Ухвала
від 13.07.2023 по справі 1840/2706/18
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

вул. Герасима Кондратьєва, 159, м. Суми, 40021, E-mail: inbox@adm.su.court.gov.ua

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

13 липня 2023 року Справа № 1840/2706/18

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Павлічек В.О.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Суми клопотання представника Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області до Дочірнього підприємства Будівельно-монтажне підприємство "Ромнипромбуд" Відкритого акціонерного товариства "Сумбуд" стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 26.09.2018 р. року задоволено позовні вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області до Дочірнього підприємства Будівельно-монтажне підприємство "Ромнипромбуд" Відкритого акціонерного товариства "Сумбуд". Стягнути з Дочірнього підприємства будівельно-монтажного підприємства «Ромнипромбуд» відкритого акціонерного товариства «Сумбуд» на користь управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області суму платежів, що підлягають капіталізації, у розмірі 436 045,10 грн.

26.09.2018 року Сумським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист.

В подальшому через систему "Електронний суд" представником Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області подано до суду клопотання, в якому просить:

- визнати Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (код ЄДРПОУ - 21108013) правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (код ЄДРПОУ - 41312573);

- замінити стягувача №1840/2706/18 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (код ЄДРПОУ - 41312573) на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (код ЄДРПОУ - 21108013) у виконавчому провадженні № 63999507.

Клопотання мотивоване тим, що відповідно до п.2 Перехідних та прикінцевих положень Закону України від 21.09.2022 № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон України №2620-ІХ), що набрав чинності 01.01.2023, припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» (далі - Постанова КМУ № 1442) постановлено припинити з 01.01.2023 Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України. Відповідним Законом України № 2620-ІХ встановлено, що Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. У зв`язку із припиненням Фонду соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду в Сумській області у головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області виникла необхідність у процесуальному правонаступництві вимог за рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 26.09.2018 у справі №1840/2706/18 (а.с. 61-62).

Ухвалою Сумського окружного адміністративного суду дану заяву призначено до судового розгляду. Крім того даною ухвалою встановлено Дочірньому підприємству Будівельно-монтажне підприємство "Ромнипромбуд" Відкритого акціонерного товариства "Сумбуд" до 12.07.2023 року строк для надання письмових пояснень щодо клопотання про заміну сторони виконавчого провадження.

Представники сторін та державний виконавець у судове засідання не з`явились, про час. дату та місце розгляду заяви повідомлені належним чином (а.с. 69-72).

Відповідно до ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи приписи вказаних норм, суд вважає за можливе провести розгляд клопотання про заміну сторони виконавчого провадження у порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши матеріали заяви, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи судом встановлено, що старшим державним виконавцем Роменського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження від 28.12.2020 року ВП № 63999507 з примусового виконання виконавчого листа по справі № 1840/2706/18, виданого 13.11.2018 Сумським окружним адміністративним судом про стягнення з Дочірнього підприємства будівельно-монтажного підприємства «Ромнипромбуд» відкритого акціонерного товариства «Сумбуд» на користь управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області суму платежів, що підлягають капіталізації, у розмірі 436 045,10 грн. (а.с. 65-66).

При цьому, відповідно до п. 1 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 21.09.2022 №2620-IX "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 2620) припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Статтею 4 Закону України від 03.09.1999 року №1105-XIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон №1105) (у редакції Закону № 2620, що набрав чинності 01.01.2023) передбачено, що уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Згідно з п.7 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2620 стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 р.№1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" постановлено: припинити з 1 січня 2023 р., реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України: Фонд соціального страхування України; Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

26.04.2023 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення юридичної особи - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області на підставі рішення щодо реорганізації (а.с. 73).

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 08 грудня 2021 року по справі №9901/348/19 висловила позицію стосовно публічного правонаступництва органів державної влади, зазначивши, що публічне правонаступництво органів державної влади є окремим, особливим видом правонаступництва, під таким терміном розуміється перехід в установлених законом випадках прав та обов`язків одного суб`єкта права іншому.

Отже, Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області є правонаступником (публічне правонаступннцтво) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Відповідно до ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Також п. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що у разі у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Враховуючи вищезазначене, суд доходить висновку, що клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження по виконанню виконавчого листа, виданого Сумським окружним адміністративним судом 13.11.2018 за рішенням по справі № 1840/2706/18, а саме стягувача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (код ЄДРПОУ 41312573) на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській (вул. Берестовська, 1, м. Суми, 40009, код ЄДРПОУ 21108013).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя В.О. Павлічек

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112205761
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1840/2706/18

Ухвала від 13.07.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Рішення від 26.09.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 13.09.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 02.08.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні