Ухвала
від 12.07.2023 по справі 757/29339/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29339/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в залі суду клопотання прокурора другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 42022000000001350 від 05.10.2022,-

ВСТАНОВИВ:

12 липня 2023 року до провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на транспортний засіб сідловий тягач марки «VOLVO» модель «FH 13.420» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 та напівпричіп марки «KAESSBOHRER CS» з держаним номерним знаком НОМЕР_3 , VIN НОМЕР_4 , що належать на праві власності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження таким майном.

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що Офісом Генерального прокурора на підставі матеріалів оперативних підрозділів проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022000000001350 від 05.10.2022 за фактом можливого зловживання службовим становищем, вчиненого службовими особами Держмитслужби України.

Під час досудового розслідування встановлено що, на території України сформувалося стійке злочинне угруповання, до складу якого входять співробітники митних органів Держмитслужби України, службові особи брокерський фірм та підприємств вигодонабувачів.

З метою особистого незаконного збагачення фігуранти розробили схеми та план для реалізації своєї подальшої злочинної діяльності та домовились про взаємодію з боку кожного з членів групи та взаємну допомогу при безпосередньому вчиненні кримінальних правопорушень, пособництві як активних так і непрямих дій.

Суть злочинної діяльності зводиться до подання митному органу, як підстави для переміщення товарів підроблених документів, які містять неправдиві відомості про приналежність окремих груп товарів до гуманітарної допомоги, що завдає матеріальної шкоди в особливо великому розмірі, у вигляді ненадходження митних платежів, яка розподіляється у вигляді надприбутку між учасниками залученими у протиправній діяльності.

Окрім цього, учасники групи заволодівають частиною вантажів, які в дійсності належать до числа гуманітарних вантажів та передаються на територію України вітчизняними та іноземними донорами, реалізуючи вказані товари кінцевим споживачам під виглядом офіційно ввезеної продукції.

У зв`язку з викладеним, в ході спільних заходів проведених співробітниками правоохоронних органів, встановлено, що 18.03.2023, в зону митного контролю пункту пропуску «Краківець-Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці в`їхав транспортний засіб з державними номерними знаками НОМЕР_5 під керуванням громадянина України ОСОБА_5 з товаром: «гуманітарна допомога: різний одяг (чоловічий, жіночий) 588 місць, загальною вагою 23010,00 кілограм, який переміщувався на адресу Благодійного фонду «Відкрий Двері» (код ЄДРПОУ 44716101, юридична адреса: Україна, 08206, Київська область, Бучанський район, місто Ірпінь, вулиця Затишна, будинок 14, квартира 14).

Як підставу для переміщення вказаного товару, громадянином України ОСОБА_5 до митного контролю подано наступні документи:

міжнародна товарно-транспортна накладна (CMR) б/н від 17.03.2023;

лист благодійного фонду «Відкрий Двері»;

митна декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, що подана ОСОБА_5 , яка містить відомості про товарно-майнові цінності-гуманітарну допомогу, зокрема: різний одяг (чоловічий, жіночий) 588 місць, 23010,00 кг.

В той же час, в ході досудового слідства допитано директора благодійного фонду «Відкрий Двері» ОСОБА_6 , яка повідомила, що з моменту реєстрації фонду, вона не отримувала благодійної допомоги від міжнародних донорів та відповідні вантажі не передавала кінцевим отримувачам. Про обставини ввезення на митну територію України 18.03.2023 гуманітарної допомоги на адресу фонду їй нічого не відомо.

Крім того, в ході досудового розслідування, отримано документально підтверджені відомості, що загальна вартість вищезазначених товарів, становить 9 808 025, 46 гривень.

Враховуючи викладене, у зв`язку з невідповідністю заявлених відомостей в товаро-супровідних документах, стосовно ОСОБА_5 складено протокол про порушення митних правил за ст. 438 МК України, а зазначений товар вилучено в рамках адміністративної справи.

Для здійснення протиправної діяльності використовувався транспортний засіб сідловий тягач марки «VOLVO» модель «FH 13.420» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 та напівпричіп марки «KAESSBOHRER CS» з держаним номерним знаком НОМЕР_3 , VIN НОМЕР_4 , що належать на праві власності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказаний транспортний засіб та напівпричіп останньою передано у користування ТОВ «КВІН ТРАНС» (код ЄДРПОУ 44771597, юридична адреса: м. Львів, вул. Балабана, 21/1).

28.04.2023 постановою прокурора визнано речовим доказом транспортний засіб сідловий тягач марки «VOLVO» модель «FH 13.420» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 та напівпричіп марки «KAESSBOHRER CS» з держаним номерним знаком НОМЕР_3 , VIN НОМЕР_4 , що належать на праві власності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_7 від 11.05.2023 у справі № 757/18305/23-к накладено арешт на речовий доказ транспортний засіб сідловий тягач марки «VOLVO» модель «FH 13.420» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 та напівпричіп марки «KAESSBOHRER CS» з держаним номерним знаком НОМЕР_3 , VIN НОМЕР_4 , однак ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_8 вказаний арешт скасовано.

Разом з цим, оскільки, в ході досудового розслідування встановлено, що вказаний транспортний засіб та причіп, відповідають критеріям ст. 98 КПК України, є речовими доказами у кримінальному провадженні, прокурор з метою їх збереження звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням.

Прокурор до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, доводи клопотання підтримав в повному обсязі.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність власника майна відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Отже, арешт з метою забезпечення речових доказів, по суті являє форму забезпечення доказів у кримінальному провадженні та не вимагає обов`язкового повідомлення підозри у кримінальному провадженні, не пов`язується з особою, підозрюваною у вчиненні кримінального провадження.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно з ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на майно вказане вище, шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження таким майном, оскільки воно є засобом вчинення кримінального правопорушення, відповідає критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 42022000000001350 від 05.10.2022 - задовольнити.

Накласти арешт на транспортний засіб сідловий тягач марки «VOLVO» модель «FH 13.420» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 та напівпричіп марки «KAESSBOHRER CS» з держаним номерним знаком НОМЕР_3 , VIN НОМЕР_4 , що належать на праві власності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження таким майном.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112190453
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/29339/23-к

Ухвала від 12.07.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні