Ухвала
від 13.07.2023 по справі 946/5080/23
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 946/5080/23

Провадження № 1-кс/946/1551/23

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 липня 2023 року слідчий суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчим відділом Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016161300000026 від 21.09.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України. Встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (надалі ІНФОРМАЦІЯ_2 ), у порушення Закону України «Про вищу освіту» допустили до навчання за державним замовленням за спеціальністю «середня освіта» на освітній ступінь «магістр» особу, яка вже використала своє право на здобуття освіти за державним замовленням.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянку України ОСОБА_4 відповідно до наказу ректора ІНФОРМАЦІЯ_1 № 92-с від 06.08.2016 на підставі Правил прийому до Ізмаїльського державного гуманітарного університету у 2016 році та рішення приймальної комісії (протокол № 13 від 06.08.2016) зараховано на навчання за державним замовленням, за спеціальністю: «014 Середня освіта», спеціалізація «Мова і література (англійська)» на освітній ступінь «магістр» денна форма навчання.

Разом з тим, встановлено, що ОСОБА_4 вже реалізувала своє право на безоплатну вищу освіту, отримавши 19.06.2007 диплом магістра за спеціальністю «Педагогічна освіта», «Викладач української мови та літератури».

З метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження слідчий просить здійснити тимчасовий доступ до інформації та документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме до:

- посадових інструкцій службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідальних за проведення конкурсу у 2016 році, відповідальних осіб за складання рейтингових списків, подання документів щодо державного замовлення до ІНФОРМАЦІЯ_3 та результати їх перевірки;

- документів, які містять інформацію щодо обсягу бюджетних коштів, виділених державою ІНФОРМАЦІЯ_4 на навчання ОСОБА_4 , сформованого Міністерством економіки України за поданням ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2016 рік (плани використання бюджетних коштів, помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного плану використання бюджетних коштів, зведеного помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного кошторису);

- первинних документів, які містять інформацію про рахунки, що відкриті банком ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- особової справи ОСОБА_4 .

Згідно наказу ІНФОРМАЦІЯ_3 від 15.10.2015 № 1085, яким затверджено «Положення про приймальну комісію вищого навчального закладу», приймальна комісія вищого навчального закладу, це робочий орган вищого навчального закладу, передбачений частиною першою ст. 38 Закону України «Про вищу освіту», що утворюється для організації прийому вступників.

Таким чином, посадові інструкції службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідальних за проведення конкурсу у 2016 році, відповідальних осіб за складання рейтингових списків, подання документів щодо державного замовлення до ІНФОРМАЦІЯ_3 та результати їх перевірки перебувають лише у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса якого: АДРЕСА_1 .

Крім того, відповідно до статуту ІНФОРМАЦІЯ_5 в межах наданих йому повноважень, є розпорядником майна та коштів, виконує кошторис, укладає угоди, дає доручення, відкриває банківські рахунки, а також, ІДГУ державної форми власності, відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України

«Про бухгалтерський облік та фінансову звітність України», Указу Президента України «Про Державне казначейство України» та інших нормативно-правових актів складає затверджені форми місячної, квартально та річної звітності та подає їх до центрального органу державної виконавчої влади, у підпорядкуванні якого перебуває ІДГУ, органів ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Тому, документи, які містять інформацію щодо обсягу бюджетних коштів, виділених державою ІНФОРМАЦІЯ_4 на навчання ОСОБА_4 , сформованого Міністерством економіки України за поданням ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2016 рік (плани використання бюджетних коштів, помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного плану використання бюджетних коштів, зведеного помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного кошторису) та первинні документи, які містять інформацію про рахунки, що відкриті банком ІНФОРМАЦІЯ_4 перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса якого: АДРЕСА_1 .

Крім того, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 15.10.2015 № 1085 «Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році», для здобуття освіти вступники подають особисто заяву до приймальної комісії навчального закладу, до якої додаються: копія документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього; копію сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти); копію документа, що посвідчує особу та громадянство; копії документів, які підтверджують право вступника на участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти, зарахування за співбесідою, зарахування за квотами (за наявності); чотири кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см.

Таким чином, особова справа вступника ОСОБА_4 перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса якого: АДРЕСА_1 .

Слідчий в клопотання зазначає, що на запит слідчого СВ Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області отримано відмову в наданні відповідних документів, з метою реалізації вимог ст. 91 КПК України, щодо обставин, які підлягають доказуванню, а також реалізації повноважень, покладених на сторону обвинувачення ст.ст. 92, 93 КПК України, іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

Слідчий та прокурор надали заяву, якою просять розглянути справу за їх відсутності.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 , сповіщений про розгляд клопотання слідчого щодо тимчасового доступу до речей і документів, в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, якою просить відмовити в задоволенні клопотання.

В силу ст. 107 КПК технічні засоби фіксування процесу не застосовувалися.

Вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку прокурора, приходжу до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ відповідають критеріям ч. 5 ст. 163 КПК України та приймаючи до уваги, що завданням кримінального судочинства є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, а також зважаючи на те, що доступ до зазначених у клопотанні речей необхідно слідчому для розкриття злочину, вважаю за необхідне клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучити їх (здійснити їх виїмку) задовольнити в частині доступу до посадових інструкцій службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідальних за проведення конкурсу у 2016 році, відповідальних осіб за складання рейтингових списків, подання документів щодо державного замовлення до ІНФОРМАЦІЯ_3 та результати їх перевірки; документів, які містять інформацію щодо обсягу бюджетних коштів, виділених державою ІНФОРМАЦІЯ_4 на навчання ОСОБА_4 , сформованого Міністерством економіки України за поданням ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2016 рік (плани використання бюджетних коштів, помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного плану використання бюджетних коштів, зведеного помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного кошторису); особової справи ОСОБА_4 .

Стосовно тимчасового доступу до первинних документів, які містять інформацію про рахунки, що відкриті банком ІНФОРМАЦІЯ_4 , слідчий суддя зазначає, що в зв`язку з тим, що під час проведення досудового розслідуванням необхідно встановити обставини навчання саме ОСОБА_4 у 2016 році, необхідно частково задовольнити клопотання слідчого та надати тимчасовий доступ до первинних документів за період 2016 року, в яких міститься інформація про рахунки відкриті ІНФОРМАЦІЯ_10 в установах банків: АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ІНФОРМАЦІЯ_12 , АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » із зазначенням номеру рахунку, кодів програмної класифікації та контрагента платежу, з яких перераховувались кошти ОСОБА_4 .

На підставі вищезазначеного та керуючись ст.ст. 162, 163 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим СВ Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , на тимчасовий доступ до документів (вилучити їх (здійснити їх виїмку), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), а саме до:

- посадових інструкцій службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідальних за проведення конкурсу у 2016 році, відповідальних осіб за складання рейтингових списків, подання документів щодо державного замовлення до ІНФОРМАЦІЯ_3 та результати їх перевірки;

- документів, які містять інформацію щодо обсягу бюджетних коштів, виділених державою ІНФОРМАЦІЯ_4 на навчання ОСОБА_4 , сформованого Міністерством економіки України за поданням ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2016 рік (плани використання бюджетних коштів, помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного плану використання бюджетних коштів, зведеного помісячного плану використання бюджетних коштів, зведеного кошторису);

- первинних документів за період 2016 року, в яких міститься інформація про рахунки відкриті ІНФОРМАЦІЯ_10 в установах банків: АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ІНФОРМАЦІЯ_12 , АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » із зазначенням номеру рахунку, кодів програмної класифікації та контрагента платежу, з яких перераховувались кошти ОСОБА_4 ;

- особової справи ОСОБА_4 .

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 13.07.2023 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу112196240
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —946/5080/23

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Присакар О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні