Рішення
від 28.11.2017 по справі 570/635/17
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/635/17

Номер провадження 2/570/777/2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(з а о ч н о)

28 листопада 2017 року Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Остапчук Л.В.

при секретарі Захарук Г.Л.

за участі: позивача ОСОБА_1

представника позивача, адвоката Іващенко І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рівне

цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Відкритого акціонерного товариства "Оржівський деревообробний комбінат" про зобов"язання вчинити дії (видати уточнюючу довідку),

в с т а н о в и в :

У зв`язку з тим, що 06 липня 1983 року він був прийнятий на роботу до ДП "Оржівський ДОК", яке було реорганізоване у ВАТ "Оржівський деревообробний комбінат", працював з 1983 по 1996 роки та за цей період виконував роботу, яка надає право на пенсію за віком на пільгових умовах, оскільки йому та іншим працівникам під час робіт постійно видавалися захисні окуляри та молоко, додатково надавалися 3 дні відпустки та доплачувалися 8% окладу, проте після досягнення 55-річного віку, звернувшись до місцевого органу Пенсійного фонду України з метою призначення пенсії за віком, йому було відмовлено, з причини неможливості встановлення з трудової книжки відомостей, що визначають право на пенсію за віком на пільгових умовах та було рекомендовано звернутися до колишнього роботодавця для отримання уточнюючої довідки, на свій запит до відповідача про видачу довідки не отримав жодної відповіді, позивач звернувся з даним позовом до суду і просить зобов`язати ВАТ "Оржівський деревообробний комбінат" видати йому уточнюючу довідку про підтвердження наявного трудового стажу за період з 06 липня 1983 року по 31 жовтня 1996 року.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримав і суду пояснив, що звертався до Пенсійного фонду України, де йому роз`яснили про необхідність подати уточнюючу довідку, після чого він звернувся до роботодавця, для отримання даної довідки, проте відповіді не отримав. Просить позов задоволити.

Представник позивача, адвокат Іващенко І.І., в судовому засіданні позовні вимоги підтримала з мотивів, зазначених в позовній заяві.

Представник відповідача, ВАТ "Оріжвський деревообробний комбінат", в судове засідання не з`явився і не повідомив суд про причини неявки, хоча про дату, місце і час розгляду справи повідомлявся своєчасно і належним чином, проте адресовані йому конверти з документами повернулися до суду з відміткою пошти, що повертаються з причини "закінчення терміну зберігання". Від нього не надходило клопотання про відкладення розгляду справи чи слухання справи у його відсутності. Суд визнає неявку відповідача до суду неповажною і приходить до висновку про можливість розгляду справи у його відсутності. Тобто, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи і ухвалити заочне рішення.

Заслухавши пояснення позивача та його представника, дослідивши матеріали справи, суд встановив, що ОСОБА_1 згідно наказу № 77 від 06 липня 1983 року був прийнятий на роботу до ДП "Оржівський ДОК" на посаду "пилоножеточ четвертого розряду в інструментальному відділенні".

29 грудня 1985 року ОСОБА_1 присвоєно 5-ий розряд пилоножеточа, 30 грудня 1987 року позивачу згідно наказу № 317 присвоєно 5-ий розряд заточувальника деревообробного інструменту.

Відповідно до наказу № 191 від 27 вересня 1991 року ДП "Оржівський ДОК" реорганізоване в орендне підприємство. 27 березня 1995 року орендне підприємство реорганізоване у Відкрите акціонерне товариство "Оржівський деревообробний комбінат".

А 29 грудня 1995 року позивачу присвоєно 6-ий розряд заточувальника дереворіжучого інструменту.

Згідно наказу № 1283 від 31 жовтня 1996 року позивач був звільнений з роботи згідно пункту 5 статті 36 Кодексу законів про працю України.

Як зазначено в позовній заяві та пояснив позивач в суді, його вимога обумовлена необхідністю надання уточнюючої довідки про особливий характер роботи та умови праці для призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п."б"ч.1 ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05 листопада 1991 року № 1788-XII (з подальшими змінами і доповненнями) право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Постановою Кабінету міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461 "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" та відповідним Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, а саме згідно розділу "Металообробка", пункт "Інші професії металообробки" право на пільгову пенсію мають, зокрема, робітники, зайняті на обдиранні, точінні, різанні, шліфуванні металевих виробів та інструменту абразивними кругами сухим способом, до яких належить робота позивача.

Згідно з п.10 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383, визначено, що для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637.

Як вказує п.20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Відповідно до п.3 Порядку під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що були чинними на період роботи особи, затверджені постановами Ради Міністрів СРСР від 22 серпня 1956 року № 1173; Кабінету Міністрів СРСР від 26 січня 1991 року № 10; Кабінету Міністрів України від 11 березня 1994 року № 162.

Згідно зі вказаними актами, посада складача ручним способом (пилоножеточа, заточувальника) відноситься до цього переліку.

Тобто уточнююча довідка надається підприємством у разі відсутності в трудовій книжці особи відомостей про стаж роботи, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, яка підтверджує саме спеціальний стаж роботи та її характер, а не право особи на пільгову пенсію. Дана довідка призначена для подальшого її надання особою, що оформлює пенсію, відповідним органам Пенсійного фонду України, які в свою чергу визначають наявність підстав і права особи на пенсію на пільгових умовах.

31 жовтня 1996 року позивача було звільнено з підстав переведення, в трудовій книжці були відсутні відомості про те, що посада позивача відноситься до переліку робочих місць, професій з пільговим пенсійним забезпеченням, встановленого для окремих категорій працівників.

Позивач неодноразово звертався до відповідача із запитом про видачу уточнюючої довідки, проте відповіді ним отримано від відповідача не було. Аналогічно безрезультатним виявилися запити його адвоката Іващенко І.І.

На запит адвоката Іващенко І.І. до ТзОВ "ОДЕК" Україна, як до правонаступника ВАТ "Оржівський деревообробний комбінат" була отримана відповідь у формі листа № 318 від 26 грудня 2016 року, в якому генеральний директор ТОВ "ОДЕК" Україна М.Л.Чернецький повідомив, що ТОВ "ОДЕК" Україна, код ЄДРПОУ 25322516, є самостійною юридичною особою, яка зареєстрована 29 червня 1998 року та не являється правонаступником ВАТ "Оржівський деревообробний комбінат".

Відповідно до ст.49 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

За таких обставин у відповідача наявні підстави для видачі уточнюючої довідки позивачу, тому суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

В зв`язку з задоволенням позову, відповідно до ст.88 ЦПК України, з відповідача належить стягнути судові витрати, а саме судовий збір, сплачений позивачем при подачі позову.

Керуючись ст.ст.57, 59, 88, 213-215, 224-228, 223, 294, 295 ЦПК України, ст.ст.48, 49 Кодексу законів про працю України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_2 до Відкритого акціонерного товариства "Оржівський деревообробний комбінат" про зобов"язання вчинити дії (видати уточнюючу довідку) - задоволити повністю.

Зобов`язати Відкрите акціонерне товариство "Оржівський деревообробний комбінат" (код ЄДРПОУ 00275441) видати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уточнюючу довідку про підтвердження наявного трудового стажу за період з 06 липня 1983 року по 31 жовтня 1996 року за формою, передбаченою Додатком № 5 до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Оржівський деревообробний комбінат" (код ЄДРПОУ 00275441) на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого в АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 17.01.2000 року Рівненським РВ УМВС України в Рівненській області, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 сплачений ним судовий збір в сумі 640 (шістсот сорок) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Рівненської області через Рівненський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Апеляційним судом.

Суддя Остапчук Л.В.

Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112209807
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов"язання вчинити дії (видати уточнюючу довідку

Судовий реєстр по справі —570/635/17

Рішення від 28.11.2017

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Рішення від 28.11.2017

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 24.02.2017

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні