Рішення
від 14.07.2023 по справі 525/525/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/525/23

Номер провадження 2-о/525/19/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

14 липня 2023 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Ячала Ю.І.,

за участю секретаря Лопатки О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, про встановлення факту проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

встановив:

У травні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, мотивуючи заяву тим, що після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина. До складу спадкового майна увійшла земельна ділянка для ведення сільського господарства площею 4,53 га, яка розташована на території Великобагачанської селищної ради Великобагачанського району Полтавської області, яка належала померлій на підставі державного акту серії IV-ПЛ № 056345, виданого 29 листопада 2000 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 321. 25 липня 2018 року мати заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 склала заповіт, зі змісту якого вбачається, що на випадок смерті земельні ділянки заповідає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Померла ОСОБА_2 була зареєстрована за адресою: село Якимове Миргородського району Полтавської області, але фактично до смерті, проживала без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , разом з сином ОСОБА_1 , та вели спільне господарство. 03 квітня 2023 року заявник, як спадкоємець першої черги після смерті ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області для оформлення спадкового майна у встановленому законом порядку. Приватний нотаріус Сахарова Л.І. відмовила заявнику у вчиненні нотаріальних дій, у зв`язку з відсутністю факту прийняття спадщини та роз`яснила право на встановлення додаткового терміну для прийняття спадщини судом або встановлення факту прийняття спадщини шляхом спільного проживання. Посилаючись на вище викладене, виникла необхідність встановити факт проживання заявника із спадкодавцем ОСОБА_2 , на час відкриття спадщини, що є необхідним для прийняття заявником спадкового майна у встановленому законом порядку.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленим про день, час та місце розгляду справи не з`явився, направив на адресу суду заяву про розгляд заяви за його відсутності, заяву підтримав в повному обсязі та просив задовольнити (а.с. 37).

Представник заявника - адвокат Бондаренко О.В., будучи належним чином повідомленою про день, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явилася, направила на адресу суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заяву ОСОБА_1 просила задовольнити (а.с. 36).

Представник заінтересованої особи Великобагачанської селищної ради Миргородського району Полтавської області - Бут Д.В., будучи належним чином повідомленим про день, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, направив на адресу суду заяву про розгляд заяви за його відсутності, зазначив, що заперечень щодо заявлених вимог заявника ОСОБА_1 не має (а.с. 35).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши в судовому засіданні заявника, представника заявника, представника заінтересованої особи, показання свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 09 листопада 2021 року, після смерті якої відкрилася спадщина (а.с. 4).

Відповідно до заповіту посвідченого приватним нотаріусом Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області Сахаровою Л.І. від 25.07.2018 року, що зареєстрований в реєстрі за № 1240, ОСОБА_2 , земельну ділянку площею 3,3199 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Якимівської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, кадастровий номер 5320255100:00:003:0074, на випадок своєї смерті заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 8).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 04.10.1980 року ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в селищі Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області та його батьками записані: мати ОСОБА_2 (українка) (а.с. 5).

Відповідно до довідки, виданої виконавчим комітетом Великобагачанської селищної ради, на день смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ), проживала без реєстрації (згідно акту встановлення факту проживання) за адресою: АДРЕСА_1 разом з сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (в будинку зареєстрований), та вели спільне господарство (а.с. 6).

Відповідно до Державного акту на право постійного користування землею серії ІV-ПЛ № 056345 від 29.11.2000 року, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 321, ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 23 листопада 2000 року АВО № 089644 передається у приватну власність земельна ділянка площею 4,53 га в межах згідно з планом, для ведення сільського господарства, що розташована на території Великобагачанської селищної ради Великобагачанського району (а.с. 7).

Показаннями свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які були допитані в судовому засіданні, підтверджено факт, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно проживав зі своєю матір`ю ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , хоча остання і не була зареєстрована за вищезазначеною адресою, але з сином проживали вони разом досить довгий час, більше 20 років.

Відповідно до інформації приватного нотаріуса Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Сахарової Л.І. № 477/01-16 від 12.06.2023 року, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , останнім місцем проживання якої було селище Велика Багачка Миргородського району Полтавської області, спадкова справа не заводилась (а.с. 24-25).

Постановою приватного нотаріуса Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Сахарової Л.І. від 03 квітня 2023 року заявнику відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 4,2001 га, що розташована на території Якимівської сільської ради Миргородського району Полтавської області та земельну ділянку площею 3,3199 га, яка розташована на території Якимівської сільської ради Миргородського району Полтавської області після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_1 , з зв`язку з пропущенням терміну для прийняття спадщини до встановлення додаткового терміну для прийняття спадщини судом або встановлення факту прийняття спадщини шляхом спільного проживання (а.с. 9).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Як передбачено ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб спадкоємців.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що є підстави для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту, встановлення якого необхідно останньому для подальшого оформлення права на спадщину після померлої особи.

Керуючись ст.ст. 293-294, 315-319 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , заінтересована особа - ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, місцезнаходження юридичної особи: вулиця Шевченка, 73, селище Велика Багачка Миргородський район Полтавської області, 38300, ідентифікаційний код юридичної особи: 21044600, про встановлення факту проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на момент смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживав разом із нею однією сім`єю з 01 січня 2003 року за адресою: АДРЕСА_1 , тобто не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційних скарг через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

Суддя Ю.І. Ячало

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112189130
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —525/525/23

Рішення від 14.07.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні