01.01.2019 ОСОБА_11 як представник технічного нагляду по об`єкту «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» повідомляв представника замовника, а саме в.о. начальника відділу освіти Ясинуватської РДА ОСОБА_16 про виявлені недоліки та невідповідності з робочим проектом, які підрядник мав усунути на основі гарантійних зобов`язань за договором підряду (т.3, а.с. 164).

В свою чергу, листом від 02.01.2019 в.о. начальника відділу освіти Ясинуватської РДА ОСОБА_16 повідомила директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 про виявлені недоліки та невідповідності з робочим проектом з проханням усунути їх на підставі п. 2.2.1 та п. 11.6.5 договору підряду №183 від 21.08.2019 (т.3, а.с.165).

Листом за підписом директора ТОВ «ЛЕНД ГРУПП» ОСОБА_10 замовника було повідомлено, що в рамках договору підряду та гарантійних зобов`язань підприємство в найкоротші строки виправить недоліки (т.3, а.с. 166).

Також допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_22 , який займав посаду голови Орлівської сільської ради, пояснив суду, що на момент огляду котельної співробітниками поліції на початку січня 2019 року котельня не працювала та були частково розкопані труби, оскільки як під час тестового запуску котельної труби частково потекли, у зв`язку з чим їх розкопали для усунення протікання.

Свідок ОСОБА_23 , яка займала посаду директора Орлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, пояснила, що після завершення робіт із будівництва твердопаливної котельної представники підрядника ще кілька разів усували недоліки, які було виявлено на будівництві.

Це листування та пояснення свідків узгоджується з показами обвинувачених щодо проведення гарантійних будівельних робіт по усуненню недоліків на об`єкті «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» після складання актів виконаних робіт і до ведення об`єкту в експлуатацію.

Відповідно до роздруківки скриншоту з офіційного сайту Державної архітектурно-будівельної інспекції України у листопаді 2019 року зареєстрована декларація про готовність об`єкта «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка; Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка, вул. Паукових братів, буд. 54» до експлуатації (т. 8, а.с.144).

В Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва 04.11.2019 зареєстрована декларація про готовність об`єкта «Будівництво модульної твердопаливної котельні (альтернативне резервне паливо) встановленою потужністю 300 кВт, для опалення будівлі школи Орлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, с. Орлівка» до експлуатації (т.8, а.с. 145-150).

Крім того, свідки ОСОБА_24 - головний бухгалтер управління з питань освіти, молоді та спорту Ясинуватської РДА та ОСОБА_25 - начальник фінуправління Ясинуватської РДА пояснили суду, що модульна твердопаливна котельня для опалення будівлі ІНФОРМАЦІЯ_3 повністю збудована підрядником та введена в експлуатацію.

Свідок ОСОБА_25 також повідомила, що перерахунок коштів на рахунок підрядника здійснювався двічі:

19.09.2018 у сумі 779 686,04 грн,

19.12.2018 у сумі 1 869 567 48 грн.

Для перерахування коштів надходили тільки заявки, кошти перераховувались тоді, коли поступали з державного бюджету. Акти виконаних робіт для перерахування коштів не були потрібні, підставою для цього є наявність договору підряду. Під час будівництва модульної твердопаливної котельні відбулася економія бюджетних коштів у сумі 530 656,54 грн, яка була повернута до державного бюджету.

Свідок ОСОБА_26 - завгосп ІНФОРМАЦІЯ_4 ) пояснила в судовому засіданні, що територію біля збудованої котельної впорядковували ті самі люди, які й збудували саму котельню.

Свідок ОСОБА_27 , який на момент досліджуваних подій працював кочегаром газової котельної Орлівської НВК (ЗОШ), пояснив суду, що збудовану твердопаливну котельню запускали та перевіряли її працездатність, але коли саме він не пам`ятає, водночас, свідок ствердно зазначив, що на момент його звільнення з роботи наприкінці опалювального сезону 2018-2019 років твердопаливна котельня була повністю збудована.

Таким чином, що досліджені судом докази за виключенням з них недопустимих доказів, на переконання суду є недостатніми для визнання винуватості обвинувачених ОСОБА_10 та ОСОБА_11 у вчиненні злочинів, які їм інкримінуються.

Такий висновок суду відповідно до ст.94 КПК України є його внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, оцінці кожного доказу з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для ухвалення обвинувального вироку.

Отже, суд вважає, що винуватість ОСОБА_10 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України, та ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України не доведена і їх слід виправдати на підставі п.1 ч.1 ст.373 КПК України, яким передбачено, що виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа.

Потерпілою особою в кримінальному провадженні ніхто не визнаний і цивільний позов по справі не заявлений.

Розмір витрат на залучення експерта для проведення судової будівельно-технічної експертизи №1318/1319 від 17.07.2019 складає 6594,00 грн, для проведення судової економічної експертизи № 2804-2807 від 20.08.2019 складає 7850,00 грн, для проведення судової почеркознавчої експертизи №3975/3976 від 26.07.2019 складає 3140,00 грн, що загалом складає 17 584,00 грн.

Суд вважає, що процесуальні витрати на проведення судових експертиз слід віднести на рахунок держави.

Питання про речові докази слід вирішити у відповідності до ст. 100 КПК України.

Ухвалою слідчої судді Краматорського міського суду Донецької області ОСОБА_28 від 05 травня 2020 року обвинуваченому ОСОБА_10 обраний запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 105100 (сто п`ять тисяч сто) гривень.

Суд вважає за необхідне скасувати обраний обвинуваченому ОСОБА_10 запобіжний захід.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_11 не обирався.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 368-371, 373, 392, 532 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

ОСОБА_10 визнати невинуватим у пред`явленому обвинуваченні у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, та виправдати.

ОСОБА_10 визнати невинуватим у пред`явленому обвинуваченні у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, та виправдати.

ОСОБА_11 визнати невинуватим у пред`явленому обвинуваченні у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, та виправдати.

Скасувати запобіжний захід у вигляді застави, обраний ОСОБА_10 ухвалою слідчої судді Краматорського міського суду Донецької області від 05 травня 2020 року, в розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 105100 (сто п`ять тисяч сто) гривень.

Судові витрати на проведення судових експертиз в загальній сумі 17 584,00 грн віднести на рахунок держави.

Речові докази зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченим та прокурору.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Подання апеляційної скарги на вирок суду зупиняє набрання ними законної сили та його виконання.

Апеляційна скарга на вирок суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112185776
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —229/2491/20

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Конопленко О. С.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Конопленко О. С.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Гришин Г. А.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Гришин Г. А.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Гришин Г. А.

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Гришин Г. А.

Вирок від 14.07.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні