Ухвала
від 07.06.2023 по справі 758/15382/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/15382/21

Категорія 54

У Х В А Л А

07 червня 2023 року Подільський районний суд міста Києва в складі:

головуючого-судді Лещенко О.В.

секретаря судового засідання - Конончук Д.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Національного університету «Києво-Могилянська Академія» про визнання незаконним та скасування наказу про відрахування зі складку студентів та поновлення в складі студентів, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Подільського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом за позовом ОСОБА_1 до Національного університету «Києво-Могилянська Академія» про визнання незаконним та скасування наказу про відрахування зі складку студентів та поновлення в складі студентів.

Ухвалою суду від 05.11.2021 року відкрито спрощене позовне провадження в цивільній справі та призначено судове засідання без виклику сторін.

Відповідно до ст. 275 ЦПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно ч. 2 ст. 127 ЦПК України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Ознайомившись з матеріалами справи, судом встановлено наступне.

02.11.2021 року позивач звернувся до суду до Національного університету «Києво-Могилянська Академія» з вимогами: Визнати незаконним та скасувати наказ Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» за № 385-С від 21.05.2020 року про відрахування позивача з 21.05.2020 року зі складу студентів Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» із 2-го року навчання по здобуттю освітнього ступеня - магістр за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» денної форми навчання факультету правничих наук, Поновити позивача у складі студентів Національного Університету «Києво- Могилянська Академія» 2-го року навчання, освітнього ступеня - магістр за спеціальністю 281 - «Публічне управління та адміністрування» на денній формі навчання факультету правничих наук за договором про надання освітніх послуг від 11 вересня 2019 року.

03.04.2023 року на адресу суду надійшов відзив сторони відповідача, в якому відповідач вказує на відсутність підстав для визнання незаконним та скасування наказу НаУКМА від 21.05.2020 № 385-с про відрахування позивача зі складу студентів та поновлення у складі студентів НаУКМА 2-го року навчання освітнього ступеня магістр за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» денної форми навчання в НаУКМА, та просить відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

24.04.2023 року на адресу суду від представника позивача надійшла відповідь на відзив на позовну заяву.

02.05.2023 року на адресу суду надійшло заперечення відповідача.

З врахуванням вищевказаного, суд дійшов висновку що у даній справі слід перейти від розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження з огляду на наступне.

Згідно ч. 4 ст. 19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду: малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд; справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

У відповідності до ч. 1 ст. 277 ЦПК України, питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Частиною 6 ст. 277 ЦПК України передбачено, що якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Щодо вирішення питання про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження суд враховує: складність справи, а саме, те, що позовні вимоги складаються з декількох самостійних вимог пов`язаних між собою, дані викладені в поданому відповідачем у відзиві на позовну заяву і які підлягають доказуванню та виклику свідків в судове засідання, дані заперечення, що потребують додаткового пояснення.

Окрім зазначеного, суд враховує характер спірних правовідносин, предмет та обсяг доказування у справі, які вимагають проведення судового засідання для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Беручи до уваги вищевказане та обставини, які були встановлені судом, суд дійшов висновку про необхідність переходу до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, зокрема, через значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, в тому числі необхідністю виклику свідків.

Статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 року № 3477-IV встановлено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод і протоколів до неї та практику Суду як джерело права.

Європейський суд з прав людини зазначає, що не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але й реальним. (Рішення Суду у справі Жоффр де ля Прадель проти Франції від 16 грудня 1992 року (judgementof ECHR of 16 December 1992 DeGeouffredelaPradellev. France // Series AN 253-B).

В зв`язку з наведеним, суд вважає за необхідне, здійснити перехід з розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Згідно ч. 6 ст. 277 ЦПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Враховуючи викладене, керуючись ч. 4 ст. 19, ст. 274, ст. 277, ст. 279, ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Перейти від розгляду цивільної справи №758/15382/21 за позовом ОСОБА_1 до Національного університету «Києво-Могилянська Академія» про визнання незаконним та скасування наказу про відрахування зі складку студентів та поновлення в складі студентів, за правилами спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Розгляд справи розпочати зі стадії відкриття провадження у справі, в порядку ч. 6 ст. 277 ЦПК України.

З метою виконання завдань, встановлених ст. 189 ЦПК України - розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити підготовче судове засідання в порядку загального позовного провадження на 10 год. 00 хв. 07 серпня 2023 року.

Копію ухвали про призначення підготовчого провадження у справі надіслати (надати) учасникам справи.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

СуддяО. В. Лещенко

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112210495
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —758/15382/21

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні