Ухвала
від 14.07.2023 по справі 200/3424/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

14 липня 2023 року Справа №200/3424/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Буряк І.В., розглянувши матеріали позовної заяви Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту ociб з інвалідністю до Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради "М.ЄХАБ" про стягнення адміністративно-господарських санкцій, -

УСТАНОВИЛА:

12.07.2023 через систему «Електронний суд» до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту ociб з інвалідністю до Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради "М.ЄХАБ", де позивач просить суд:

стягнути з Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради "М.ЄХАБ" на користь Державного бюджету України адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році, у розмірі 608202,69 грн. та пеню у розмірі 32112,96 грн. на р/р

НОМЕР_1 Донецьке ГУК/Краматорська МТГ/50070000; ЄДРПОУ ГУ ДКСУ 37967785; МФО 899998; код платежу 50070000. ЄДРПОУ відділення Фонду (стягувача) 13492430.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі, досліджуючи зміст та обґрунтованість позовної заяви та наданих документів до позовної заяви, суд вважає, що вона підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Згідно частини 9 статті 44 КАС України (із змінами, що внесені Законом України від 27 квітня 2021 року № 1416-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи») у разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

В порушення вказаних норм процесуального закону представник позивача, подавши позовну заяву в електронній формі через систему «Електронний суд» не додав до неї доказ надсилання відповідачу листом з описом вкладення копії позову з додатками до нього. Документ доданий до позовної заяви у якості доказу направлення відповідачу, а саме скриншот з екрану комп`ютера не є належним підтвердженням направлення копії позовної заяви та доданих документів суб`єктом владних повноважень у відповідності до вимог частини 2 статті 161 та частини 9 статті 44 КАС України. Разом із тим суд зазначає, що доказів приналежності електронної адреси на яку направлення копії документів належить відповідачу суду не надано.

Крім того, згідно ч.3 ст.161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частина 2 статті 132 КАС України визначає, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року №3674-VI зі змінами та доповненнями (далі Закон № 3674) судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою справляється судовий збір за ставкою 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено позов майнового характеру про стягнення суми в розмірі 640 315,65 грн.

Відповідно ч. 3 ст. 4 Закону України Про судовий збір при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Отже, оскільки позивач звернувся до суду в електронній формі, то розмір судового збору має складати 7 683,78 грн.

У порушення вказаних норм, позивачем до позовної заяви документ про сплату судового збору не додано.

Крім цього, згідно п. 2 ч. 5 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в позовній заяві зазначаються: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

У позовній заяві адресою позивача вказана 49001, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, площа Троїцька, 5а

Як слідує з інформації, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань позивач за кодом ЄДРПОУ 13492430 зареєстрований за адресою Україна, 87528, Донецька обл., місто Маріуполь, вул. Серова, 1а.

Таким чином, в позовній заяві позивачу слід вказати правильну юридичну адресу відповідача, оскільки ці дані мають суттєве значення для вірного визначення реквізитів сторін при ухваленні процесуальних документів.

Отже в позовній заяві в порушення вимог п.2 ч. 5 ст. 160 КАС України позивачем не зазначено своєї офіційної юридичної адреси.

За приписами частини 1, 2 статті 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, позовну заяву необхідно залишити без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків шляхом надання до суду:

- доказу сплати судового збору у визначеному судом розмірі;

- доказів надсилання копії позовної заяви із додатками листом з описом вкладення відповідачу, або доказів, того що електронна адреса на яку направлена копія позову із додатками є офіційною адресою відповідача.

- уточненої позовної заяви з урахуванням п.2 ч. 5 ст. 160 КАС України.

Керуючись статтями 122, 169, 171, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Адміністративний Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту ociб з інвалідністю до Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради "М.ЄХАБ" про стягнення адміністративно-господарських санкцій - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, шляхом подання до суду доказу сплати судового збору у визначеному судом розмірі; доказів надсилання копії позовної заяви із додатками листом з описом вкладення відповідачу, або доказів, того що електронна адреса на яку направлена копія позову із додатками є офіційною адресою відповідача; уточненої позовної заяви з урахуванням п.2 ч. 5 ст. 160 КАС України та висновків суду вказаних в ухвалі.

Копію ухвали невідкладно надіслати позивачу.

Повідомити позивачу, що вищевказані документи можуть бути подані до суду шляхом направлення їх через підсистему "Електронний суд".

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вимог ухвали позовна заява підлягає поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.В. Буряк

Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112203841
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій

Судовий реєстр по справі —200/3424/23

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

Ухвала від 14.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні